Izmir'deki Bazı Müzeler Ve Tanıtımları

Agora Örenyeri

Agora etimolojik olarak şehir meydanı, çarşı, pazar yeri demektir. Ticarî, adlî, dinî, siyasî fonksiyonları olan agora, sanatın yoğunlaştığı, felsefenin temellerinin atıldığı; stoaların, anıtların, sunakların, heykellerin bulunduğu yerdir. Tüccarların kalbidir.
Nisan-Ekim
Yaz Açılış Saati: 08:00
Nisan-Ekim
Yaz Kapanış Saati: 19:00

Kasım-Mart
Kış Açılış Saati: 08:00
Kasım-Mart
Kış Kapanış Saati: 17:00

Tatil Günü:
Yok

Giriş Ücreti: 5 TL

Agora etimolojik olarak şehir meydanı, çarşı, pazar yeri demektir.

Ticarî, adlî, dinî, siyasî fonksiyonları olan agora, sanatın yoğunlaştığı, felsefenin temellerinin atıldığı; stoaların, anıtların, sunakların, heykellerin bulunduğu yerdir. Tüccarların kalbidir. İzmir'in Namazgâh semtinde bulunan agora, Roma Dönemi’nden (M.S. 2. yüzyıl) kalmadır ve Hippodamos şehir planına göre merkeze yakın yerde üç kat halinde inşa edilmiştir. İzmir agorası İon agoralarının en büyük ve en iyi korunmuş olanıdır.

Burada bulunan Tanrıça Vesta kabartmasının ilk dönem kazılarda çıkarılan Zeus sunağı kabartmalarının devamı olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca Tanrı Hermes, Dionysos, Eros, Herakles heykelinin yanı sıra pek çok erkek-kadın-hayvan heykeli, baş, kabartma, figürin vb. mermer, taş, kemik, cam, maden ve pişmiş topraktan eserler ele geçirilmiştir. Burada yeni bulunmuş yazıtlar M.S. 178 yılındaki İzmir depreminde kente yardım edenler hakkında bilgiler vermektedir.
 
İzmir Tarih ve Sanat Müzesi
İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, 2004 yılında Kültürpark’ta hizmete girmiştir. Taş Eserler Bölümü, Seramik Eserler Bölümü ve Kıymetli Eserler Bölümü olmak üzere üç bölümde ziyaretçilerine İzmir ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserleri sunmaktadır.

Nisan-Ekim
Yaz Açılış Saati: 08:00
Nisan-Ekim
Yaz Kapanış Saati: 19:00

Kasım-Mart
Kış Açılış Saati: 08:00
Kasım-Mart
Kış Kapanış Saati: 17:00

Tatil Günü:
Her gün açıktır.
Giriş Ücreti: 5 TL

İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, 2004 yılında Kültürpark'ta hizmete girmiştir.

Taş Eserler Bölümü, Seramik Eserler Bölümü ve Kıymetli Eserler Bölümü olmak üzere üç bölümde ziyaretçilerine İzmir ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserleri sunmaktadır.

Müzenin Taş eserler Bölümü'nde Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait heykeltıraşlık eserleri ile mimariye bağlı plastik eserler,

Seramik Eserler Bölümü'nde Prehistorik dönemden Bizans dönemine kadar olan zengin seramik koleksiyonları,

Kıymetli Eserler Bölümü'nde ise Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı döneminin sonlarına kadar kıymetli taşlar, altın, gümüş, bronz sikkeler, pişmiş toprak, cam ve madeni eserler sergilenmektedir.
 
Claros Örenyeri
Claros Örenyeri


Klaros oniki İon kentinden biri olan Kolophon’a ait bir kehanet merkezidir. İki kent arasında kurulmuş olan Klaros, Kolophon’un 13 km. güneyinde, Notion’un (deniz üzerindeki Kolophon) 2 km. kuzeyinde yer alır. Buradaki Apollon Tapınağı, Delphi ve Didim’deki gibi kehanet merkezi olarak uzun zaman büyük önem taşımıştır.
Nisan-Ekim
Yaz Açılış Saati: 08:00
Nisan-Ekim
Yaz Kapanış Saati: 18:00

Kasım-Mart
Kış Açılış Saati: 08:00
Kasım-Mart
Kış Kapanış Saati: 17:00

Tatil Günü:
Yok

Giriş Ücreti: 5 TL

Klaros kutsal alanı, M.Ö. 13. Yüzyıl sonunda kuruluşundan, M.S. 4. Yüzyılda terk edilişine değin bir “Bilicilik Merkezi” olarak işlev yapmıştır.

Klaros kutsal alanındaki Apollon tapınağı 6x sütunlu, Ionia’da inşa edilmiş olan tek Dor tapınağıdır. Tapınak, M.Ö. 3. Yüzyıl başında inşa edilmeye başlamıştır.

M.Ö. 2. Yüzyılın sonlarında, tapınağın krepisi, pronaosu, naosu ve anıtsal kült heykellerinin (Letto, Apollon ve Artemis) tamamlanmış olduğu bilinmektedir. Apollon tapınağının 27 metre doğusunda 9x18 metre boyutlarında Hellenistik Apollon sunağı bulunmaktadır. Sunakta ele geçen parçalardan anlaşıldığına göre, sunağın üstündeki iki adet kurban masasından biri Apollon’a, diğeri Dionysos’a adanmıştı.

Klaros Kutsal Alanı’nda bulunmuş olan hekatomb (yüz adet hayvan bağlama bloğu) bu hayvan ritüelinin ilk arkeolojik kanıtı olmaktadır.

Ayrıca Klaros Kutsal Alanı, anıtsal boyutta (8 m yüksekliğinde) kült heykelleri, (Apollon, Artemis ve Leto) insitu bulunmuş ender kutsal alanlardan biri konumundadır. Diğer bir özelliği ise, tapınağının krepisi (Apollon Klaros Tapınağı’nın basamakları) dahi yazıtlı olan tek kutsal alandır.
 
Geri
Top