• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu fotoğraf oylaması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Oylamaya katılmanızı bekliyoruz...

Nefes Borusu Tıkanması (Heimlich Manevrası)

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye

Heimlich Manevrası Nedir? Nasıl Yapılır?​

Bilinen en önemli ilk yardım uygulamalarından biri olan Heimlich manevrasının amacı, nefes borusuna kaçan herhangi bir cismin karın boşluğuna baskı uygulayarak çıkarılmasıdır. Küçük çocukların, bebeklerin ya da yetişkinlerin; boğazında bir şey kalması sonucu nefes borusu tıkanabilir. Bu durumda hızlı bir şekilde Heimlich manevrasının uygulanması, hayat kurtarıcı olabilir. Gelin bu basit ama bir o kadarda önemli manevranın detaylarını birlikte öğrenelim!

Heimlich Manevrası Nedir? Nasıl Yapılır?


Heimlich manevrası yetişkinlerde nasıl uygulanır?​



İlk olarak izlenmesi gereken yol, boğazına bir cisim takılan kişiyi öksürmeye teşvik etmektir​

Nefes Borusu Tıkanması (Heimlich Manevrası)
Heimlich manevrası, bebeklerde sırta vurularak yapılır fakat yetişkinlerin sırtına vurduğumuzda soluk borusunu tıkayan cisim daha da aşağı inebilir veya yerini sağlamlaştırabilir. Bu yüzden boğazına bir şey takılan birini gördüğümüzde sırtına vurmamalı ve onu öksürmeye teşvik etmelisiniz.

Peki ya kişi öksürdüğünde de soluk borusuna takılan cismi çıkartamıyorsa ne yapılmalı?​

Nefes Borusu Tıkanması (Heimlich Manevrası)

Eğer kişi öksürdüğünde de soluk borusundaki cismi çıkartamıyorsa bu durumda Heimlich manevrasının uygulanması gerekir. Heimlich manevrasını uygulamak için kişiye ayakta veya oturur pozisyonda arkadan sarılın. Bir elinizin başparmağını kişinin midesinin üstüne gelecek şekilde yumruk yapın ve diğer eliniz ile kavrayın. Yumruk yaptığınız eli, içe ve yukarı olacak şekilde 5-6 kez kuvvetli bir şekilde kendinize doğru çekin ve cismi soluk borusundan çıkarmaya çalışın.

Heimlich manevrası bebeklerde nasıl uygulanır?​



Küçük bir çocuğun ya da bir bebeğin nefes almakta zorlandığını veya nefes alamadığını düşünüyorsanız acilen 112’yi aramalısınız​

Bebeklerde  Heimlich Manevrası
Bir bebeğin soluk borusunun tıkandığını anlamanın en kolay yöntemi, ses çıkartıp çıkartamadığını gözlemlemek olacaktır. Soluk borusu tıkanan bebekler ağlamaya çalışır fakat ses çıkartamaz çünkü tıkanan soluk borusu ses çıkarmayı önler.

Peki acil yardım gelene kadar ne yapılmalı?​

Bebeklerde  Heimlich Manevrası

Bu durumda yapılması gereken elbette Heimlich manevrasıdır. Öncelikle bebeği yüzü yere bakacak şekilde kolunuza yatırın. Bu sırada bebeği yatırdığımız kolunuzdaki elinizle bebeğin başını ve boynunu desteklemeyi unutmayın. Tüm bunları yaparken bebeğin ağzını kapatmadığınızdan ve boynunu eğmediğinizden emin olun. Bebeği doğru şekilde kolunuza yatırdıktan sonra sırt kısmında, iki omzunun tam ortasına doğru avucunuzun içi ile 5 defa aşağıdan yukarıya doğru vurun. Vurduktan sonra soluk borusunu tıkayan cismin çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Eğer cisim çıktıysa bebek ağlamaya, nefes almaya ve öksürmeye başlayacaktır.

Eğer ki bebeğin soluk borusuna kaçan cismi sırtına vurarak çıkartamıyorsanız bu durumda göğsüne vurarak çıkarmalısınız. Bu hareketi uygulamak için bebeği, yüzü yukarı bakacak şekilde dizinize yatırın. Bu pozisyonda bebeğin kafasının vücudundan biraz daha aşağıda olmasına dikkat edin. Ayrıca bebeğin kafasını, tıpkı sırta vurma hareketindeki gibi desteklemeniz gerektiğini de unutmayın. Pozisyonunuzu doğru bir şekilde ayarladıktan sonra iki parmağınızla bebeğin göğüs kafesinin alt orta noktasına 5 defa baskı yapın.
 
Sabah haberlerde gördüm,hatta akşamda izlemiştim restaurant sahibinin bu konu hakkında bilgili olması sayesinde bir çocuğun hayatı kurtarıldı?
Geçtiğimiz senelerde de yolda tost yerken soluk borusu tıkanan kişi derdini insanlara anlatmaya çalıştı sırtıma vurun diye işaret yaptı ve kimsenin anlamaması sonucu orada can vermişti yine haberler de izlemiştim
Bu işi yapacak insanın soğuk kanlı olması lazım ben orada tutulur kalırım
Oğlumun ağzına da yediği meyvenin çekirdiği kaçmıştı ben o an elimi sokup çıkartmıştım aynı şekil kardeşim bozuk parayı yutmuş annem de eliyle çekmişti
 
konu harika gerçekten ben ilk yardım eğitimi aldım konu da her şey açıkça söylenmiş doğru bilinen çok yanlış vardır ilk yardımda aslında zehirlenmeler de ilk yardım konusu var mı bilmiyorum ama açılsa güzel olur
 
Galiba en cok benim ihtiyacim var buna :)))) cunki artik sivi birsey yada su ismeye illah lah dedim her defasinda su icrken yada sivi birsey yerken :((( ölümlerden ölüm begeniyorum
 
Bu sorun her an her yerde kendimizin de, yakınlarımızda birilerinin de yaşaması çok olağan bir sorun olduğu için uygulama yapmasını öğrenmeliyiz...

Heimlich Manevrası, boğulma durumunda nefes borusuna kaçan cismin çıkarılmasını sağlayan hayati önem taşıyan bir ilk yardım uygulamasıdır. Bebeğe uygulanan Heimlich manevrası oldukça hassas bir konudur ve doğru şekilde yapılması hayati önem taşır. Doğru uygulama için genelde belirli eğitimler önerilmektedir. Eğitim almamış bireylerin bebeklere uygulama konusunda dikkatli olmaları ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları önemlidir. Bebeğe müdahale ederken dikkatli ve kontrollü olmak, manevranın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olacaktır. Unutulmamalıdır ki doğru müdahale hayati önem taşımaktadır.

 

Heimlich Manevrası Hakkında Kısa Bilgi​

Heimlich manevrası, bir kişinin solunum yolunu tıkayan yabancı bir cismi çıkarmak için kullanılan bir ilk yardım tekniğidir. Bu manevra, boğulma tehlikesi yaşayan ve kendi kendine öksüremediği durumlarda hayati önem taşır.

Nasıl Uygulanır?
  • Bilinçli Bir Kişiye: Kişinin arkasına geçilir ve kollarını gövdenin etrafına dolayarak yumruk yapılan bir el göğüs kafesinin altına, diğer el ise yumruğu kavrayarak karın bölgesine yerleştirilir. Hızlı ve yukarı doğru bir baskı uygulanır. Bu hareket, akciğerlerdeki havayı dışarı doğru iterek solunum yolunu tıkayan cismin çıkmasını sağlar.
  • Kendinize: Bir sandalyenin kenarı veya masanın üzerine eğilerek gövdenizi destekleyin. Yumruk yapılan bir eli göbek deliğinizin üzerine yerleştirin ve diğer elinizle yumruğunuzu sıkıca kavrayarak içeri ve yukarı doğru bastırın.
Önemli Notlar:
  • Bebeklerde ve Küçük Çocuklarda: Bebeklerde sırt üstü yatırılıp başı aşağı doğru tutularak sırtına 5 kez vurulur. Daha sonra yüzüstü çevirilerek göğüs kafesine 5 kez hafifçe vurulur. 1 yaş üstü çocuklarda ise yetişkinlerde olduğu gibi uygulanır ancak daha az kuvvetle.
  • Bilinçsiz Bir Kişiye: Öncelikle 112'yi arayın ve kalp masajı ile solunum uygulamasına başlayın.
  • Yanlış Uygulama: Yanlış yapılan Heimlich manevrası, kaburgalara zarar verebilir veya iç organlara zarar verebilir. Bu nedenle, doğru teknik konusunda eğitim almak önemlidir.
Neden Önemlidir?
  • Hızlı Müdahale: Hızlı ve doğru uygulanan Heimlich manevrası, boğulma nedeniyle meydana gelebilecek ölümleri önleyebilir.
  • Hayat Kurtarıcı: Özellikle restoranlar, okullar gibi toplu bulunulan yerlerde çalışanların bu manevrayı bilmesi hayati önem taşır.
Sonuç olarak, Heimlich manevrası, basit gibi görünse de doğru teknikle uygulanması gereken önemli bir ilk yardım becerisidir. Bu sayede birçok hayat kurtarılabilir.
 
Geri
Top