• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanserdir.

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Prof.Dr.Ateş KARATEKE

Rahim ağzı kanseri genelde cinsel yolla geçen virutik bir hastalıktır.
Etkeni Human Papilloma Virus dür. Cinsel yolla kolayca bulaşabilir. 100’ den fazla çeşidi vardır. Bulaşmasını engellemek çok mümkün görünmemektedir. HPV aşıları cinsel aktif olmamış, 9-26 yaş grubundaki kadın popülasyonu için iyi bir koruyucu olarak görülmektedir.

Klinisyen olarak amacımız rahim ağzı kanserinde; organ kayıplarını önlemek, genç yaştaki olguların çocuk sahibi olabilme yeteneklerine zarar vermeden bu hastalığı tedavi etmektir. Rahim ağzı bölgesine spekulumla kolayça ulaşabiliyoruz. Rahim ağzı bölgesinden alınan smear testi ile rahim ağzı kanserinin başlangıç bulgularını tanıyabiliyoruz.

Smear testinde anormal hücre görülen bir olgunun bilmesi gerekirki; hekim bu anormal hücrelere neden olan bölgeyi rahim agzı bölgesinde bulmalı ve buradan küçük bir doku alarak patolojiye göndererek HPV virüsünün dokuda yaptığı hasarı derecelendirmesi gerekir. Patolojinin bildireceği hasar derecesine göre tedaviyi planlanmalıdır. Unutulmaması gereken HPV ile bulaş olduktan sonra rahim ağzı bölgesine yerleşen virusun dokuda kanser oluşturması için geçen zaman 6-10 yıl olarak bildirilmektedir. Düşük dereceli lezyonların çok büyük kısmınında gerilediğini, 1 yıl içinde vucudun virusu etkisizleştirdiğini biliyoruz.

Bu bilgiler ışığında biopsi sonucu düşük veya yüksek dereceli kanser öncesi lezyon tanısı alan hastalarımızın korkuya kapılmalarını çok yersiz buluyorum. Düşük dereceli kanser öncesi lezyonu olan olguları izlemek yeterli olabilir, çünkü bu olguların çok önemli bir kısmı kendiliğinde iyileşmektedir. Ancak bu olgularda lezyon 1 yıl sebat ederse tedavi kararı alabiliriz. Yüksek dereceli kanser öncesi lezyonu olan olguları tedavi ediyoruz. Tedavide amacımız lezyonlu bölgeyi hastamızın gebe kalma ve bebek doğurma yeteneğine hiçbir zarar vermeden yok etmektir. Çünkü rahim ağzı bölgesine yapılan cerrahi müdahaleler gebe kalabilmeyi zorlaştırabilir, erken doğumlara düşüklere neden olabileceği hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Kliniğimizde smear testinde anormal hücre görülen hastalarımızda temel amacımız bu hücre anormaliğine neden olan rahim ağzındaki bölgeyi kolposkop dediğimiz bir tür mikroskopla bularak doku örneği almak ve daha sonra doku tanısı kanser öncesi lezyon olan hastalarımızın doğurganlığına zarar vermeden en basit yöntemle bu bölgeyi tedavi etmektir. Bu amaçla yaptığımız müdahalelerde başarı oranımız %95-100 dür. Bu tür tedavilerimiz hastalarımızda bir gün iş ve güç kaybına neden olmaktadır. Tedavide tek düşüncemiz hastalarımızın doğurganlıklarına bir olumsuzluk vermemektir. Bu hastalarımızın çok önemli bir kısmı çok genç oldukları için tüm tedavi planlarımızı bu anlayış ile yapmaktayız.

Kliniğimizde rahim kanseri tanısı alan hastalarımızada doğurganlık yeteneklerini koruyarak yani yalnızca rahim ağzı bölgesini radiakal çıkararak (radikal trakelektomi) ve lenf nod disseksiyonu ile tedavi etmekteyiz. Buda oldukça deneyim ve beceri gerektiren bir operasyon olduğunu vurgulamak istiyorum. Yirmili yaşlarda ve otuzlu yaşların başlangıçında rahim ağzı kanseri tanısı alan olgularda doğurganlığı korumak günümüzde mümkün olmaktadır.
 
Top