• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Polimer Kil

cemree

=)=)
V.I.P
Polimer Kil Nedir?

Polimer Kil (Fimo Hamuru) çok uzun yıllardan beri kullanılan çok yönlü bir hobi malzemesidir. Son günlerde ülkemizde de popüler olmaya başlamıştır. Kolayca yoğrulabilmesi, renklerin birbirine rahatça karışabilirliği sayesinde her türlü şekli vermek mümkündür. Renk seçeneklerinin zenginliği ve bunların karışımından oluşacak yeni renk yelpazeleri polimer kili daha da özel kılar.

Polimer kil (Fimo Hamuru) temel olarak plastik bir malzemedir. İnce PVC partikülleri ile renk pigmentlerinin plasticizer denen sıvı içinde birleşiminden oluşur. Kil piştiğinde plastik partiküller birbirine karışır ve kalıcı katı bir plastik halini alır. İstenilen şekil verildikten sonra 130 derece de 30 dakika pişirilen hamur sertleşir ve dayanıklı hale gelir.

4Bxm1h4.webp

Malzemeler

Polimer kil ile çalışmak için ihiyacınız olan temel malzemeler hem basit hem de ucuzdur. Polimer kilinizi ellerinizle şekillendirmeniz ve evinizde kullandığınız fırınınızda pişirmeniz yeterli olacaktır. Ancak yapımı kolaylaştırmak ve özel efektler vermek için kullanılan malzemelerde vardır; Çalışma mekanı olarak kullanacağınız fayans,rulo, falçata, kretuar, makarna makinası vs.bunlardan bazıları.

Nerelerde kullanılır?

Hamur 130 derece de pişirildiğinden bu sıcaklığa dayanacak her tür objenin üzerine kaplanabilir. Örneğin, ahşap, cam, metal, seramik vb. Ayrıca takı, biblo, mozaik yapımında da kullanmak mümkündür.


Faydalı Bilgiler

Paketi açılan hamur kurumadığından pişirene kadar tekrar tekrar kullanılabilir. Bu özelliği ile zaman problemi olmadan çalışmaya olanak verir.

Piştikten sonra hamurda renk değişimi ve çekme olmaz. Pişirildikten sonra zımparalanabilir, yontulabilir, pişmiş hamur pişmemiş hamura eklenerek tekrar pişirilebilir.

Hamur non-toxic bır üründür. Ancak yinede çalışmada mutfak akipmanı kullanıldıysa mutlaka bu ekipman iyice yıkanarak kullanılmalıdır. . Ayrıca pişmiş veya pişmemiş hamurun gözle temasından kaçınılması gerekir.

Hamur güneş ışığından ve ısıdan (radyotör gibi) uzak, serin bir yerde veya oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Açılmış hamurlar kurumazlar fakat tozdan korumak için folyo paketleri içerisinde saklanmalıdır.

Pişirmede kullanılan fırının termostat ve zaman ayarının doğruluğundan emin olunmalıdır. 130 derecenin üzerine çıkıldığında veya 30 dakikadan fazla fırında tutulduğunda hamurda renk değişimi hatta yanma olabilir. Yanma kokulu gaz çıkışlarına neden olur ki bu gazı teneffüs etmemek gerekir. Eğer bu durum oluştuysa mutlaka ortam havalandırılmalıdır ve ortamdan uzaklaşılmalıdır.

Hamurla çalışırken çalışma yüzeyinin, aletlerin ve ellerin temiz olması önemlidir. Renk geçişlerinde eller mutlaka ıslak mendil ile silinerek temizlenmelidir.
 
Geri
Top