Flash Belleğe Virüs Bulaşmasın - Akıllı Tahta

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Özellikle okullarda kullanılan akıllı tahtalara değişik flash bellekler takıldığı için bir şekilde virüs bulaşıyor. Bu durumda siz temiz flash belleği taktığınız anda virüs sizin belleğinize de bulaşıyor. En yaygın olanı da diski taktığınız anda disk içeriğinin gizlenip sadece "Removable Disk" adlı kısayolun oluşması...


Flash Belleğe Virüs Bulaşmasın
Bu durumda aslında dosya içerini kaybetmiş olmuyorsunuz. Dosya içeriğine ulaşmak için hızlı şekilde arama kutusuna sadece nokta ( . ) işareti koymanız ve arama yapmanız yeterli. Ama bu durumda dosyalarınız klasörlediğiniz şekilde değil tek parçalar halinde görünmekte. Yine de bu şekilde dosyalarınızı başka bir alana kopyalayıp kurtarabilirsiniz.

Bu durumda verileri kurtarmanın farklı yolları da var. İnternette arama yaptığınızda çeşitli yöntemler karşınıza çıkacaktır. Ancak biz bir daha virüs bulaşmaması üzerinde duracağız...

Not: Alatım Windows 10 işletim sistemine göre yapıldı ancak önceki işletim sistemlerinde de yöntem aynı...

* * * * *​

Flash belleğe virüs bulaşmaması için aşağıdaki yolları izleyin...

* Bellekte bulunan verilerinizi yedekleyin.

* Belleği NTFS olarak biçimlendirin.

* Bellek içerisine birkaç klasör oluşturun. Bu klasörleri gerektiğinde içerik kopyalamak için kullanacağız.

* Bellek simgesine ters tıklayıp "Özellikler > Güvenlik > Düzenle" yolunu izleyin.

Flash Belleğe Virüs Bulaşmasın



* Açılan pencerede;

- Okuma ve yürütme
- Klasör içeriğini listeleme
- Okuma
alanlarını seçili bırakıp diğerlerindeki tik işaretini kaldırın. Aşağıdaki resimdeki gibi...

Flash Belleğe Virüs Bulaşmasın



* Onaylayıp çıktığınızda artık belleğinize veri yazılamaz. Virüsler ana dizine kendilerini kopyaladıkları için artık flash diskinizde virüs sorunu yaşamayacaksınız.


Şimdi de içine eklediğimiz klasörleri yazılabilir hale getirmemiz gerekiyor ki gerektiğinde bu klasörleri veri kopyalayabilelim. Bunun için klasörlere tek tek yazma izni vermemiz gerekiyor. Bunun için;

* Herhangi bir klasöre ters tıklayın ve tıpkı bellek için yaptığımız gibi "Özellikler > Güvenlik > Düzenle" yolunu izliyoruz.

* Aşağıdaki resimde olduğu gibi klasör için "Tam denetim" satırına tik atıyoruz. Bunu seçtiğinizde gerekli diğer alanlar otomatik seçili hale geliyor zaten.

Flash Belleğe Virüs Bulaşmasın


Artık bu klasör içine istediğiniz her şeyi kopyalayabilirsiniz.


Böylece flash belleğinizi akıllı tahta veya başka bir bilgiayara taktığınızda vürüs bulaşma riskini ortadan kaldırmış olduk...
 
Bu tür durumlar gerçekten can sıkıcı olabilir. Flash belleklere virüs bulaşmasını engellemek için önlemler almak önemlidir. Önerilerime bir göz atın:

1. **Güvenilir Antivirüs Yazılımı Kullanın:** Bilgisayarınıza güvenilir bir antivirüs programı yükleyin ve düzenli olarak güncellemelerini yapın.

2. **Flash Bellekleri Tarayın:** Flash bellekleri bilgisayarınıza takmadan önce antivirüs programınızla tarayın.

3. **Otomatik Oynatma Özelliğini Kapatın:** Bilgisayarınıza bir flash bellek taktığınızda otomatik olarak açılmasını engellemek için otomatik oynatma özelliğini devre dışı bırakın.

4. **Gizli Dosyaları Göster:** Flash belleğinize gizlenmiş dosyaların olup olmadığını kontrol etmek için dosya gezgini ayarlarından gizli dosyaları göster seçeneğini aktif hale getirin.

5. **Güvenilir Kaynaklardan Alışveriş Yapın:** Flash bellek satın alırken güvenilir kaynaklardan satın alın. Ucuz ve bilinmeyen markalardan uzak durun.

6. **Güvenlik Duvarını Güncel Tutun:** Bilgisayarınızda ve ağınızda güncel ve etkin bir güvenlik duvarı bulundurun.

Bu önlemleri uygulayarak flash belleklerinize virüs bulaşma riskini en aza indirebilirsiniz. Eğer bilgisayarınıza bulaşan bir virüs varsa, sistemi taratarak ve virüsü temizleyerek sorunu çözebilirsiniz.
 
Geri
Top