Tarhana çorbası
Malzemeler
3 adet domates (kabukları soyularak kabaca doğranmış)
4 adet kapya biber (közlendikten sonra kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve kabaca doğranmış)
1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
1/2 su bardağı süzme yoğurt
3 çorba kaşığı un
1 lt. et suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kurutulmuş kekik
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı acı)
·Domates, biber ve soğanı bir tencereye koyarak düşük ısıda domatesler sulanıp iyice yumuşayana kadar pişiriniz.
·Ocaktan alarak soğumaya bırakınız.
·Soğuduktan sonra iyice ezerek süzgeçten geçiriniz. (bu işlemi blender ile yapabilirsiniz)
·Un ve yoğurdu da ekledikten sonra malzemeyi tamamen homojen bir hale gelene kadar karıştırınız.
·Karışıma et suyunu ilave ediniz ve sürekli karıştırarak birlikte kaynatınız.
·Tuz, tereyağı ve kekiği ekleyiniz.
·5 dakika daha kaynatınız.
·Sıcak olarak servis yapınız.
Kasap köfte
Malzemeler
250 gr yağsız dana (döş) kıyması (iki kere çekilmiş)
250 gr kuzu kıyması (iki kere çekilmiş)
200 gr kuzu böbrek yatağı yağı (çekilmiş)
1 kahve kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 kahve kaşığı kimyon
1 çay kaşığı acı pul biber(isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı tuz
·Çukur bir kaba dana kıyma, kuzu kıyma, çekilmiş böbrek yatağı yağını koyduktan sonra hamur yoğurur gibi 15-20 dakika süreyle güzelce yoğurunuz
·İki saat kadar üzerini örterek buzdolabında dinlendiriniz.
·Köfteyi yeteri kadar dinlendirdikten sonra üzerine kuru soğanı rendeleyiniz.
·Karabiber, pul biber, kimyon ve kekiği de ekleyerek 10 dakika daha yoğurunuz
·Köftelerinize şekil vererek ızgarada pişiriniz.
·Piyaz soğan, roka ve tere gibi aromatik otlarla süsleyerek servis yapınız.
Zeytinyağlı pazı sarma
Malzemeler
500 gr pazı yaprağı
1 su bardağı pirinç
½ su bardağı sızma zeytinyağı
400 gr. kuru soğan(balık pulu şeklinde doğranmış)
2 çorba kaşığı dolma fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü(ılık suda bekletilip ayıklanmış)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
2 adet domates (rendelenmiş)
2 çay kaşığı tuz
1 demet maydanoz(ince kıyılmış)
2 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu
2 çorba kaşığı kıyılmış taze nane
1 adet limonun suyu
1 su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı zeytinyağı
·Pazı yapraklarını kaynamakta olan suya atıp 2-3 dakika beklettikten sonra soğuması için delikli kepçe ile çıkarınız.
·Harç için pirinci 3-4 su yıkayıp süzünüz.
·Zeytinyağını tavaya koyup kızdırınız ve dolma fıstıklarını ekleyip 2-3 dakika karıştırıp sarartınız. (fıstıkların kararmasına izin vermeyiniz)
·Doğranmış soğanı ekleyip sürekli karıştırarak pembeleşene kadar kavurunuz.
·Soğanların kavrulması bitince pirinci ekleyiniz ve 3 dakika kadar daha kavurunuz.
·Kavurma işlemi bitince sıcak suyu ekleyiniz ve tencerenin kapağını kapatarak 15 dakika kadar demlenmeye bırakınız.
·Demlenme süresinin sonunda, kuş üzümü, karabiber, maydanoz, dereotu, taze nane, rendelenmiş domatesleri, yenibaharı ve tuzu ekleyiniz.
·Tahta bir kaşıkla harcı güzelce karıştırınız.
·Yaprakların orta damarlarını keskin bir bıçakla aldıktan sonra içine harcı koyunuz ve mümkün olduğunca düzgün bir şekilde sararak tencereye yelpaze şeklinde yerleştiriniz.
·Sarmaların üzerini birkaç adet yaprakla kapatınız.
·Porselen bir tabağı ağırlık olarak sarmaların üzerine koyunuz ve bir su bardağı sıcak su, iki çorba kaşığı zeytinyağı ve limon suyunu ekledikten sonra otuz dakika pişiriniz.
·Soğuduktan sonra limon dilimleriyle süsleyerek servis yapınız.
Hariri
Malzemeler
1 litre süt (1/2 su bardağını ayırınız)
6 çorba kaşığı toz şeker
6 çorba kaşığı üzüm pekmezi
2 tatlı kaşığı toz tarçın
2 çorba kaşığı buğday nişastası
4 çorba kaşığı ceviz (hafifçe dövülmüş)
·Süte şekeri ilave ederek kaynatınız.
·Bu arada nişastayı yarım su bardağı sütle karıştırınız.
·Süt- şeker karışımı kaynamaya başlayınca pekmezi ilave ediniz.
·Tarçını ilave ediniz.
·Sütle sulandırdığınız nişastayı yavaş yavaş ve karıştırarak ilave ediniz.
·Karışım tekrar kaynamaya başlayınca cevizi ilave ediniz.
·2-3 dakika karıştırarak kaynatınız.
·Soğumadan kâselere alınız.
·Ilıdıktan sonra üzerini cevizle süsleyiniz.
·Soğuk olarak servis yapınız.
Malzemeler
3 adet domates (kabukları soyularak kabaca doğranmış)
4 adet kapya biber (közlendikten sonra kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve kabaca doğranmış)
1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
1/2 su bardağı süzme yoğurt
3 çorba kaşığı un
1 lt. et suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kurutulmuş kekik
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı acı)
·Domates, biber ve soğanı bir tencereye koyarak düşük ısıda domatesler sulanıp iyice yumuşayana kadar pişiriniz.
·Ocaktan alarak soğumaya bırakınız.
·Soğuduktan sonra iyice ezerek süzgeçten geçiriniz. (bu işlemi blender ile yapabilirsiniz)
·Un ve yoğurdu da ekledikten sonra malzemeyi tamamen homojen bir hale gelene kadar karıştırınız.
·Karışıma et suyunu ilave ediniz ve sürekli karıştırarak birlikte kaynatınız.
·Tuz, tereyağı ve kekiği ekleyiniz.
·5 dakika daha kaynatınız.
·Sıcak olarak servis yapınız.
Kasap köfte
Malzemeler
250 gr yağsız dana (döş) kıyması (iki kere çekilmiş)
250 gr kuzu kıyması (iki kere çekilmiş)
200 gr kuzu böbrek yatağı yağı (çekilmiş)
1 kahve kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 kahve kaşığı kimyon
1 çay kaşığı acı pul biber(isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı tuz
·Çukur bir kaba dana kıyma, kuzu kıyma, çekilmiş böbrek yatağı yağını koyduktan sonra hamur yoğurur gibi 15-20 dakika süreyle güzelce yoğurunuz
·İki saat kadar üzerini örterek buzdolabında dinlendiriniz.
·Köfteyi yeteri kadar dinlendirdikten sonra üzerine kuru soğanı rendeleyiniz.
·Karabiber, pul biber, kimyon ve kekiği de ekleyerek 10 dakika daha yoğurunuz
·Köftelerinize şekil vererek ızgarada pişiriniz.
·Piyaz soğan, roka ve tere gibi aromatik otlarla süsleyerek servis yapınız.
Zeytinyağlı pazı sarma
Malzemeler
500 gr pazı yaprağı
1 su bardağı pirinç
½ su bardağı sızma zeytinyağı
400 gr. kuru soğan(balık pulu şeklinde doğranmış)
2 çorba kaşığı dolma fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü(ılık suda bekletilip ayıklanmış)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
2 adet domates (rendelenmiş)
2 çay kaşığı tuz
1 demet maydanoz(ince kıyılmış)
2 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu
2 çorba kaşığı kıyılmış taze nane
1 adet limonun suyu
1 su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı zeytinyağı
·Pazı yapraklarını kaynamakta olan suya atıp 2-3 dakika beklettikten sonra soğuması için delikli kepçe ile çıkarınız.
·Harç için pirinci 3-4 su yıkayıp süzünüz.
·Zeytinyağını tavaya koyup kızdırınız ve dolma fıstıklarını ekleyip 2-3 dakika karıştırıp sarartınız. (fıstıkların kararmasına izin vermeyiniz)
·Doğranmış soğanı ekleyip sürekli karıştırarak pembeleşene kadar kavurunuz.
·Soğanların kavrulması bitince pirinci ekleyiniz ve 3 dakika kadar daha kavurunuz.
·Kavurma işlemi bitince sıcak suyu ekleyiniz ve tencerenin kapağını kapatarak 15 dakika kadar demlenmeye bırakınız.
·Demlenme süresinin sonunda, kuş üzümü, karabiber, maydanoz, dereotu, taze nane, rendelenmiş domatesleri, yenibaharı ve tuzu ekleyiniz.
·Tahta bir kaşıkla harcı güzelce karıştırınız.
·Yaprakların orta damarlarını keskin bir bıçakla aldıktan sonra içine harcı koyunuz ve mümkün olduğunca düzgün bir şekilde sararak tencereye yelpaze şeklinde yerleştiriniz.
·Sarmaların üzerini birkaç adet yaprakla kapatınız.
·Porselen bir tabağı ağırlık olarak sarmaların üzerine koyunuz ve bir su bardağı sıcak su, iki çorba kaşığı zeytinyağı ve limon suyunu ekledikten sonra otuz dakika pişiriniz.
·Soğuduktan sonra limon dilimleriyle süsleyerek servis yapınız.
Hariri
Malzemeler
1 litre süt (1/2 su bardağını ayırınız)
6 çorba kaşığı toz şeker
6 çorba kaşığı üzüm pekmezi
2 tatlı kaşığı toz tarçın
2 çorba kaşığı buğday nişastası
4 çorba kaşığı ceviz (hafifçe dövülmüş)
·Süte şekeri ilave ederek kaynatınız.
·Bu arada nişastayı yarım su bardağı sütle karıştırınız.
·Süt- şeker karışımı kaynamaya başlayınca pekmezi ilave ediniz.
·Tarçını ilave ediniz.
·Sütle sulandırdığınız nişastayı yavaş yavaş ve karıştırarak ilave ediniz.
·Karışım tekrar kaynamaya başlayınca cevizi ilave ediniz.
·2-3 dakika karıştırarak kaynatınız.
·Soğumadan kâselere alınız.
·Ilıdıktan sonra üzerini cevizle süsleyiniz.
·Soğuk olarak servis yapınız.