Türkiyedeki saat Kuleleri

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Samsun Saat Kulesi​

Fazıl Ahmet Paşa Medresesi’nin 50 m kadar batısındaki Saathane Meydanı’nda yer alan saat kulesi , Sultan II.Abdülhamid’in saltanatında 4 Ekim 1906 tarihinde yaptırılmıştır.15 m yüksekliğindeki saat kulesi, sekizgen kaide üzerinde yükselen silindirik bir gövdeye sahiptir. Gövdenin yukarısı minare şerefelerine benzer yapılmıştır. Kulenin dört yüzünde yuvarlak saat kadranları bulunur. 0.72x 0.38 m ölçülerindeki mermer levha üzerine, kartuşlar içerisinde ikişerden dört sıra ve sekiz satır halinde sülüs harflerle kabartılarak yazılan ve kısmen tahrip olan Osmanlıca kitabe bulunur.

Konya Saat Kulesi​

Konak Meydanı’nda yer alan ve İzmir’in sembolü olan Saat Kulesi

Konak Meydanı’nda yer alan ve İzmir’in sembolü olan Saat Kulesi Osmanlı Padişahı Sultan II.Abdülhamid’in tahta çıkışının 25.yılını kutlamak amacıyla 1901 yılında; İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa, Bahriye Mirlivası Said Paşa ve Belediye Reisi Eşref Paşa’dan oluşan komisyon tarafından yaptırılmıştır.

Bu yapı 25 metre yüksekliğinde, dört katlı ve sekizgen planlıdır. Platformu beyaz mermerden ve diğer yapıları ise; kesme taştan yapılmıştır. Kolonlar Kuzey Afrika temasını taşır. Kulenin saati Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir. Saat Kulesi’nin dışı baklava dilimi kabartmaları yapılmış ve 4 tane 75 cm. çapında saat eklenmiştir.

Kule 1974 yılında 5,2 şiddetinde olan depremde hasar almış ve kulenin saati depremin olduğu saat 02.04’te durmuştur. İki yıl içinde kule tekrar onarılmış ve saati günümüze kadar çalışır hale gelmiştir.
İzmirli mimar, Raymond Charles Pere saat kulesi ile aynı tarihte inşa ettiği ve Sultan’ın 25. Yılını simgelemesi sebebi ile 25 musluklu olarak tasarladığı sekizgen havuz ve İzmir Sarı Kışla da günümüze ulaşamamıştır.

Kaynak: TC Kültür ve Turizm Bakanlığı
 

Adana'nın tarihi simgelerinden ve Türkiye'nin en uzun saat kulesi olan Büyüksaat, 137 yıldır çalışıyor​

Merkez Seyhan ilçesi Ali Münif Yeğenağa Caddesi üzerinde bulunan dönemin Adana Valisi Abidin Paşa zamanında yapımı tamamlanan tarihi Büyüksaat Kulesi kentin önemli simgelerinden. 7 yıldır her hafta saatin bakımını ve ayarlamalarını yapan Mustafa Demirbağ, işini çok severek yaptığını belirterek saat hakkında bilgi verdi. Demirbağ, "Tarihi Büyüksaat vurmalı bir mekanizmaya sahip. Bundan dolayı her hafta ayarlanması ve bakımı yapılması gerekiyor. Adana Büyükşehir Belediyesi personeli olarak ben de her hafta bu tarihi saatin bakımını yapıyorum" dedi. Büyüksaat Kulesi'nin mekanik yapısından dolayı sürekli bakıma ve kuruluma ihtiyaç duyduğunu belirten Demirbağ, Kurtuluş Savaşı zamanında tahrip olan tarihi saatin mekanizmasını 1925 yılında Almanya'dan getirilen bir mekanizma ile değiştirildiğini söyledi.

112 BASAMAK ÇIKMAK BİRAZ YORUYOR​

Büyüksaat Kulesi'nin tepesinde bulunan çan bölümüne çıkmak için tam olarak 112 basamak çıktığını kaydeden Mustafa Demirbağ, bu durumun kendisini biraz yorsa da alıştığını söyledi. 32 metre yüksekliğindeki Büyüksaat'in ülkenin en uzun saati olma unvanını taşıdığını da hatırlatan Demirbağ, "Tarihe tanıklık eden bir yapının içindeyiz. Bu saatin daha uzun yıllar bu kente hizmet vereceğini düşünüyorum" diye konuştu.

UÇURTMA TAKILINCA DURMUŞTU​

Tarihi saat kulesinin kapısını her açtığında saati görmeye gelen kişilerin yukarı çıkmak istediğini belirten Mustafa Demirbağ, gerekli izinlerin alınması durumunda insanların Büyüksaat Kulesi'nin tepesine çıkıp, kent manzarasını seyredebileceklerini dile getirdi. Önceki yıllarda saatin bakımını yapmaya geldiği bir gün mekanizmanın durduğunu fark ettiğini söyleyen Demirbağ, yukarı çıktığında saate uçurtma takıldığını gördüğünü ve uçurtmayı çıkartınca saatin tekrar çalıştığını sözlerine ekledi.
 
Geri
Top