Google yine renkli logolarına birisini daha sergiledi. 03 Nisan 2011 tarihli dondurma (Ice Cream Sundae) logosu görmeye değer bir logo olmuş.
(Ice Cream Sundae) Dondurma hakkında biraz bilgi edinelim ilk olarak.
(Ice Cream Sundae) Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten dondurulmak suretiyle elde edilen ve özellikle sıcak yaz günlerinde çok aranan soğuk tatlıdır. El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir.100 g dondurma 100-200 kalori verir. A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır. Yalnız, soğuk olması nedeniyle aç karnına yenilmesi sakıncalıdır. Artık piyasada hemen her çeşidi olan dondurmaları servise hazır paket şeklinde her mevsimde bulmak ve ikram etmek oldukça kolaydır.Yaz kış yenilmesi tavsiye edilir. Aklınıza gelebilecek her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli vb. olan çeşitleri piyasada sıklıkla tüketilmektedir.Dondurmalar elle ve makine yardımı ile yapılabilir. Ancak dondurmacılığı bir meslek haline getirmiş ustalar halen dövülerek hazırladıkları dondurmalarının sırlarını gizli tutmaya devam etmektedir. Bazı yörelere has örneğin Kahramanmaraş Dondurması hala gizemini korumaktadır. Kendine has dondurması olan ülkeler vardır. İngiltere, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya’nın yanında Türkiye de Kahramanmaraş Dondurması ile ünlüdür.
Dondurmalı sundae nasıl yapılır
4 kişi için
Malzemeler
■1 litre vanilyalı dondurma (tarifi altta)
■3/4 su bardağı çikolata sosu (tarifi altta)
■4 adet külah
■Süs için şekerden burun, çikolatadan göz ve ağızlar (tarifi altta)
Yapılışı
1.Dondurma kuplarına çikolata sosu ve dondurma koyup bir kaşık yardımıyla karıştırın.
2.Üzerlerine dondurma kaşığıyla şekil verdiğiniz birer top vanilyalı dondurma yerleştirin.
3.Dondurma kabında erimiş olan dondurmaya külahların tersini hafifçe batırıp topların üstüne yerleştirin.
4.Aynı şekilde erimiş dondurmayı yapıştırıcı gibi kullanarak burun, göz ve ağız kısımlarını da yapıştırın ve servis yapın.
VANİLYALI DONDURMA
Yaklaşık 1 litre dondurma için
Malzemeler
■250 ml (1 su bardağı) tam yağlı süt
■150 gram (3/4 su bardağı) şeker
■500 ml (2 su bardağı) krema
■1 adet çubuk vanilya
■6 adet yumurta sarısı
■3/4 çay kaşığı vanilya özütü
Yapılışı
1.Süt, şeker ve kremanın 1 su bardaklık kısmını bir tencerede ısıtın.
2.Vanilya çubuğunu ortadan ikiye kesip bıçak yardımıyla tohumlarını sıyırın ve çubukla beraber ısınmış sütlü karışımın içine atın. Ateşten alıp kapağını kapatın ve 30 dakika demlenmeye bırakın.
3.Bir karıştırma kabına kremanın geri kalan kısmını koyun. Üzerine de ince delikli bir süzgeç yerleştirin.
4.Ayrı bir kapta yumurta sarılarını iyice çırptıktan sonra ılınmış olan sütü azar azar ekleyerek durmaksızın çırpın. Ardından karışımı sütün olduğu tencereye geri aktarıp tekrar ocağa alın ve orta ateşte durmaksızın koyulaşana kadar tahta bir kaşıkla karıştırın.
5.Koyulaşan karışımı süzgeçten geçirerek kremanın geri kalanına ilave edin, vanilya özütünü ekleyin ve buz ve soğuk su dolu bir kabın içinde iyice soğuyana kadar karıştırın.
6.Isıya dayanıklı kapaklı bir kaba aktarıp ertesi güne kadar buzdolabında soğutun.
7.Ertesi gün dondurma makinenizin talimatlarına uygun bir şekilde hazırlayıp tekrar hava geçirmeyen bir kapta buzlukta muhafaza edin.
8.Servis yapmadan 15 dakika önce buzluktan çıkartıp gelatonun biraz açılmasını bekleyin.
ÇİKOLATA SOSU
Yaklaşık 3/4 su bardağı sos için
Malzemeler
■90 gram bitter çikolata (%70 kakao), rendelenmiş
■1/2 su bardağı su
■1/4 su bardağı krema
■2 çorba kaşığı şeker
■1 çorba kaşığı mısır şurubu (opsiyonel, yerinde şeker de kullanabilirsiniz)
Yapılışı
1.Bütün malzemeleri bir tencereye alıp orta ateşte eriyip koyulaşana kadar karıştırın (10-15 dakika kadar).
2.Çok fazla koyulaşmasını beklemeyin; akışkan bir sos olacaktır. Bir kaba aktarıp soğuyana kadar buzdolabında bekletin.
SÜSLER
Malzemeler
■40 gram bitter çikolata
■2 adet Haribo Çilex
Yapılışı
1.Göz ve ağız kısımları için çikolatayı benmari usulü eritin.
2.Ardından bir suluboya fırçası yardımıyla bir parşömen kağıdına göz ve ağız kısımlarını çizip buzdolabında sertleşene kadar bekletin.
3.Burun kısımları için Haribo çilex şekerlemelerinin kenarlarını yuvarlak şekilde kesin.
(Ice Cream Sundae) Dondurma hakkında biraz bilgi edinelim ilk olarak.
(Ice Cream Sundae) Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten dondurulmak suretiyle elde edilen ve özellikle sıcak yaz günlerinde çok aranan soğuk tatlıdır. El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir.100 g dondurma 100-200 kalori verir. A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır. Yalnız, soğuk olması nedeniyle aç karnına yenilmesi sakıncalıdır. Artık piyasada hemen her çeşidi olan dondurmaları servise hazır paket şeklinde her mevsimde bulmak ve ikram etmek oldukça kolaydır.Yaz kış yenilmesi tavsiye edilir. Aklınıza gelebilecek her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli vb. olan çeşitleri piyasada sıklıkla tüketilmektedir.Dondurmalar elle ve makine yardımı ile yapılabilir. Ancak dondurmacılığı bir meslek haline getirmiş ustalar halen dövülerek hazırladıkları dondurmalarının sırlarını gizli tutmaya devam etmektedir. Bazı yörelere has örneğin Kahramanmaraş Dondurması hala gizemini korumaktadır. Kendine has dondurması olan ülkeler vardır. İngiltere, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya’nın yanında Türkiye de Kahramanmaraş Dondurması ile ünlüdür.
Dondurmalı sundae nasıl yapılır
4 kişi için
Malzemeler
■1 litre vanilyalı dondurma (tarifi altta)
■3/4 su bardağı çikolata sosu (tarifi altta)
■4 adet külah
■Süs için şekerden burun, çikolatadan göz ve ağızlar (tarifi altta)
Yapılışı
1.Dondurma kuplarına çikolata sosu ve dondurma koyup bir kaşık yardımıyla karıştırın.
2.Üzerlerine dondurma kaşığıyla şekil verdiğiniz birer top vanilyalı dondurma yerleştirin.
3.Dondurma kabında erimiş olan dondurmaya külahların tersini hafifçe batırıp topların üstüne yerleştirin.
4.Aynı şekilde erimiş dondurmayı yapıştırıcı gibi kullanarak burun, göz ve ağız kısımlarını da yapıştırın ve servis yapın.
VANİLYALI DONDURMA
Yaklaşık 1 litre dondurma için
Malzemeler
■250 ml (1 su bardağı) tam yağlı süt
■150 gram (3/4 su bardağı) şeker
■500 ml (2 su bardağı) krema
■1 adet çubuk vanilya
■6 adet yumurta sarısı
■3/4 çay kaşığı vanilya özütü
Yapılışı
1.Süt, şeker ve kremanın 1 su bardaklık kısmını bir tencerede ısıtın.
2.Vanilya çubuğunu ortadan ikiye kesip bıçak yardımıyla tohumlarını sıyırın ve çubukla beraber ısınmış sütlü karışımın içine atın. Ateşten alıp kapağını kapatın ve 30 dakika demlenmeye bırakın.
3.Bir karıştırma kabına kremanın geri kalan kısmını koyun. Üzerine de ince delikli bir süzgeç yerleştirin.
4.Ayrı bir kapta yumurta sarılarını iyice çırptıktan sonra ılınmış olan sütü azar azar ekleyerek durmaksızın çırpın. Ardından karışımı sütün olduğu tencereye geri aktarıp tekrar ocağa alın ve orta ateşte durmaksızın koyulaşana kadar tahta bir kaşıkla karıştırın.
5.Koyulaşan karışımı süzgeçten geçirerek kremanın geri kalanına ilave edin, vanilya özütünü ekleyin ve buz ve soğuk su dolu bir kabın içinde iyice soğuyana kadar karıştırın.
6.Isıya dayanıklı kapaklı bir kaba aktarıp ertesi güne kadar buzdolabında soğutun.
7.Ertesi gün dondurma makinenizin talimatlarına uygun bir şekilde hazırlayıp tekrar hava geçirmeyen bir kapta buzlukta muhafaza edin.
8.Servis yapmadan 15 dakika önce buzluktan çıkartıp gelatonun biraz açılmasını bekleyin.
ÇİKOLATA SOSU
Yaklaşık 3/4 su bardağı sos için
Malzemeler
■90 gram bitter çikolata (%70 kakao), rendelenmiş
■1/2 su bardağı su
■1/4 su bardağı krema
■2 çorba kaşığı şeker
■1 çorba kaşığı mısır şurubu (opsiyonel, yerinde şeker de kullanabilirsiniz)
Yapılışı
1.Bütün malzemeleri bir tencereye alıp orta ateşte eriyip koyulaşana kadar karıştırın (10-15 dakika kadar).
2.Çok fazla koyulaşmasını beklemeyin; akışkan bir sos olacaktır. Bir kaba aktarıp soğuyana kadar buzdolabında bekletin.
SÜSLER
Malzemeler
■40 gram bitter çikolata
■2 adet Haribo Çilex
Yapılışı
1.Göz ve ağız kısımları için çikolatayı benmari usulü eritin.
2.Ardından bir suluboya fırçası yardımıyla bir parşömen kağıdına göz ve ağız kısımlarını çizip buzdolabında sertleşene kadar bekletin.
3.Burun kısımları için Haribo çilex şekerlemelerinin kenarlarını yuvarlak şekilde kesin.