Limonun Sağlık İçin 4 Faydası

carmella

Özel Üye
Özel üye
Limonlar, ekşi, acı tadı ve parlak sarı rengiyle bilinen bir narenciye meyvesidir. Sağlığın çeşitli yönlerini destekleyen C vitamini ve antioksidanlarla doludur. Örneğin, limonlu su böbrek taşı riskini azaltmaya yardımcı olması, C vitamini alımını desteklemesi ve sağlıklı sindirime katkıda bulunması nedeniyle oldukça popüler hale gelmiştir.

Gelelim limonun en büyük 4 faydasına


1. Böbrek Taşlarını Önlemeye Yardımcı Olur​

Böbrek Taşlarını Önlemeye Yardımcı Olur


Böbrek taşları aynı zamanda renal kalkül veya nefrolitiazis olarak da bilinir. Bunlar, idrar yollarınızda biriken ve böbreklerinizde oluşan minerallerden yapılmış sert birikintilerdir. Böbrek taşları insanların yaklaşık %10'unu etkiler. İdrar sitrat adı verilen zayıf bir asidin seviyelerini artırmak ve idrarı daha alkali hale getirmek böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Limonlar, idrar sitrat seviyelerini artırmaya yardımcı olan sitrik asit adı verilen bir sitrat formu içerir. Sitrik asit, aşırı doymuş idrarı önlemeye yardımcı olmak için idrar kalsiyumu ile bağlanır. Ayrıca, kalsiyum oksalat kristalleri adı verilen sert mineral kümelerine bağlanarak büyümelerini ve ağrılı böbrek taşları haline gelmelerini önler.

Ulusal Böbrek Vakfı'na göre, günlük olarak su ile karıştırılmış dört ons limon suyu konsantresinin tüketilmesi böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir. Ancak, idrar pH seviyeleriniz çok asidikse, potasyum sitrat gibi bir alkali sitrat daha iyi olabilir. Şüphe duyduğunuzda, böbrek taşı riskiniz ve sizin için en iyi önleme seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşun.

2. Kalp Sağlığını Destekler​

Kalp Sağlığını Destekler


Limonlar, kalp sağlığını destekleyen C vitamini ve diğer antioksidanlar bakımından zengindir. Yeterli C vitamini almak, hücrelerinizi zarar verici serbest radikallerden - etkisiz hale getirilmezlerse hücrelere zarar verebilecek oldukça kararsız parçacıklar - korur. Bu, ateroskleroz (arterlerde plak birikimi) riskini önlemeye yardımcı olabilir, bu durum kalp krizi ve inme riskinizi artırır.

Fenolik bileşikler, sağlıklı kan basıncını, endotel fonksiyonunu ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyelerini destekleyen limonlarda bulunan bir antioksidan türüdür. Endotel fonksiyonu, kanın vücudunuzda ne kadar düzgün aktığını ifade eder. Hipertansiyon (yüksek tansiyon), yüksek LDL kolesterol seviyeleri ve azalmış endotel fonksiyonu kalp hastalığı riskinizi artırır.

Limon yemek aynı zamanda toplam meyve ve sebze alımınızı da artırır. 2017 yılında yapılan büyük bir çalışma, daha yüksek meyve ve sebze alımının kardiyovasküler hastalık, kanser ve tüm nedenlere bağlı ölüm (herhangi bir nedene bağlı ölüm riski) riskini azalttığını bulmuştur.

3. Demir Emilimini Artırır​

Demir Emilimini Artırır


Bir limon, günlük C vitamini ihtiyacınızın %30'undan fazlasını içerir. C vitamini, kalp hastalığı riskinizi azaltmanın yanı sıra demir emilimi için de önemlidir. Bitkilerde ve ekmek ve tahıllar gibi demir takviyeli gıdalarda bulunan hem olmayan demiri daha iyi emmenize yardımcı olur.

Demir kaynağı gıdaları C vitamini ile eşleştirmek, demiri daha etkili bir şekilde emmenize yardımcı olur. Bu, özellikle vegan veya vejetaryansanız ve ağırlıklı olarak hem olmayan demir tüketiyorsanız faydalı olabilir. Vücudunuzun hemoglobin üretmek için yeterli demire sahip olmadığında ortaya çıkan bir durum olan demir eksikliği anemisini önleyebilir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve oksijeni vücudunuz boyunca taşıyan proteindir.

4. Hücre Hasarını Önler​

Hücre Hasarını Önler


Limonlardaki antioksidanlar, kardiyovasküler hastalık, kronik böbrek hastalığı, kanser ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi sağlık durumlarıyla ilişkili hücre hasarını önler. KOAH, akciğerlerinize hava akışını sınırlayan ve nefes almada zorluğa neden olan kronik, ilerleyici akciğer hastalıkları grubudur.

Çok sayıda çalışma, narenciye meyvelerinin antioksidanlar açısından zengin olduğunu göstermiştir. Antioksidanlar meyve suyu ve etinde bulunur, ancak son araştırmalar narenciye kabuğunun sağlığı destekleyen antioksidanları daha yüksek miktarlarda içerdiğini göstermektedir.

Limonun Besin Değeri​

Kabuğu olmayan bir limonun besin profili şöyledir:
  • Kalori: 17
  • Yağ: 0.2 gram (g)
  • Sodyum: 1 miligram (mg)
  • Karbonhidratlar: 5 g
  • Lif: 1.6 g veya günlük değerin %6'sı
  • Eklenen şekerler: 0 g
  • Protein: 0.6 g
  • C vitamini: 31 mg veya günlük değerin %34'ü
Limonlar ayrıca potasyum, B6 vitamini ve tiamin gibi diğer mikro besinleri de içerir. Mikro besinler, vücudunuzun küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu vitaminler ve minerallerdir.

Limonlar oldukça düşük kalorilidir. Ana besin değeri C vitamininden gelir, ancak aynı zamanda iyi bir fenolik bileşik ve karotenoid kaynağıdır. Bu antioksidanlar, kronik hastalıklarla bağlantılı oksidatif strese ve hücre hasarına karşı koruma sağlar.

Limonun Riskleri​

Limon genellikle yiyecek ve içeceklerde tipik olarak bulduğunuz miktarlarda yemek için güvenlidir. Ancak uzmanlar, limon konsantresi takviyesinden olduğu gibi tıbbi miktarlarda tüketmenin güvenliği konusunda emin değiller çünkü yeterli güvenilir bilgiye sahip değiliz.

Aromaterapi için limon koklamak - örneğin, limon esansiyel yağını yaymak - genellikle güvenli görünüyor. Ancak, fototoksisite potansiyel bir risktir. Fototoksisite, kimyasallara maruz kaldıktan sonra ışığa karşı zararlı bir cilt reaksiyonudur.

Bazı insanlar narenciye meyvelerine karşı hassas olabilir. Olası reaksiyonlar, ağzınızın etrafında hafif kaşıntıdan anafilaksiye - ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum - kadar değişebilir. Narenciye meyvelerine alerjiniz olabileceğini düşünüyorsanız sağlık hizmetleri sağlayıcınıza ulaşın. Alerji testi yaptırmanıza ve gerekirse tedavi almanıza yardımcı olabilirler.

Diş erozyonu limonların bir başka olası riskidir. Limonlardaki asit diş minesini bozabilir, bu nedenle limon tükettikten sonra ağzınızı sade su ile çalkalamanız en iyisidir.

Son olarak, asit reflüsü veya gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) olan bazı kişiler, narenciye meyvelerinin asitliğinin semptomlarını kötüleştirdiğini görür. GÖRH, mide asidinizin tekrar tekrar yemek borunuza (yiyecekleri ağzınızdan midenize taşıyan tüp) geri akmasıyla ortaya çıkan bir gastrointestinal bozukluktur.

Limon Tüketimi İçin İpuçları​

Gün ve hafta boyunca biraz limon eklemek, C vitamini alımınızı ve sağlığı desteklemek için antioksidan tüketiminizi artırmanıza yardımcı olabilir. İşte daha fazla limon yemek ve tazeliklerini en üst düzeye çıkarmak için bazı ipuçları:
  • Tazeliğini en üst düzeye çıkarmak için limonları buzdolabınızın sebzelik bölümünde saklayın
  • Kullanmayacağınız kesik veya bütün limonları israf olmasını önlemek için dondurun
  • Suya veya çaya limon suyu veya limon dilimi ekleyin
  • Et ve balığı limon suyu ile marine edin ve limon dilimleriyle süsleyin
  • Hem olmayan demir emilimini artırmak için limon soslu basit bir baklagil (örneğin, nohut) salatası yapın
  • Çorbalara, tahıllara veya pastalara lezzet katmak için limon veya limon kabuğu rendesi kullanın

Sonuç​

Limonlar yemeklerinize ve içeceklerinize parlak bir lezzet ve besin değeri katabilir. Kalp sağlığını destekleyen, böbrek taşlarını ve hücre hasarını önlemeye yardımcı olan ve demir emilimini artıran C vitamini ve antioksidanlarla doludurlar.

Suyunuza veya çayınıza limon eklemeyi deneyin veya etler, deniz ürünleri, baklagiller veya tahıllar gibi yiyeceklere lezzet vermek için limon suyu ve kabuğu rendesini kullanın.

Bazı insanlar narenciye meyvelerine karşı hassastır. Limonların asitliği ayrıca diş minesini aşındırabilir ve mide-bağırsak semptomlarına neden olabilir. Limon tüketmenin olası olumsuz yan etkilerine dikkat edin ve sorularınız veya endişeleriniz varsa sağlık hizmetleri sağlayıcınıza ulaşın.

Kaynak:
 
Geri
Top