Jean - Jacques Rousseau

Schweppes

Forum Tutkunu
Jean-Jacques Rousseau

Jean-Jacques Rousseau (Cenevre 28 Haziran, 1712 - Ermononville, Val-d'Oise 2 Temmuz, 1778) Fransız yazar, düşünür, filozof, politika ve müzik teorisyeni Bir sanatçinın oğludur,on yaşında eğitimine bir din adamının yanında başlayan Rousseau,daha sonra sonra bir gravürcü ustasının yanında çalışmıştır. 1728-1738 yılları arasında değişik işler yaparak ,uşak ,sekreter,müzik hocası, tercüman olarak fransa ,italya ve isviçrede dolaşmıştır. 1749 da Ansiklopedinin müzik bölümünü kaleme almıştır.

İnsan doğasına ilişkin çözümlemesiyle, insanın uygarlık tarafından değiştirilmemiş doğal halinin birçok açıdan daha üstün olduğu fikri ve modern demokrasi anlayışına temel oluşturan toplumsal sözleşme öğretisiyle ün kazanmış olan ünlü Fransız düşünürdür. Kendisi filozof sıfatını her zaman reddetmiştir.

Başlıca Eserleri

* Discours sur les Sciences et les Arts (Bilimler ve Sanatlar Üzerine Konuşma),
* Discours sur l’Origin et les Fondements de l’Ingalité parmi les hommes (İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Temeli ve Kökenleri),

Bu çalışmasını 1755 yılında Dijon akademisinin açtığı bir yarışma üzerine kendisininde "İtiraflar" da belirttiği üzere kazanma umudu ve amacı olmadan bu yapıtı kaleme almıştır.Burada insanlar arasındaki eşitsizliğin kaynağından bahsetmeden önce insan ile hayvan arasındaki farklılıklar üzerinde durur ve bu temel farkları insanın şu özellikleriyle belirler: imagination(insanın hayal kurma yeteneği yani kendisini kendisinin dışında kurgulayabilme yeteneği, acıma duygusu.Bu yapıtında ayrıca dilin kökeni üzerine tartışır.

* émile au de l’éducation (Emile ya da Eğiti*me Dair),nouvelle heloise
* Du Contrat Social (Toplum Söz*leşmesi),
* Les Confessions (İtiraflar)
* Lettre a D'Alembert sur les spectacles (Tiyatro Oyunları üstüne d'Alembert'e mektup)
* Julie ou la Nouvelle Héloise (Julie ya da yeni Heloise)
* Les Rêveries du promeneur solitaire (Yalnız Gezenin Düşleri)
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
200px-Jean-Jacques_Rousseau_%28painted_portrait%29.jpg


1753'te Rousseau
Doğumu
28 Haziran 1712Cenevre, İsviçre
Ölümü 2 Temmuz 1778 (66 yaşında)Ermenonville, Fransa
Çağı 18. yüzyıl felsefesi
Bölgesi Batı felsefesi
Okulu Toplum sözleşmesi, romantizm
İlgi alanları Siyaset felsefesi, müzik, eğitim, edebiyat, otobiyografi
Önemli fikirleri Volonté générale, amour-propre, insanlığın ahlaki basitliliği, çocuk merkezli eğitim, sivil din, halk egemenliği, pozitif özgürlük​

İsviçre'nin Cenevre kentinde doğmuştur. Bir sanatçının oğludur, on yaşında eğitimine bir din adamının yanında başlayan Rousseau, daha sonra bir gravürcü ustasının yanında çalışmıştır. 1728-1738 yılları arasında, sekreterlik, müzik hocalığı ve tercümanlık yaparak, Fransa, İtalya ve İsviçre'de dolaşmıştır. Fransa'da yazıları yasaklanınca daha sonra aralarının açıldığı dostu David Hume'un daveti üzerine İngiltere'ye gitti. Daha sonra Batı İsviçre'de Neuchatel'e sığındı.Kalvenist olarak vaftiz olmuştu. Torino'da Katolikliğe geçti, daha sonra tekrar Kalvenist oldu. Bu sebeple doğduğu şehir olan Cenevre'de ateist suçlamalarına mâruz kaldı.[kaynak belirtilmeli] 1749 da Ansiklopedinin müzik bölümünü kaleme almıştır.

Jean – Jacpues Rousseau’nun yapıtlarındaki karmaşıklık onun; doğal hukuk kuramcısı, doğal hakları yadsıyan biri, aydınlanmacı, aydınlanma ilkelerini yerle bir eden biri, demokrasinin inançlı savunucusu, demokrasiyi ayaklar altına alan biri, burjuva liberal devriminin hazırlayıcısı, öte yandan böyle bir devrimin olumsuzluklarını çok önceden gösteren, hatta reformculuğu bile benimseyen biriymiş gibi birbiriyle çelişen ve çatışan çok karşıt düşüncelerle yorumlanmasına sebep olmuştur. Bu sebeple Rousseau anlaşılması güç bir düşünür olmuştur. Kendisini hep halktan birisi olarak görmüş, halktan kişiler arasında daha rahat etmiştir.


Rousseau, doğru bir siyasal toplumun temellerini ortaya koyabilmek için olguların bir yana bırakılması gerektiğini belirtir. Çünkü ona göre salt olgulardan hareket edildiğinde, çıkarlar, yararlar ön plana yerleştirilmekte ve böylece adalet, hukuk ayaklar altına alınmaktadır. Rousseau, güçlünün haklı kabul edildiği, siyasal toplumun kökenine olguları yerleştiren, olgusal verileri ve kuramları eleştirmektedir. *****Yurttaşı, ortak benliği, halkı, devleti yaratan bir “toplum sözleşmesi” ni ve bu sözleşmeye toplumdaki her bireyin dahil olması gerektiğini savunur. Halk olmanın temelinde egemenliğin var olması gerektiğini düşünür. Yasaların olmadığı bir yerde devletten söz edilemeyeceğini savunmuştur. Yasaların, halkın tümü için geçerli olması gerektiğini düşünmektedir.


Halk sayısı arttıkça, yönetici sayısının azalması gerektiğini savunan Rousseau, “demokrasi, aristokrasi, monarşi” şeklindeki sınıflandırmayı benimsemiştir. Rousseau’ya göre demokrasi biçimindeki hükümette yönetici, halkın tamamı ya da büyük bir kısmıdır. Aristokrasi biçimiyse küçük bir azınlığın yönetimidir. Monarşik hükümette ise yönetme yetkisi tek bir kişidedir.


Rousseau’ya göre yurttaşlar olmadan erdem, erdem olmadan özgürlük, özgürlük olmadan devlet olamaz. Ayrıca devletin temelinde dininde olması gerektiğini savunur. Rousseau; devletin iktidara değil, halka ait olduğunu savunmuş ve ulus-devlet anlayışını benimsemiştir.

Başlıca eserleri


Discours sur les Sciences et les Arts (Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev),
Discours sur l’Origine et les Fondements de l’Inégalité parmi les hommes (İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Temeli ve Kökenleri),
Émile ou de l’éducation (Emile ya da Eğiti*me Dair),nouvelle heloise
Du Contrat Social (Toplum Sözleşmesi (Rousseau)),
Les Confessions (İtiraflar)
Lettre à D'Alembert sur les spectacles (Tiyatro Oyunları Üstüne d'Alembert'e Mektup)
Julie ou la Nouvelle Héloise (Julie ya da yeni Heloise)
Les Rêveries du promeneur solitaire (Yalnız Gezenin Düşleri)
ESSAI SUR L'ORIGINE DES LANGUES ( Dillerin Kökeni Üstüne Deneme)



Ey yüce gönüllü yalan! Gerçek hiç sana tercih edilebilecek kadar güzel olmuş mudur?


Jean-Jacques Rousseau​

 

Top