Ülke Gelenekler Paskalya nedir? Paskalya Bayramı ne zaman ve nasıl kutlanır? İşte Paskalya Bayramı tarihi

Suskun

V.I.P
V.I.P

Paskalya - Paskalya Nedir?​

Paskalya Hıristiyanlıkta önemli bir bayramdır. Hristiyanlar her yılın Mart sonundan Nisan sonuna (Doğu Hıristiyanlığında Nisan başından Mayıs başına) kadar olan döneme denk gelen Paskalya'da

zsLi67n.webp

İsa'nın çarmıha gerilip ölmesinden sonra yeniden dirilişini kutlarlar. Paskalya günü ise, Diriliş PazarıDiriliş günü olarak adlandırılır. ya da

Paskalya tüm Hıristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik adetleri vardır. Bunlar dünyada en yaygını Paskalya yumurtasıdır.
 

Paskalya nedir? Paskalya Bayramı ne zaman ve nasıl kutlanır? İşte Paskalya Bayramı tarihi…​


Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli bayram olan Paskalya Bayramı nedir? Paskalya Bayramı ne zaman ve nasıl kutlanır? soruları araştırılıyor. Paskalya'da İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. İşte Hristiyanlarca kutsal kabul edilen Paskalya Bayramı'na dair merak edilenler...​

Hristiyan aleminin dirilişi simgeleyen en önemli günü olan paskalya bayramı bugün kutlanıyor. Peki Paskalya nedir? Paskalya Bayramı ne zaman ve nasıl kutlanır? Paskalya dönemi yaklaşık olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır. İşte Paskalya bayramı ile ilgili ayrıntılar…

PASKALYA BAYRAMI NEDİR?

Paskalya, Hristiyanlar tarafından kutlanan bir bayramdır. Kelime kökeni İbranice'ye dayanan paskalya “dokunmadan geçmek” anlamına geliyor. İsrailoğulları'nın Mısır'daki kaçışını ifade eder. Hıristiyanlar için en önemli bayram olan paskalya bayramında, İsa'nın çarmıha gerildikten üç gün sonra dirilişi kutlanır. Ancak ne var ki Paskalya Bayramının kutlanması konusunda belli bir gün yoktur. Her yılın Mart ayı sonundan Nisan ayının sonuna kadar olan dönemi kapsar. Kiliselerde pazar günleri kutlanan Paskalya gününün diğer isimleri ise kıyam yortusu, diriliş günüdür.
PASKALYA BAYRAMI NASIL KUTLANIR?

Paskalya tüm Hıristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler vardır. Bunlar arasında en yaygını şahısların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesidir.


Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (Paskalya çöreği) yapılır; haşlanmış yumurtalar boyanır; mumlar yakılır; dualar okunur. Süryanilerin temmuz ayında kutladıkları Meryem Ana Paskalyası adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine girer.

PASKALYA BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANIR?

Paskalya Günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart'ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle Paskalya Günü'nün tarihi değişebilmekle birlikte genellikle, Paskalya tarihi için Nisan ayının ikinci pazarı önerilir.

Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (kutsal hafta) kapsar. Paskalya Günü'nde (paskalya pazarı) sona erer. Pentekostes (hamsın) yortusuna kadar süren 50 günlük döneme, Paskalya dönemi (hamsin dönemi) adı verilir.

PASKALYA BAYRAMI TARİHİ

Paskalya, Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli bayramlardan biridir. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra 3. Günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır.

İsa MS 29–33 yılları arasında çarmıha gerildi Paskalya bayramına dair en eski kayıtlar 2. yüzyıla aittir, bununla birlikte İsa’nın dirilişinin anılması muhtemelen daha eski tarihlere dayanır.

Anadolu’daki Hristiyanlar İsa’nın çarmıha gerildiği günü, Yahudilerin Pesah (Hamursuz Bayramı) olarak kutladığı, baharın ilk dolunayından sonraki 14. gün (Yahudi Takvimi’ne göre 14 Nisan) olarak belirlediler. Diriliş gününü de –haftanın hangi gününe geldiğine bakılmaksızın– bundan iki gün sonrası, yani 16 Nisan olarak belirlediler. Modern dönemde ise mart ve nisan aylarının bir kısmını kapsamaktadır.

20. yüzyılda Paskalya Bayramı için sabit bir tarih belirleme çalışmaları yapıldı. Özellikle nisan ayının ikinci pazarı üzerinde durulduysa da uygulamaya geçilemedi.
 
Şu hristiyanların inancına gösterdiğimiz saygı kadar keşke onlarda müslümanların inancına saygı gösterse, Kuranı kerim yakmasa, camiler ve ezan okumak serbest olsa...
 
Şu hristiyanların inancına gösterdiğimiz saygı kadar keşke onlarda müslümanların inancına saygı gösterse, Kuranı kerim yakmasa, camiler ve ezan okumak serbest olsa...
camilerde kur,an okumak serbest muslumanlara saygilari var bayramlarda muslumanlara izin veriliyor
her sehirde hatta ilcelerde camiler var

bir kac kisinin yaptigi seyi tüm hiristiyanlara baglamak güzel bir sey degil biz onlarin inancina gavur diyemi saygi gösteriyoruz ??

bizim onlarin her sehrinde camilerimiz var acikca MUSLUMANIZ diyebilyioruz
varmi türkiyede öyle acikca inancini söyleye bilmek ?
hiristiyanim dediğinde gavur oluyorsun
ve daha neler

kimliklerimizde alman oldugumuz halde inanci islam diye yaziyor

daha ne istiyoruz ??
 
Son düzenleme:
AF1QipNYU5TFpjVGlbbu8MTVM6h3mjK4BkuNwyaEDPvu=w243-h174-n-k-no-nu
didip cami duisburg marxlo1680959123681.webp
ditib-merkez-moschee-duisburg-marxloh-in-duisburg-ruhrgebiet-nordrhein-westfalen-deutschland-pctbgg.jpg


örnek Duisburg marxlo sadece bir mahallesi her mahallede bir cami var hemen hemen her yerde olmasada yeterince var
 
Dortmund

bunlar bir kaci inanca saygi anca bu kadar olur korkusuzca inancini yasiyorsun avrupada kim olursan ol hangi inancta olursan ol fark etmez

1680959323523.jpeg
 
hindistanlilarin her sene yaptigi kutlama ve ainler SCHWERTE

özgürlüğün ispati cok burda hristiyanlarin icinde

övmek için degil örnek olsun diye sadece
 

Almanya’da Paskalya bayramı ve yumurta avı​



Almanyada-Paskalya-Yumurta-avi-baslasin.jpg


Hristiyan dünyasının en eski ve en önemli bayramı olan Paskalya, Alman kültürünün de ayrılmaz bir parçası. Tabii yıllar içinde birçok şeyde olduğu gibi Almanya’da Paskalya bayramı da sosyokültürel olarak birtakım değişiklikler yasamış durumda. Tıpkı birçok dini bayramın zaman içinde inanç ve ibadet temelinden çıkıp toplumun kültürel ve geleneksel yapısının bir parçası haline gelmesi gibi. Günden güne değişen toplum, dini yargıların zaman içinde değişmesi ve geriye kalan öğelerin sadece kültürel bir alt yapıda birleşmesi, aslında tam olarak konunun özeti. Almanya gibi nüfusun %40’ının kendisini hiçbir dine mensup görmemesi fakat Paskalya’nın hala popüler olarak işlenmesi, bu durumun en büyük göstergesi. Tabii %50’lik Hristiyan dinine bağlı çoğunluğu da göz ardı etmemek gerek.

Almanya’da paskalya bayramı ne zaman kutlanıyor

Katolik ve Ortodoks kiliselerinde tıpkı Noel gibi farklı dönemlerde kutlanan Paskalya(Ostern), yaklaşık olarak mart ile nisan sonuna kadar olan dönemi kapsıyor. Paskalya Bayramı için modern dünyada belirli bir tarih belirlemek için nisan ayının ikinci pazar günü üzerinde durulsa da uygulamaya henüz geçilmiş değil. Dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya için tam tarih bilgisini 21 Mart ilkbahar dolunayından sonraki ilk pazar günü olarak açıklamak mümkün. Bu da yaklaşık olarak mart sonuna ya da nisan ayının ilk pazar gününe denk düşüyor. Kutlamalar ise biraz önce bahsedildiği gibi nisan ayının ikinci pazarında yoğunluk gösteriyor. Peki Almanya’da Paskalya bayramının temelini hangi olay oluşturuyor? Şimdi bu sorunun cevabını aramak için tarihin tozlu sayfalarında küçük bir gezintiye çıkalım.

İsa’nın yeniden dirilişini simgeliyor

Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ve Diriliş Bayramı olarak da bilinen Paskalya, İsa’nın dirilişini simgelemesi sebebiyle Hristiyan dünyasının en önemli yortusudur. Perhizle geçen beş haftalık bir hazırlık dönemi ile kutsal olarak adlandırılan son haftayı kapsar. Paskalya gününde de sona erer. Bayramdan önce Hz. İsa’nın 40 gün boyunca çölde hiçbir şey yiyemediği düşünülerek oruç tutulur. 40 gün sonunda ise kutlamalara başlanır. Oruç tuttukları bu süre zarfında Hristiyanlar kendilerini manevi olarak hazırlar. Ritüellerin başladığı gün Paskalya Bayramı olarak kutlanır. Yas havasıyla başlar, kutlamalarla son bulur.
 
camilerde kur,an okumak serbest muslumanlara saygilari var bayramlarda muslumanlara izin veriliyor
her sehirde hatta ilcelerde camiler var

bir kac kisinin yaptigi seyi tüm hiristiyanlara baglamak güzel bir sey degil biz onlarin inancina gavur diyemi saygi gösteriyoruz ??

bizim onlarin her sehrinde camilerimiz var acikca MUSLUMANIZ diyebilyioruz
varmi türkiyede öyle acikca inancini söyleye bilmek aleviyim dediginde yakiliyorsun
hiristiyanim dediğinde gavur oluyorsun
ve daha neler

kimliklerimizde alman oldugumuz halde inanci islam diye yaziyor

daha ne istiyoruz ??
Özellikle şu cümleni direk buraya kopyalıyorum
" varmi türkiyede öyle acikca inancini söyleye bilmek aleviyim dediginde yakiliyorsun"
Dilime ve kalemime alamayacağım kelimeler bunlar. Yaşadığım coğrafya insanlarına atılmış en kötü iftira ve üzerine yapıştırılmak istenen yaftalardan biridir. Esefle kınıyorum. Tıpkı

Almanya'da kaldığım iki ay içinde evet Camilerin olduğunu ancak hoparlörden ezan okunmadığını gördüm.
İslama saldırı bir kaç kişi değil bir kaç yıldır artarak devam ettiğini çeşitli saldırılardan biliyoruz.

Avrupa'da şunu gördüm, Türkiye'den gidip Avrupa'ya yerleşen vatandaşlarımızın bir kısmı Ülkemi ve ülkem insanlarını kötülemek onlar için bir gayret bir amaç olmuştur. Kendisine dahi faydası olmayan, vatan sevgisinden uzak; oturum almak için babasını dahi satacak zihniyetin bu şekilde davranması asaletindendir derim.

İnanç ve etnik köken ayrımcılığı olmadan herkesin özgürce yaşadığı, kendini özgürce ifade ettiği ve devletin her türlü imkanından eşit şekilde faydalandığı ülkemi zan altında bırakmak için, dezenformasyan çalışması içinde bulunan söylemler gerçeği yansıtmayan yanlı yanlış yalan isnatlardır.
Türkiye gerçeğini yaşayan biz olduğumuz için yalan yanlış isnatlar bizi etkilemiyor. Ancak bilmeyen ve inanmak isteyenler için iyi bir algı operasyonu oluyor.
Saygılarımla...
 
Son düzenleme:
Geri
Top