• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Küçük Kızlar Neden Pembe Sever ?

Celal28-

Forum Gururu
Genetik bir tercih mi?
Newcastle Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, kızlara pembeyi uygun görme geleneğinin arkasında atalarımızın beslenme alışkanlıklarının rolü olabilir.

Kızların pembeye olan düşkünlüğü bebek oyuncakarı ve giysileri üreten firmaların bir pazarlama stratejisi olarak algılansa da, bu firmalar belki de kız çocuklarının doğal bir tercihine yanıt veriyor.

Newcastle Üniversitesi araştırmacıları, kadınların renkler arasında bir seçim yapmak durumunda kaldıkları zaman kırmızının tonlarında karar kıldığını gördü.

Current Biology (Günümüz Biyolojisi) adlı bilim dergisinde yayımlanan deney sonuçlarını yorumlayan uzmanlar, olgun bir meyve ya da sağlıklı bir eş seçerken pembeyi çekici bulmanın kadınlara evrim merdiveninde üstünlük sağlamış olabileceğini söylüyor.

Bundan önceki diğer çalışmaların çoğunluğu kadın-erkek ayrımı yapmaksızın genelde mavinin daha çok sevildiğine işaret ediyordu.

Doğa mı, kültür mü?
Newcastle Üniversitesi ekibi, renk tercihinin kadın ve erkekler arasında bir fark gösterip göstermediği sorusundan yola çıkan nadir araştırmalardan birine girişti.

Doktor Anya Hurlbert başkanlığındaki ekip 20'li yaşlardan olan 200'ü aşkın kadın ve erkek denekten bir bilgisayar ekranında beliren renkler arasında tercih yapmasını istedi.

Kadınlar içinde kırmızının tonlarını barındıran mavi rengini erkeklere kıyasla açık farkla tercih ederken, yeşil ya da sarının tonlarını içeren seçenekleri ise genelde geri çeviriyor.


Bazen çok ileri gidildiği de oluyor
Bu noktada araştırmacıların önündeki sorulardan biri, bu eğilimin doğal nedenlerden mi, yoksa İngiltere'ye has kültürel bir şartlanmadan mı kaynaklandığı sorusuydu.

Aynı test, beyaz İngilizler ile Çinlilerden oluşan yeni bir denek grubu üzerinde denendi.

Çinli denekler arasında da kırmızının tonlarını içeren renk seçenekleri kadınlar için erkeklere kıyasla çok daha çekici geliyor.

Renk körlüğü
Araştırmacılar, kültürden kültüre kadınların kırmızı tonlara olan zafiyetinin biyolojik bir nedeni olabileceğini düşünüyor.

Doktor Hurlbert, "İnsan evrimi kadınları kırmızı ve tonlarına itmiş olabilir" diyor:
Bu teoriye göre atalarımızın avcı ve toplayıcı olduğu dönemde ormanın yüzeyinde meyve arayan, pembe yüzlü bir adamla beraber olursa daha sağlıklı çocuklar dünyaya getiren kadınların genleri renk tercihini günümüze değin taşımış olabilir.

Araştırmacılar, kadınlar arasında çok nadir rastlanan renk körlüğünün genelde erkeklere mahsus oluşunu da aynı teoriye bağlıyor.

Newcastle Üniversitesi ekibine göre, ''Ormanda meyve toplayan avcı ve toplayıcı kadınlar, yeşil ve kırmızı tonları arasında açık ve net bir ayrım yapmak zorundaydı. Bu nedenle de renk körlüğü kadınların genlerinde tutunamadı.''
 
Geri
Top