• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Gaziantep Yemekleri

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
AYVALI TARAKLIK (GAZİANTEP)

1 kg pirzola (kuzu)1 adet iri soğan
3 adet ayva
3 adet domates
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

İnceltilmemiş pirzolalar tencereye konur. Yağı eklemeden önce orta ateşte iki yüzü renk alacak kadar kızartılır. Tereyağı katılır. İnce doğranmış soğan eklenir. Soğan gevşemeye başlayınca rende domates katılır. Domatesin rengi değişince sıcak su, karabiber ve tuz eklenir. Kapak kapatılır. Etler yumuşamaya başlayınca soyulmuş ve ince elma dilimi şeklinde doğranmış ayvalar katılır. Ayvalar da yumuşayınca son olarak nar ekşisi ilave edilir.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
SÜZEK YAPMASI (GAZİANTEP)

300 gr yağlı kuzu kıyma
2 su bardağı pilavlık pirinç
1 adet iri kuru soğan
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz

Soğan ve sarımsak ince doğranır. Diğer malzemeler eklenir. Eller ıslatılarak malzeme bütünleşene kadar yoğrulur. Harçtan ceviz kadar parçalar alınır. İki avuç arasında biraz yassılaştırdıktan sonra ortasına parmakla bastırarak oyuk yapılır. Oyuk kısımları alta gelecek şekilde metal kevgire dizilir. Kevgir içinde su kaynayan başka bir tencerenin üzerine oturtulur. Kapak kapatılarak 35-40 dakika pişirilir. Domates, maydanoz gibi malzemelerle süslenir.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
ALİ NAZİK KEBABI (GAZİANTEP)

5-6 adet bostan patlıcanı
Yarım kilo süzme yoğurt
Yarım kg. kıyma
2 -3 adet çarliston biber
2 büyük domates
3-4 diş sarımsak
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
kırmızı toz biber
karabiber
tuz

Patlıcanların yanlarına 1-2 delik açılır, fırında közlenir. Süzme yoğurdun içine dövülmüş sarımsak ve tuz koyulur. Bir yandan kıyma kavrulup içine biber, tuz, domates, yağ, toz biber konulup, kıyma sosu hazırlanır. Közlenmiş patlıcanların kabuğu soyulup ince ince doğranıp, sarımsak ve yoğurtla karıştırılır. Daha sonra kıymalı sos üzerine sıcak dökülür, karabiber serpilir, bulgur pilavıyla birlikte servise sunulur.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
ALBİBERLİ PATLICAN KEBABI (GAZİANTEP)

Ümit Usta

1,5 kilo patlıcan (düzgün ve irilerinden)
1 kilo az yağlı zırhta çekilmiş kıyma
1 adet küçük kuru soğan
1 adet Gaziantep biberi
5-6 adet domates
5-6 adet sivribiber
Tuz
Karabiber

Patlıcanları 3-4 cm. boyunda keselim.
Zırhla çekilen kıymanın içine 1 adet küçük kuru soğan, 1 adet de Gaziantep biberi, tuz ve karabiber katıp yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlak köfteler hazırlayalım.
Şişe bir patlıcan, bir köfte dizip, elimizle köfteleri biraz yassılaştıralım ve mangalda pişirelim.
Domatesleri dörde, sivribiberleri de ikiye bölüp, bir domates bir sivribiber olmak üzere şişe dizip, mangalda pişirelim.
Pişirdiğimiz patlıcan kebabımızı servis tepsisine alıp, üzerine pişirdiğimiz domates ve sivribiberlerden koyup, yarım çay bardağı kadar da su serptikten sonra ağzını kapatarak mangalın üzerinde 3-4 dakika demlendirelim.
5-10 dakika sonra, pideyle beraber servis yapalım.

Not: Patlıcan kebapları, Gaziantep bölgesinde mangal yerine fırında da yapılmaktadır. Köfte ve patlıcanları tepsiye dizip, ortasına da domates ve biberleri koyduktan sonra fırında pişirilmektedir.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
ANTEP SALATASI (GAZİANTEP)



MALZEMELER
5 adet domates,
3 adet kuru soğan,
1 baş sarımsak,
1 bağ maydanoz,
3 adet yeşil biber,
1 adet limon,
1 adet salatalık turşusu,
Pulbiber, kuru nane, tuz, sumak ekşisi, nar pekmezi.

YAPILIŞI
Domates, kuru soğan, sarımsak, yeşil biber ince ince kıyılır. Maydanoz doğranır. İçine tuz, limon, biber, nane, sumak ekşisi, nar pekmezi ilave edilir ve servise sunulur.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
MUHAMMARA (GAZİANTEP)


MALZEMELER
1/2 bardak kırmızı biber,
1 bardak ceviz,
3-4 dilim kızarmış ekmek,
1 limon suyu ve yeterli su,
tuz, kimyon,
acı biber,
zeytinyağı,

YAPILIŞI
Önce yarım bardak kırmızı biberin üzerine limon suyu ilave edilir. (Yeterli olmazsa su ile tamamlanır). Limon suyu bibere hem doğal rengini verir hem de acısını bir ölçüde almış olur. Kızarmış ekmek ile ceviz robotta çekilir ve bu karışım büyücek bir kasede limonlu biberle birleştirilir. Eğer biber acı ise, bu karışıma daha fazla kızarmış ekmek ilave edilir. Karışım koyu ise daha sonra su ilavesiyle macun haline getirilir ve tuz, gerekiyorsa acı biber, kimyon ve zeytinyağı ilave edilir. Dilim ekmeğin üzerine sürülerek servis yapılır.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
MAŞ YEMEĞİ (GAZİANTEP)

2 su bardağı maş fasulyesi
2 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
4-5 adet kurutulmuş biber
100 gr kavurma
3 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz

Maş akşamdan ıslatılır. Ertesi günü ince doğranmış soğan ve tereyağı kavrulur, salça eklenir. Üzerine suyla birlikte maş katılır. Parçalara kesilmilş kuru biber, tuz ve kavurma eklenir. Yarım saat kadar pişirilir.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
ÖZ ÇORBASI (GAZİANTEP)



MALZEMELER
2 su bardağı dövme,
1,5 su bardağı süzülmüş yoğurt,
1 tane tavuk budu veya göğsü,
1 yemek kaşığı yağ,
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber,
1 çay kaşığı karabiber,
1 adet yumurta,

YAPILIŞI
Dövme yıkanıp bol su ile ocağa konulur. Bir taşım kaynayınca altı söndürülerek bir gece bekletilir (Dövmelerin iyice açılması için). Ertesi gün tekrar ocağa konularak iyice pişirilir. Daha sonra süzgeçten geçirilir. Diğer tarafta tavuk göğsü veya budu yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen tavuğun suyu süzgeçten geçirilmiş olan dövmenin üzerine boşaltılır. Tavuk etleri iyice didiklenerek çorbanın içine atılır. Süzülmüş yoğurdun içine yumurta kırılarak ayrı bir kapta iyice çırpılır. Kısık ateşte iyice ısınıncaya kadar karıştırılır. İyice ısınan yoğurdun içine diğer tarafta yapılan çorba yavaş yavaş ilave edilerek karıştırılır. Pişen çorba ocaktan indirilir. Yağ tavasında yağ iyice kızdırılır, içine kırmızı biber ilave edilerek çorbanın üzerine dökülür. Çorbanız servise hazırdır.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
EKŞİLİ KÖFTE (GAZİANTEP)

Yarımkilo kemikli et
1 subardağı nohut
1 çorba kaşığı salça
2 bardak köftelik bulgur
250 gram çiğ köftelik et
Tuz
Karabiber
1 çorba kaşığı sumak
1 soğan

Yarım kilo kemikli parça et 5-6 bardak suyla 45 dakika pişirilir. Pişme esnasında üzerinde biriken köpük alınır. Geceden ıslatılmış bir bardak nohut eklenip nohut yumuşayıncaya kadar pişirilir. İçine tuz, bir yemek kaşığı domates ve biber salçası ilave edilir. İki bardak köftelik bulgur, 250 gramçiğ köftelik et, ince doğranmış soğan, karabiber ve tuz karıştırılarak yarımsaat yoğrulur, fındık büyüklüğünde yuvarlanıp süzgece konur. Süzgeç kaynamakta olan su dolu tencereye yerleştirilip kapağı kapatılır ve köfteler buharda yarım saat pişirilir.Köfteler, hazırlanan et ve nohutun içine eklenip beş dakika kaynatılır.
Bir yemek kaşığı sumak ekşisi veya bir limonun suyu ilave edilir. Üzerine tereyağında kızartılmış nane gezdirilerek servis edilir.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
SİMİT KEBABI (GAZİANTEP)

MALZEMELER
400 gr. Orta Yagli Kiyma
200 gr. Köftelik Bulgur
3 Dis Sarmisak
1/2 Çay Kasigi Pulbiber
1 Tatli Kasigi Nane
1 Bas Kuru Sogan
1/2 Çay Kasigi Karabiber
30 gr. Çam Fistigi
Tuz

YAPILIŞI
Bulguru ayiklayip, yikayin. Yumusayincaya kadar ilik suda bekletin.
Yumusayan bulgur soguduktan sonra kiymanin üzerine bosaltin.
Sarmisaklari iyice dövün. Soganlari rendeleyin, suyunu süzün. Diger baharaflarla birlikte bütün bu malzemeleri kiyma ve bulgurla karistirin.
En son dolma fistigini ekleyerek karistirin. Ceviz büyüklügünde köfteler kopararak sislere takin ve kömür atesinde pisirin.
 
Top Bottom