Tarihi kaynaklara ilk olarak 1154 yılında Sicilya’da giriş yapmış olan makarna, kolay muhafaza edilebilmesi sebebiyle özellikle 14. ve 15. yüzyıllarda gittikçe popülerleşmiş ve hatta Yeni Dünya’yı (Amerika) keşfe çıkan gemilerin büyük bir bölümü seferlerine başlamadan önce makarna stoklamışlar. Amerika’nın keşfinden bir yüzyıl sonra ise dünya genelinde tüm gemilerde makarna bulunur olmuş ve hatta uzun yolculukların ayrılmaz bir parçası haline gelmiş.
Harika bir Bolognese soslu makarna yapmak için gerekli malzemeler
1 paket spagetti
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 doğranmış soğan
1 diş sarımsak
2 havuç
3 parça doğranmış kereviz sapı
Yarım kilo dana veya kuzu kıyma
1 kilo domates
2 yemek kaşığı domates püresi
1 defne yaprağı
3-4 yaprak maydanoz
Tuz ve karabiber
Bir tutam muskat
100 gram parmesan peyniri
30 gram tereyağı
Hazırlanışı
Zeytinyağını geniş bir kaserolde orta ateşte ısıtın.
Soğan, sarımsak, havuç ve kereviz saplarını ekleyin ve yavaşta karıştırarak 5-6 dakika pişirin.
Kıymayı da ekleyin ve bir 10 dakika daha pişirin.
Doğranmış domateslerinizi, domates püresini, defne yaprağı, maydanoz ve biraz da tuz ekleyin.
Karabiber ve muskatı da ekleyerek sos kaynayıncaya ve kalınlaşıncaya kadar pişirin.
70 gram parmesan peynirini de sosa ekleyerek son tatlandırmanızı yapın.
Alıntıdır.