Kafkas çorbası
Malzemeler
1 adet havuç 2 dal pırasa 2 adet küçük pancar 1 adet küçük boy kereviz 1 adet kuru soğan 4 yaprak beyaz lahana 2 su bardağı su ya da et suyu 1 kahve fincanı arpa şehriye 1 su bardağı süt 2 tatlı kaşığı tereyağı 2 adet yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Tarif
Pırasa, lahana, havuç, pancar ve kerevizi ayıklayıp, yıkayın.
İnce ince doğrayarak bir kenara alın.
Çorba tenceresine küp küp doğranmış kuru soğan ile tereyağını koyun ve karıştırarak soğanı pembeleştirin.
Üzerine ayıkladığınız sebzeleri ekleyin.
Birkaç sefer karıştırarak hafifçe kavurun 6 su ardağı su ya da et suyunu koyup, tekrar karıştırın.
15 dakika kadar pişirip tuzunu, karabiberini ve şehriyesini ekleyin.
Sebzeler pişince bir kasede yumurta sarılarıyla sütü iyice çırpın.
Çorba suyundan da katarak bu karışımı ılıtın.
Sürekli karıştırarak çorbaya katın.
Bir taşım daha kaynatıp, ocaktan alın.
Ali Nazik
Malzemeler :
5 Adet patlıcan 500 gr kıyma 2 Çorba kaşığı margarin 1 kg yoğurt 6 Diş sarımsak Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Tarif Hazırlanışı:
Patlıcanları közleyip kabaklarını soyun. İnce ince kıydıktan sonra çatalla ezerek püre haline getirin. Margarini tencerede eritip kıymayı ilave edin. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyerek kavurun. Hazırladığınız patlıcan püresini geniş bir tencereye alıp çok kısık ateşte ısıtın. Suyu süzülmüş yoğurt ve dövülmüş sarımsakları ilave edip yavaş yavaş karıştırın. Ilınınca servis tabağına alıp kıymalı karışımı üzerine yayın. Közlenmiş domates ve sivri biberlerle süsleyip servis yapın. NOT : Kıymayı kavururken 4-5 adet sivri biber ve ince kıyılmış 1 adet soğan da ekleyebilirsiniz.
Patatesli Börek
Malzemeler
3 adet yufka
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta sarısı
1 kibrit kutusu kadar kaşar peyniri
Karabiber
Kekik
1 adet yumurta akı
1 çay bardağı süt
4-5 adet patates
Tuz
Pulbiber
Tarif İçi için;
patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun. Kaşar peyniri ve patatesleri küçük küpler halinde doğrayıp geniş bir kaba alın. Tuz, karabiber, pulbiber ve kekik ekleyip karıştırın. Yufkaları 6 eşit üçgen şeklinde kesin. Yuvarlak kenarlarına patatesli karışımdan yerleştirin. Kalın bir sigara böreği şeklinde sarın. Uç kısımları alta gelecek şekilde, içi yağlanmış borcam kare tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 cdeki fırında kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Güllaç
Malzemeler
6 bardak süt 2 bardak toz şeker 1 çay kaşığı vanilya 6 yaprak güllaç 1 bardak ceviziçi Gülsuyu Üstünü süslemek için badem ve nar taneleri
Tarif
Süt ile şekeri 10 dakika kaynatıp içine vanilyasını da attıktan sonra ocağın altını kapatın.
Büyükçe bir tepsiye güllaç yapraklarından bir tanesini koyun.
Üzerine kepçe ile sıcak sütten döküp 1-2 dakika bekleyin.
Yumuşayan güllaç yaprağını tepsiden alıp güllaç yapacağınız kaba yerleştirin.
Tekrar 2'nci 3'üncü yaprakları sütle ıslatıp sıralayın.
3'üncü kata dövülmüş cevizi serpiştirin.
Tekrar diğer yapraklara da aynı işlemi uygulayıp 6 kat güllacı üst üste koyun.
Üstüne kalan sütü dökün 2 saat kadar bekletin.
Güllaçların üstünü nar ve bademle süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Not : İstenirse güllaçların üzerine gülsuyu dökülür. Yarısı süt, yarısı su kullanılır. Arzu edilirse küçük kaplara güllaç yaprakları dizilir sonra ters çevrilerek tek tek servis yapılır.
Malzemeler
1 adet havuç 2 dal pırasa 2 adet küçük pancar 1 adet küçük boy kereviz 1 adet kuru soğan 4 yaprak beyaz lahana 2 su bardağı su ya da et suyu 1 kahve fincanı arpa şehriye 1 su bardağı süt 2 tatlı kaşığı tereyağı 2 adet yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Tarif
Pırasa, lahana, havuç, pancar ve kerevizi ayıklayıp, yıkayın.
İnce ince doğrayarak bir kenara alın.
Çorba tenceresine küp küp doğranmış kuru soğan ile tereyağını koyun ve karıştırarak soğanı pembeleştirin.
Üzerine ayıkladığınız sebzeleri ekleyin.
Birkaç sefer karıştırarak hafifçe kavurun 6 su ardağı su ya da et suyunu koyup, tekrar karıştırın.
15 dakika kadar pişirip tuzunu, karabiberini ve şehriyesini ekleyin.
Sebzeler pişince bir kasede yumurta sarılarıyla sütü iyice çırpın.
Çorba suyundan da katarak bu karışımı ılıtın.
Sürekli karıştırarak çorbaya katın.
Bir taşım daha kaynatıp, ocaktan alın.
Ali Nazik
Malzemeler :
5 Adet patlıcan 500 gr kıyma 2 Çorba kaşığı margarin 1 kg yoğurt 6 Diş sarımsak Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Tarif Hazırlanışı:
Patlıcanları közleyip kabaklarını soyun. İnce ince kıydıktan sonra çatalla ezerek püre haline getirin. Margarini tencerede eritip kıymayı ilave edin. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyerek kavurun. Hazırladığınız patlıcan püresini geniş bir tencereye alıp çok kısık ateşte ısıtın. Suyu süzülmüş yoğurt ve dövülmüş sarımsakları ilave edip yavaş yavaş karıştırın. Ilınınca servis tabağına alıp kıymalı karışımı üzerine yayın. Közlenmiş domates ve sivri biberlerle süsleyip servis yapın. NOT : Kıymayı kavururken 4-5 adet sivri biber ve ince kıyılmış 1 adet soğan da ekleyebilirsiniz.
Patatesli Börek
Malzemeler
3 adet yufka
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta sarısı
1 kibrit kutusu kadar kaşar peyniri
Karabiber
Kekik
1 adet yumurta akı
1 çay bardağı süt
4-5 adet patates
Tuz
Pulbiber
Tarif İçi için;
patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun. Kaşar peyniri ve patatesleri küçük küpler halinde doğrayıp geniş bir kaba alın. Tuz, karabiber, pulbiber ve kekik ekleyip karıştırın. Yufkaları 6 eşit üçgen şeklinde kesin. Yuvarlak kenarlarına patatesli karışımdan yerleştirin. Kalın bir sigara böreği şeklinde sarın. Uç kısımları alta gelecek şekilde, içi yağlanmış borcam kare tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 cdeki fırında kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Güllaç
Malzemeler
6 bardak süt 2 bardak toz şeker 1 çay kaşığı vanilya 6 yaprak güllaç 1 bardak ceviziçi Gülsuyu Üstünü süslemek için badem ve nar taneleri
Tarif
Süt ile şekeri 10 dakika kaynatıp içine vanilyasını da attıktan sonra ocağın altını kapatın.
Büyükçe bir tepsiye güllaç yapraklarından bir tanesini koyun.
Üzerine kepçe ile sıcak sütten döküp 1-2 dakika bekleyin.
Yumuşayan güllaç yaprağını tepsiden alıp güllaç yapacağınız kaba yerleştirin.
Tekrar 2'nci 3'üncü yaprakları sütle ıslatıp sıralayın.
3'üncü kata dövülmüş cevizi serpiştirin.
Tekrar diğer yapraklara da aynı işlemi uygulayıp 6 kat güllacı üst üste koyun.
Üstüne kalan sütü dökün 2 saat kadar bekletin.
Güllaçların üstünü nar ve bademle süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Not : İstenirse güllaçların üzerine gülsuyu dökülür. Yarısı süt, yarısı su kullanılır. Arzu edilirse küçük kaplara güllaç yaprakları dizilir sonra ters çevrilerek tek tek servis yapılır.