Twitter Arama Motorunu Verimli Kullanmanın Yolları

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Twitter Arama Motorunu Verimli Kullanmanın Yolları

twitter-search.jpg

Twitter’da her gün binlerce insan milyonlarca mesaj yazıyor. Bu mesajların herbirini takip etmek olanaksız. Bırakın onu, takip ettiğiniz kişilerin bile neler yazdığını çoğu zaman kaçırabiliyorsunuz. Bu noktada işin içine arama motoru giriyor. Eğer özel bir konuyla ilgili tweet’leri görmek istiyorsanız, Twitter’ın sunduğu arama motoru işinizi görecektir.

Twitter’ın değişen ana sayfasıyla birlikte arama motoru daha çok öne çıkarıldı. Bir nevi Googlevari bir hava verildi. Ayrıca size özel anasayfanın sağında da arama motorunu görebilirsiniz. Aşağıdaki ipuçları sayesinde Twitter’ın arama motorundan maksimum verimi alabilirsiniz.

1. Anahtar kelimeler hileleri
adresine girin. Burası tüm tweet’ler üzerinde arama yapabileceğiniz bir alt site. Arama kutucuğunun altında yer alan “Advanced Search” bağlantısına tıklayın. İlk bölüm “Words” üzerinden istediğiniz terimi aramanız mümkün, ancak insanların yazdıkları tweet’lerin arama dostu olması da bu bölümün düzgün çalışması için gerekli olan bir şart.

Örneğin, “All of the These Words” yani “bu kelimelerin tümü” seçeneğinin kutucuğuna “iPhone 3.0″ yazın, gelecek olan arama sonuçlarında “iPhone 3.0″ ile ilgili sonuçların yanı sıra iPhone ve 3.0 terimlerinin yanyana bulunmadığı girdiler de görünecektir. Eğer sadece “iPhone 3.0″ ile ilgili sonuçların listelenmesini istiyorsanız, o halde “Exact Phrase” kutucuğunu kullanmanız gerekiyor.

Bu noktada “hashtag” kavramına da değinmeden geçmeyelim. # işaretine verilen ad olan hashtag’ler sayesinde aramalarınızda ve filtrelemelerinizde kategorilendirme yapabilirsiniz. Bu sayede iPod ile ilgili konuştuğunuz zaman insanlar #Apple’a referans verdiğinizi anlayacaktır. Eğer bir şirketin son günlerde çıkardığı bir ürünle ilgili özel haberler arıyorsanız, hashtag’ler bu noktada fazlasıyla yararlı olabilir.

Twitter’ın arama bölümünde farklı dillerde de arama yapmak mümkün, ne yazık ki bu menüye henüz Türkçe eklenmiş değil. Yine de, Arapça’dan Tayca’ya kadar farklı diller mevcut.

Eğer gelişmiş arama bölümünü kullanmak istemiyorsanız, yine de özel anahtar kelimelerle arama yapmak isterseniz, bu noktada aşağıdaki kısayolları kullanabilirsiniz.

Örnek: Turkcell Süper Lig. Twitter “Turkcell”, “Süper” ve “Lig” terimlerini içeren tüm tweet’leri listeleyecektir.
Örnek: “Turkcell Süper Lig”. Twitter “Turkcell Süper Lig” terimi için arama yapacaktır.
Örnek: Turkcell OR Süper. Twitter “Turkcell” ya da “Süper” kelimelerini içeren herhangi bir tweet için arama yapacaktır.
Örnek: Turkcell -Fenerbahçe. Twitter içinde Turkcell kelimesi geçen, ancak Fenerbahçe’ye atıfta bulunmayan tweet’ler için arama yapacaktır.

2. Kişi arama hileleri
Twitter’ın arama motoru sayesinde favori kişilerinizin tweet’lerini de takip edebilirsiniz. Twitter’da bir kişinin kullanıcı adı önünde yer alan @ sembolüyle birlikte görünür. Bir kişinin gerçek adını aramaktansa, o kişinin Twitter kullanıcı adını kullanarak arama yapmak daha yararlı olacaktır.

Twitter’ın kişi arama motoru sayesinde bir kişinin diğer kişiye yönelik, ya da diğer kişilere atıfta bulunan tweet’leri için arama yapabilirsiniz. Gelişmiş arama özelliğini kullanırken, kişinin adı önünde @ işareti kullanmak zorunda değilsiniz.

Kişiye özel yazılmış bir mesaj söz konusuysa alıcı tarafın kullanıcı adı genellikle tweet’in başlangıcında yer alır. Referans söz konusuysa kişinin adı tweet’in herhangi bir yerinde geçebilir.

Kişiler için kısayollar
Aşağıdaki kısayollar vasıtasıyla, Twitter’ın anasayfasında yer alan arama motorunda kişi aramasını rahatlıkla yapabilirsiniz.

Örnek: @sabrikustur. Twitter Sabri Küstür ile ilgili tweet’ler için arama yapacaktır.
Örnek: from:sabrikustur. Twitter Sabri Küstür’ün yazdığı tweet’ler üzerinde arama yapacaktır.
Örnek: to:sabrikustur. Twitter Sabri Küstür’e cevap olarak yazılan tweet’ler üzerinde arama yapacaktır.

3. Konum tabanlı arama
Twitter’ın kitlesi küreseldir. Bu nedenle bazı zamanlar aramaları kendi coğrafi konumunuzla sınırlandırmak yararlı olacaktır. Yine gelişmiş arama bölümüne girin. İstanbul’daki Burger King restoranlarıyla ilgili tweet’leri görmek için Places bölümüne karşılık gelen kutucuğa İstanbul yazarak “Burger King” terimini arayın. Sonuç sayfasında sadece İstanbul’dan yazılmış tweet’ler karşınıza çıkacaktır.

4. Belirli tarihler arasında arayın
Aramanızı tarih bazlı yapmak daha verimli sonuçları listelemenizi sağlayacaktır. İnsanlar Twitter’daki varlıkları boyunca defalarca kez kısa mesaj atabilirler. Düne ait tweet’leri okumak istediğinizi belirtirseniz, bu sayede uzun aylar boyunca yazılmış tweet’ler arasından sadece düne ait olanları listeleyebilirsiniz.

5. Bağlantıların paylaşıldığı tweet’lerde arayın
Twitter sosyal imleme servisi değil, ancak bağlantı paylaşımı bu popüler aktiviteler arasında yer alıyor. İnsanlar Twitter üzerinden makale, yeni ürün ya da web sitelerinin bağlantılarını paylaşıyor, başkalarının paylaştığı bağlantıları tekrar tweet’leyerek kendileri de paylaşıyorlar.

Eğer favorilerinize eklemeyi unuttuğunuz bir sayfayı arkadaşınızın tweet’inde gördüğünüzü hatırlıyorsanız, o halde bağlantı arama özelliği işinize yarayabilir. Twitter’a giderek ilgili kişinin adını “people” kısmına yazın, anahtar kelimeler kısmına aradığınız terimi yazın, sayfanın altına doğru gittiğinizde göreceğiniz “Containing Links” kutucuğunu işaretleyin ve aramanızı başlatın. Bu arada tarih bölümüne de birşeyler girmek daha isabetli sonucu bulmanızı sağlayacaktır.

6. Davranışları dikkate alın
Twitter’ın arama motorunda yer alan en ilginç özelliklerden bir tanesi de “davranışlar” bölümü. Olumlu ya da olumsuz hava içeren tweet’ler üzerinde arama yapmanız mümkün. Bu özellik genellikle ürün incelemelerinde yararlı olacaktır.

Arama kutucuğuna iPhone yazın, sayfanın altında yer alan “Attitudes” bölümü altında yer alan ": )" işareti iPhone ile ilgili olumlu tweet’leri, " : ( " işareti iPhone ile ilgili olumsuz tweet’leri, " ? " işareti ise iPhone ile ilgili soru soran tweet’leri listelemenizi sağlayacaktır.
 
Top