Webmaster Terimleri ve Sözlüğü

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi
IPTV Nedir ?

IPTV : Şifreli, şifresiz TV kanallarının ve Depolanan Video içeriklerinin, IP (INTERNET PROTOCOL) paketlerine dönüştürülerek geniş band İnternet erişim teknolojileri üzerinden son kullanıcıya yayınlanmasıdır.
 
INTERLACED GIF Nedir ?
INTERLACED GIF : Normal bir GIF resmi HTML sayfası yüklenirken yukarıdan aşağıya doğru yüklenir. Eğer GIF veya JPEG formatındaki resminiz "Interlaced" özelliğine sahipse. HTML sayfanız yüklenirken kademe kademe, çözünürlüğü gittikçe artarak görülecektir. Böyle GIF dosyaları kullanıcıya, dosya daha hızlı yükleniyormuş hissi verir. (Aslında daha hızlı yüklenmez, sadece bir göz yanılmasına neden olurlar.) GIF'lerinizi bu formatta kaydetmeniz aynı zamanda kullanıcıya nasıl bir resmin yükleneceğini önceden bilme şansı verir.
 
IRC Nedir ?
IRC : Bir çok kişinin aynı anda etkileşimli mesajlarla (aynı anda karşılıklı mesajlaşma) haberleşebildiği bir platform ve bunu sağlayan programlara verilen genel addır. IRC'de, belirli bir konuda konuşmak, tartışmak isteyen insanlar 'kanal' olarak adlandırılan ve genellikle bir konusu olan alanlarda toplanırlar. Birisinin yazdığı bir mesaj, o kanaldaki herkese iletilir.
 
INFORMATION SUPERHIGHWAY Nedir ?
INFORMATION SUPERHIGHWAY : İletişim hizmetlerini, tüm İnternet, CATV, telefon, iş, eğlence, bilgi sağlayıcıları, eğitim, vs. ortamlarının birleştirilmesine olanak sağlayacak şekilde düzenleyecek Clinton/Gore yönetim planıdır.
 
HİPER ORTAM Nedir ?
Hiper Ortam : Metin, grafik, ses, hareketli görüntü gibi İnternet üzerinde, iletişimi mümkün olan her türlü medyayı ifade eder.
 
COMET Programlama Dili Nedir ?
Comet, İnternet sayfalarında kullanıcı tarayıcısından herhangi bir istek olmamasına karşın, web sunucusundan kullanıcıya veri göndermeyi sağlayan bir programlama tekniğidir.

Neden Comet?

Geleneksel olarak web sayfaları sadece, ziyaretçi herhangi bir istekte bulunduğunda ekrana taşınır. Ziyaretçinin her isteğinde, web tarayıcıları bir sunucu istikametinde bir HTTP bağlantısını başlatır ve istekte bulunulan verinin elde edilmesini müteakip bağlantıyı keser. Bu yöntemin dezavantajı ise içeriği güncellenmiş veya değiştirilmiş bir sayfanın, ancak ziyaretçi gerçek anlamda tarayıcısındaki sayfayı yenilediğinde ya da yeni bir sayfaya eriştiğinde görüntülenebilmesidir.

Bu problemin çözümünde, web sayfalarının belli bir parçasındaki değişiklikler için Ajax kullanılarak elde edilen veriler kullanılmaktaydı. Tabiki bununla beraber toplamda transfer edilen veri miktarı ve istek-sonuç işlemi sürelerinde azalma yaşanırken; aynı anda isteklerin sayısıyla eş zamanlı olarak, sonuçları üreten web uygulamalarının toplam karşılama miktarlarında da artış meydana gelmiştir. Dahası, asenkronize arkaplan veri transferleri kullanıldığında, ziyaretçiler toplamda elde edilen verinin ancak bir kısmını kullanabildiği gibi, web uygulamalarının karşılama/cevap verme sıklığı dahada artmaktadır.

Bu tür bir uygulamada problemin getirdiği sıkıntılardan hariç olarak; sunucunun veri gönderebilmesi için, öncelikle ziyaretçinin bir istekte bulunması gerekmektedir. Bu problem, ziyaretçiye veri aktarılmadan önce sunucu tarafında meydana gelen bir olayın beklenmesi ile çalışan uygulamaların önündeki en büyük engeli teşkil etkmektedir. Örneğin ziyaretçi sunucuya birtakım veriler gönderir, bu veriler sunucuda işlenir fakat işlem sonucunda veriyi gönderen ziyaretçinin dışındakilerin bu süreç ve sonucunda elde edilen çıktıdan haberleri olamaz -diğer ziyaretçilerin talebi olmaksızın-.

Çözüm olarak sunucudaki bir hareketin/sonucun varlığını aralıklarla yoklayacak bir uygulama tasarlanabilirdi fakat bu pek de düzenli bir çözüm olmayacaktır. Çünkü sürekli sunucuyu yoklayan bir uygulama, söz konusu asıl hareketin/sonucun tamamlanmasında zamanın israf edilmesini ve bunun sonucunda direkt olarak işlemi gerçekleştiren uygulamanın karşılama/cevap verme yükünü etkileyecektir. Ek olarak tabiki bant genişliğinde de fazladan bir artış söz konusudur.
 
ANONİM DOSYA AKTARIM PROTOKOLÜ Nedir?
ANONİM DOSYA AKTARIM PROTOKOLÜ: Her İnternet kullanıcısının dosya transferi yapabileceği yerlere verilen isimdir. Kullanıcı adı olarak anonymous, şifre olarak e-posta adresinizi vererek bu alanlara erişebilirsiniz.
 
ARCHIE Nedir?
ARCHIE: Döküman /dosya araştırma hizmeti olan Archie, ftp sitelerinden, istediğiniz dosyaları bulabilmeniz için gerekli olan bir veritabanı araştırma aygıtıdır.
 
ARPANet (ADVANCED RESEARCH PROJECTS AGENCY NETWORK) Nedir?
ARPANet (ADVANCED RESEARCH PROJECTS AGENCY NETWORK): 60'ların sonu 70'lerin başında Amerika Savunma Bakanlığı tarafından, olabilecek bir nükleer savaşta ayakta kalabilecek WAN projesidir. İnternet'in oluşmasındaki temel taş olarak bilinir.
 
ASCII (AMERICAN STANDARD CODE FOR INFORMATION INTERCHANGE) Nedir?
ASCII (AMERICAN STANDARD CODE FOR INFORMATION INTERCHANGE): Dünya üzerinde standart olarak kabul edilen İngilizce harfleri tanımak için kullanılan bilgisayar kodları standartına verilen isimdir.
 
Geri
Top