Akbaba Haftalık Siyasal Gülmece Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç tarafından çıkarıldı.
Orhan Seyfi Orhon'un da kuruluşta katkısı oldu.
İlk sayısı 7 Aralık 1922 tarihinde yayımlanan "Akbaba" 208 sayı çıktıktan sonra kapandı.
1933’te yeni harflerle tekrar yayımlanmaya başladı.
1923-1955 yılları arasında iktidardaki Cumhuriyet Halk Partisi’nden yana bir çizgi izleyen dergi, Serbest Fırka, Demokrat Parti gibi muhalefet partilerine karşı çıktığı dönemlerde okur desteğini yitirdiğinden, yayımına ara vermek zorunda kaldı (1931-1933, 1950-1951 arası).
"Akbaba"nın içeriği; eleştiri yazıları, tiyatro oyunları, fıkralar, rüya tabirleri, genç fırçalar köşesi ve karikatürlerden oluşuyordu. Derginin arka kapağında yabancı karikatüristlerin eserleri yer alıyor, bu köşenin adı derginin ilk yıllarında "Ecnebi karikatürleri" iken, sonraki yıllarda "Dünya karikatürleri"'ne dönüşüyordu.
Derginin yazarları arasında Osman Celal Kaygılı, İbrahim Alaattin Gövsa, Ercüment Ekrem Talu,
Aziz Nesin,
Rıfat Ilgaz ve Muzaffer İzgü bulunuyordu. Çizerleri arasında ise Münif Fehim, Zeki Beyner, Fethi Develioğlu, Ali Ulvi, Ramiz, Nemci Rıza, Cafer Zorlu ve Semih Balcıoğlu vardı. "Akbaba"da yayınlanan karikatürler resim sanatına daha yakındı.
"Akbaba"da, günümüzün mizah dergilerindeki çok kareli, bant karikatürlerden çok, bir veya iki kareden oluşan ve tam sayfa yayınlanan karikatürlere rastlanıyordu. Ayrıca karikatürlerde konuşma balonunun yerine genellikle alt yazı kullanılıyordu.
Günümüz karikatüristlerinin ustalarının ustalarını yetiştiren "Akbaba", yayın hayatı boyunca genç yazar ve çizerlere okul vazifesi gördü.
Kurucusu
Yusuf Ziya Ortaç’ın 11 Mart 1967’de ölümünden sonra Ergin Ortaç tarafından devam ettirilen "Akbaba", 28 Aralık 1977’de kapandı. "Akbaba", kendi alanında Türkiye’nin en uzun soluklu yayın organı oldu.
**********
Yusuf Ziya ORTAÇ kimdir?
Şair, yazar, edebiyat öğretmeni.
1895 yılında İstanbul'da doğdu.
İstanbul Vefa İdadisi'ni bitirdi.
1915'te Darülfünun-ı Osmani'nin (İstanbul Üniversitesi) açtığı yeterlilik sınavını kazanarak edebiyat öğretmeni oldu. Çeşitli okullarda dersler verdi.
Orhan Seyfi Orhon'la birlikte çıkardığı "Akbaba" mizah dergisini ölümüne değin yayınladı.
1946-1954 arasında Ordu milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bulundu.
Şiire aruzla başladı.
Ziya Gökalp'in etkisiyle hece ölçüsünü benimsedi, bu türün başarılı örneklerini verdi. "Hecenin Beş Şairi" grubunun üyesi ve öncülerinden biri olarak ünlendi. Şiirleri "Türk Yurdu", "Servet-i Fünun" ve "Büyük Mecmua"da yayınlandı.
"Akbaba" dergisinde akıcı bir dille, rahat okunur bir tarzda yazdığı fıkralarında siyasal mizahın özgün örneklerini verdi. Şiir ve gülmece yazılarının yanısıra roman, öykü ve oyunlar da yazdı.
Yusuf Ziya Ortaç, 11 Mart 1967 günü İstanbul'da yaşama veda etti.
(karikaturculerdernegi.org)