• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu yarışma düzenlendi. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada katilmanizi bekliyoruz...
  • ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Pasaport Bilgileri

Suskun

V.I.P
V.I.P

Diplomatik (Kırmızı) Pasaport , Kırmızı Pasaport​

Bu pasaport, Dışişleri Bakanlığı ile yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve Konsoloslukları tarafından verilir.

Diplomatik Pasaportlar, muvakkat görev veya seyahat için gidenlere görevlerinin veya seyahatlerinin mahiyetine göre, bir seyahate mahsus olmak üzere veya azami 2 yıl için, daimi görevle gidenlere de azami 4 yıl için geçerli olmak üzere verilip, icabında aynı müddetle 3 defa temdit olunur.

Diplomatik Pasaportlar; TBMM üyelerine, TBMM üyesi olmayan Bakanlara, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi,Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay 1. ve 2. Başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, Orgenerallere, Oramirallere, eski Cumhurbaşkanlarına, Yasama Meclisleri eski Başkanlarına, eski Başbakanlara, Dışişleri eski Bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Başbakanlık ve Bakanlık Müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına, Büyükelçilik ünvanı taşıyan Başbakan Müşavirleri ile Başbakan Dışişleri Danışmanlarına, Dışişleri Bakanlığı Meslek Mensuplarına, Cumhurbaşkanlığı üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliklerinin nezdinde memur edilen müşavirlere, ateşelere ve muavinlerine, Hükümet adına ve Milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya Milletlerarası toplantılar, kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya Milletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere siyasi kuryelere verilir.

Diplomatik Pasaport alabilecek durumda bulunan veya alan kimselerin sıfat veya vazifeleri devam ettiği müddetçe, eşlerine dahi Diplomatik Pasaport verilmesi veya bunların eşlerinin pasaportlarının refakat hanesine kaydedilmesi mümkündür.

Diplomatik Pasaport alan kimselerin sıfat ve vazifeleri devam ettiği müddetçe yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocuklarına ve yine yanlarında yaşayıp, reşit bulunmayan erkek çocuklarına dahi Diplomatik Pasaport verilir veya bunlar baba veya annelerinin pasaportlarının refakat hanesine kaydedilir.

Diplomatik Pasaportların refakat hanesine kayıtlı bulunanlar pasaport sahibi ile birlikte seyahat etmedikleri takdirde o pasaportu kullanamazlar.

Diplomatik Pasaportlarda, sahiplerine veya varsa refakat hanesine kayıtlı bulunanların birer adet fotoğraflarının pasaport üzerinde olması lazımdır.

Gidilecek ülkenin vize rejimini (vize uygulamasını) Dışişleri Bakanlığının web sayfasından öğrenebilirsiniz;

Vize uygulamalarında gözlenen sürekli değişim nedeniyle, seyahat öncesinde ilgili ülkenin Büyükelçiliği ile temas kurulması tavsiye olunur.

Diplomatik Pasaportlar hiçbir harç veya resme tabi değildir.
 

Hizmet Damgalı (Gri) Pasaport , Gri Pasaport​

Bu pasaport 5682 sayılı Pasaport Kanunun 14 maddesinin (B) bendinde belirtilen hüküm üzere hizmet damgalı pasaportlar;

Bu kanun gereğince kendisine diplomatik (kırmızı) veya hususi damgalı (yeşil) pasaport verilemesi mümkün olmayan kimselerden;

* Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir
* Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletler arası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara
* Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere
* Bu durumda olanların yanlarında yaşayıp reşit olmayan erkek çocukları ile yine yanlarında yaşayıp, gelir getiren bir işte çalışmayan ve evli olmayan kız çocuklarına da verilir.

HİZMET PASAPORTU MÜRACAATI SIRASINDA GEREKLİ BELGELER

Talep edenin mensubu bulunduğu kurumdan onaylanmış hizmet pasaportu talep formu (Bu form her kurumda vardır.Hizmet pasaportu formunu imzalamaya yetkili kişi, yurt dışı görev onayına istinaden hizmet damgalı pasaport istek formunu mühürler ve imzalar)

1. 3 adet (4,5 X 6 ebadında) fotoğraf (temditler için 2 adet),
2. Nüfus cüzdanı
3. Reşit olmayan çocuklar ve mahcurlular (Kendini temsil etme yetisine sahip olmayan) için her pasaport işleminde noterden muvafakatname alınacaktır. Anne - babaları tarafından çocuklarıyla beraber yapacakları pasaport müracaatlarında, çocuk kendi başına pasaport alacaksa anne- baba ikisi de, anne babadan birinin pasaportuna işlenecekse diğer tarafın vereceği noterden tasdikli muvafakat name ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
4. Maliye bakanlığının her yıl belirlediği Pasaport Cüzdan Bedeli (2007 yılı için 75 YTL) alınacaktır.
5. Daha önce her hangi bir pasaport alınmışsa getirilmesi gerekmektedir.
6. Eşinin hakkından dolayı veya anne / babanın hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport almak için müracaatta bulunan şahıslar için, şayet hak sahibi yurt dışında bulunuyor ise; Pasaport talep formunda bulunan "Hak Sahibinin İmzası" bölümünün, eşi tarafından veya üçüncü şahıslar tarafından imzalanabilmesi için hak sahibinin resmi (Yabancı ülke noterlerinden alınacak vekaletin aslı ve tercümesi) makamdan tasdikli vekaletnamesinin talep formuna eklenmesi gerekmektedir. Dış Temsilciliklerimizden (Büyükelçilik ve Konsolosluklarımız) doğrudan Pasaport Şube Müdürlüğümüzün faksına (Pas. Şb. Md. FAX: 90 212 636 28 17) çekilen vekaletnamelerde kabul edilir.

HİZMET DAMGALI PASAPORTLARIN TANZİM SÜRELERİ VE TESLİM TARİHLERİ

5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesinin (C) bendinde "hizmet" damgalı pasaportlar dört seneyi geçmemek üzere pasaport sahibinin görevinin müddetine göre tespit edilecek süre için geçerli olmak üzere tanzim edilir.

1. Görevlendirme yapılan ülke hizmet damgalı pasaportlara vize uygulamıyor ise, görevin başlama tarihinden 5 gün öncesinden,
2. Görevlendirme yapılan ülke hizmet damgalı pasaportlara vize uyguluyor ise, vize işlemlerinin tamamlanabilmesi için, görevin başlama tarihinden 10 gün öncesinden,

Bazı görevlendirmelerde, görevin mahiyeti ve gidilecek ülkenin uygulamaları nedeniyle, yolculuk öncesi hizmet damgalı pasaportla birlikte tamamlanması gerekli işlemler uzun sürebilmektedir.Bu şekilde, haklı ve makul nedenlerle hizmet damgalı pasaportlarını görevin başlangıç tarihinden vize istemeyen ülkeler için 5- vize isteyen ülkeler için 10 günden daha uzun süre önce alması gerektiği anlaşılanlar için, zorunlu hallerde aynı süreler kadar tolerans gösterilmesi ( 10-20 )mümkündür.Yani vize istemeyen ülkeler için 5 günlük süreye ek olarak 1 günden 5 güne kadar, vize isteyen ülkeler için 10 günlük süreye ek olarak 1 günden 10 güne kadar uygun görülen bir süre eklenerek pasaport süresi tanzim edilebilir.

3. Bazı ülkelere seyahat edecek vatandaşlarımızın ve resmi görevlilerimizin pasaportlarının, ilgili ülkeye giriş yapacakları tarihte en az 6 ay geçerli olması gerektiği Dışişleri Bakanlığınca bildirildiğinden, bu uygulamayı yapan ülkelere resmi görev nedeniyle gidecek vatandaşlarımız için hizmet damgalı pasaport talep edilmesi ve mani durumları bulunmaması durumunda, görevlendirme süresi 6 aydan kısa olanlara, hizmet damgalı pasaportları görevin başladığı tarihten itibaren 6 ay geçerli olacak şekilde tanzim edilir. Bu şekilde hizmet damgalı pasaport verilen şahıslara "taahhütname" imzalatılarak görevin sona ermesi ile yurda dönüşünden itibaren bir hafta içerisinde hizmet damgalı pasaportu tanzim eden makama (Pasaport Şube Müdürlüğümüze) teslim edilmesi gerekmektedir.

4. Hizmet damgalı pasaportların teslim tarihleri a, b, c şıklarında belirtilen sürelerdir. Yani vize istemeyen bir ülke için pasaportun teslim tarihi görev başlama tarihinin 5 gün öncesidir (pasaportun süresinin başlama tarihidir).

Vize uygulamalarında gözlenen sürekli değişim nedeniyle, seyahat öncesinde ilgili ülkenin Büyükelçiliği ile temas kurulması tavsiye olunur.

NOT: Hizmet Damgalı Pasaport almak isteyen hak sahipleri; Hizmet Damgalı Pasaport Formu'nu
(Ön Sayfa / Arka Sayfa) yazıcıdan çıktıyı 1 yaprağa arkalı ve önlü şekilde çıktısı alınarak doldurabilirler.
 

Hususi Damgalı (Yeşil) Pasaport , Yeşil Pasaport​

Bu pasaport, yasama görevinde bulunan eski üyeler, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ve bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.

Bunlardan emeklilik veya çekilme (istifa etme) sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.

Büyükşehir Belediye Başkanları, İl ve İlçe Belediye Başkanları ile ilk kademe belediye başkanlarına, görevleri süresince Hususi Damgalı Yeşil Pasaport verilir. ( İlk kademe belediyeleri; Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulmaksızın oluşturulan ve büyükşehir belediyeleri ile aynı yetki, imtiyaz ve sorumluluklara sahip belediyeyi ifade eder)

Hususi Damgalı Yeşil pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususi Damgalı Yeşil Pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı nevide pasaport verilmesi mümkündür.Hak sahibi vefaat eden şahısların eşleri müracaat sırasında açıklamalı nüfus kayıt örneğide ( Her hangi bir nüfus müdürlüğünden alınabilir ) getireceklerdir. Hak sahibi vefaat ettiği durumda çocukları yeşil pasaport alamamaktadır.

ÖNEMLİ: YUKARIDA AÇIKLANANLAR DIŞINDAKİ ( İŞADAMLARI VB ) VATANDAŞLARIMIZ YEŞİL PASAPORT ALAMAZLAR.

18 yaşından büyük ve öğrenci olmayan (Açık Öğretim Öğrencileri hariç öğrenciler için sadece öğrenci belgesi istenmektedir ) , çalışmayan, hak sahibinin yanında yaşayan ve evli olmayan kız çocukları için; açıklamalı nüfus kayıt örneği, Emekli Sandığı, Bağkur ve Sosyal Sigortalar Kurumundan çalışmadığınıza dair yazı almanız gerekmektedir.

Hususi damgalı yeşil pasaport alan kız çocuklarından çalışmaya başlayanlar pasaportlarını iptal ettirmelidirler. Çalışmayı bırakan kız çocukları tekrar hususi damgalı yeşil pasaport alabilirler

Hak sahibine ait bir fotoğraf kendisine ait 3 fotoğraf ile hak sahibi emekli ise emekli tanıtma kartı ile kendisi ve hak sahibinin müracaata gelmeleri, hak sahibi çalışıyor ise kurumundan kızının da bilgilerini dolduracağı formu onaylatıp İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğüne müracaatları gerekmektedir. Yine hak sahibinin yanında yaşayıp reşit (18 yaşından küçük olan erkek çocuklarına 18 yaş sınır olmak üzere bu nevi pasaport verilir.18 yaşından büyük Erkek Çocukları anne-baba hakkından dolayı hiçbir şekilde hususi pasaport alamaz.) bulunmayan erkek çocuklarına da Hususi Damgalı Pasaport verilir veya bunlar baba veya annelerinin pasaportlarının refakat hanesine kaydedilir. Refakat hanesine kayıtlı bulunanlar, pasaport sahibi ile seyahat etmedikleri takdirde bu pasaportu kullanamazlar. Hususi Damgalı Pasaportlar 4 yıl süreli olarak İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğünce verilmektedir.

İLK DEFA HUSUSİ DAMGALI (YEŞİL) PASAPORT AMAK İÇİN VEYA VAR OLAN PASAPORTUNUN SÜRESİNİ UZATTIRMAK (TEMDİT) İÇİN GEREKLİ BELGELER


a. Pasaport istek formu

Pasaport istek formu

HUSUSİ DAMGALI PASAPORT (YEŞİL) MÜRACAATINDA DİKKAT EDİLECEK İŞLEMLER ( Aşağıdaki linklerde çalışan ve emeklilerin yapacağı işlemlerle ilgili kısa açıklamalar mevcuttur. Ayrıntılı bilgiyi alta doğru bulabilirsiniz )

HALEN ÇALIŞAN MEMURLARIN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER

EMEKLİ OLAN DEVLET MEMURLARININ YAPMASI GEREKENLER.

ÇALIŞANLARIN HUSUSİ DAMGALI PASAPORT MÜRACAAT FORMU VE BELGESİNİ TASDİK ETTİRECEĞİ VEYA ALACAĞI KURUM LİSTESİ.

Çalışanlar, çalıştıkları kurumlardan, emekliler pasaport şubesinden alacaklardır.

* Emekli olduktan sonra ilk defa pasaport işlemi (çalışırken aldıkları pasaportları uzatmak için veya yeni pasaport almak için ) yaptıracak olanlar, emekli oldukları kurumdan emekli olduğu tarihteki kadro derecesini gösterir yazı, emekli tanıtma karnesinin aslı ve fotokopisi.
* Elinde pasaport olan ve meslek kısmında EMEKLİ yazıyor (emekli olduktan sonra yeşil pasaport aldı veya var olan pasaportunuzun süresini uzattı iseniz ) ise, emekli tanıtma karnesinin aslı ve fotokopisi.

b. Nüfus Cüzdanının Aslı ve fotokopisi

c. Yeni pasaportlar için 3 adet, temditler (uzatma) için 2 adet 4.5 x 6 cm ebadında (bazı ülkeler fotoğrafın arkasındaki fonu beyaz istemektedir) vesikalık fotoğraf. Fotoğraflar son durumu tespit eden, cepheden çekilmiş şapkasız ve güneş gözlüksüz olmalıdır. Kadınlar için; çehrenin tam olarak görülmesini mani olmayacak şekilde, başın saç diplerinden itibaren bir örtü (çarşaflı fotoğraflar kabul edilmemektedir) ile bağlanmış olarak çekilmiş olan fotoğraflar da kabul edilir. ( Emekliler Pasaport Şubeden alacakları formada bir adet fotoğraf yapıştırılacağı için yukarıdaki sayılardan bir fazla fotoğraf bulundurmaları gerekmektedir.)

d. Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen pasaport CÜZDAN BEDELİ ALINIR. (2007 yılında cüzdan bedeli 75 Yeni Türk Lirasıdır. Temditler yani süre uzatımı için cüzdan bedeli alınmaz). Hususi pasaportlarda; yeni veya uzatmalardan başkaca bir ücret alınmaz.

e. Daha önce herhangi bir pasaport alınmış ise getirilmesi gerekmektedir.

f. Reşit olmayan çocuklar ve mahcurlular (kendini temsil etme yetisine sahip olmayan) için her pasaport işleminde noterden muvafakatname alınacaktır.

Hak sahiplerinin 18 yaşından küçük çocukları için yapacakları pasaport müracaatlarında,

Çocuk kendi başına pasaport alacaksa anne - baba herikisi de,

Anne - babadan birinin pasaportuna işlenecekse diğer tarafın vereceği noterden tasdikli muvafakatname ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

g. Reşit olan kız çocukları için bağlı bulundukları Nüfus Müdürlüğünden Vukuatlı (açıklayıcı) nüfus kayıt örneği.

h. Reşit olan kız çocukları için Sosyal Güvenlik Kurumlarından (SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur) kaydı bulunup bulunmadığına dair belge.

i. T.C. Kimlik Numarası

j. HAK SAHİBİ VEFAAT ETMİŞ İSE: Sadece eşi Hususi Damgalı Pasaport ( Yeşil ) alabilir.Eşinin vefaat ettiğini göstermek için ayrıntılı nüfus kayıt örneğini istenilen belgelerle beraber müracaata getirmesi gerekmektedir.

k. Müracaata; hak sahibinin hakkından dolayı yakınları ( eşi, şartları tutan kızı ve oğlu) yeşil pasaport alacak dahi olsa, hak sahibinin bizzat kendisinin gelmesi gerekmektedir.

Not: Yeni hususi pasaport veya temdit (süre uzatımı) işlemleri büyük oranda aynıdır.

KİMLER HUSUSİ PASAPORT ALAMAZLAR

a. 18 yaşını doldurmuş (reşit) kız çocuklarından;

Hak sahibi anne ya da baba VEFAT etmiş ise,

* Gelir getiren her hangi bir işte çalışıyor ise (Sosyal Güvenlik Kurumlarına olsun veya olmasın ) ,
* Sosyal Güvenlik Kurumlarından (SSK, Emekli Sandığı veya Bağ-Kur) birine kaydı bulunup maaş alıyor ise, ALAMAZLAR ve daha önceden Müdürlüğümüzden almış iseler kullanma hakları ortadan kalktığından Pasaport Şube Müdürlüğümüze teslimi gerekmektedir. Yeşil pasaport kullanma hakkı ortadan kalkan kız çocukları (yani ellerinde yeşil pasaportu olan ve bu haklarını kaybedenler) olanlar umuma mahsus (lacivert yani normal) pasaport almak istediklerinde Pasaport Şube Müdürlüğüne gelerek Hususi pasaportlarını iptal ettirdiklerine dair yazı ile oturdukları ilçenin pasaport büro amirliğine müracaat etmeleri gerekmektedir.

b. Anne - baba boşanmış ve çocukların velayeti hususi pasaport almaya hakkı olmayan tarafa verilirse, yanında yaşama şartı ortadan kalktığı için çocuklara bu tür pasaport (yeşil) verilmez.

c. 18 yaşını doldurmuş erkek çocukları hiç bir surette hususi pasaport alamazlar.

d. Hak sahibinin annesi veya babası hususi pasaport alamaz.

e. Kamu personeli olmayan kişiler ( işçi vb statüde çalışanlar ) hususi ( Yeşil ) pasaport alamazlar.

f. Sosyal Güvenlik Kurumlarında kaydı olan ve maaş alanlar ( Emekli maaşı, yetim maaşı gibi )

Bu durumda olanlar yeşil pasaportlarını Pasaport Şube Müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir. Hakkı olmadığı halde yeşil pasaport alan, aldıktan sonra hakkı ortadan kalkan ( kız çocuklarının işe başlaması gibi ) kişilerin ve hakkından yararlanarak aldıkları şahısların hakkında yasal işlem yapılır.

PASAPORT İSTEK FORMUNU DOLDURMA TALİMATI

a. Form; daktilo veya tükenmez kalem ile okunaklı doldurulur.

b. Çalışanlar için hak sahibinin kurumundaki formu onaylamaya yetkili kişi tarafından formun ön yüzü imzalanır. Emekliler ise emekli olduktan sonra ilk defa pasaport alacak veya pasaportunu temdit (süre uzatımı) ettirecekse; emekli olduğu kurumdan emekli olduğu tarihteki kadro derecesini gösterir yazıyla beraber Pasaport Şubeden alacakları formu dolduracaklardır.

c. Fotoğraf üzerinde müracaatta bulunan personelin bağlı olduğu birim ve kurumun mührü vurulur (çalışanlar için).

d. Nüfus kayıt bölümü doğru ve eksiksiz yazılmalıdır. T.C kimlik numarası nüfus cüzdanında yoksa öğrenilerek gelinmelidir. tckimlik.nvi.gov.tr adresinden alınacak çıktı kabul edilir.

e. Talep sahibi formda imzalaması gereken bölümü kendisi imzalar. Ayrıca talep sahibinin Amiri imzalar ve mühürler (çalışanlar için).

f. Eş ve çocuklar için ayrılan bölüm eş ve çocuklar pasaport alacak veya çocuklar refakate kaydedilecek ise doldurulur.

g. Görev unvanı bölümü Türkçe ve İngilizce yazılır.

h. Kadro derecesi bölümüne hangi kadro derecede bulunuyor ise o yazılır. Örnek: KADROSU 1 (BİR)'dir veya KADROSU 2 (İKİ)'dir şeklinde yazılır.

Kadrolu çalışıyor ise. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanuna tabi olup Kadrosu 1 (BİR)'dir.

* Kadro Karşılığı sözleşmeli çalıştırılıyor ise Kadro Karşılığı Sözleşmeli olup 1 kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalıştırılmaktadır.
* Kadro karşılığı olmaksızın sözleşmeli Devlet Memuru ise Kadro ile ilişkisi olmadan sözleşmeli olarak çalışmakta olup l dereceden emekli kesenekleri kesilmekte ve T.C. Emekli Sandığına yatırılmaktadır.

NOT: Kesirli ifade edilen dereceler kadro derecesi değildir. 3/1 gibi olan dereceler maaş almaya esas derce kademedir. 3/1 derece / kademede bulunan bir kişinin kadro derecesi 4 olabilir. Kadro derecesi 4 olan bir kişinin yeşil pasaport alma hakkı yoktur.Bundan dolayı formlardaki kadro derecesi yazılırken küsuratlı olmamasına ve maaş almaya esas olan derece/ kademeyle karıştırılmamasına dikkat edilmelidir.Kadro derece tek ramaklıdır.1.derece kadro , 2.derece kadro, 3.derece kadro

i. Resmi yazı niteliğindeki pasaport talep formu üzerinde silinti ve kazıntı olmaz. Karalama yapıldığı taktirde yapan makam tarafından mühürlenir ve imzalanır.

NOT: Gidilecek ülkenin vizeye rejimini (vize uygulamasını) Dışişleri Bakanlığının web sayfasından öğrenebilirsiniz;

Vize uygulamalarında gözlenen sürekli değişim nedeniyle, seyahat öncesinde ilgili ülkenin Büyükelçiliği ile temas kurulması tavsiye olunur.

YURT DIŞINDA BULUNAN KİŞİLERİN YEŞİL PASAPORTLARI NASIL UZATILIR: Yurt dışında bulunan kişilerin yeşil pasaportlarını konsolosluktan uzatmaları gerekmektedir. Hak sahibi çalışıyorsa kurumundan form onaylatacak ve nüfus cüzdanınızın fotokopisi , hak sahibi emekli ise pasaportunda veya yurt dışında bulunan pasaport hamilinin pasaportunun meslek hanesi bölümünde veya açıklamalar sayfasında emekli yazmıyorsa; emekli olduğunuz kurumdan emekli olduğunuz tarihteki kadro derecenizi gösterir yazı. Emekli yazıyorsa pasaportunuzda Emekli yazan bölümün fotokopisi emekli tanıtım kartı ve nüfus cüzdanınızın fotokopisi ile emeklilere ait formu doldurup kendi fotoğrafınızı ilgili bölüme yapıştırıp, bir dilekçe ile ( Dışişleri Bakanlığına sunulmak üzere İçişleri Bakanlığı / Ankara ) hak sahibinin ve yurt dışındaki pasaport uzatımı istenilen vatandaşımızın konsolosluğumuzun kendisine ulaşabilmesi için adres ve telefon bilgilerini ayrıntılı yazarak göndermeniz gerekmektedir.( Emekliler Yeşil Pasaport Formuna aşağıdaki linkten ulaşabilirler. Ön ve arka sayfayı bir yaprağa çıktı alıp doldurabilirsiniz ) İçişleri Bakanlığı EGM Yabancılar Hudut İltica Daire Başkanlığı/ Dikmen / ANKARA adresine gönderilmesi halinde en kısa sürede pasaport uzatımı isteğinde bulunan vatandaşlarımız ile irtibata geçilip pasaportu uzatılacaktır.

EBEVEYNLERİNİN HAKKINDAN DOLAYI HUSUSİ DAMGALI PASAPORT ALAN KIZ ÇOCUKLARI VE EBEVEYNLERİNİN DİKKATİNE ÖNEMLE DUYURULUR

Hususi Damgalı Pasaportlarında öğrenim vizesi dışında Çocuk Bakıcılığı ve buna benzer çalışma vizesi bulunanlar 5682 sayılı pasaport kanununun 14. maddesinde öngörülen yanında yaşama ve iş sahibi olmama ilkesini ihlal etmiş dolayısıyla kanun hükmünde belirlenen kriterlere aykırı olarak pasaport alınmış ve/veya kullanılmış olacağından bu durumdaki kız çocuklarının ellerinden alınacaktır.

Yapılan bu duyuru ve tebliğler neticesinde, çocuk bakıcılığı ve buna benzer çalışma vizesi bulunanların Hususi Damgalı Pasaportları, hudut kapılarından geçişleri veya temdit işleminde ellerinden alınacak yurt dışına çıkışlarına izin verilmeyecektir. Bu durumda bulunanların pasaportlarını teslim etmeleri gerekmektedir. Teslim etmeyenler hakkında söz konusu pasaportlar merkezi polis bilgisayar sistemine kayıp pasaport olarak kaydedilip kullanılması önlenecektir.

NOT: Emekli olan yeşil pasaport hak sahipleri; Yeşil Pasaport Formu'nu (Ön Sayfa / Arka Sayfa) yazıcıdan çıkartarak da doldurabilirler.

NOT: Çalışmakta olan yeşil pasaport hak sahipleri; Yeşil Pasaport Formu'nu (Ön Sayfa / Arka Sayfa) yazıcıdan ( çıktıyı 1 yaprağa arkalı ve önlü şekilde çıktısı alınarak veya iki yaprağa çıktı alınıyorsa arka sayfadaki kadro kısmınında birim amirince tastiklenmesi gerekmektedir) çıkartarak da doldurabilirler.
 

Umuma Mahsus (Lacivert) Pasaport , Lacivert Pasaport​

Bu pasaport İl Emniyet Müdürlüklerince ve dış temsilciliklerimizce verilmektedir. Bu türden pasaport almak veya temdit (süresini uzatmak) ettirmek için İstanbul'da en yakın İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliğine, yurt dışında bulunan vatandaşlarımızsa dış temsilciliklerimize (Elçilik veya Konsolosluk) başvurmaları mümkündür. Nüfusa kayıtlı olunan il fark etmeksizin pasaport müracaatları bir (1) iş günü (Bir (1) iş gününden kasıt bir sonraki gün aynı saatler demektir) içerisinde neticelendirilmektedir. Ancak her hangi bir aksaklık olması ihtimaline karşı pasaport ( Maliye veznelerinde olabilecek aksama, gerekli tahkikatın yapılması aşamasında yaşanacak bilgisayar ve sistem arızaları vb.) müracaatınıza üç(3) dört(4) gün öncesinden başlamanız tavsiye edilmektedir.

İLK DEFA UMUMA MAHSUS( LACİVERT ) PASAPORT ALACAK VEYA VAR OLAN PASAPORTUNU UZATMAK İSTEYEN VEYA GEÇERLİ BİR NEDENLE PASAPORTLARINI DEĞİŞTİRMEK İSTEYEN ŞAHISLAR İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

a- Nüfus cüzdanınınaslı ve fotokopisi,

b- Yeni alacaklar için 4, var olan pasaportunu geçerli bir nedenden dolayı ( vize reddi alınması, sınır dışı kaşesi vurulması, eşkal değişikliği vb ) değiştirmek isteyenler 3 fotoğraf, pasaportunu uzatmak (temdit ) isteyenler 3 adet fotoğraf,

c- İstenen süreye göre maliye veznelerine yatırılacak para karşılığı alınan harç makbuzu,

d- Pasaport bürolarından alınacak form doldurularak yeni alacaklar, pasaportunun süresini uzatacak veya değiştirecek olanlar ilk üç maddede belirtilen evraklarla en yakın ilçenin pasaport bürolarına müracaat edeceklerdir.

İstanbul'un 32 ilçesinde bulunan Pasaport Büro Amirliklerinin ve Harç yatırılacak Maliye veznelerinin Adres ve Telefon bilgilerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Adres ve Telefon Numaraları
PASAPORT HARÇ BEDELLERİ: Her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenir ve 2007 yılı için miktarlar aşağıya çıkartılmıştır. Maliye veznelerine yatırılmaktadır ve genelde 15:00 da vezneler kapanmaktadır. Birçok ilçede Vergi Daireleri veznesi İlçe Emniyet Müdürlüğü içinde veya çok yakınında bulunmaktadır. Altı (6) aydan fazla pasaport süresi olup ta, geçerli bir nedenle pasaportunu değiştirenlerden ek süre istemeyecekse sadece cüzdan bedeli alınır ve süresi yeni pasaporta aktarılır.
6 aya kadar olanlar

(Bu süreye birçok ülke vize vermemektedir)

114.60 YTL.
1 yıl için olanlar

163.80 YTL.
2 yıl için olanlar

276.40 YTL.
3 yıl için olanlar

395.30 YTL.
3 yıldan 5 yıla kadar olanlar ( 5 YIL)

560.30 YTL.
Cüzdan bedeli

90 YTL.

* Yukarıda kısaca pasaport müracaatı için istenen evraklar belirtilmiştir. Detaylı bilgi almak isteyenler aşağıdaki bilgileri okuyabilirler.

1. UMUMA MAHSUS (Lacivert) PASAPORT ALACAK VEYA SÜRESİNİ UZATACAKLARDAN İSTENİLEN BELGELER

a. Nüfus cüzdanının aslı ve (ön ve arka yüzü) fotokopisi ile. Nüfus cüzdanında T.C Kimlik Numarası (vatandaşlık numarası) yoksa ( internetten çıktı alınarak ) temin edilerek gelinecektir.

b. Yeni pasaportlar için 4 adet, temditler (uzatma) için 3 adet 4.5 x 6 cm ebadında vesikalık fotoğraf. Refakat hanesine kaydedilecekler; yeni doğmuş bebekler dâhil; Küçük bebeklerin fotoğrafları evde vesikalık olabilecek şekilde çekilmiş fotoğraf şeklinde olabilir. Bazı ülkeler fotoğrafın arka planında beyaz fon istemektedir. Fotoğraflar son durumu tespit eden, cepheden çekilmiş şapkasız ve güneş gözlüksüz olmalıdır. Kadınlar için; çehrenin tam olarak görülmesini mani olmayacak şekilde, başın saç diplerinden itibaren bir örtü (Çarşaflı fotoğraflar kabul edilmemektedir) ile bağlanmış olarak çekilmiş olan fotoğraflar da kabul edilir.

c. Maliye bakanlığınca her yıl belirlenen Pasaport cüzdan bedeli (bu ücret pasaport bürolarınca alınmaktadır ve temditler=süre uzatımı için pasaport cüzdan bedeli istenmez) ve talep edilen sürelere göre belirlenmiş pasaport harcı alınır (vergi dairelerine yatırılır). Ancak 7 yaşından küçük ve aynı zamanda anne ya da baba refakatine eklenecek çocuklardan harç alınmaz.

d. 18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER İÇİN ve MAHCURLULAR ( Akıl zafiyeti olanlar ) Reşit olmayan 18 yaşından küçük çocuklar ve mahcurlular (kendini temsil etme yetisine sahip olmayan) için her pasaport işleminde ( uzatmalar=temditler de )noterden veya pasaport vermeye yetkili makamlar ( Pasaport bürolar vb )huzurunda verilecek muvafakat name alınacaktır. Mahcurlular için mahkemenin bir kişiyi vasi tayin etmesi gerekmektedir. Mahcurlularda ( akıl noksanlığı ) muvafakati vasi tayin edilen kişi verecektir.Anne yada babaları tarafından çocuklarıyla beraber yapacakları pasaport müracaatlarında, çocuk kendi başına pasaport alacaksa anne - baba ikisi de, anne - babadan birinin pasaportuna işlenecekse diğer tarafın vereceği noterden tasdikli veya pasaport biriminde hazırlanacak muvafakat name ile müracaat etmeleri gerekmektedir.Kendisine pasaport alınacak veya anne yada babadan birinin pasaportunun refakat hanesine kaydedilecek çocukların sadece müracaata getirilmeleri zorunludur.18 yaşından küçük çocuklarında büyükler gibi müracaata 4 fotoğrafı, nüfus cüzdanı ve fotokopisi ve anne ve baba refakatine kaydolsa bile 7 yaşından büyükse çocuklar içinde harç makbuzu müracaat sırasında alınacaktır. 18 yaşından küçük çocukların pasaportlarını kanuni temsilcileri teslim alabilirler( anne - baba veya vasisi veya noterden vekalet verilen her hangi bir kişi )

e. İŞCİ MEŞRUHATLI, ÖĞRENCİ MEŞRUHATLI PASAPORT ALMAK İSTEYEN VE İHRACATÇI, İTHALATÇI ve KASAP YAZDIRMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ;İŞCİ MEŞRUHATLI (işçi pasaportu) pasaport almak isteyen vatandaşlarımız Türkiye İş Kurumundan alacakları belge ile İşçi meşruhatlı pasaport alabilirler. Yurt dışına bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katılmak veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkış yapan üniversite öğretim elamanları ile öğretmenler ve öğrencilerin yurt dışına çıkışlarında; Üniversite öğretim elemanları ve öğrencileri yurt dışına çıkışları için üniversitelerinin onayları ve yurt dışında kalacakları tarihleri ile ilgili yazıyı üniversitelerinden alacaklardır. Milli Eğitim Bakanlığından ayrıca bir yazı almalarına gerek kalmayacaktır. Üniversite öğretim elemanları ve örencileri haricindeki diğer öğrenim için gidecek öğretmen ve öğrencilere verilecek öğrenci meşruhatlı (harçsız) pasaport almak isteyenlerin Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğrenim Genel Müdürlüğü veya Dış İlişkiler Daire Başkanlığından alacakları belge ile veya ÖSYM sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yurt dışındaki üniversitelerde öğrenim için gideceklerin kayıt yaptırdıklarına dair belge veya ÖSS sonuç belgesinin aslı ile, ÖSYM sınavına göre öğrenci almayan üniversitelerin gönderecekleri okula kabul edildiklerine dair davet mektubu ile KKTC deki üniversitelere ÖSYM tarafından yerleştirilmeyip özel yetenek sınavı ile öğrenim görmeye hak kazanan veya öğrenim gören öğrencilerin özel yetenek sınavını kazandıklarına dair belge, KKTC deki üniversitelerinden aldıkları öğrenci belgesi veya üniversitelerinden çekilen ve Türkiye'deki irtibat bürolarınca onaylanan fax ile, Milli Eğitim Bakanlğına bağlı Endüstriyel Teknik okul ve kurumlarında öğrenci olanlar Valilik makamının onayı ile ÖĞRENCİ MEŞRUHATLI (harçsız) pasaport alabilirler. Pasaportunun meslek hanesi bölümüne İHRACATÇI yazdırmak isteyenlerden; İHRACATÇI BİRLİKLERİNE üye olduklarına dair belge, İTHALATÇI yazdırmak isteyenler; İTHALAT BELGESİ, KASAP yazdırmak isteyenlerden maliyeden alacakları vergi belgesi ile belediyelerden almış oldukları ruhsatla veya kasaplar derneğinden almış oldukları bonservis ile kasap olduklarını belgelendirenlerin meslek hanelerine bu meslekleri yazılır.

f. PASAPORT ALMAK İÇİN NEREYE MÜRACAAT EDİLİR? İlçe Emniyet Müdürlüklerinden alacakları formu doldurup yukarıda sayılan belgeler ile birlikte İstanbul'da size en yakın İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliğine, pasaport alacakların ve refakate kaydolacakların şahsen müracaat etmesi gerekmektedir.

g. Ayrıca kişilerin özel durumlarına göre değişik belgeler (Ör: Ayrıntılı Nüfus Kayıt Örneği) istenebilir. Bulgaristan göçmenlerinden ilk defa pasaport isteklerinde Ayrıntılı Nüfus Kayıt Örneği istendiği gibi...

h. PASAPORTLARIN TESLİM ALINMASI: Teslim edilme aşamasına gelmiş pasaportları hak sahipleri kendileri veya noterden vekalet verdikleri bir şahıs teslim alabilir.18 yaşından küçük çocukların pasaportlarını anne - baba veya vasisi veya noterden vekalet verilen her hangi bir kişi alabilir. Vekaletle olsa bile kimse başkasının yerine umuma mahsus ( lacivert ) pasaport müracaatı yapamaz.

2. PASAPORTUN KAYBEDİLMESİ, TAHRİFAT YAPILMASI VE ÇALINMASI: Tahrifattan kasıt pasaport üzerinde bir şeyleri gizlemek amacıyla silinti kazıntı yapılmış olması, sayfalarının eksik olması gibi durumlar anlaşılmalıdır. Pasaportun eskimiş olması, sayfalarının eksik olmamak kaydıyla kopması, sayfalarının dolması tahrifat olarak değerlendirilmemektedir çaldırılması, halinde yeni pasaport almak için:

Dilekçe ile (Pasaport Şubede matbu olarak bulunmaktadır) Fatih ilçesi Vatan caddesindeki İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğü' ne gelinmesi gerekmektedir. İstenilen evraklar 1. maddedeki evraklardır. 2. Madde dışında sayılan bütün durumlar için vatandaşlarımız bulundukları ilçenin pasaport büro amirliğine başvuracaklardır.

3. HANGİ HALLERDE PASAPORTLAR DEĞİŞTİRİLMELİDİR?Şahısların pasaportlarındaki eşkâl değişimi (refakatteki çocuklar içinde geçerli)sebebiyle pasaportları iptal edilip yeni pasaport verilir. Vize veya giriş çıkış sayfalarının dolmasından veya pasaportun yıpranması gibi nedenlerden dolayı pasaportlarını değiştirmek isteyen vatandaşlarımızın pasaportları müracatları üzerine İlçe Emniyet Müdürlüklerince değiştirilir. Bu pasaportların 6 aydan az olmamak şartıyla süreleri var ise yeni pasaportlarına cüzdan bedeli alınarak aktarılır. Pasaportları iptal edilerek şahıslara teslim edilir. Medeni hal değişimi, kimlik bilgilerinin değişmesi durumunda (nüfusa kayıtlı olduğu ilin değişmesi, yaş ad soy ad tashihi yapılması vb.) pasaportun değişmesine gerek yoktur. Açıklamalar sayfasına meşruhat ( açıklama ) verilerek pasaport uzatılabilir.

4. TÜRK VATANDAŞI OLUP TA YURT DIŞI DOĞUMLU OLANLAR: 1985 yılından sonra verilmeye başlanan ve yeni tip diye tabir edilen pasaportu olmayan ve ülkeye nüfus cüzdanı veya anne baba pasaportunun refakat hanesinde kayıtlı olarak veya başka bir ülkenin vatandaşlığından dolayı aldığı pasaportuyla ülkemize gelen vatandaşlarımızdan; anne ya da baba refakatinde girenler 18 yaşından küçükse ilçelerinin pasaport büro amirliklerine refakatteki pasaportlarıyla müracaat edebilirler. Refakatte olunan pasaport kaybolduysa pasaport sahibi İlçe Em. Md. Pasaport Büro Amirliğine gelerek kaybolduğuna dair dilekçe vermesi veya daha önceden kayıp edildiğinin bildirilmesi halinde 18 yaşından küçük ve refakatte yurda giriş yapan çocukların pasaportları ilçelerinin pasaport bürolarından çıkarılır. Refakatte yurda giriş yapmış olsa bile 18 yaşını geçmiş vatandaşlarımız ve nüfus cüzdanı veya başka bir ülke vatandaşlığına ait pasaportlarıyla yurda girenler direk ilçelerinin pasaport bürolarına müracaat edebilirler.

5. PASAPORTU MUHAFAZAYA ALDIRMA: Pasaportlarında bir ülkeye ait vize veya giriş çıkış kaşesi bulunduğundan dolayı başka bir ülkenin veya ülkelerin vatandaşlarımızın vize taleplerinde zorluk çıkartmaları durumunda; vatandaşlarımızın müracaatı üzerine Şube Müdürlüğümüzce değerlendirilerek uygun bulunması halinde pasaport muhafazaya alınıp yeni bir pasaport verilir. Bu pasaportlar dönüşümlü olarak kullanılabilir.

İstenilen belgeler;
a. Dilekçe,
b. 4 fotoğraf,
c. Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi ile birlikte Pasaport Şube Müdürlüğü'ne müracaat edilmelidir.
d. Yeni çıkacak pasaport içinde cüzdan bedeli ve istenen süreye göre harç makbuzu alınacaktır.

6. KIBRIS VATANDAŞLARI: Kıbrıs Konsolosluğundan alacakları yazıyla, Yabancılar Şube Müdürlüğü İdari Bürosundan havale alarak Pasaport Şube Müdürlüğü'ne geleceklerdir. İstenilen evraklar 1. maddedeki evraklardır.

7.HUSUSİ (YEŞİL )PASAPORTLAR: (süre uzatımı ve yeni ilk defa alanlar) sadece İl Emniyet Müdürlüğü Hususi Pasaport bölümünden yapılır. İstenilen evrakları Hususi ( yeşil )Pasaportlar kısmından öğrenebilirsiniz. YEŞİL PASAPORT

8. SONRADAN TÜRK VATANDAŞI OLAN ŞAHISLAR: her pasaport müracaatlarında Nüfus Müdürlüklerinden alacakları açıklamalı Nüfus Kayıt Örneği ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

9. Pasaport Müracaatları ile ilgili tahkikatlar bilgisayar ağı üzerinden yapılarak (1) gün sonra hazır hale getirilmesi gerektiğinden, Online Pasaport Müracaatlarındaki aksaklıkların göz önünde bulundurulmayarak bizzat müracaat eden her vatandaşımız herhangi bir sakıncalı hali olmaması durumunda müracaat tarihinden itibaren (1) gün sonra pasaportlarını alabilirler.

10. GİDİLECEK ÜLKELERİN VİZE REJİMLERİ ( VİZE UYGULAMALARI ): Dışişleri Bakanlığının web sayfasından öğrenebilirsiniz;

Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları
bu adresten Konsolosluk-Vize Uygulamaları-Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları bölümünden öğrenebilirsiniz. Vize uygulamalarında gözlenen sürekli değişim nedeniyle, seyahat öncesinde ilgili ülkenin Büyükelçiliği ile temas kurulması tavsiye olunur.

11. Online Pasaport Müracaatları; Umuma Mahsus Normal Pasaport (lacivert) için yapılabilmektedir. Normal pasaportta (süre uzatımı yani temdit ve yeni pasaport almak için aynı form kullanılmaktadır) açılan form eksiksiz doldurulup ikamet edilen İlçe seçilerek gönderilir. Hususi (yeşil) pasaport içinse sadece Pasaport Şube Müdürlüğü'ne şahsen müracaat edilir. ONLİNE PASAPORT MÜRACAATI bu linkten online müracaat yapabilirsiniz.

Online Pasaportla İlgili Önemli Not: Online müracaatlar daha önce on (10) güne kadar olan pasaport işlemleri sırasında vatandaşlarımızın pasaport tahkikatlarının kendileri gelmeden neticelendirilmesi adına ciddi yarar sağlamaktaydı. Günümüzde nüfusa kayıtlı olunan İL FARK ETMEKSİZİN pasaport işlemleri bir (1) iş gününde tamamlanmaktadır. Online müracaatlarda bütün işlemler bizzat müracaata edilen günün şartları göz önüne alınarak işlem yapılacaktır. Örneğin online müracaat edilen tarihte harç miktarı ile bizzat müracaat edilen tarihteki harç miktarı farklı ise bizzat müracaat edilen tarihteki şartlar geçerli olacaktır. Ancak internet müracaatı yapıldıktan 15 gün sonrasında müracaat sahiplerinin bizzat ikamet ettikleri İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliklerine gidererek şahsen müracaatlarını yapmaları gerekmektedir. Gitmedikleri takdirde internet müracaatları geçersiz sayılacaktır. Online yapılacak müracaatlarda bir iş günü içerisinde tamamlanmaktadır. Online müracaatınız bittikten sonra yazıcıdan 1 yaprağa önlü arkalı FORMUN çıktısını alarak ilgili İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliğinde ibraz edebilirsiniz.Online müracaat tahkikatları bir (1) iş günü içerisinde neticelendirilmektedir. Müracaat sahiplerinin 1. maddede istenilen evraklarla beraber bizzat ikamet ettiği İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport büro Amirliklerine müracaat etmeleri istenecektir.
 

Gemi Adamı Cüzdanı Gemi Gemici Pasaport​

Türkiye dışına taşıma yapan araçların memur ve mürettebatına verilen vesikalar başlığını taşıyan kanunun 20.Md.göre; Türkiye karasuları dışına çıkan Türk gemilerinin Türk Vatandaşı olan mürettebatına usulüne uygun olarak Bölge Liman ve Deniz İşleri Müdürlüklerince verilir. Mahal Emniyet Müdürlüğünce tasdik (vize) edildikten sonra pasaport yerine geçerli bir belge olarak kullanılabilmektedir.

BAŞVURU ŞARTLARI:​

T.C Vatandaşlarından İstanbul, Zonguldak, Karadeniz Ereğli, İzmit Tekirdağ, Silivri, Enez, Ambarlı, Şile, Tuzla, Kefken, Karasu ve Yalova illerinden alınmış Gemi Adamı Cüzdanlarına İstanbul Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğünce ( Vatan cd Fatih ) işlem yapılmaktadır. Bu itibarla yukarıda anılan söz konusu kanunun anılan hükmü uyarınca Gemi Adamı cüzdanlarının vize işlemlerinin verildikleri mahal dışındaki İl Emniyet Müdürlüklerinde yapılması uygun görülmemekte olup, şahısların bu doğrultudaki talepleri yerine getirilememektedir. İlk defa Gemi Adamı Cüzdanı alacak veya yıpranma, eşkal değişikliği vb. nedenlerle değiştirecek vatandaşlarımız (Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Liman Bölge Müdürlüğü ) Liman Başkanlığından alınan üst yazıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Deniz Liman Şube Müdürlüğüne ( Karköy ) müracaat ederek tahkikat neticesinde verilen evrakla Liman Başkanlığına tekrar müracaat ederek Gemi Adamı Cüzdanı alacaklardır. İlk defa Gemi Adamı Cüzdanı alan veya daha önceden Gemi Adamı Cüzdanı hamili olan vatandaşlarımız vize işlemi için ( pasaport yerine geçerli olması için ) İstanbul Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğüne müracaat edeceklerdir.

İSTENEN BELGELER:​

1-) Nüfus Cüzdanının aslı ve fotokopisi, (Nüfus cüzdanlarında T.C. kimlik numarası yazmayanlardan internet çıktısı istenmektedir).
2-) (2) Adet fotoğraf ,(vize ve ilk tahkikat için ayrı ayrı )
3-) Talep Formu, (müracaat sırasında pasaport birimince verilir).
4-)ilk tahkikat için Liman Başkanlığından alınan üst yazı,
5-) 18 yaşından küçükler noterden anne ve baba muvafakat namesi getireceklerdir.

AÇIKLAMALAR:​

Pasaport Şube Müdürlüğü Gemi Adamı Cüzdanı Büro Amirliğine temdit (yeni vize süresi) için gelen şahısların, müracaat tarihlerinde cüzdanlarında vize bitim tarihine 1 yıldan fazla bir süre olan şahısların müracaatları dikkate alınmamaktadır. Yeni vize süresi alabilmek için müracaat tarihinde 1 yıldan daha az bir süre kalması gerekmektedir.

Kullanılamayacak halde yıpranmış olan ve kimlik bilgileri değişmiş veya Liman Başkanlığınca yanlış yazılmış olan Gemi Adamı Cüzdanlarına vize işlemi yapılmamaktadır. Bu gibi durumlarda şahıslar cüzdanlarının düzeltilmesi veya yenilenmesi için bölge Liman Başkanlığına gönderilmektedir.

KKTC vatandaşlarına ait Gemi Adamı Cüzdanlarına da vize verilmektedir.

Gemi Adamı Cüzdanına vize ettirmek veya Gemi Adamı Cüzdanı alabilmek için gerekli tahkikatı yaptırmak için şahısların bizzat kendilerinin nüfus cüzdanları ile birlikte Pasaport Şube Müdürlüğü Gemi Adamı Cüzdanı Büro Amirliğine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Tahkikat belgesi veya Gemi Adamı Cüzdanı, şahısların bizzat kendilerine veya noterden vekil tayin ettikleri bir şâhısa teslim edilmektedir.

BAŞVURU İÇİN AÇIK ADRES:
İstanbul Emniyet Müdürlüğü
Pasaport Şube Müdürlüğü
Gemi Adamı Cüzdanı Büro Amirliği
 
Diplomatik pasaportlar, Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen ve yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve Konsoloslukları tarafından sağlanan özel pasaportlardır. Diplomatik pasaportlar, görev veya seyahat amacına bağlı olarak belirli süreler için verilir ve gerekirse bu süreler uzatılabilir. Bu pasaportlar, belirli makamlarda bulunan kişilere (TBMM üyeleri, Mahkeme üyeleri, Generaller, eski Cumhurbaşkanları ve Başbakanlar gibi), resmi görevliler ile siyasi kuryelere verilir.

Diplomatik pasaport sahiplerinin aile bireylerine de diplomatik pasaport veya refakat hanesi kaydı yapılabilir. Ancak, bu kişiler pasaport sahibi ile birlikte seyahat etmedikleri sürece pasaportlarını kullanamazlar. Ayrıca, diplomatik pasaport sahiplerinin pasaportlarında bir fotoğrafları olması gerekmektedir.

Vize gereksinimini ve vize uygulamalarını öğrenmek için Dışişleri Bakanlığının web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Seyahatten önce ilgili ülkenin Büyükelçiliği ile iletişime geçmek önemlidir. Diplomatik pasaportlar harç veya resme tabi değildir. Güncel seyahat bilgileri ve kuralları için resmi makamlarla iletişime geçmek her zaman önemlidir.
 
Geri
Top