• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Erkekler Kendilerinden Daha Eğitimli Kadınlarla Flört Etmekten Korkuyor mu?

  • Konuyu açan Konuyu açan Enda
  • Açılış tarihi Açılış tarihi
Tinder cephesinde işler karışmaya başlıyor. Bir araştırma erkek ve kadınların Tinder'da sergiledikleri davranış farklarını araştırırken hayli ilginç ve kafa karıştırıcı bir sonuca ulaştı!

Bu içerikte üç 'bilim insanının gerçekleştirdiği araştırma sonucu ortaya çıkan şu akademik makalenin çıktılarından faydalanıldı

Araştırmaya konu olan uygulama, Tinder'ı ilk kez duyan varsa diye kısa bir özet geçelim hemen.

Kendinizi ve ilgi alanlarınızı tanıttığınız, fotoğraflarınızı yüklediğiniz ve sonrasında keşfe çıktığınız bir arkadaş bulma sistemi aslında Tinder. Karşınıza çıkan bir profil ilginizi çektiyse sağa, hoşunuza gitmediyse sola kaydırıyorsunuz. şayet beğendiğiniz kişi de sizi beğenirse bir eşleşme yaşanıyor ve tanışmanız için sohbet penceresi açılıyor.

Araştırma işte bu mekanizmanın ardında yatan detayların peşindeydi.

Bunun için 3600 gerçek Tinder kullanıcısı 24 sahte profile maruz bırakıldı ve neleri tercih ettikleri, hangi özelliklerden etkilendikleri araştırıldı. Tüm profiller farklı eğitim ve gelir seviyesinden özenle seçildi.

Ve 3600 kişinin 'tercihleri' hayli ilginç sonuçlar ortaya çıkardı.

Ortaya çıkan ilk sonuç erkeklerin kadınlardan daha fazla beğenmeye eğilimli olduğu. Erkekler kadın kullanıcıların 61.9'unu beğenirken, kadınlar erkek profillerinin sadece yüzde 4.5'ini beğeniyor. Neredeyse 15 kat fark var!

Bu oransal fark geçmişte de yapılan araştırmayla benzerlik gösteriyor.

Olay şu, kadınlar evrimsel olarak soylarını sürdürebilecek seviyede gördüğü kişileri seçme eğiliminde. Bu durumun uygulamaya yansıması ise uygulamada kadınların karşısına çıkan erkeklerin iyi eğitimli ve dolayısıyla iyi seviyede gelire sahip yahut gelecekte iyi bir gelir kazanma ihtimali olan kişileri seçmesiyle sonuçlanıyor.


Dolayısıyla kadınlar Tinder'da erkeklerden daha seçici.

Bu seçicilik eğitim seviyelerine de yansıyor. Örneğin master eğitimi almış kişiler lisans eğitimi almış kişilerden neredeyse 2 kat daha fazla tercih ediliyor. İlginç şekilde erkekler master eğitimi almış kadınlara herhangi bir ekstra ilgi göstermiyor. Aradaki fark %10 ve böylesine bir araştırmada istatistiksel olarak pek de anlamlı bir fark değil bu.

Burada erkeklerin de evrimsel psikolojik sürece uygun davrandığından bahsediliyor.

Yani daha doğurgan, dolayısıyla fiziksel olarak daha fazla ilgi çeken kişiler eğitimli kişilerden tercih konusunda daha üst sıralarda yer alıyor. Kadın ve erkek davranışlarına şöyle bir daha baktığımızda 'davul bile dengi dengine' tezinin pek de geçerli olmadığı görülüyor.

Katılanların büyük bir kısmı kendi eğitim ve gelir seviyesinden farklı kişilere ilgi duyuyor ve burada herhangi bir dengeden bahsetmek mümkün değil.

Peki asıl soru, erkekler genel olarak eğitimli kadınlarla birlikte olmaktan geri mi duruyor?

Araştırmaya yön veren bu sorunun yanıtı olumsuz. Erkeklerin kendilerinden daha iyi eğitim almış kadınlardan uzak durduğu yahut tercih etmediği tamamen bir mitten ibaret, gerçekliği pek yansıtmıyor.

Aslında tüm katılımcılar kendilerinden daha üst eğitim seviyesinde biriyle flört etmeye istekli!

Burada Tinder'ın sosyal yükümlülüklerden, tabulardan arındırılmış bir ortam yarattığı sonucuna ulaşabilir miyiz? Bunun üzerine uzun uzun tartışmak gerekiyor fakat geçmişten gelen bazı sosyal kodların artık geçerliliğini yavaş yavaş kaybetmeye başladığını anlamak şart.


Şöyle anlatalım, sosyal medya dışı tanışma ortamlarında, örneğin iş yerinde yahut okulda bize eğitim ve gelir seviyesi olarak benzer kişilerle karşılaşıyoruz.

Onedio
 
Sadece seviyesi düsük erkekler egitimli kadinlardan uzak durabilirler . Egitimi yüksek erkekler, kendilerinden daha yüksek kadinlarla birlikte olmalari mutluluk getirir.
 
Eğitimli kadın erkeğe güç verir düşüncesindeyim. Çünkü fikirleri daha mantıklı ayrıca bir çok konuda görüş alış verişi yapabilirsin.
 
Geri
Top