Ülkemizin hemen her yerinde fazlasıyla tadılan ve insanların acıkma hissini de götüren lahmacun köken olarak Gaziantep yöresine aittir. Kıyma ve pidenin birleşimiyle sıcak sıcak tüketilmesi gereken lahmacunu ister acılı ister acısız yiyebilirsiniz. İsteğe göre marul, domates, limon ya da nar ekşisi sos da kullanılarak lahmacunun tadı zenginleştirilebilir.
Lahmacun, adını her yerde duyduğumuz leziz yiyeceklerden biri. Ülkemizin her köşesinde yapılan ve birbirinden farklı birçok normu bulunan lahmacun da Gaziantep usulü olarak kendine farklı yer bulan tarifler arasındadır. Lahmacunu Gaziantep usulü tattığınızda daha önce yediklerinizden çok daha farklı olduğunu göreceksiniz. Bu lezzeti farklı kılan ise kıymanın yapıldığı malzemedir. Az yağlı kaliteli kıymalar ile yapılan Gaziantep usulü lahmacunlara eklenen biber salçası ile tadı tamamen farklı ve ayrıcalıklı hale geliyor. Bu arada Gaziantep’te lahmacun sipariş ederken acılı ya da acısız lahmacun tercihini sipariş vermeden önce yapmanız önerilir. Acılı lahmacun yemek için midenizin dayanıklı olduğundan emin olun.
Antep Lahmacun Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 250gramun
- 1,5su bardağısu
- 1tatlı kaşığıkuru maya
- 1çay kaşığıtuz
- 1yemek kaşığızeytinyağı
Harcı İçin:
- 500gramyağlı zırh kıyma
- 100gramkuyruk yağıince çekilmiş
- 1yemek kaşığıbiber salçası
- 1yemek kaşığıdomates salçası
- 2adetkırmızı biber
- 2adetyeşil biber
- 1/2demetmaydanoz
- 4dişsarımsak
- 1adetdomates
- 1tatlı kaşığısumak
- 1tatlı kaşığıkimyon
- 1tatlı kaşığıpul biber
- 1tatlı kaşığıtuz
Antep Lahmacun Tarifinin Püf Noktası
İç harcınız koyu olursa yarım çay bardağı su ekleyerek harcı açabilirsiniz.Antep Lahmacun Tarifi Nasıl Yapılır?
Harcı için:
- Kıyma ve kuyruk yağı hariç tüm malzemeleri robottan geçirin ve baharatları ekleyip karıştırın.
- Robottan geçirdiğiniz malzemeleri kıyma ve kuyruk yağıyla birleştirip yoğurun.
Hamuru için:
- Geniş bir kaba unu eleyin. Elediğiniz unun içine kuru mayayı, tuzu ve zeytinyağını ekleyin.
- Oda sıcaklığındaki suyu unun üzerine azar azar ekleyerek hamuru yoğurun. Ele yapışmayacak kıvama gelince hamuru dinlenmeye bırakın.
Yapımı için:
- Dinlenen hamurdan, cevizden büyük olacak şekilde bezeler koparıp yuvarlayın ve oklava yardımıyla ileri geri olacak şekilde hamuru açın.
- Açtığınız hamurun üzerine hazırladığınız harcı eşit miktarda yayın.
- Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız lahmacunları dizin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ızgara ayarı açık şekilde kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.