• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Kolay Yoldan DivX Yapımı

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Arkadaşlar DVD den direkt Divx e alt yazısıda dahil olmak üzere hazırlanışını bu kılavuzda anlatmaya çalıştım umarım ki işinize yarar.

KOLAY YOLDAN DİVX YAPIMI:
Evet dostlarım şimdi en kısa ve kolay yoldan nasıl divx yapılır onu öğreneceğiz. Gözünüz korkmasın sakın, inanın sanıldığı gibi zor bir işlem değil. Yalnız hemen kolları sıvayıp, işe girişmeden önce bir kaç şey yazmak istiyorum. Öncelikle bir şeyi unutmayın dostlarım eğer ki kalite istiyor iseniz CD sayısını mümkün olduğunca yüksek tutmanız gerekli, (kullanacağımız programda ki deneme yanılmalarım böyle gösteriyor) ama şunu ekleyeyim 90 dk lık bir film için 2 cd gayet yeterli gelirken. Yüzüklerin efendisi gibi, ya da unutulmayacak klasiklerden olan İyi, kötü, çirkin gibi, uzun metrajı filmlerde CD sayımızı 3CD nin altına düşürmememiz bizim yararımıza olacaktır. Demek ki önce DVD filmimizin uzunluğuna bakacağız ki, yaptığımız rip in CD sayısı konusunda fikrimiz olsun. Dikkat etmemiz gereken ikinci husus ise rip süresi. Yani 90 dk lık bir DVD film kaç saat te divx e dönüşüyor. Bu tamamı ile bilgisayarınız ile alakalı bir durum. Benim bilgisayarım

Celeron 1 ghz, 384 SD-RAM, 128 ddr Gf 4 mx 440 ekran kartı. Bu bilgisayar ile gece yatmadan bilgisayarı açık bırakıyorum sabah bitmiş oluyor yani 8 - 9 saat kadar sürüyor. Bu rakam işlemcisi ve ram leri güçlü bir bilgisayarda çok daha kısalacaktır emin olun ki. Yani neymiş Divx öyle bir hastalıktır ki adamı Upgrade zorlar

Tamamdır diyerek hemen alet çantamızı oluşturalım arkadaşlar: bize tam 3 tane program gerekli

1) DVD decrypter : Dvd filmimizi HD ye atmak için kullanacağız.

2) AutoGK : Divx yapımında kullanacağız

3) SubRip : Dvd filmin içindeki alt yazıları bu program ile ripleyeceğiz



1) DVD decrypter : Kurulum tamamlandıktan programı çalıştırıyoruz ve hemen mode/IFO I i seçiyoruz bu bizim DVD yi riplememizi kolaylaştıracak. DVD içindeki film .vob dosyaları halindedir. IFO I ile bunları gruplayarak zaman olarak en uzun zamanlı olan PGC yi seçiyoruz. Zaten bu ayarı yaptıktan sonra ne zaman DVD filmi HD ye atmak isteseniz otomatik olarak en uzun zamanlı PGC seçilecektir.

Görüldüğü gibi zaman olarak en büyük GFC otomatik olarak seçilmiş durumda

İşlemi hemen başlatmadan önce küçük bir ayar daha yapacağız(İsteğe bağlı yapmak zorunda değilsiniz) Stream Processing sekmesine tıklayıp;

Oradan enable Stream Processing kutucuğuna tık koyabiliriz, koyabiliriz diyorum çünkü bunu yapmak zorunda değilsiniz. Ne işe yarar bu? DVD içinde bir çok ses dosyası vardır.(bazılarında yoktur eng dublaj, TR dublaj gibi) Eğer ki kutucu seçersek bunları ayrı ayrı seçip istemediğimizi boş bırakabiliriz. Ben seçmemenizi tavsiye ediyorum çünkü bazen sorunlar çıkartabiliyor. nable Stream Processing kutucuğunu boş bırakmak en iyisi olacaktır. Sorun nerede çıkarıyor? Bazı dublajlar birbirine bağlı geliyorlar birini seçmediğinizde seçtiğiniz ses eksik kalıyor. TRT de yayınlanana yabancı filmleri bilirsiniz TR dublajdırlar ama arkadan eng. konuşmalar duyulur işte buradaki durumda budur zaten.

İşlem DVD-rom unuzun hızına, sistemin kullanım yüzdesine göre 10-15 dk arasında bitecektir

Gördüğünüz gibi işlem 10 dk 41 sn de bitmiş.

2) AutoGK : Şimdi divx yapımına geçebiliriz arkadaşlar. Önce AutoGK (AGK) çalıştırıyoruz karşımıza şöyle bir pencere açılıyor.

Input directory: HD ye attığımız filmin yerini göstereceğimiz yer. Output File: divxi kayıt edeceğimiz yer. Audio track: ses i(dublaj ı) ekleyeceğimiz yer. Subtitle track: bu kısma dokunmuyoruz. Diğer yerler bellidir zaten şimdi sırasıyla nasıl yapıldığını göreceğiz. Advanced Settings biraz önemli ona yazının ilerleyen yerlerinde değineceğim

Hemen HD ye atığımız .vob dosyalarının olduğu klasörü gösterelim:
 
Ben içine birde filmin ismini taşıyan klasör oluşturdum böylelikle dağılmamış olacağız, tüm işlem bir klasörün içinde gerçekleşecek, bu yöntemi size de tavsiye ederim dostlarım. Hemen ardından çıkış klasörünü gösteriyoruz, yani divx i alacağımız klasörü

Burada filmimize bir isim vermemizi istiyorlar. Eğer benim ki gibi, tek klasör içinde işinizi yapıyorsanız vereceğiniz isim pek önemli değil. Ama biraz dağınık çalışıyorsanız eğer ve HD niz büyükse filmin kendi adını vermeniz iyi olacaktır. Ben ilk zamanlarda (Benim HD 80 gb) filmi hep Ara kısmından bulmak zorunda kalıyordum
 
Şimdi arkadaşlar ses (dublaj) ekleme kısmına geliyoruz. İşte size programda normalde görünmeyen bir özellik. Duymuşsunuzdur çift dublaj divx leri mutlaka. Bizde onlardan bir tane yapacağız. Başta bahsettiğim CD sayısı burada çok önem kazanıyor işte. Çünkü filmlerin büyük çoğunluğu AC.3 yani 5.1 ses içerir. Bazen AC.3 2.1 olabilir ama genellikle 5.1 ses içeririler. Bunu uzun uzuzn açıklamayacağım sanırım herkes ne demek istediğimi anlamıştır. Bahsetmek istediğim şey 5.1 sesin ciddi bir yer tutması yani film salt görüntü cd başına 350-400 mb yer tutuyorsa seste 400 mn kadar yer tutar. Bu bahsettiğim AC3 için tabi, başka ses seçmek size kalmış. AC3 sesi mp3 e çevirme olayına girmiyorum zaten, yazının ilerleyen kısımlarında onu da anlatacağım. Bu filmi uzun zamandır bekliyordum AC3 olayını iyi anlatabilmek için. Bu arada kapalı kalmış özelliği atlamayalım Beni kullandığım AGK nin son versiyonu ve tüm yamaları kurulmuş hali, diğerlerinde bu özellik var mı bilmiyorum.

Gördüğünüz gibi ENG. ac3 6 kanallı yani 5.1 ses seçili bu seçimi program otomatik vob. dosyalarını gösterdiğinizde yapıyor, sırada ikinci dublajı seçmek var ama pencere yok nasıl yapacağız

ARKADAŞLAR SOL CTRL+F10 KOMBİNASYONU İLE İKİNCİ DUBLAJI SEÇEBİLECEĞİNİZ BİR SEKME AÇILIYOR!!!

Gördüğünüz gibi ikinci ses Fransızca AC3 ama iki kanallı bu işlemi yaptıktan sonra. Daha sonra anlatacağım dediğim kısımlar geliyor.

İşte bu kısım önemli arkadaşlar. Advanced Settings kısmı. Burada sesin nasıl olması gerektiğini seçebiliyoruz yani AC3, mp3, VBR, CBR... birde otomatik seçeneği var ama ben bunu hiç kullanmadım. İşimizi garantiye almak için AC3 ü seçiyoruz. Resolutions settings kısmı Auto da kalması daha güvenli, böylelikle dvd de izlediğimiz pencere özellikleri ile divx e çevirmiş oluyoruz. Codec sekmesi önemli burada ben genelde xvid i seçerim. xvid yeşil tonlara ve pastel tonlara daha hakim bir codec. Ama çıkıpta ben divx istiyorum arkadaş derseniz eğer onada bir şey demem. Deneyip öğrenmek daha iyi olacaktır. örnek isterseniz eğer.

Yüzüklerin Efendisi filminde yeşil tonlar, orman teması hakim olduğu için xvid derim.

Terminator 3 filminde ise divx derim. Çünkü metalik renk ve koyu tonların daha fazla hakim olduğu bir film.

Öte yandan ikisi için xvid veya divx kullanılabilir tamamen kişisel seçiminizi derim

Subtitle options kısmına dokunmuyoruz. Neden derseniz ; olmayacak bir alt yazıyı yanlışlıkla filme gömebilirsiniz ki, çıkartmanın imkanı yok. Zaten altyazıyı ayrıca ripleyeceğimiz için daha sonra üzerinde oynama, senkron düzeltme gibi fırsatlarınız olacaktır. Ama alt yazı filme bir kez gömülünce hiç bir oynama, düzeltme yapamazsınız dostlarım.

Ok dedikten sonra Add jop tuşuna basıyoruz.

Hemen yanında ki start tuşuna bastığımız anda divx filmimiz yapılmaya başlanıyor

3) SubRip : Alt yazıları veya şöyle söyleyeyim işimize yarayacak alt yazıyı ripleyeceğiz şimdide SubRip programını kurduktan sonra, kurulum sorun olabilir son sürümünde TR dil seçenekleri eklenmiş. Ama pekte iyi bir TR değil ne yazık ki. Kurulum esnasında üçüncü basamakta iptal yazısı çıkıyor. Yani geri, iptal, farklı dizin işte oradaki iptal aslında devam demek. Diğer penceredeki ayrıntıları göster tuşu da aslında son tuşu. Neyse kazasız kurduğunuzu kabul ediyorum devam ediyorum. Evet SubRip i kurduktan sonra, çalıştırınca karşınıza şu pencere çıkıyor.

DVD’ tuşuna tıklatıyoruz. Vob’ların olduğu klasordeki *.ifo dosyasını açıyoruz.

Daha sonra istediğimiz dili seçiyoruz ve başlatı tıklıyoruz

Tüm harfleri teker teker soracaktır, noktalama işaretleri, büyük harfler, hepsini sabırla klavyeyi kullanarak girmeniz gerekiyor. İşini iyi yanı ise bir harfi yanlız bir kere soruyor siz gerekli harfi yazıyorsunuz ve o karakter matrixine kayıt ediliyor. Her alt yazı için ayrı, yeni bir karakter matrix i kullanmanızı tavsiye ederim. Daha sağlıklı olacaktır.
 
İşte böyle arkadaşlar Son olarak ta save as diyerek alt yazımızı kayıt ediyoruz. Ama hemen programı kapatmıyoruz, burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var onu da eklemek istiyorum. Alt yazı dosyanız bir tane film ise iki parça halinde olacağı için alt yazıyı bölmeniz gerekiyor. Peki bunu nasıl yapacağız. Program bu işi de hallediyor.

Hemen çıktı biçimine tıklıyoruz, ardından çıktı dosyasını böl ve gelen pencerede çıktı dosyasını böl seçeneğini seçtikten sonra alttan open avi tuşuna basıp filmimizin yani işi bitmiş divx olmuş filmimizin ilk bölümünü (ilk cd sini) seçiyoruz. İşte bu kadar basit. İyi seyirler dilerim.

Yasal Uyarı: Divx filmlerin satışı ve kiralanması yasaktır. Bu kullanım rehberi yalnızca elinizdeki satın almış olduğunuz DVD filmi yedekleme amacı ile divx haline getirmenizi kolaylaştırmak amacı ile hazırlanmıştır. Aksi kullanım şekillerinden bu kılavuzu hazırlayan kişi, bu kılavuzun yayınlandığı site ve forum değil, kullanıcı meshuldur
 
Geri
Top