• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Kışın tetiklediği hastalıklar

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Soğuk deyip geçmeyin, tedbiri elden bırakmayın..

Kış, sadece günlük yaşamımıza zorluklar getirmiyor, sağlığımızı da tehdit ediyor. Anadolu Sağlık Merkezi uzmanları, soğuk havalarda bazı hastalık risklerinin ciddi oranda arttığına dikkat çekiyorlar.

1- KALP-DAMAR HASTALIKLARI ‘ÖLÜMCÜL’ SEYREDEBİLİR

Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen’e göre, kalp krizleri kış aylarında diğer mevsimlere göre 2-3 kat artış gösteriyor ve daha ölümcül seyrediyor. Solunum yolu enfeksiyonlarının ve gribin daha sık görülmesi, yüksek kalori içeren yağlı besinlerin daha çok tüketilmesi, güneşle az temas sonucu hormonal değişiklikler oluşması ve stres gibi faktörler, kalp krizinin kış aylarındaki oluşumunun en önemli nedenleri... Soğuk havada vücut, mevcut ısısını korumak üzere cilde daha az kan gönderiyor ve bu da özellikle cildi besleyen damarlarda büzülme yapıyor. Bu büzülme ise tansiyonun yükselmesine ve kalp damar hastalıklarının ortaya çıkmasına neden oluyor.

2- SOĞUKTA KULAK ARKASI AĞRISINA DİKKAT EDİN

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, yüz felcinin, soğuk ve rüzgâra maruz kaldıktan sonra, çoğu zaman kulak arkasında bir ağrıyı takip ederek ortaya çıktığına dikkat çekiyor: “Birkaç gün içinde bulgular giderek ilerliyor. Mimikler kullanılamaz, göz kapakları kapanamaz hale geliyor. Yüz felcinin oluşumunu önlemek için kış aylarında dışarı çıkarken atkı-şapka takılması, rüzgâra maruz kalınmaması gerekiyor.”

3- SOLUNUM YOLU HASTALIĞI VE ASTIM RİSKİ ARTIYOR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hişam Alahdab’a göre, soğuk ve kuru havaya maruz kalan solunum sisteminde, sistemin geneline yansıyan reaksiyonlar olabiliyor. Soğuk hava solunum organlarının iç tabakasını kurutup travmatik etki oluşturuyor. Bağışıklık sisteminde meydana gelen değişiklik, virüs enfeksiyonlarına karşı direnci azaltıp solunum yolu enfeksiyonu geçirme olasılığını artırıyor. Soğuk havalar, astımı olan hastalarda bronş daralmasını tetiklediği için astım hastalarında erken yorulma ve egzersiz esnasında gelişen bronş daralmasına sık rastlanıyor.

4 - KURUYAN CİLT EGZAMA NEDENİ

Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, en sık karşılaşılan cilt sorunlarından biri olan cilt kuruluğunun kış aylarında artışa geçtiğini söylüyor. Bunun nedeninin soğuk havanın ciltte nem kaybına neden olarak kuruluk oluşturması olduğu belirtiliyor. Kuruluk, en sık kol ve bacaklarda görülmekle birlikte vücudun başka bölgelerinde de ortaya çıkabiliyor. Kış aylarının şiddetini artırması, kuruluğa eşlik eden başka problemleri de beraberinde getiriyor. Aşırı kuruluk, deri yoluyla bulaşan enfeksiyonlara ve egzama oluşumuna neden olabiliyor.
 
Geri
Top