Küflü Ekmek Tüketirsek Ne Olur?

Saat gece 3. Çok acıktınız ve her ne kadar gece yemek yemek önerilmese de, ekmeğinizi çıkartıp arasına birşeyler koymak istediniz. Fakat bir anda ekmeğinizin bir köşesinde mavi küflenmeyi farkettiniz. Ekmeğinizi artık atmayı ve tekrar yatıp uyumayı düşünürken bir anda aklınıza penisilinin de küften yapıldığı geldi. Bu bilgi acaba küflü ekmeği yemeyi güvenli yapar mı? İsterseniz tekrar düşünün.
Küfler mantarlarla aynı aileden gelirler. Hatta, eğer küfe mikroskop ile bakarsanız, ufak ufak mantarlar gibi görüneceklerdir- sapları ve üzerlerinde sporlarıyla. Bu sporlar küflere sevimli renkler kazandırırlar- mesela artık yenemeyecek durumdaki ekmeğinizin üzerindeki mavi-yeşil gölge kaplama gibi.

Küfler her ne kadar kısmen şirin renkli gözükseler de, zararlı olabilirler. Birçok çeşiti -yüzbinlerce çeşit küf vardır- alerjilere ve solunum yolu problemlerine sebep olabilir. Bazı durumlarda, küfler insanların çiftlik hayvanlarının ve diğer hayvanların hastalıklarına yakalanmalarına sebep olacak mikotoksinler üretirler. Evet, tahmin edin en meşhur mikotoksinlerden olan aflatoksin nerede oluşur? Yazının gidişatından da anlayabileceğiniz gibi, aflatoksin, ekmek üretiminde kullanılan tahıllarda ve kabuklu yemiş ürünlerinde oluşur.

Dünyanın her yerinde görülen ve en çok araştırılıp görüntülenen mantar türlerinden biridir aflatoksin ve kansere sebebiyet verebilecek bir küftür.

Tekrar gece 3’e dönelim. Ekmeğinizin köşesindeki küfü farketmiştiniz. Eğer küflü bölgeyi ekmekten kesip atarsanız, sizce sorun ortadan kalkmış olur mu? Hayır!. Ekmeğinizin kenarında gördüğünüz yalnızca tek bir tip küf olabilir. Küf, saplarından köklerini ekmeğin içlerine fırlatabilir. Bu kökler, mikotoksinlerin büyüdükleri yerlerdir.Ayrıca küfle beraber bazı görünmez bakteriler de sizi hasta edebilir.

Bundan dolayı, her ne kadar küften penisilin üretilmesi bir lise bilgisi olsa da, bakterilerle savaşan bu maddeyi küflü ekmek ile almak iyi bir fikir değildir. Bu koşuldaki en mantıklı davranış ekmeği tüketmeden önce dikkatli bir şekilde kontrol etmektir. Eğer ekmeğin herhangi bir yerinde küf görürseniz, o ekmeği hiç tüketmemek sizin için en sağlıklısı olabilir.


ALINTIDIR
 
Bu konuda benim suçum yok büyük abim yıllardır ekmeğin en bayatını yer. Sofrada taze ekmek varsa bayat var mı der, benimki ondan kalma bir alışkanlıktı ama gün itibari ile taze ekmeğe dönüş yaptım. :D
Annemde bayatını sever hep. Tazesi çiğ görünür gözüne :D
Ama Kahvaltılarda o taze sıcacık ekmekle kahvaltı yapmak gibisi yok. Bayat ekmeği her zaman akşam yemeyi tercih ederim çorbayla :D
 
Bu tarz peynirleri normal beyaz peynirle kıyaslamamk laızm. Geçenlerde bir gazetede beyaz peynirin neden yenmemesi gerektiği süt/peynir-üretimi oranından bir hesapla anlatılmıştı. Zaten o fiyatlara peynir olması çok anormal.

Neler çıkacak ortaya bakalım. Ha konu küflü ekmekti demi. :P
Bulursan haberi bana yollar mısın?
Evet küflü ekmekti, bir konuyu daha kaynatmayı başardık :D
 
Ben türle değil de ortamda bana keyif veren ne varsa yiyen biriyim, tek olay ortama uymalı yiyecek. :D Eskiden hiç aramazdım böyle şeyler ama sigarayı bırakalı işler değişti. :D
 
Fındık yeni konu olabilir mi. :D Şu an koltuk kenarı sehpamda fındık var ama bizim oraların çakıldak fındığı değil sahilin yağlı fındığı. :D
 
Geri
Top