• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA
Kaynak ikonu

Sendika Kayıt Programı 2.0

İndirmek için giriş yapınız
Sendika kayıt programını indirdim elinize yüreğinize sağlık fakat anlayamadığım yanlışlıkla kaydettiğimiz veya emekli olan üyelerimizi nasıl çıkartacağız(sileceğiz) cevap verirseniz sevinirim.
Birim/Personel Listesi bölümünde iken, birimlere ait personel listesi görünür. İşte bu listedeki isimlerin üzerine isterseniz çift tıklayıp üye detaylarına (silme, düzenleme, değişiklik, ekleme vs) ulaşabilirsiniz. Ayrıca ters tıklayarakta hızlı işlem için birkaç menüye ulaşmka mümkün.

Programın sade ve işlevsel kullanımı açısından bu yolu tercih ettim. Yoksa butonlarla dolu bir program şeklinde de sunulabilir.
 
selam arkadaşlar...sendika bilgilerini bilgisayar yükleyip bilgisayara format attıktan sonra bu bilgilerin silinmemesi için ne yapmam lazım...yedeklemeden sonra nasıl bir yol izlemeliyim...veya başka bir bilgisayara kurmak istesem ne yapmam lazım...tşklr..
 
Bilgisayar Diskleri ve Sistem Yedeklemek

(Ev kullanıcıları için yazı dizisi)

Günümüzde virüsler, truva atları ve diğer riskler dolayısıyla özellikle ev kullanıcıları tarafında pek çok sorunlar oluşuyor. Kimi zaman ise kullanıcı hataları dolayısıyla işletim sistemi veya programlar bozulabiliyor. Gerekli bir dosyanın silinmesi, servislerdeki sorunlar, eksik veya fazla ayarlar da başınızı ağrıtabilir.

Bu küçük yazı dizimizde, işletim sisteminiz veya programlarınız bozulduğunda veyahut istemediğiniz bir hale geldiğinde, onu eski haline nasıl getirebileceğiniz konusunda bilgiler bulacaksınız.

Bozulma kavramını gerçek bozulma, kararsız duruma gelme veya sizin istemediğiniz bir hale gelme olarak tanımlayıp, yazımızın sadece yazılımlardaki bozulmayı kapsadığını, makinenizin fiziksel parçalarını (disk, işlemci, monitör ve sair...) kapsamadığını belirtelim.

Sistem Yedekleme ve Geri Dönüşüm Araçları

Ev kullanıcıları için önerdiğim ve uyguladığım kolay ulaşılabilen en basit çözümlerden biri SYMANTEC GHOST yazılımını kullanarak C: sistem disk bölümünün diğer disk bölümüne tümden yedeklenmesidir. Öyle ki sistem bozulduğunda, virüs girdiğinde bu yedeği kullanarak birkaç dakika içerisinde örneğin 1 yıl önce oluşturduğunuz masaüstünüze ve tüm ayarlarınıza geri dönebiliyorsunuz.

Tabii bu durum doğal bazı dezavantajlar içeriyor. Yedeği geri kurduğunuzda C: bölümü tümüyle yenileneceği için zaman içinde kurduğunuz programlar silinecektir. Yine de bu tolere edilebilir bir durumdur ve sıkça kullanan biri olarak hala tavsiye etmekteyim.

GHOST dışında benzer veya farklı şekillerde çalışan araçlar var. Bunlardan en çabuk ulaşabileceğiniz Windows'taki Sistem Geri Yükleme hizmetidir. Aslında bunun amacı gerçekten bozulmuş bir sistemi toparlamaktan ziyade bilgisayarınızdaki kurulum ve ayarlamaları eski bir tarihe geri döndürmektir. Virüs girmiş bir sistemi geri döndürdüğünde virüsü de geldiği yere geri yollamasını genellikle bekleyemezsiniz. Bazen anti-virüs yazılımları (yani virüs silme yazılımları) yeni virüsleri tanıyamayabilir, virüslere geçit verebilirler. (Şahsen çok dikkatli olmama rağmen bu sorunu yaşadığım olmuştur.)
 
Masaüstündeki Bilgisayarım simgesinde sağ tıklayıp açılan menüden Özellikler komutu ile Sistem Özellikleri ekranını açtıktan sonra Sistem Geri Yükleme sayfasına geçerek ayarlarınızı değiştirebilir veya benim yaptığım gibi bütün sürücülerdeki geri yükleme hizmetini kapatabilirsiniz.

Bu hizmet siz bilgisayarınıza bir şeyler kurarken diğer taraftan değişen ve yeni kurulan şeylerin yedeğini alarak çalışmaktadır. Bu durumda bilgisayarınıza büyük boyutlu bir program kuruyorsanız arka tarafta yedek almaya çalışıp performansı düşürebilir.

Doğrusu bu yazı dizimiz bitene kadar bu ayarı değiştirmenizi henüz tavsiye etmiyorum. Şimdilik disk sürücülerimizi tanımaya çalışarak ilk bölüme devam edelim.

Disk Sürücülerini Tanıyın

Bilgisayarda diskler kalıcı verilerin ve dosyaların depolandığı birimlerdir. Bilgisayarın sürekli içinde bulunan ve işletim sisteminin (yani Windows'un) kurulu olduğu birim "sabit disk" olarak adlandırılır.

Kimi zaman diskler belleklerle (RAM) karıştırılabiliyor. Belleklerin, disklerden farklı olarak kalıcı veri içermediğini, yalnızca çalışma esnasında bilgi depoladığını belirtelim.

Sözgelimi, 3.2 ghz. hızındaki Intel veya AMD markalı işlemciniz (CPU), 80 gb. sabit diskinizdeki (hard disk) dosyalarınızı okuyup, 512 mb. kapasiteli belleğinize (RAM) yükleyerek bunları işlemektedir.

Sabit disk dışındaki diğer depolama birimleri "harici disk" olarak adlandırılır. Örneğin müzik, film veya diğer bilgilerinizi depoladığınız CD ve DVD medyaları, disketler harici disk medyası sayılır. Harici medyaları bilgisayarınıza yerleştirdiğiniz yuvalar ise "sürücü" olarak adlandırılır. Bu durumda "CD/DVD medyası"nı yerleştirdiğiniz donanım parçasının adı "CD/DVD sürücüsü"dür.

Bunlar dışında yüksek kapasiteli harici disk üniteleri vardır. Hatta içine sabit disk koyup yanınızda taşıyabileceğiniz USB bağlantılı disk kapları cihazları da mevcuttur. Cebinizdeki parmak belleğiniz yetmiyorsa veya CD/DVD ile uğraşmak istemiyorsanız böyle bir cihazı edinmek isteyebilirsiniz.

Tüm disk sürücülerini ve disk bölümlerini görmek için masaüstündeki Bilgisayarım simgesinin sağ tuş menüsünden Yönet komutu verdikten sonra aşağıdaki resimde gördüğünüz Disk Yönetimi sayfasına geçin.
 
Burada bilgisayarınızdaki sabit ve bağlı bulunan harici disk birimlerinin nasıl yapılandırıldığını görebilirsiniz.

Sağ alt bölümdeki her bir satır bilgisayar makinesi üzerinde o an bulunan bağımsız disk cihazlarını gösteriyor. Benim bilgisayarımda şu an aşağıdaki diskler takılı.

Disk 0: Sabit disk. (37,24 GB artık yeterli gelmiyor.)
Disk 1: Gezgin Disk cebimde taşıdığım parmak belleğe verdiğim isim. (124 mb.)
Disk 2: KODAK fotoğraf makinemin hafıza kartı. (243 mb.)
CD-ROM 0: Şu an takılı bulunan bir film DVD medyası. (4,09 gb.)

Gördüğünüz gibi disket medyası takılabilecek bir disket sürücüsü yok ama sizde var olması yüksek bir ihtimal. Burada konumuz için önemli olan şey ana sabit diskimiz. Normal bir ev bilgisayarında günümüzde genellikle 1 adet sabit disk bulunduruluyor. Muhtemelen sizdeki gibi, bende de 1 sabit disk mevcut. Onu da C: ve D: olmak üzere iki 'disk bölümü'ne (partition) ayırdım. Buradan disklerin çok sayıda farklı bölümlere ayrılabileceği anlamı çıkarabilirsiniz.

Disk Bölümleri ve Disk Seçimi

Ev bilgisayarlarında toplam 2 veya 3 disk bölümü oluşturulması tavsiye edilebilir. Her disk bölümü için belli bir harf atanır. Benim bilgisayarımdaki iki bölümün C: ve D: olarak yapılandırıldığını hatırlayın.

Bilgisayarınızda 1'den çok sabit disk takılı ise bunları Disk Yönetimi bölümünde göreceksinizdir. Eğer biçimlendirilmiş ise bunlara belli harfler atanmıştır.

(Harf ataması Windows'un ve diğer bazı işletim sistemlerinin eskiden beri kullandığı bir yöntem olmakla birlikte disklere harf ataması yapılmayan işletim sistemleri de var. Bunlar diskin ve bölümün numarasını referans vererek kullanıyorlar. Disk1:1, Disk1:2 gibi.)

Doğrusu her diskin ayrı bölüm ve harf ile gösterilmesi zorunlu değil. Örneğin Windows farklı diskleri tek sürücüymüş gibi birleştirip tek harf atayarak kullanabilir (Bu işlem bazı ek donanımlar ile de yapılabilmektedir.). Ama bu durum ev kullanıcıları açısından çoğunlukla gerekli değildir ve de disklerden biri bozulduğunda veya ayrı olarak kullanılmak istendiğinde bilgilere ulaşmak mümkün olmaz.

Birden çok disk bölümünün avantajları var. Birden çok disk cihazının ise daha önemli avantajları var.
Bu avantajlardan yararlanmak konusunda, emektar bilgisayarınızdaki mevcut diskinizin kifayetsiz kapasitesi sizin için etkili bir bahane olabiliyor mu düşünün? Olamıyorsa evinizde bir yerlerde veya bilgisayarını yenilemiş bir arkadaşınızda fazladan sağlam bir disk var mı araştırın?

Onu bu yazıdan haberdar ederseniz, fazla diskini size hediye etmek yerine kendi bilgisayarına takmak isteyebilir. Kendi diskinizin bozulduğunu söyleyin veya başka bir bahane uydurun!

Disk seçimi ve kurulumu önemlidir. İyi yapıldığında size, muhtemelen hiç farkına varmayacağınız ama çok önemli teknik faydaları olacaktır. Sizin yerinize bu işi satıcı firma veya teknik servisiniz yapmaktadır ve onlar bu konuda zaten yetkindirler

Günümüzde ev kullanıcıları için fiyat ve performans açısından aşağıdaki özelliklere sahip diskler tavsiye ediliyor:
- SATA II veya SATA 3 gb/s arabirimli
- En az 7200 RPM dönüş hızlı
- En az 8 mb. önbellekli
- NCQ özellikli (Native Command Queuing: Kimi zaman %10-20'ye kadar performans artışı sağlayabilen bir özellik)

Bu listeyi satıcınıza rahatlıkla götürebilirsiniz. Bu durum cevizi çekiçle kırmak yerine, balyozla kırmaya çalışmaya benzemez. Zira artık bu özellikleri bulunduranlar ile diğerleri arasında günümüzde ortalama 5-10 dolardan büyük farklar kalmadı. Amacınız ileriye dönük olmaksa pekala bu faydaları bir miktar artırmak isteyeceksinizdir.

Uç bir örnek vererek bu deyimi kolayca açıklayabilirim sanırım. Örneğin siz günlük işlerinizi yaparken ve hatta yüklü bir oyun oynarken bilgisayarınızın bazı özelliklerini daha fazla artırmak hiçbir fayda getirmez. Örneğin bir araba yarışı oyununda 1 gb.lik belleği, 10 gb. yapmanızın bilgisayarınızın verimine etkisi "0" sıfırdır. Bunu yapan bir kişi için "cevizi balyozla kırmak" deyimini kullanabilir ve hatta ironik şeyler söyleyebilirsiniz.

Tabii bu faydaları sahiplenmeden önce dikkat etmeniz gereken başka durumlar var. Maalesef teknoloji henüz yeni türleri taktığınız anda ondan faydalanmanıza izin vermiyor.

Bilgisayar kasası içindeki hemen tüm parçalar gibi sabit diskler de "anakart"a bağımlıdır. Anakart bilgisayar kasanızın bir yüzü boyunca uzanmakta olup diğer tüm parçalar, bir şekilde kart üzerindeki yuvalara takılmakta veya kablolarla buna monte edilmektedir.

Eğer anakart desteklemiyorsa diskinizin SATA, NCQ gibi özellikler taşımasının bir anlamı olmaz. Satın alma kararları verirken ileriyi düşünmek, ileriyi düşünürken de önce anakartı düşünmek gerekir. Hele anakartı aradan birkaç sene geçtikten sonra yenilemeyi düşünürseniz, bilgisayarınızın yarısından çoğunu yenilemek zorunda kalabilirsiniz.

Neyse ki monitörler bu işten bağımsız.

Disk Bölümünü Neden Oluşturuyoruz

Disk bölümleme işlemi Windows kurulumunda veya sonradan Disk Yönetimi bölümünde yapılabiliyor. Bu yazıda size bu işlemi tavsiye etmiyorum ve ayrıca Disk Yönetimi bölümünün de tehlikeli işlemlere açık olan bir yer olduğunu belirtmem gerekiyor!

Disk seçiminden sonra disk bölümlemenin avantajlarına gözatalım ve yedekleme amacımızla ilgili gerekliliğini irdeleyelim.

Sadece ev kullanıcıları için değil çoğunlukla iş kullanıcıları için de kullanılan dosya ve bilgilerin sistem bölümünden ayrı bölümde tutulması (bölüm: partition) iyi bir şeydir. Gerekli verilerin kurtarılması teknik servisçiler için zahmetli değildir ama lazım geldiğinde bunu sizin yapabilmeniz için, değilse tamir edecek kişilere yardımcı olabilmeniz için, tabii en önemlisi önemli verilerinizin kayıpsız kurtarılmasına yardımcı olmanız için bunları size anlatıyorum.

Aslında en kolayı C:'deki her şeyin silinmesi ve yeni bir Windows'un kurulmasıdır. Peki siz hangi verilerinizin kaybolabileceğini biliyor musunuz?

Masaüstü, Belgelerim, Resimlerim, Müziğim gibi klasörler C:'de bulunur. Bu klasörleri yedeklemek servistekiler için zor değil ama kullanıyorsanız Outlook Express'teki e-posta hesaplarınızı, internet sayfalarındaki favorilerinizi, diğer birtakım ayarlarınızı arızalı bilgisayarınızda pek uğraşarak yedeklemelerini beklemezsiniz. Ayrıca kurtulsa bile bunların yeni sisteminize adapte edilmesi de ayrı bir iştir.

Microsoft'un ve diğer firmaların bu tür ve benzer sorunlarla ilgili çeşitli yeni uygulamaları var. Microsoft Shared Computer Toolkit bunlardan biri. "Bozulmayan Windows" (bir birine ne kadar aykırı kelimeler!) ya da ayarları değiştiğinde eski haline otomatik dönebilen Windows yapmak için etkili bir program. Özellikle internet kafelere uygun...

Sonuç

Gördüğünüz gibi GHOST programına gelene kadar pek çok konuyu işledik. Ama bu gerekliydi ve belli bilgiler olmadan böyle bir işe girişmenin doğru olmayacağını düşünüyorum.
 
arkadaşlar beni soruma bir cevap yok mu:(
selam arkadaşlar...sendika bilgilerini bilgisayar yükleyip bilgisayara format attıktan sonra bu bilgilerin silinmemesi için ne yapmam lazım...yedeklemeden sonra nasıl bir yol izlemeliyim...veya başka bir bilgisayara kurmak istesem ne yapmam lazım...tşklr..
 
arkadaşlar beni soruma bir cevap yok mu:(
selam arkadaşlar...sendika bilgilerini bilgisayar yükleyip bilgisayara format attıktan sonra bu bilgilerin silinmemesi için ne yapmam lazım...yedeklemeden sonra nasıl bir yol izlemeliyim...veya başka bir bilgisayara kurmak istesem ne yapmam lazım...tşklr..

programla ilgilen arkadaşımız şuanda tatilde döndüğünde mutlaka sorunuza cevap verecektir..
 
selam arkadaşlar...sendika bilgilerini bilgisayar yükleyip bilgisayara format attıktan sonra bu bilgilerin silinmemesi için ne yapmam lazım...yedeklemeden sonra nasıl bir yol izlemeliyim...veya başka bir bilgisayara kurmak istesem ne yapmam lazım...tşklr..
Bu mesaj gözden kaçmış.

Programın kurulu olduğu dizindeki "Data.dat" adlı dosyayı yedekleyip kurulum sonrası aynı dizine kopyalamanız yeterli. Eğer bilgisayarda dosya uzantıları açık değilse dosya "Data" adı ile görünecektir. İstediğiniz bilgisayara da bilgileri bu dosya ile taşıyabilirsiniz.
 
Geri
Top