Mihrimah Sultan Camii

Suskun

V.I.P
V.I.P
Üsküdar Meydanı’nda, iskelenin karşısında yer almaktadır. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından 1548’de yaptırılmıştır. Külliye Mimar Sinan’ın eseridir. Külliye bir cami, medrese, türbe, sıbyan mektebi, han, imarethane ve tabhaneden oluşmaktaydı. Bunların ancak bir kısmı günümüze kadar ulaş- mıştır. Mimar Sinan bu külliyenin camisinde Ayasofya Camii’nin daha çağdaş bir modelini uygulamıştır. Genellikle cami girişlerinin üzerinde bulunan yarım kubbe kullanılmamıştır; bu yüzden camiye girildikten itibaren ana kubbenin altına ulaşılmaktadır.

Caminin girişinde bulunan şadırvan dikkat çekici güzelliktedir. Pencere kapakları ve kürsüde kullanılan ahşap üzerine kakma bezemelerle mermerden yapılan mihrap ve minber ince bir işçilik ürünüdür. Medrese caminin kuzeyinde bulunmaktadır. 100 yıl önce çevresinde nadir şekilde tarihî binaların bulunduğu Mihrimah Sultan Camii’nin şimdilerde ise etrafı betonarme binalar ve otobüs duraklarıyla çevrili.
 
Ama Sinan aşk‘ını öyle sihirli bir tılsımla mühürlemiştir ki bu sırra şaşırmamak o sevdaların naifliğine imrenmemek elde değil. Sinan Usta’nın aşk’ının vesikasıdır sanki iki caminin de yeri özenle seçilmiştir. Güneşin doğum ve batım yerleri tespit edilerek yapılmış camilerdir. Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii’ni aynı anda görebileceğiniz bir yer tespit edin. Günbatımında (elbette yılın sadece bir gününde ki o gün 21 Mart gece ile günün birbirinre eşit olarak kavuştuğu gün’dür daha enteresanı o gün Mihrimah Sultan’ın doğum günüdür) göreceğiniz muhteşem manzara şudur:
Edirnekapı Camii’nin tek minaresinin arkasından güneş batarken Üsküdar’daki caminin minareleri arasından ay doğmaktadır! “Bu nasıl bir hesaplama bu nasıl bir estetik anlayışıdır!”






Çok ilginç gelmişti başka bir yerde okuduğumda. Mimar Sinan'ın ince fikirliliğine mi dehasına mı ,yoksa mimarlıktaki ustalığına mı hayran kalsam bilemedim=ZZ
 
Geri
Top