Malzemeler:
4-5 adet kuru soğan
1-2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
1 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı un
1 litre et suyu ya da 1 litre su + 1 adet et bulyon
Tuz, kekik, kırmızıbiber
Üzeri için:
4 dilim ekmek
Yarım su bardağı parmesan ya da kaşar peyniri rendesi
Yapılışı:
1- Soğanları ince ince piyazlık, sarımsakları minik minik doğrayın.
2- Doğradığınız soğanları ve sarımsağı tencerede altın rengi olana kadar kavurun.
3- Soğanların üzerine 3 yemek kaşığı unu ekleyip 2 dakika kadar kavurun. Üzerine azar azar 1 litre et suyunu ekleyin. Baharatlarını ekleyerek 10 dakika orta ateşte kaynatın.
4- Pişen çorbanın altını kapatın. Tencerenin ağzı boyutlarında ufalttığınız ekmeği çorbanın üzerine koyun.
5- Üzerine peynir rendesini serperek, peynirlerin üzeri kızarıncaya kadar fırınlayın.
6- Fırından çıkartıp ekmekleri ile birlikte çorba kaselerine bölüştürün.
Bamya Yemeği
Malzemeler:
1 kg bamya
2 adet orta boy soğan
2-3 adet büyük boy domates
yarım su bardağı sıvıyağ yada zeytinyağı
yarım limon suyu
3-4 diş sarımsak
2 adet kesme şeker
su
tuz
Hazırlanışı:
1. Bamyaların sap kısımlarını küçük ve keskin bir bıçakla huni şeklinde temizleyin.
2. Soğanları ve sarımsakları soyup yemeklik doğrayın. Domatesleri rendeleyin.
3. Bamyalar ve limon suyu haricindeki tüm malzemeyi tencereye alın ve orta ateşte 2-3 dakika kavurun.
4. Bamyayı ve limon suyunu ekleyerek hafifçe karıştırın ve kapağı kapalı olarak 7-8 dakika pişmeye bırakın. Bu süre sonunda bamyanın hizasında su ekleyin ve hafifçe karıştırarak pişmeye bırakın.
5. Servis tabağına alın limon dilimleri ile süsleyerek sıcak ya da soğuk olarak servis yapın.
Kıymalı Börek
Malzemeler:
3 adet yufka
1 su bardağı süt
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
İç harcı için:
300 gr orta yağlı kıyma
4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı çam fıstığı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Karabiber
Yapılışı:
1- İç harcı hazırlamak için soğanları yemeklik doğrayın. Tavaya sıvıyağ ile birlikte alıp biraz tuz ekleyin ve 1 dakika kadar soteleyin.
2- Hafifçe pembeleşen soğanlara çam fıstığını ekleyin 1-2 kez karıştırdıktan sonra kıymayı ve kuru üzümü ekleyin.
3- Baharatları ekledikten sonra kıymalar suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Suyunu çeken harcı ocaktan alıp soğumaya bırakın.
4- Borcamınızı yağlayın ve 1 adet yufkayı kenarları borcamdan taşacak şekilde serin.
5- Kalan yufkaları elinizde 34 parçaya ayırın, 1 kat döşenecek şekilde birleştirin.
6- Yumurta, süt ve sıvıyağ iyice çırpın, yufkanın üzerini kaplayacak şekilde fırça ya da kaşık yardımı ile sürün.
7- Her koyduğunuz yufka katına hazırladığınız sostan bolca sürün ve kıymalı iç harcından serpin.
8- En son kısma gelince en altta kalan borcamın dışına taşırdığınız yufkayı böreğin üzerine düzgünce kapatın.
9- Kalan sostan böreğin üzerine sürün ve çörek otu serpin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
10- Fırından çıkarttıktan sonra 1o dakika kadar dinlendirin, dilimleyerek sıcak servis yapın.
Yoğurtlu Kabak Salatası
Malzemeler:
3 adet orta boy kabak
1,5 su bardağı yoğurt
1-2 diş sarımsak
yarım çay bardağından az sıvıyağ
tuz
süslemek için dereotu ya da fesleğen
Yapılışı:
1- Kabakları yıkayın ve soyun. Rendenin iri tarafıyla rendeleyin.
2- Tavaya zeytinyağını alın, sularını sıkmadan rendelediğiniz kabakları ekleyerek orta ateşte kabaklar pişinceye kadar (yaklaşık 10 dakika) soteleyin.
3- Sarımsağı rendeleyin, biraz tuz ekleyerek 1,5 su bardağı yoğurt ile karıştırın.
4- Pişen kabakları ocaktan alın ve 10 dakika kadar soğumasını bekleyin.
5- Hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu pişirdiğiniz kabaklara ekleyerek karıştırın. Buzdolabında dinlendirdikten sonra otlarla süsleyerek servis yapın.
Siyah Üzüm Hoşafı
Malzemeler:
1 kg üzüm siyah üzüm
2 su bardağı şeker
2 litre su
1 adet çubuk tarçın
3 adet kuru karanfil
Yapılışı:
Üzümleri ayıklayıp 2 su yıkayın. Büyük boy bir tencereye su, şeker,tarçın ve meyveleri birlikte koyup şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.
Kompostonuzu 15-20dakika orta ateşte pişirin ve ocaktan alın. Oda sıcaklığına gelince süzgeçten geçirin ve taneleri süzdeçte ezerek suyunu süzün. Soğuk servis yapın.
4-5 adet kuru soğan
1-2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
1 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı un
1 litre et suyu ya da 1 litre su + 1 adet et bulyon
Tuz, kekik, kırmızıbiber
Üzeri için:
4 dilim ekmek
Yarım su bardağı parmesan ya da kaşar peyniri rendesi
Yapılışı:
1- Soğanları ince ince piyazlık, sarımsakları minik minik doğrayın.
2- Doğradığınız soğanları ve sarımsağı tencerede altın rengi olana kadar kavurun.
3- Soğanların üzerine 3 yemek kaşığı unu ekleyip 2 dakika kadar kavurun. Üzerine azar azar 1 litre et suyunu ekleyin. Baharatlarını ekleyerek 10 dakika orta ateşte kaynatın.
4- Pişen çorbanın altını kapatın. Tencerenin ağzı boyutlarında ufalttığınız ekmeği çorbanın üzerine koyun.
5- Üzerine peynir rendesini serperek, peynirlerin üzeri kızarıncaya kadar fırınlayın.
6- Fırından çıkartıp ekmekleri ile birlikte çorba kaselerine bölüştürün.
Bamya Yemeği
Malzemeler:
1 kg bamya
2 adet orta boy soğan
2-3 adet büyük boy domates
yarım su bardağı sıvıyağ yada zeytinyağı
yarım limon suyu
3-4 diş sarımsak
2 adet kesme şeker
su
tuz
Hazırlanışı:
1. Bamyaların sap kısımlarını küçük ve keskin bir bıçakla huni şeklinde temizleyin.
2. Soğanları ve sarımsakları soyup yemeklik doğrayın. Domatesleri rendeleyin.
3. Bamyalar ve limon suyu haricindeki tüm malzemeyi tencereye alın ve orta ateşte 2-3 dakika kavurun.
4. Bamyayı ve limon suyunu ekleyerek hafifçe karıştırın ve kapağı kapalı olarak 7-8 dakika pişmeye bırakın. Bu süre sonunda bamyanın hizasında su ekleyin ve hafifçe karıştırarak pişmeye bırakın.
5. Servis tabağına alın limon dilimleri ile süsleyerek sıcak ya da soğuk olarak servis yapın.
Kıymalı Börek
Malzemeler:
3 adet yufka
1 su bardağı süt
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
İç harcı için:
300 gr orta yağlı kıyma
4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı çam fıstığı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Karabiber
Yapılışı:
1- İç harcı hazırlamak için soğanları yemeklik doğrayın. Tavaya sıvıyağ ile birlikte alıp biraz tuz ekleyin ve 1 dakika kadar soteleyin.
2- Hafifçe pembeleşen soğanlara çam fıstığını ekleyin 1-2 kez karıştırdıktan sonra kıymayı ve kuru üzümü ekleyin.
3- Baharatları ekledikten sonra kıymalar suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Suyunu çeken harcı ocaktan alıp soğumaya bırakın.
4- Borcamınızı yağlayın ve 1 adet yufkayı kenarları borcamdan taşacak şekilde serin.
5- Kalan yufkaları elinizde 34 parçaya ayırın, 1 kat döşenecek şekilde birleştirin.
6- Yumurta, süt ve sıvıyağ iyice çırpın, yufkanın üzerini kaplayacak şekilde fırça ya da kaşık yardımı ile sürün.
7- Her koyduğunuz yufka katına hazırladığınız sostan bolca sürün ve kıymalı iç harcından serpin.
8- En son kısma gelince en altta kalan borcamın dışına taşırdığınız yufkayı böreğin üzerine düzgünce kapatın.
9- Kalan sostan böreğin üzerine sürün ve çörek otu serpin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
10- Fırından çıkarttıktan sonra 1o dakika kadar dinlendirin, dilimleyerek sıcak servis yapın.
Yoğurtlu Kabak Salatası
Malzemeler:
3 adet orta boy kabak
1,5 su bardağı yoğurt
1-2 diş sarımsak
yarım çay bardağından az sıvıyağ
tuz
süslemek için dereotu ya da fesleğen
Yapılışı:
1- Kabakları yıkayın ve soyun. Rendenin iri tarafıyla rendeleyin.
2- Tavaya zeytinyağını alın, sularını sıkmadan rendelediğiniz kabakları ekleyerek orta ateşte kabaklar pişinceye kadar (yaklaşık 10 dakika) soteleyin.
3- Sarımsağı rendeleyin, biraz tuz ekleyerek 1,5 su bardağı yoğurt ile karıştırın.
4- Pişen kabakları ocaktan alın ve 10 dakika kadar soğumasını bekleyin.
5- Hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu pişirdiğiniz kabaklara ekleyerek karıştırın. Buzdolabında dinlendirdikten sonra otlarla süsleyerek servis yapın.
Siyah Üzüm Hoşafı
Malzemeler:
1 kg üzüm siyah üzüm
2 su bardağı şeker
2 litre su
1 adet çubuk tarçın
3 adet kuru karanfil
Yapılışı:
Üzümleri ayıklayıp 2 su yıkayın. Büyük boy bir tencereye su, şeker,tarçın ve meyveleri birlikte koyup şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.
Kompostonuzu 15-20dakika orta ateşte pişirin ve ocaktan alın. Oda sıcaklığına gelince süzgeçten geçirin ve taneleri süzdeçte ezerek suyunu süzün. Soğuk servis yapın.