• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

KPSS Puanı Gerektirmeyen Meslekler

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Kamu kurumlarında çalışmak izin günlerinin fazla olması, maaşların düzenli ödenmesi ve birçok özel kuruma göre daha fazla maaş imkanı sunması nedeniyle tercih edilir. Kamuda pek çok kadro için KPSS şartı aranır ancak bazı kadrolar bu şarttan muaf tutulmuştur.

KPSS şartsız meslekler

KPSS’siz meslekler şu şekilde sıralanabilir:​

  1. Hakim
  2. Bilişim uzmanı
  3. Kaymakam
  4. Pilot
  5. Tiyatro oyuncusu
  6. Müzisyen
  7. Kaptan
  8. Akademisyen

1. Hakim​

Üniversiteye giriş sınavından sonra Hukuk Fakültesini kazanan öğrenciler, dört yıllık eğitimin ardından mezun olup 1 yıllık staj yaparlar. Stajdan sonra avukat olmak isteyenler özel hukuk bürolarında veya devlet kurumlarında çalışırken hakimlik için başka şartları yerine getirmek gerekir. Hakim olmak için kişi 40 yaşın üzerinde olmalı ve hakimlik sınavına girmelidir. Hakim veya savcı olmak için Adalet Bakanlığı’nın düzenlediği sınavdan 70 ve üzeri puan almak gerekir. Dolayısıyla Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmeden hakim veya savcı olmak mümkün olduğu için bu meslekler KPSS’siz meslekler arasında gösterilir.

2. Bilişim Uzmanı​

Bilişim uzmanı olmak için üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği ve Elektronik Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekir. Bu unvana sahip olan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumunda sözleşmeli olarak görev yapabilirler. Bu görev için Kamu Personeli Seçme Sınavı şartı aranmaz ve kurum tarafından sözlü bir sınav yapılır. Bunun nedeni de bilişim uzmanı sayısının fazla olmaması ve özel sektörde daha iyi şartlarda iş bulma olasılığının yüksek olmasıdır. Dolayısıyla bilişim uzmanlığı da KPSS’siz atanan meslekler arasında gösterilir.

3. Kaymakam​

Kaymakam olmak için İşletme, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler ya da İşletme fakültelerinden birini bitirmek gerekir. Kaymakam adayları bu bölümleri bitirdikten sonra ÖSYM tarafından yapılan kaymakamlık sınavına girerler.

Sınavdan en az 70 puan alan kişiler, yapılan dört farklı mülakattan başarıyla ayrılmalıdır. Mülakatları geçen kişilerin 3 yıl staj yapması gerekir. Stajını tamamlayan adaylar kaymakam olurlar. Buradan anlaşıldığı üzere, kaymakamlık KPSS’siz atama yapılan meslekler arasında bulunur.

Kaymakam olarak atanmak için yapılan sınav, genellikle KPSS’den çok daha zor bir sınav olarak görülür. Ayrıca kaymakam adayları mülakatlarda da zorluk yaşayabilirler. Öte yandan atamanın yapılabilmesi için kaymakam adaylarının staj süresinde de performanslarını en iyi şekilde ortaya koymaları gerekir. Dolayısıyla tüm bunlar kaymakam olmayı zorlaştırmaktadır.

4. Pilot​

Pilotluk mesleği ülkemizde ve dünyada en fazla ihtiyaç duyulan mesleklerden biridir. Bunun en büyük nedeni ise pilot yetiştirmenin oldukça zor olması ve pilotların daha çok özel sektörü tercih etmesidir.

Pilot olabilmek için üniversitede Pilotaj Bölümü okumak gerekir. Bu bölüm İngilizce veya farklı bir yabancı dil eğitimi dışında dört yıl sürer. Bu dört yıllık eğitimin ardından pilot adayları uzman bir pilotun denetiminde staj yapar ve yedek pilot unvanını kazanırlar.

Pilotlar özel firmalarda yüksek maaşlarla çalıştırıldıkları için kamu kurumlarını daha az tercih ederler. Kamuda başta Savunma Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri Kurumu olmak üzere pilot ihtiyacı olan birçok kurumda çalışabilirler. Bu kurumlarda çalışmak için pilotlarda KPSS şartı aranmaz. Ancak Pilotaj Bölümü mezunları başka unvanlarla devlet kurumlarında çalışabilirler.

5. Tiyatro Oyuncusu​

Tiyatro oyuncusu olmak özel yetenek gerektirir. Bu yetenek genellikle doğuştan gelir ve iyi bir eğitimle gün yüzüne çıkar. Bu mesleği yapmak için üniversitelerin bünyesinde yer alan Konservatuvar Bölümünde veya Devlet Tiyatrolarında eğitim almak gerekir.

Devlet Tiyatrolarında görev yapmak için KPSS şartı aranmaz, bunun yerine yetenek sınavları yapılır ve kazanan adaylar kurumda görev alabilir. Benzer şekilde tiyatrolarda sahne dekoru, kostüm kreatörlüğü gibi görevleri yerine getiren kişiler de KPSS şartına bağlı kalmadan kamuya bağlı kurumlarda mesleklerini icra edebilir.

6. Müzisyen​

Müzisyen olmak için üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde bulunan ilgili bölümlerden mezun olmak gerekir. Bu fakültelere girebilmek için adayların üniversiteye giriş sınavı dışında yapılan Özel Yetenek Sınavı’nı başarılı bir şekilde geçmesi gerekir. Genellikle sesi güzel olan, üflemeli çalgılar ve telli çalgılar gibi müzik enstrümanlarını kullanmakta yetenekli olan adaylar bu sınavlarda başarılı olur.

Üniversitede gerekli eğitimi alan kişiler müzisyen olarak kamu kurumlarında az sayıda da olsa çalışabilirler. Ancak devlette müzisyen pozisyonunda çalışmak için KPSS şartı aranmaz ve bu kişiler ilgili kurumun yaptığı özel sınavlar veya mülakatlar sonucunda kuruma kabul edilirler.

7. Kaptan​

Gemi kaptanlığı da tıpkı pilotluk gibi ilgi gören bir meslektir. Maaşının yüksek olması ve sigorta koşullarının iyi olması bu mesleğin tercih edilmesini sağlar.

Gemi kaptanı olmak için liseyi bitiren kişiler belli üniversitelerin bünyesinde yer alan Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği Bölümünde eğitim almalıdır. Bu bölümü bitiren kaptan adayları stajlarını da başarılı bir şekilde tamamlamalıdır. Stajdan sonra Denizcilik Müsteşarlığı tarafından her yıl yapılan Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı’nı geçmeleri gerekir. Bu sınavdan sonra yeterlilik unvanı alan gemi kaptanları meslek hayatına giriş yaparlar.

En kolay iş bulan meslekler sınıfında yer alan kaptanlar özel veya kamu kurumlarında görev yapabilirler. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve kamuya ait limanlar gibi birçok kurumda çalışmak isteyen gemi kaptanları KPSS’ye girmeden devlette sözleşmeli olarak da görev yapabilirler. Ancak yine de KPSS’de gereken puanı alarak devlet kurumlarında kaptan olmak da mümkündür.

8. Akademisyen​

Dört yıllık herhangi bir üniversite bölümünü bitiren ve yüksek lisansını tamamlayan kişiler tarafından devlette veya özelde akademisyen olarak görev yapar. Akademisyen olmak için birçok sınavdan geçmek gerekir. Bu yüzden akademisyen olmak zordur.

Akademisyen olmak için gerekli sınavlar arasında ALES ve YDS bulunur. Ayrıca üniversitelerin yaptığı mülakatlar ve bilim sınavlarına da girmek gerekir. Üniversiteler bu sınavlar için ilan verir ve ilanda yer alan şartlara uyum sağlayan adaylar başvuruda bulunur. İlanda lisans bölüm adı, yüksek lisans şartı ve ALES ve YDS sınavlarından alınması gereken puan bilgisi yer alır. Bunların dışında üniversiteler bazı özel şartlar da belirleyebilirler. Gereken koşulları sağlayan kişiler, sınavı geçtiklerinde akademik kadroya yerleşebilirler. Akademisyen olmak için süreç, devlet üniversitelerinde de özel üniversitelerde de bu şekilde işler. Dolayısıyla akademisyenlik de KPSS’siz atanan meslekler arasında yer alır.
 
Düzenleyen yönetici:
Geri
Top