• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Fotoğraf çekme Teknigi

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Fotoğraf tekniğinden bahis edeceğim. Bu arada da fotoğraf makinemizi elimize almamız da çok yararlı olacaktır. Evde uygulayabileceğimiz en eğlenceli çekim tekniklerinden biri flaşla çekim tekniğidir. Bu aynı zamanda bir stock fotoğrafçılığıdır.
Gerekli ekipmanlar fotoğraf makinesi, 50 mm ve daha altında sabit odaklı veya değişken odaklı objektifler(lens), kumanda(tercihe bağlı), Flaş(hızı en az 1/200 saniye çalışma hızında), beyaz fon veya beyaz duvar. Öncelikle bir senaryo belirlemeliyiz. Senaryomuz su dolu bir bardağın içine düşen limon veya buz parçası olsun.


fotograf.webp

  1. Makine ayarları iso 400, F5,6 – F/8 diyafram aralığı, otomatik beyaz ayarı, genel ışık ölçümü, el kumandası, enstantene öncelikli mod(tv,s en az 1/200 en çok 1/250), Flaş(birincil perde(first curtain)
  2. Adım: Bardağımızı su ile dolduralım.
  3. Adım: Fotoğraf makinemizi tripot üzerine oturtarak, bardağın karşısına denk getirip kadrajımızı yukarıdaki fotoğraf da ki duruma getirip, netleyip lensimizi manuel düğmesinden sabitleyelim.
  4. Adım: El kumandamızı takıp deklanşörü aktif hale getirmeden önce tepe flaşımızı makine üstünden veya kendi ayağı üzerinde yandan kadraja doğru konumlandıralım.
  5. Adım: Buz veya limon parçasını bardağın üstünden içine doğru elimiz kadraja girmeyecek şekilde bırakırken deklanşöre basalım. Bir kaç deneme gerektirecek olan bu çekim kolay gözükse de zaman alabilir. Sabır
  6. Adım: Eğer raw çekim yaparsak daha sonra bir kaç müdahale ile fotoğraf da ki bazı problemleri ışığı ve kontrastı ile oynayarak daha iyi hale getirebiliriz.
bardak-buz.webp
 
Gerekli ekipmanlar fotoğraf makinesi, 50 mm ve daha altında sabit odaklı veya değişken odaklı objektifler(lens), küçük ışık kaynakları fener, mum gibi, kumanda(tercihe bağlı), ip misina(varsa), siyah fon veya koyu duvar, perde. Öncelikle bir senaryo belirlemeliyiz. Senaryomuz bir bardağın veya kadehin etrafında dönen bir ışık olsun.
sarap.webp

  1. Makine ayarları tercihen iso 100, F/11 – F16 diyafram aralığı, otomatik beyaz ayarı, genel ışık ölçümü, el kumandası kullanacağımızdan çekim modu Bulb.
  2. Adım: Kadehimizi açık renk çay ile dolduralım.
  3. Adım: El Fenerimiz e bir ip veya misina bağlayalım yaklaşık 50 cm yeterli olacaktır. Fenerin ışığı veren ön kısmını bir karton parçası ile (kibrit kutusundan yararlanabilirsiniz) ışığın sadece yan kısmından az bir ışık çıkacak hale getirelim.
  4. Adım: Mümkünse kadehe üstten nokta ışık uygulayalım. Bu adım kadehin içindeki sıvının daha güzel parlaması için.
  5. Adım: Kadehimizi düz bir zemine oturtup arka ve alt fonunu aynı renk tutalım siyah veya gri fon güzel gözükecektir.
  6. Adım: Fotoğraf makinemizi tripot üzerine oturtarak, kadehin karşısına denk getirip kadrajımızı yukarıdaki fotoğraf da ki duruma getirip, netleyip lensimizi manuel düğmesinden sabitleyelim.
  7. Adım: Tüm ışıkları söndürelim mümkünse gece vakti veya tamamen karanlık bir odada olmalıyız ki 4 -5 saniye sürecek fotoğraf çekimi ışık patlaması omadan mümkün olsun.
  8. Adım: El kumandamızı takıp deklanşörü aktif hale getirmeden önce fenerimizi kadehin üstünden tutarak çevresinde döndürmeye başlayalım.
  9. Adım: El kumanda düğmesine basarak çekimi başlatalım. Döndürme esnasında kadehin alt tarafından başlayıp bir veya iki tur attırdıktan sonra el fenerini kadehin içine sokup hızlıca geri çekip el fenerini tamamen kadraj dan çıkaralım.
  10. Adım: Bir kaç deneme gerektirecek olan bu çekim yaklaşıp 3 ile 5 saniye sürecektir.
  11. Adım: Eğer raw çekim yaparsak daha sonra bir kaç müdahale ile fotoğraf da ki bazı problemleri ışığı ve kontrastı ile oynayarak daha iyi hale getirebiliriz.
 
Geri
Top