Web Siteniz Olmasını İster misiniz?

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Kahve
Kahve
Kahve
Birçok kişi internet'i bilgi toplama, resimler, videolar vs için kullanmakla birlikte hemen herkesin aklında bir web sitesi açmak geçmektedir. Ancak nereden başlanması gerektiği konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığından bu isteğini hep ertelemiştir.

Bu bölümde yeni başlayan arkadaşlar için yöntemler ve ipuçları anlatılacaktır.

Bunun için ne tür bir site açacağımızı, içeriğini, tarım konusunda neler yapabileceğimizi bir miktar bilmemiz gerekir.

Öncelikle niyetimiz nedir?

1. Kendimizi geliştirmeyi düşündüğümüz ziyaretçi potansiyelinin önemli olmadığı bedava bir server üzerine bir site açmak mı?
2. Belirli bir kitleyi hedeflediğimiz içeriği ve belli bir konusu olan bir site sahibi olmak mı?
3. Birkaç arkadaşımızla iletişim kurabileceğimiz bir site mi?

Kararımız önemlidir, çünkü adımlarımızı bu yolda atmamız gerekir. Kendimden örnek vermek gerekirse ben uzun zaman ücretsiz host sağlayan yerlerde html ve asp tabanlı sitelerle uğraştım. Ancak buralar genellikle tasarım ve içerik açısından kendinizi yetiştirebileceğiniz yerler oluyor çoğunlukla. Çok yoğun bir kitleye hitap etmek güçtür ücretsiz hosting hizmeti veren alanlarda.

Bugün baktığımızda çoğu insan tasarım olayını bir kenara bırakarak hazır portallar (hazır site) üzerinde küçük değişikliklerle web tabanlı sayfalar açarak işlerini yürütüyorlar. Bir portal edinip asp ya da php destekli bir host alıp dosyalarınızı buraya atarsanız hemen sitenizle çalışmaya başlayabilirsiniz.

İnternet üzerinden bedava hosting siteleri diye arattığınızda yerli yabancı yüzlerce siteye ulaşabilirsiniz. Bunların ise %95 i html tabanlı kısıtlı bir alan vermektedir. Asp ve php destekli ücretsiz alan sunan yerler de olmakla birlikte sayısı oldukça azdır. Ancak html tabanlı hostinglerde tüm içeriği kendi emeğinizle hazırlayıp gerekli dizine upload etmeniz gerekmektedir. Çoğunlukla bu firmalar sayfaların üstünde veya altında yada frame, popup açılan pencereler şeklinde reklamlarını da siteniz üzerinden göstereceklerdir.

Ücretli hostinglerde ise sayfalarınızın içeriğini görünümünü tamamen siz belirlersiniz. Kimse sizden izinsiz siteniz üzerinden reklam yapamaz.

Ayrıca ücretli bir alan alarak işe başlayacaksak bir de domain adresi satın almalıyız ki o alana ulaşabilelim.

Domain: Alan adı
Hosting: Sayfalarımızı, dosyalarımızı kısaca içeriği barındırdığımız alan

Ancak bu konuda bazı şeyleri de bilmemiz gerekir. Hostingler iki tür alan sunuyorlar. Bunlar Linux ve Windows türleri.

Eğer php ile çalışacaksanız Linux, asp ile çalışacaksanız windows tabanlı bir host almalısınız. Bu iki tür de html kodlarını çalıştırmaktadır. Zaten html temel dil olduğu için bedava alanlarda da rahatlıkla html dilini okuyabilmektedir.

Her iki dilin de (php - asp) kendine göre avantajları olmakla birlikte benim önerim forum tarzı bir site açmayı düşünüyorsanız php'yi tercih etmenizdir. Ancak programlama alanında bir tecrübeniz varsa örneğin; C, Pascal gibi dillere aşinalığınız varsa php tavsiyemdir. Kod dizilimleri birbirlerine yakındır. Eğer visual basic veya basic tabanlı kodlamaya (özellikle visual basic) alışıksanız asp ile çalışmanızı öneririm.

Benim internet üzerinde birkaç sayfalık bir sitem olsun fark etmez hangi dille hazırlanmış olduğu diyorsanız html ile birkaç sayfa tasarlayıp ücretsiz bir hosting üzerinden yayınlayabilirsiniz.

Ancak bilmelisiniz ki geniş içerikli bir site hazırlayacaksanız html dilini unutun derim. Çünkü çok fazla zamanınızı çalacaktır.

< Bu bölümdeki makaleler alıntı değildir. Kaynak göstermeden yayınlaması yasaktır. >
 
öncelikle bu güzel paylaşımın için teşekkürler YoRuMSuZ
Bende php yi tercih ettim...tavsiye ederimde..Gayet basit çünki..acemilik döneminiz en fazla bir ay..yavaş yavaş kapıyorsunuz zaten..Php bilgim sıfırken şu an gayet ilerlettim...
Neticede zor olsa da bence net ortamında bana göre en keyifli bi hobi diyebiliriz..Hem kendinizi geliştiriyorsunuz hemde kitlenizi...
Cerezforum a fazla gelmeyişimin sebebi de bu forum sevdası :) ama uğramadan da edemiyorum...
sevgiler CeReZFoRuM ailesine ;)
 
Başarılar diliyorum Taha. Ben html, asp ve son php ile tanıştım. Php'nin diğer dillere göre daha stabil ve hızlı olduğu bir gerçek.
 
Bunun bilincinde olarak html bilgimi geliştirmeye çalışıyorum...
Bu arada size de başarılarınızın devamını diliyorum YoRuMSuZ
Hoşça ve dostça kalmak üzere...
 
Güzel bi konuşma olmuş.Ama bu dilleri öğreten olsa da biz de hava atsak iki bukle şurda:DHani böyle bi konu açıyoduk yaa?
 
Geri
Top