Kulak kanamasına ne sebep olur?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz ve sorularınız için sağlık kuruluşlarına veya doktorunuza danışınız

Kulağınızı pamuklu çubuk ile temizlemeyin​

Kulaktan kan gelmesinin en sık görülen nedenlerinden biri kulağa yabancı bir cisim kaçmasıdır. Genellikle çocuklarda görülen kulağa yabancı cisim kaçması yetişkinlerde kulak temizleme sırasında yapılan hatalardan kaynaklanabilmektedir. Temizleme çubuğu, toka tığ gibi yabancı maddelerle kulağı temizlemeye çalışmak dış kulak yolu ve kulak zarına hasar vererek kanamalara neden olabilmektedir.

Uçuş ve dalışlara dikkat!​

Kulak zarında hasar oluşturarak kanamaya neden olan bir diğer durum ise ani basınç değişiklikleridir. Özellikle uçakların iniş ve kalkışları sırasında oluşan basınç değişimi, kulak zarında hasara neden olarak kulaktan kan gelmesine neden olabilmektedir. Aynı şekilde su altı dalışları sırasında da basınç değişiklikleri kulak zarını etkileyebilmektedir. Özellikle uçak yolculuğunun hemen ardından su altı dalışları yapmak riski artırabilmektedir. Basınç değişikliklerine bağlı oluşan kanamalarda enfeksiyon riskine karşı damla kullanılarak kulak zarının kendisini tamir etmesi beklenmektedir. 2-3 ay içinde düzelmeyen kulak zarı yırtıklarında timpanoplasti denilen ameliyat ile kulak zarı onarılmaktadır.

Bununla birlikte;
  • Dış ve orta kulak enfeksiyonları
  • Travma, yüksek basınç veya sese maruz kalarak kulak zarının akut yırtılmasına
  • Polip oluşumları
  • Kafa travmaları
  • Dış ve orta kulak yolunda olan tümörler
  • Kandaki pıhtılaşma faktörlerinin düşük olması
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanımı gibi nedenler kulaktan kan gelmesine yol açabilmektedir

Kulağa kaçan yabancı maddeyi kendi kendinize çıkarmaya çalışmayın​

Evde oluşan kulak kanamalarında doktora başvurana kadar pamukla baskı yapılarak kanama durdurulmaya çalışılmalıdır. Kulağa kaçan yabancı bir cisim varsa çıkarmaya çalışmayarak uzman bir doktora başvurulmalıdır. Kanama nedeni dış veya orta kulak yolu iltihapları ise bunlara yönelik ilaçlar kullanılmaktadır. Orta kulakta oluşan kronik enfeksiyonlar ve polip oluşumları cerrahi yöntem ile tedavi edilebilmektedir.

Tümörler kanamaya neden olabilir​

Nadir olmakla birlikte diş veya orta kulakta oluşan tümörler kulaktan kan gelmesine neden olabilmektedir. Bu durumda tümör tipine göre cerrahi yaklaşım veya kemoterapi yada ikisi birlikte uygulanan tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Kulak kanamasına neden olabilecek herhangi bir iltihap, tümör veya travmanın olmadığı durumlarda kan tetkikleri yapılmalıdır. Özellikle sık tekrarlayan kanamalar kandaki pıhtılaşma faktörlerinde bir soruna işaret edebilmektedir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.


Kulagimdan gelen kan dolayisi ile eve erken geldim .((

 
Son düzenleme:
Kulak kanamasına ne sebep olur?


Kulaklar aşağıdaki nedenlerden dolayı kanabilir:


Küçük bir yaralanma veya kesik: Kulak kanalınızı tırnağınızla çizerseniz veya pamuklu çubuğu çok kuvvetli kullanırsanız (veya çok derine iterseniz), kulağınızın kanamasına neden olabilirsiniz. Bu tür yaralanmalar genellikle ciddi değildir. Enfeksiyonu önlemek için yaralanan veya kesilen bölümü temiz tutmalısınız.

Yırtılmış kulak zarı: Orta kulağı bakterilerden koruyan bir zar olan kulak zarı yırtıldığında kanayabilir. Yüksek sesler, şiddetli kulak enfeksiyonları ve travma, delinmiş veya yırtılmış bir kulak zarına neden olabilir. Uçakta uçarken veya tüplü dalış yaparken hava basıncındaki ani bir değişiklikten (barotravma) dolayı da kulak zarları yırtılabilir.

Travma: Kafaya alınan darbe veya çarpışma, iç kanamaya ve kulak travmasına neden olabilir. Hayatı tehdit eden bu yaralanmanız varsa, hemen tıbbi yardım almalısınız.

Şiddetli kulak enfeksiyonları: Orta kulak enfeksiyonları ağrıya, kulaktan sıvı gelmesine ve geçici işitme kaybına neden olabilir. Kanama yaygın bir kulak enfeksiyonu belirtisidir. Kulak enfeksiyonunu nedeniyle kulak zarları yırtılabilir çünkü enfeksiyon kulağınızda irin veya sıvı birikmesine neden olabilir.
Kulaktaki yabancı cisimler: Kulaklarına küçük cisimler sokan çocuklarda ağrı ve kanama olabilir.
Kulak kanseri: Çok nadir de olsa kulak kanseri kanama, uyuşma ve işitme kaybına neden olabilir.
Kulak kanaması tedavileri nelerdir?

Tedaviler kanamanın nedenine bağlı olarak değişir:

Kulak enfeksiyonları: Doktorunuz antibiyotik kulak damlası veya oral antibiyotik (ağızdan alınır) reçete edecektir. Sizde veya çocuğunuzda tekrarlayan kulak enfeksiyonları varsa, doktorunuz kulak tüpleri önerebilir. Bu ameliyat sırasında doktorlar, sıvıyı boşaltmak ve kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulaklara küçük yapay tüpler (yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde) yerleştirir.
Yırtılmış kulak zarı: Delinmiş veya yırtılmış bir kulak zarı kulak kanamasına neden olabilir. Yırtılan kulak zarı genellikle 8 ila 10 hafta içinde iyileşir. Kulak zarınız kendi kendine iyileşmiyorsa, doktorunuz kulak zarınızı onarmak için timpanoplasti adı verilen ameliyatı önerebilir.
Kulaktaki nesne: Kulağınıza veya çocuğunuzun kulağına bir nesne sıkışmışsa, bir cımbızla çıkarabilirsiniz. Kolayca çıkaramıyorsanız, bir doktora danışmalısınız. Kulağınızı kurcalamayın (özellikle keskin bir aletle). Kulağa zarar verebilir veya nesneyi kulak kanalının daha da derinlerine itebilirsiniz.

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Kulağınız kanıyorsa, muayene için doktorunuzu görmelisiniz. Doktorunuzun sizi tedavi edebilmesi için kanamanın nedenini bulmak önemlidir.
Bir kazadan sonra kulaklarınız kanarsa veya başınıza bir darbe gelirse, hayati tehlike arz eden bir yaralanmanız olabilir. Aşağıdaki durumlarda derhal 112'yi arayın veya size en yakın hastanenin acil servise gidin:


Baş dönmesi.

Burunda kanama.

Kusma.

Görme ile ilgili sorunlar.

Bilinç kaybı.

İşitme kaybı.
 
Geri
Top