Yayla nedir? Türkiyedeki Yaylalar

Zorkun Yaylası (Osmaniye)

Çukurova'daki meşhur yaylalardan Mersin'in Namrun Yaylası, Adana'nın TEKİR YAYLASI gibi meşhur bir yayla da Osmaniye'nin Zorkun Yaylasıdır. Bu üç yayla aynı zamanda Çukurova'nın en eski yaylalarındandır.

Osmaniye'nin güneydoğusunda olup toplam 26 km ve 3 şeritli 2008 yılında biten asfalt yolla ulaşılır. Yolun l2. km' sinde bulunan Ürün yaylasının ulaşımı kolaydır. Sayfiye yeri olarak da kullanılan Olukbaşı yaylasından Osmaniye'yi seyretmek mümkün-dür. 16. km'de bulunan Olukbaşı yaylası, çok şirin, çam ağaçları arasında, alt kat beton üst kat ahşap yayla evleri ile kurulmuştur. Zorkun yaylası ise çok geniş bir tabana yayılmıştır. Çam ağaçları içerisine kurulmuş olan yaylada, yarı ahşap yayla evlerinin yanında çok değişik mimari tarzda yapılmış villalar ve diğer evlere rastlamak mümkündür. Halkın yoğun olarak rağbet ettiği yaylada; bakkallar, kır kahve ve lokantaları, kasap, manav, fırın, internet cafeler,eczaneler bulunmakta olup, yaz aylarında seyyar Sağlık Ocağı görev yapmaktadır. Ne yazık ki yaylanın turistler açısından can alıcı eksiği oteldir, ki Zorkun'a en yakın otel 15 dk. mesafedeki daha küçük bir yayla olan Karıncalı Yaylası'nda düşük kapasiteli olsa da mevcuttur. Yayla mevsiminde, Zorkun ve yakın yaylalarla birlikte bölgenin nüfusu 200.000 civarında olmaktadır. Osmaniye merkezi ile Zorkun yaylası arasında minibüs ve taksiler yolcu taşımacılığı yapmaktadır.
 

Sarıçiçek Yaylası (Koyulhisar, Sivas)

Sarıçiçek yaylası, Koyulhisar ilçe merkezinin güneyinde, ilçeye 17 km uzaklıkta, Ortaseki köyünün yaylasıdır.

Yayla, ismini bünyesinde yetişen sarı çiçeklerden almıştır. Çam ormanlarının hakim olduğu yaylanın temiz bir havası ve güzel manzarası vardır. İçerisinde renkli balıkların bulunduğu bir gölü ve soğuk su pınarları bulunmaktadır.

Son yıllarda çevre köy insanlarının kaçak, izinsiz ve imarsız yapıları kötü bir izlenim oluşturmuş olsada ortaseki halkının girişimleriyle bu çarpık yapılaşmaya dur denilebilmiştir.
 

Çamiçi Yaylası ( Tokat )

Çamiçi Yaylası, Tokat ili Niksar ilçesinde bulunan bir yayladır. Deniz seviyesinden yaklaşık 1350 m yüksekte bulunmaktadır.
 

Trabzon ili yaylaları​

  • Ancumah
  • Hıdırnebi
  • Kadırga Yaylası
  • Mavreyas
  • Taşlı Yaylası
  • Çaykara Sultan Murat Yaylası

Ancumah yaylası

Ancumah, Trabzon'a bağlı yeşilliklerle dolu, dağlık bir yayladır.

Yabani olarak ayı, geyik, porsuk, tilki ve çeşitli hayvanlar vardır ama aşırı avlanma yüzünden son derece popülasyonu düşmüştür. Halkı balıkcılık, büyük ve küçük baş hayvancılık, arıcılık ve tarım ile geçinir.

Yazın Ancumah yaylasına geçen halk kışın merkezi yerleşme birimlerine geçerler. Bu bakımdan Ancumah Yaylası genel olarak kışın boştur.

Son dönemlerde toprak yollar açılsa da Çevre ve Orman Bakanlığı, boş arazileri tespit edip ağaçlandırma çalışmalarına başlamıştır.

Hıdırnebi yaylası

Hıdırnebi yaylası 1600 rakımında doğal güzelliği ve turistik tesisleri bulunan mesire yeridir.

Hıdırnebi kayalıkları arkasında bulunan alanda 20 Temmuz da son bulan şenliklerle anılmaktadır. Şenliklerin başlangıç tarihi bilinmemekle birlikte yayladan gelen çobanların her yıl ürünlerini pazarladığı ve çevre köylülerin bu ürünleri almaya geldiği yer olarak bilinir bu zamanla eğlenceye dönüştürüldüğü söylenmektedir.

Sertkaya Köyü Sınırları içerisinde yer almakta birlikte Hıdırnebi Şenliği Çevre Köylerin ortaklaşa katılımı ile oluşmaktadır.

Kadırga Yaylası

Kadırga Yaylası, Gümüşhane ili, Kürtün ilçesinde Zigana dağları üzerinde, Zigana geçidinin batı yakasında bulunan bir yaylanın adıdır.

Trabzon'un batısındaki tüm ilçelerinin yanı sıra, Gümüşhane, Torul hatta Giresun'dan gelen onbinlerce kişinin katılımıyla Yayla ortası veya Çürük ortası denilen Temmuz ayının son iki ve Ağustos ayının ilk haftası yörede dernek olarak adlandırılan yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Özellikle Temmuz ayının üçüncü cuma günü düzenlenen Kadırga Festivali tüm yaylacıları (Otçuda denilmektedir) çeker

Köyler sabah erkenden kafileler halinde için yola çıkar, kemençe çalarak, horonlar edilerek, havaya silah atılarak yaylaya varılır. Bütün gün türlü türlü yemekler, yenilip,oyunlar oynanıldıktan sonra akşam her topluluk kendi yönüne geri döner.

Mavreyas yaylası

Mavreyas, Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı bir yayla.

Çaykara ilçesinden yaklaşık 30 km uzaklıkta, Sultanmurat Yaylası yakınlarında bulunmaktadır. Mavreyas yaylası Üst Mavreyas ve Alt Mavreyas olarak iki bölüme ayrılmıştır. Üst Mavreyas yaylası düz bir plato şeklinde yayılmakta, Alt Mavreyas bölümüne doğru ise eğim artmaktadır. Yaylada hayvancılık giderek azalmakta, yazın dinlenme ve tatil amacıyla yaylaya çıkışlarda artış meydana gelmektedir.

Taşlı yaylası

Taşlı yaylası, Trabzon iline bağlı Köprübaşı ilçesinin bir yaylasıdır. Yayla, 1989 yılından önce Köprübaşı'nın Sürmene ilçesine bağlı olduğu dönemde, Sürmene ilçesine bağlıydı. Köprübaşı'nın Sürmene ilçesinden ayrıldığı 1989 yılından beri Köprübaşı ilçesine bağlıdır. Bu yaylada genellikle Sürmene ilçesinden olan vatandaşlar yazlık olarak yerleşmiştir. Yayla sadece yaz aylarında gerek mevsimlik, gerekse günübirlik olarak kullanılmaktadır. Yaylanın rakımı 2300 m civarındadır. Yaylada birkaç tane bakkal ve otel bulunmaktadır. Ayrıca yeni yapılan Veysel Karani camisi ile beraber 2 adet camisi mevcuttur. Sürmene ilçesine yaklaşık 42 km mesafededir. Yayla, Bayburt - Sürmene arasında bulunan eski kervan yolunun üzerinde ve diğer yaylalarla işlek bir konumda ve merkezi bir yerde bulunmaktadır. Taşlı yaylası, Trabzon - Bayburt il sınırı hattının üzerinde yer almaktadır.

Çaykara Sultan Murat Yaylası

IV. Murat 1635 yılında İran seferinden dönerken ordusuyla bu yaylada konaklayarak Cuma namazını kılmış ve birkaç gün burada konaklamış olmasından dolayı birkaç yaylanın merkezinde olan bu yaylaya “Sultanmurat” ismi verilmiştir.İlçe merkezinden 17 Km. güneybatıda ve denizden 2200 m. yükseklikte bulunan bu yaylada ayrıca I. Dünya Savaşı sırasında istilacı ve işgalci Rus ordularına karşı savaşan Osmanlı ordularının bir şehitliği vardır.Burada bir subay ve 70 er olmak üzere 71 Mehmetçik Rus askerleriyle savaşarak şehit düştüğünden bu tepeye “Şehitler Tepesi” ismi verilmiştir.

Trabzon ili Çaykara ilçesine 25 km. mesafese olan ve Aydıntepe'nin 54 km. kuzeybatısında bulunan Sultanmurat yaylasında elektrik, içme suyu ve wc bulunmaktadır. I. Dünya Savaşından kalma siperler ve şehit mezarlarını her yıl binlerce insan ziyaret etmetedir.
 

Büyük Yayla ( Çankırı )

Büyük Yayla, Çankırı'nın kuzey doğusunda, Çankırı'ya 28 kilometre mesafede, Yapraklı ilçesine bağlı bir yayladır. Turizm potansiyeline sahiptir.

İlçenin kuzeyinde yer alan Yapraklı Dağları üzerinde çok geniş bir alana yayılmış olan 1600-1700 metre rakımlı Büyük Yayla yer yer yoğunlaşan sarıçam, karaçam, köknar ve ardıç ağaçları ve zengin bir orman altı bitki örtüsü ile kaplıdır.

İlçeye 8 km mesafeden itibaren başlayan ve 13 km'de yayla evleri bulunan Büyük Yayla'nın asfalt yol, elektrik ve suyu mevcuttur. Atlı ve yaya yürüyüşü, günübirlik piknik ziyaretleri, manzara seyri, kamping ve karavan ile fotosafari gibi turizm türleri için uygun özelliklere sahiptir. Büyük Yayla'nın son yıllarda turizm bölgesi kapsamına alınması çalışmaları sürmektedir. İzciler için çadır, kamp yeri kurulabilecek alanlar hazırlanmıştır. Güllüalan, Dede köy Yaylası, Yüklüköy Yaylası, Gökçedere, Akyol ve Muşgöl, yaylanın gezilebilecek önemli piknik alanlarıdır.

Büyük Yayla'da şu anda 45 yayla evi mevcut olup, Yapraklı Belediyesi'ne ait tripleks bir misafirevi hizmettedir. Misafir evi isteyen kişiler tarafından kiralanmaktadır.
 

Rize` nin Yaylaları​

Kaçkar sıradağlarının eteklerinde oluşan yaylalar doğal güzellikleri ve sevimli evleriyle Rize` nin güzelliğine güzellik katmaktadırlar. Rize`deki belli başlı yaylalar İkizdere ilçesinde Anzer, Çağrankaya, Ovit, Varda, Gölyayla, Cimil; Çayeli`nde Hazende; Hemşin`de Ambarlı; Çamlıhemşin` de Ayder, Aşağı ve Yukarı Kavron, Elevit, Nafkar, Karunç, Garmik, Haçivanak, Hapivanak, Tirevit, Kale, Baş Yayla, Hacivarak, Palovit, Çaymakçur, Amlakit ve Samislat Yaylalarıdır. Bunlar içerisinde; Ayder, Anzer ve Yukarı Kavron Yaylaları turizm merkezi olarak ilan edilmişlerdir.

Çamlıheşin/ Ayder Yaylası

Rize`nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güney doğusundadır. Yaylaya yaz kış dolmuşlarla gidilebilir.
1. 350m. yükseklikteki Ayder yaylası Karade-niz yaylalarının en bilinenidir. Her türlü alt yapı hizmeti tamamlanmış olan yayla kasaba görünümündedir. Zengin flora ve faunasının yanı sıra kaplıcası ile ünlenmiştir. 50 C derce sıcaklıkta kaplıca suyu; romatizma, kadın hastalıkları ve mide rahatsızlıklarına şifa olmaktadır. Kaçkar dağlarına tırmanış güzergahında bulunan yayla çevresinde, çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, ayı, kurt gibi yaban hayvanları yaşadığı ortamda izlenebilir. Her yıl Ayder şenlikleri düzenlenmektedir.

Konaklama için pek çok otel ve pansiyon bulunmaktadır. Yıl boyunca her türlü ihtiyaç, yayladan karşılanabilir.

Yayla turizmi için gereken tüm altyapı gereksinimleri karşılanmış olan yayla, zengin flora ve faunasını yanı sıra kaplıcası ile de bölgenin en çok tercih edilen tatil yerlerinden biridir.

Ayder, pek çok yayla yolunun kesiştiği bir noktadır.Ayrıca, Kaçkarlar Milli Parkı` na ana giriş kapısı ve Kaçkar Dağları`na kuzey yönünden yapılan tırmanışların da başlangıç noktasıdır.Ayder` de mütevazi bütçelerle seyehat eden gezginlere seslenen, ev pansiyonları ve küçük dağ otellerin yanında, lüks dağ otelleri seçenekleriyle de geniş bir konaklama yelpazesi bulunabilir.Dağcılık doğa yürüyüşü, doğa fotoğrafçılığı ve jeep safari alanlarında da ilk akla gelen yerlerdendir.

Ayder Kaplıcaları Şifa Kaynağı

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder yaylası’nda bulunan, Türkiye`nin sayılı kaplıcalarından olan ve birçok hastalığa iyi geldiği bildirilen kaplıcalarda, yerli ve yabancı turistler şifa arıyor.

Hayatın stresinden ve yoğun temposundan uzaklaşmak isteyenlerin aklına ilk gelen yerlerden biri olan Ayder yaylası, 1987 yılında turizm merkezi ilan edildi. Ayder yaylası’nın en önemli özellikleri, astıma iyi geldiği söylenen havası, balı ve kaplıcaları.

Yaylada, doğa ile bütünleşmiş yayla evlerine, oteller, pansiyonlar ve kamp yapmak için gelenlerin kurduğu çadır ve karavanlar eşlik ediyor. Yaylada dünyanın her yerinden insana rastlamak mümkün. Ayder yaylası’nda son yıllarda hizmete açılan otel ve sosyal amaçlı tesislerde altyapı tamamlandı. Bu tesislerden biri olan ve yılın 12 ayında hizmet veren kaplıcalarda da her yıl yerli ve yabancı binlerce turist şifa arıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi`nde yapılan bir araştırmada, kaplıca sularının romatizmal eklem hastalıkları, sinir, sindirim, dolaşım sistemi hastalıklarıyla idrar, solunum yolları ve kadın hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Kaplıca suları ayrıca, egzama ve sedef, ergenlik sivilceleri gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılıyor. 260 metre derinlikten 55 derece sıcaklıkta çıkan kaplıca suyu, tesiste yaklaşık 40 derece civarında oluyor. Suyun içerisinde sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir-alüminyum sülfat, hidrokarbonat, nitrat iyonu ile metasilikat asidi mevcuttur.

Kaplıca sularından fayda görmek için havuza girmek, özel banyo almak ya da içmek mümkün. Tabii ki, kaplıcaya girmeyi sakıncalı kılacak durumlar da var. Örneğin kanamalı rahatsızlıklar, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları başta geliyor. Bu nedenle kaplıcaya girmeden önce mutlaka uzman bir doktora danışmak şart.

Çamlıhemşin-Aşağı ve Yukarı Kavron Yaylaları

Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güney-doğusunda yer alan Ayder yaylasından 10 km. toprak yolla Aşağı Kavran yaylasına varılır. Ayder`den minibüs bulunabilir. Aşağı Kavran - Yukarı Kavran yaylaları arası üç kilo metredir.

2. 300 m. rakımlı Yukarı Kavran yaylası Kaçkar dağı zirvesine (3. 937 m.) yaklaşık 8 km. mesafededir. Bu yayla, Kaçkar dağına tırmanış yapacak dağcıların ilk kamp yeridir. Altyapısı bulunmayan yayladaki bakkaldan bazı gıda malzemeleri temin edilebilir. Kaçkar dağına tırmanışta yük taşımak için katır kiralanabilir.

Aşağı ve Yukarı Kavronda konaklama yeri bulunmamaktadır. Yakındaki Ayder Yaylasındaki otel ve pansiyonlarda kalınabilir. Bakkal bulunmaktadır.

İkizdere / Çağrankaya yaylası

Rize`nin İkizdere İlçesinin 25 Km. doğusundadır. Yaz aylarında dolmuşlarla gidilebilen yaylaya güzel manzaralı toprak yolla ulaşılmaktadır.

3. 200 m. rakımlı Çağırankaya yaylası, adını düz konumdaki yaylanın çevresindeki dik yamaçlı kaya ve uçurumlarla ses yankısı oluşmasından almıştır. Elektrik ve telefon gibi altyapıya sahip olan Çağırankaya yaylasında, bakkal, kasap, kır kahvesi işletilmektedir.

Yaylada konaklama yeri yoktur. Kamp malzemeleri getirilmelidir. Ancak yayladan et ve süt mamulleri, ekmek satın alınabilir.

Çayeli / Kuspa Turizm Merkezi

Rize İl Merkezinin 19 km. doğusunda, sahil şeridinde yer alan Çayeli İlçesi 20.11.2006 tarih ve 11264 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile turizm merkezi ilan edilerek, 08.12.2006 tarih ve 26370 sayılı resmi gazetede yayınlanmıştır.

İlçe merkezine yaklaşık 7 km mesafede bulunan Kuspa, deniz manzaralı oldukça geniş ve düz bir alana sahiptir. Ayrıca ilçede bulunan Ağaran ve Çataldere Şelaleleri gerek yükseklikleri, gerekse ilkbaharda suların kabarmasıyla oluşturdukları görünümle doğa harikası haline gelmektedirler.

İlçeye 6 km. uzaklıkta bulunan Musa Dağı ve Melipos Tepeleri mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Tahpur yaylasından Verçenik Tepesini ve Kaçkarları seyretmek mümkündür.

Pokut, Sal, Hazindağ Yaylaları

Çamlıhemşin İlçesi’nin güneyinde, Fırtına ve Hala derelerinin oluşturduğu vadiler arasında yer alan Pokut, Sal ve Hazindağ yaylaları, orman üst sınırı civarında, 1750-2000 m. yükseltilerde yer alırlar.

Doğa yürüyüşü yapmak ve dinlenmek için ideal bir ortam sergileyen yaylalar, zengin biyolojik çeşitliliklerinin yanı sıra emsalsiz bir sivil mimari yapıya sahiptir. Yayla dizisinin ilki, Çamlıhemşin İlçesi’ne 15 km mesafede bulunan saklı güzellikleriyle Pokut Yaylası’dır.

Elevit ve Palovit Yaylaları

Ulaşım sorunu olmayan bu yaylalar, içerisinde başta yaban keçisi olmak üzere Karadeniz`e özgü diğer tüm yabani hayvanlar bulunduğundan, avcılık için önemli bir potansiyele sahiptir. Kaçkar Dağları’nın kuzeybatı yamacında, bir yanı tümüyle ormanlarla kaplı, diğer yanı ise dağ yamacına dayalı gökyüzündeki vadi Palovit, Karadeniz’in en güzel yükseltilerinden biridir

Kaçkar Dağları Milli Parkı

Kaçkar Dağları Milli Parkı 51.550 Hektar Alanı kapsamaktadır. Milli Parkın Büyük bir bölümü Rize İli Çamlıhemşin İlçesi ve bir kısmı da Artvin İli Yusufeli İlçesi sınırları dahilinde kalmaktadır.
Kaçkar Dağları Milli Park Sahasına Ulaşım, Rize- Ardeşen Karayolu üzerinde, Fırtına Vadisi güzergahından, Çamlıhemşin İlçesi` ne (18 km) ulaşıldıktan sonra Ayder güzergahından ve Zilkale güzergahından olmak üzere iki ayrı güzergahtan ulaşılmaktadır. Ayder güzergahından ulaşım; 16 km uzaklıktaki Ayder Yaylasından başlar. Ayder Yaylasında ülkemizin sayılı kaplıcalarından olan Ayder Kaplıcası bulunmaktadır.

Bu yayla Milli Park Sahası içinde olmakla birlikte Turizm Merkezi ve Belediye Mücavir alam kapsamındadır. Yeni gelişmekte olan bir yerleşim birimidir. Bu yaylada yaklaşık küçük büyük 25 adet otel ve pansiyon bulunmaktadır. Bunların çoğunluğu aile işletmeciliği şeklinde çalışmaktadır.

Ayder güzergahından Kaçkar Dağlarına ulaşım: Ayder Yaylasını takiben Kalegon Mevkiine, Kalegon Mevkiinden Avusor Yaylası ve Galer düzü mevkilerine çıkılır. Galer düzü mevkiinden Yalanı Yayla, Palakçur Yayla, Aşağı Ceymakcur Yayla ve Aşağı Kavron Yaylalarına çıkılır. A.Kavron Yaylasından araçla Y.Kavron Yaylasına çıkılır. Burada kahve ve pansiyonlar mevcuttur . Buradan yaya olarak Göller Mevkiinden geçerek Serdar`in Sırtına ulaşılır, buradan Kaçkar Dağı Buzulları izlenir. Serdar`in Sırtından zor bir parkur olmasına rağmen mezovit ( Öküz Yatağı) Mevkiine inilir. Buradan profesyonel dağcılar buzullardan tırmanarak zirveye çıkabilir. Ayrıca Galer Düzü Mevkiinden A.Ceymakcur Yaylası ve Y.Ceymakcur Yaylasından Kaçkar Dağına (3932 m) ulaşım, Ceymakcur Geçidi aşılarak sağlanır. Bu güzergah amatör dağcılar için de uygundur.

Kaçkar Dağına (3932 m) ulaşım, Artvin- Yusufeli İlçesinden de sağlanılabilir. Artvin-Yusufeli İlçesinden araçlarla Hevek (Yaylalar) Köyü` ne (57 km), köyden de Olgunlar mahallesine (3 km) ulaşılır. Buradan yaya olarak Dilberdüzü mevkiine çıkılarak kamp yapılır. Deniz Gölünden geçilerek Kaçkar Dağı zirveye çıkılır. Ancak Kaçkar Dağlarında gezmek isteyen bütün gurup ve ilgililere rehber almaları tavsiye edilmektedir. ( Çünkü aniden sis bastırması, hava şartları, patika yollardan yönlerini kaybetme vb. olumsuzluklarla karşılaşılabilir ). Kaçkar Dağlarına ulaşım Zilkale güzergahından da sağlanmaktadır. Çamlıhemşin İlçesinden ulaşım sırası ile Ülkü Köy ( Çinçiva ), Zilkale Harabe , Zilkale Köyü , Meydan köy, Çat Köyü, Elevit (Yaylaköy), Trovit yayla, Palovit Yayla, Amlakit Yayla ve Hapivanak Yaylalarına araçla gidilebilir. Bu yaylalardan yaya olarak Samistal Yaylasından geçerek Y. Kavron Yaylasından Kaçkar zirveye çıkılabilir.

Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde önemli yeri olan Palovit Vadisi, Zilkale Harabesini geçtikten sonra Palovit yol ayrımından başlar. Sola ayrılan yoldan takriben 3 Km. de Palovit Şelalesi bulunmaktadır. Oldukça güzel bir şelaledir. Bu şelaleden yaya olarak Hazindak Yayla, Pokut ve Sal Yaylalarına yaya olarak çıkılır. Havanın açık olması halinde , Kaçkar Zirve, Kemerli Kaçkar Altıparmak Dağları bir tablo gibi Sal Yaylasında karşınıza çıkar. Ayrıca Hazindak yaylasından yaya olarak Pokut Yayla, Sal Yayla, Samistal Yayla, Amlakit Yayla, Palovit Yayla ve Hapivanak Yaylalarına geçilebilir.

Çat Köyünde kalınabilir, birkaç pansiyon bulunmaktadır. Bunlar da aile işletmeciliği şeklinde çalıştırılmaktadır.

Çat Köyünden ikinci bir güzergah Verçenik Dağına ( 3907 m) yönelir. Sırası ile Kaleköy yol ayrımı, Sıraköy, Ortaköy` den sonra Verçenik Dağına giden yol sola ayrılır. Sağ yönde devam edilirse Başköy ve Baldaş` ı aşan yol takip eder. Başköy` den Sol Vadi Çermeşk yaylası ve Çermeşk Gölüne gider. Ortaköy` den Verçenik Yaylasına doğru araçla yola devam edilir (7 km). Verçenik Yaylasından sonra yaya olarak Göller Bölgesi ve Verçenik Dağına çıkılır (3907 m). Kaleköy yol ayrımından Karşıköy ve Kale Köyüne çıkılır.. Kaleköy` de Kale-i Bala (Yüksek kale) harabesi bulunmaktadır. Kale Köy` den Çiçekli Yayla ve Baş yaylaya araçla çıkılabilir. Baş yayladan Hacıvanak Yaylasına yaya inilebildiği gibi, Elevit ( Yaylalar) Köyünden de yaya olarak çıkılabilir.

Kaçkar Dağlarında oldukça fazla (100 adet) buzul gölleri bulunmaktadır. Ayrıca bitki ve yaban hayvan türlerinden oldukça zengin bir yapıya sahiptir.Uzun Devreli Gelişme Planı (UDGP) henüz tamamlanmadığından rekreasyon (gezinti) dışındaki faaliyetlere izin verilmemektedir. Kaçkar Dağları Milli Park sahasında 11 Köy ve 44 Yayla bulunmaktadır. Bu Köy ve Yaylara araç ile ulaşım ( dolmuşlarla ) Rize İli Pazar İlçesi ve Artvin İli Yusufeli İlçelerinden sağlanmaktadır.
 

Büyük Yayla ( Çankırı )

Büyük Yayla, Çankırı'nın kuzey doğusunda, Çankırı'ya 28 kilometre mesafede, Yapraklı ilçesine bağlı bir yayladır. Turizm potansiyeline sahiptir.

İlçenin kuzeyinde yer alan Yapraklı Dağları üzerinde çok geniş bir alana yayılmış olan 1600-1700 metre rakımlı Büyük Yayla yer yer yoğunlaşan sarıçam, karaçam, köknar ve ardıç ağaçları ve zengin bir orman altı bitki örtüsü ile kaplıdır.

İlçeye 8 km mesafeden itibaren başlayan ve 13 km'de yayla evleri bulunan Büyük Yayla'nın asfalt yol, elektrik ve suyu mevcuttur. Atlı ve yaya yürüyüşü, günübirlik piknik ziyaretleri, manzara seyri, kamping ve karavan ile fotosafari gibi turizm türleri için uygun özelliklere sahiptir. Büyük Yayla'nın son yıllarda turizm bölgesi kapsamına alınması çalışmaları sürmektedir. İzciler için çadır, kamp yeri kurulabilecek alanlar hazırlanmıştır. Güllüalan, Dede köy Yaylası, Yüklüköy Yaylası, Gökçedere, Akyol ve Muşgöl, yaylanın gezilebilecek önemli piknik alanlarıdır.

Büyük Yayla'da şu anda 45 yayla evi mevcut olup, Yapraklı Belediyesi'ne ait tripleks bir misafirevi hizmettedir. Misafir evi isteyen kişiler tarafından kiralanmaktadır.
 
Yayla; yüksek yerlerdeki akarsu vadileriyle yarılmış düzlükler halinde bir coğrafik yeryüzü şeklidir. Türkiye'nin birçok bölgesinde yaylalara rastlamak mümkündür. Yaylalar, hayvan otlatma, dinlenme, ve turizm gibi farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Ülkemizde birçok ünlü yayla bulunmaktadır, örneğin Giresun-Akçalı, Ordu-Çambaşı, Perşembe ve Mersin-Fındıklıpınar gibi.

Horzum Yaylası, Adana ilinin Kozan ilçesinde yer almaktadır ve çam, çınar, ve meyve ağaçlarıyla üzüm bağlarına ev sahipliği yapmaktadır. Duğur Yaylası ardından ilinin Posof ilçesine bağlı bir yayla olup modern evlerle donatılmıştır. Ayrıca Suskap Yaylası, Posof ilçesine bağlı bir diğer yayla olup geniş yeşilliklere ve yayla şenliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Son olarak Urama Yaylası da Posof ilçesine bağlı bir yayla olup taş duvarlarla ve ahşapla yapılmış evlere ev sahipliği yapmaktadır.

Yayla kelimesinin İngilizcesi "plateau" ya da "tableland" gibi terimlerdir. Türkiye'nin yaylaları, doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine eşsiz deneyimler yaşatmaktadır. Gelecek tatilinizde yaylaları keşfetmeyi düşünebilirsiniz.
 
Geri
Top