Eros ve Aşkın Büyüsü

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Eros ve Aşkın Büyüsü



Venüs’ün (Afrodit) oğlu Eros da aşk tanrısıdır ve yanından ayırmadığı yay ve oklarıyla insan ve tanrılar« yaralarmış. Âşık olmasını istediklerini altın uçlu, nefret duymasını istediklerini kurşun uçlu okla vururmuş.

Burada Eros ile Psykhe’nin (Yunancada ruh anlamına gelir) aşk öyküsü yine mitolojinin simgesel çok anlamlığına bir örnektir. Prenses Psykhe o kadar güzelmiş ki, herkes onu Venüs sanıyormuş. Buna çok öfkelenen Venüs, oğlu Eros’a, Psykhe’yi çirkin ve huysuz bir adama âşık etmesini emretmiş. Oysa Eros, Psykhe’yi görür görmez gönül vermiş; kendi oklarıyla kendisini «kazara» yaralamış. Onu alıp güzel bir saraya götürmüş ve yalnızca geceleri geliyor, kendisini görmesine İzin vermiyormuş. Psykhe'nin kıskanç kızkardeşleri onu uyurken Eros’a bakması için kandırmışlar. Psykhe’nin elindeki mumun kızgın bir damlaeı Eros a damlayarak onu uyandırmış ve Eros da uçup gitmiş. Böylece güvensizlik aşkın büyüsünü bozmuş. Psykhe’nin Eros’u yeniden kazanması için çok zor işler başarması ve büyük çaba göstermesi gerekmiş.

Tüm canlıların ve insanların bedensel, ruhsal ve toplumsal olarak bütün çabası yaşamı sürdürmektir. Yaşama içgüdüsü (Eros) (Libido) ile dünyaya gelen İnsan, bunun karşıtı olan ölüm içgüdüsünü (Destrudo) (Thanatos) de birlikte getirir.

Eros ve Thanatos kavramları ruhbilime girmesi Freud’la olmuştur.

Yunan mitolojisinde gece tanrısının oğlu ye uyku tannsınm kardeşi olan Thanatos ölüm tannsı olarak kabul edilmiştir. Kollarının altında kanatları ya da sırtında siyah bir şal bulunan sakallı bir ihtiyar olarak tasvir edilmiştir.


Özcan Köknel, Yaşamın zaferi
 
Geri
Top