Yayla nedir? Türkiyedeki Yaylalar

Suskun

V.I.P
V.I.P

Yayla nedir?​

Yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış düzlükler halinde bir coğrafik yeryüzü şekli. Yükseklikleri beş yüz metreden birkaç bin metreye kadar çıkabilir. Mesela memleketimizdeki Erzurum-Kars yaylasının yüksekliği 2000 metre civarında (1800 m) olmasına rağmen Orta Asya’da bulunan Pamir Yaylasının yüksekliği 4000 m civarındadır.

Yayla nedir? Türkiyedeki Yaylalar

Yaylayı parçalayarak bir ağ gibi saran akarsu vadileri arasında kalan düz veya az eğimli yayla parçaları, vadilerin derinleşerek ve yayılarak genişlemesiyle daralır ve yayla dağlık-tepelik bir şekil alır. Yaylaların meydana gelişleri değişik şekillerde olur. Bazı yaylalar, volkanlardan püsküren lavların meydana getirdiği tabakaların akarsular tarafından yarılmasıyla ortaya çıkar. Bu tip yaylalara Kuzey Amerika’da rastlanır. Diğer bir şekil ise aşınma neticesinde deniz seviyesine kadar alçalan düzlüklerin jeolojik hareketlerle tekrar yükselerek akarsular tarafından yarılmasıdır. Bazıları ise dağlar arasında meydana gelmiş olan geniş yatay düzlüklerin yine akarsu vadilerince yarılarak parçalanmasıyla ortaya çıkar.

Yayla, coğrafik bir yüzey şekli olması yanında memleketimizde değişik manalarda da kullanılır. Mesela yazın hayvan otlatmak için çıkılan dağlık ve ormanlık bölgelerdeki yüksek, düz, otluk yerlere yayla dendiği gibi; dinlenme, tatil yapma gayesiyle çıkılan yüksek yerlere, hatta şehir gibi yerleşim yerlerindeki yüksek kısımlarda bulunan mahallelere bile yayla adı verilir. Şehir ve köylere göre daha serin ve yağışlı olan bu tip yaylalar hayvancılığın gelişmesinde büyük fayda sağladığı gibi, bu yerlerde yaşayan ahaliye ekonomik destek de sağlar. Memleketimizde sayılamayacak kadar çok olan bu yaylaların dinlenme, turizm gayesiyle kullanılan ve mahalle niteliğinde olanları turizm tatil köyleri haline gelmekte hatta geçici yerleşim yeri olmaktan çıkıp daimi ikametgah yerleri olmaktadır.

Türkiye’nin hemen hemen bütün bölgelerinde yaylalara rastlamak mümkündür. Giresun-Akçalı köyü Tarsus-Namrun, İskenderun-Soğukoluk ve Belen, Kemaliye-Sarıçiçek ve Munzur, Artvin-Kafkasör, Ordu-Çambaşı, Kaş-Gömbe, Mersin-Fındıklıpınar, Kadirli-Maksutoğlu, Muğla-Karabağ yaylaları ülkemizin meşhur yaylalarındandır.

Sözlükte "yayla" ne demek?​

1. Akarsularla derin bir biçimde yarılmış, parçalanmış, üzerinde düzlüklerin belirgin olarak bulunduğu, deniz yüzeyinden yüksek yeryüzü parçası, plato.

2. Dağlık, yüksek bölgelerde; kışın, yaşam koşulları güç olduğu için boş bırakılan, yazınsa havası iyi ve serin olan, hayvan otlatma ya da dinlenme yeri.

Yayla kelimesinin ingilizcesi​

n. plateau, platform, tableland, wold
n. Archer, Sagittarius
n. arc, arch, bow, coil, coil spring, release, spring; string


Türkiyedeki Yaylalar​

Horzum Yaylası ( Adana )

Horzum Yaylası, Adana ilinin Kozan ilçesinde bir yayladır. Yayla Kozan'dan Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli ve Kayseri'ye kadar ızanan yolun 25. kilometresindedir. Yaylalara hem yazın, hem de kışın otobüs ve minibüs seferleri mevcuttur.

Yayla ilçe halkı tarafından kullanılmakta olup çam, çınar ve meyve ağaçları ile üzüm bağları yaylada bolca bulunmaktadır. Yaylada ahşap evler ve etkin olan bir sağlık ocağı bulunmaktadır.

Yaylalarda kamp yerleri, bakkallar, kır kahve ve lokantaları bulunmaktadır.

Duğur Yaylası( Ardahan )

Duğur Yaylası, Ardahan ilinin, Posof ilçesine bağlı bir yayladır.
Rakım: 2210

Posof ilçe merkezi halkının çıktığı yayla olan Duğur Yaylası, ilçe merkezine bir saat uzaklıktaki Sesödile Tepesi'nde kurulmuştur. Posof göç vermeden önce 100-150 arasında hanenin çıktığı bir yayla olan Duğur Yaylası, şimdileri 10 hanenin çıktığı bir yayla haline gelmiştir.
Duğur Yaylası'nı İlçe Merkezi'ne bağlıyan yol toprak yol olup, Posof'a 9 km'dir. Yayla'da elektirik mevcuttur. Yayla evleri modern yapıda betonarma yapılı ve çatıları sac ile örtülüdür.

Suskap Yaylası( Ardahan )

Suskap, Ardahan ilinin, Posof ilçesine bağlı bir yayladır.

Rakım: 2540 m.

Posof'a bağlı Aşıkzülali köylüleri her yıl Haziran-Temmuz ayları arasında, köyde bakılan hayvanlara daha geniş otlaklar bulmak, köy sıcağından kurtulmak gibi nedenlerden dolayı yaylaya çıkarlar. Köyün yaylası 2540 m rakımlı Ilgar Dağı eteklerinde, Posof-Ardahan karayolunun hemen altında, soğuk sularıyla meşhurdur. Çok geniş yeşilliklere sahip olması hayvancılığı son derece kolay hale getirmiştir. Karap Tepesi, Tavşan Tepesi, Ilgar Dağı ve Egri Güney arasındaki yüksek düzlüğe kurulu yaylada geceler çok soğuk geçer. Bazen yayla üzerine çöken pus ve soğuk günlerce kalkmaz.

Suskap Yayla Şöleni
Yayla'da her yıl, yaylaya çıktıktan iki hafta sonra yani ilk ürünlerin alındığı zaman "YEYUĞLAR" adı verilen üç gün üç gece şenlik yapılır.

Urama Yaylası ( Ardahan )

Urama, Ardahan ilinin, Posof ilçesine bağlı bir yayladır.

Rakım: 2450 m.

Posof ilçesinin başlıca dört yayla bölgesinden biri olan Urama Yaylası, Posof'un en büyük ve en tanınan Acaristan'ın Bako ve Sarıçayır sınırında bulunan, 16 köyün yaylaya çıktığı Urama yaylasıdır. Yayla evlerinin bir bölümü taş duvarlarla ve ahşapla yapılır. Bir odalı olan bu evler, diğer bölümleri ise ahır ve önünde çığ veya duvarla çevrili hağıldan oluşur. Buraya sınır olan Artvin'in Şavşat ilçesininde bu yaylada bağlı bulunan köylerinde yaylaları vardır.
 

Kutul Yaylası ( Artvin )

Artvin ili Ardanuç ilçesi Müezzinler Köyüne bağlı. Müezzinler köyü köylülerinin Haziran Eylül ayları arasında Köy halkının hayvancılıkla uğraştığı yayladır. Eski Artvin-Ardahan yolu üzerinde bulunur. Geçmiş yıllarda çok daha kalabalık olmasına karşın göç nedeniyle 24 kadar yayla evi kalmıştır. Yayla döneminde gurbetçilerin memleketlerini ziyaretleri sebebiyle hayli kalabalık ve neşeli bir yayla ortamı oluşmaktadır. Yaylanın rakımı 2300 metre olup. Civar Yaylalar içerisinde coğrafi konum ve topoğrafik yapısı yanında iki katlı ahşap yayla evleriyle iyi bir yaşam ortamı oluşturur.Sahip olduğu doğal güzellikleri ile sanat dünyasının dikkatini çekmiş 2008 yılı Eylül-Ekim aylarında "Göçmen Bir Kuştu O" adlı tarihi TV filminin bir kısmının çekimine ev sahipliği yapmıştır.Doğa sporları açısından off-road, çim kayağı, kış turizmi, yayla turizmi gibi etkinlikler için son derece elverişli coğrafi yapıya sahiptir. Ulaşım Ardanuç ilçesine yaklaşık 27 Kilometre mesafede olup her türlü kara taşıtı ile yaylanın bulunduğu yere ulaşım mümkündür. Kutul yaylasının sahip olduğu endemik bitki ve çiçek türleriyle botanikçilerin dikkatini çekmiş birçok yabancı uyruklu araştırmacı farmakolojik alanda kullanılmak amacıyla yaylaya gelerek söz konusu bitkilerden numuneler toplamaktadırlar. Yayla civarında doğal olarak yetişen ahududu, horozgözü, çilek, frenk üzümü(mahsel), böğürtlen(makuvel), gibi dağ meyveleri tamamen doğal olması nedeniyle insan sağlığına şifa teşkil etmektedir. Yaylada doğal su kaynakları; esmeti, soğuk su, göller, zalhev adındaki pınarlardır. Yaylanın en yüksek noktası olan 2400 Metre yükseklikteki Yelgah Tepesi'ne araç ile ulaşım mümkündür.Bölgenin doğal güzelliklerini bu tepeden izlemenin keyfi bir başka olmaktadır. Doğa hayranı birçok duyarlı insan bu bölgenin kültür ve tabiat varlıkları kapsamında koruma altına alınmasını tavsiye etmektedirler. Yaylanın yakınından geçen Ardahan kara yolu üzerinde lokanta ve han işletmecisi çakır gözlü Dursun Biçer namı diyar Kürt Dursun hayatının yetmiş yılını bu bölgede geçirmiş olup ilerlemiş yaşına rağmen halen aynı görevi sürdürmektedir. Onun yapmış olduğu döneri tadanlar onu asla unutmazlar. Kürt Dursun adı Kutul Yaylası ile özdeşleşmiştir. Yaylacılık yapan hanımların(şaşortların) peynir kuymağı(kuymak), gevrekli, cadi kuymağı, sütlü pancar yemeği, kuzu kulağı yemeği, yayık ayranı, çeçil peyniri, koyun yoğurdu... gelen misafirlerine en önemli ikramlarıdır.

Purşuk çorbası,Helle,Hasuta,maluzi.zinçari unutmayalım,teşt dibına parmak çalmayı.öküz otaranda lazut kavurmayi,sabaha kadar tığ savurmayı unutmayalım.poço açmayi hasır örmayi,gece yarısi ota getmayi,hele furunda kabaği unutmayalım,tırpan salliyanda URA çekmayi,koyun yoğurdiynan gevrek yemayi unutmayalım.taykobi,çirçoli ,maluği ,kayişi ,bazari ,comardi unutmayalım.

Yayla bozulanda efkar sarar şaşortlari Ya kısmet birdaha görmek buraları Hüzün doludur yayla yolları Göçler sıralanır silinir göz yaşları

Namıdeğer kutul hanları eski Rus yolu diye bilinen yol üzerinde karanlık meşe mevkiinin hemen bitiminde Alpin bitki örtüsünün başladığı çok özel konuma sahıp bir yerdedir.Çam ormanlarının bitimiyle başlayan yayla havasını ciğerlerinde hisseden insanlar bu hazzı asla unutmazlar. Bu bahsi geçen Rus yolu üzerindeki beton köprülerin, 1911 yılında yapıldığı, üzerlerinde yazılıdır.yaklaşık bir asırdır bu yolları, bölge insanı kullanmaktadır.Köprüler hala sapasağlamdır.

Olgunlar Yaylası ( Artvin )

Olgunlar Yaylası (Meretet), Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı mezra.

Yaklaşık 2.140 metre yüksekliktedir. Beton bir yolla bağlı olduğu Yaylalar köyünden 3 kilometre uzaklıktadır.

Yayla, iki büyük vadinin kesişim noktasındadır: Hastav Vadisi, güneybatıya doğru devam eder ve Kaçkar Dağı'na giden klasik tırmanış rotası üzerindedir. Dibe Vadisi ise kuzeybatı yönündedir ve Lanetleme Geçidi vasıtasıyla Rize'ye giden yürüyüş yolu bu yöndedir.

Olgunlar Yaylası, Kaçkar Dağları'ndaki pek çok yürüyüş yolunun üzerinde yer aldığından turizm önem kazanmıştır. Yaylada üç pansiyon (Kaçkar Pansiyon,Olgunlar Pansiyon ve Denizgölü Pansiyon) iki bakkal ve gözleme, ayran gibi ürünler satan bir büfe bulunur.

Olgunlar kışın büyük ölçüde boşalmakta, kayak sporu dışında bir etkinlik kalmamaktadır.
 

Uluyayla, (Karabük- Bartın)

Karabük ve Bartın İlleri sınırının kuzey kısmında bulunan yaklaşık 1100 metre rakımlı, doğa harikası bir yayla.
Uluyayla'da her Ağustos'un ikinci haftasonunda Uluyayla Şenlikleri düzenleniyor.

Uluyayla, 7 km. uzunluğundaki 280 hektarlık bir alan üzerinde bulunuyor.

Bu yaylalarda eski zamanlarda bazı cinayetler oluyormuş.Birgün oradan geçen bir adam kanlı cesedin elinde tuttuğu kasedi almış.Bu kasedi dinlerken birden başının sızlamaya başladığını ve hafızasını kaybettiğini söylemiş.bu adam birkaç hafta sonra kimse tarafından görülmez olmuş.bu yaylalarda geçen saldırılar daha yoğunlaşmış bu saldırıdan sağ çıkmayı başaran bir adam orda gördüklerinden şok olmuş ve sadece şunları söyleyebilmiş kurt adamlar!...
 

Sarıçiçek Yaylası (Malatya)

Sarıçiçek Yaylası, Malatya-Arapgir'in kuzeyinde Sivas-Divriği'nin güneyindedir. Bir yanıyla da Erzincan-Eğin'e sınırdır. Adını, yaylada görülen sarı çiçeklerden alır.

Bünyesinde mezozoik kalkerlerden oluşan bir sırt halinde Eğerli Dağı'nı (2275 m) geçtikten sonra Divriği'yi Arapgir'e bağlayan yola geçit veren (Mamahar Gediği)'ne kadar devam eder.

Yayla üzerinde vadiler derin değildir. Hemen hemen her tarafı kalın bir toprak tabakasıyla örülüdür. Buna rağmen bu kalın topraklı yaylada kuvvetli ot olur. Otu ve suyu bol olan bu yaylaya çevre il ve İlçeler ile ilçenin köylerinden her yaz yaylacı aşiretler gelir.

Sarıçiçek Yaylasını 200 yılı aşkın bir süredir Kerejoğlu aşireti ve Akkuşak aşireti yurtluk edinmiştir. Bu aşiretler Sünni-Kürt aşiretlerdir.
 

Bektaş Yaylası (Giresun )

Bektaş Yaylası Resmi olarak Giresun'un Dereli ilçesine bağlı olmasına rağmen Bulancak ilçesi halkı tarafından da kullanılmakta ve Kulakkaya Yaylası, Melikli Obası Yaylası, Kurttepe mevkii ve Alçakbel Orman İçi Piknik Alanı'nın bir araya gelmesi ile oluşan bütüne verilen addır. Bektaş ismi Hacı Bektaşi Veli hazretlerinin müridleri Türkmen Çepni'ler tararafından onun hatırasına hürmeten verilmiştir.

Bektaş Yaylası 2100 metre yükseklikte, Giresun il merkezine (en kısa yoldan) 56 km uzaklıktadır. Giresun Merkez Batlama , Bulancak ve Dereli yollarından yaylaya asfalt yollardan çıkılabilir. Doğa yürüyüşleri yapanlar için çok uygun parkurlar bulunmaktadır.Yörede uzun yıllardır elektrik, su ve telefon gibi altyapı hizmetleri vardır. Yaz aylarında (genelde yerli) bir çok turist çeken yaylada, 80 yatak kapasiteli, iki yıldızlı bir de otel vardır. Yeni turistik tesisler de yapılmaktadır.Ayrıca doğu karadenizin nüfus olarak en büyük yaylalarından biridir.

Kurttepe mevkiinde kayak yapmaya uygun doğal alan vardır. Yaylanın havası ve suları çok soğuktur. Yaz aylarında bile soba yakmak bir zorunluluktur. Yağış mevsiminde hava genelde sislidir fakat havanın açık olduğu zamanlarda oluşan doğa harikası vadilere çöken bulutlar inanılmaz güzel manzaralar yaratır. 30 Haziran 1 Temmuz tarihlerinde yaylanın geleneksel hâle gelmiş şenliği civar halkın yoğun katılımıyla kutlanır. Yaylada haraketlenme karların erimeye başladığı Nisan aylarında başlar ve yaklaşık Kasım ayına kadar yerleşme vardır. Yoğun kar yağışının olduğu kış aylarında yaylada devletin görevlendirdiği bekçi ve birkaç meraklıdan başka hiç kimse yaşamaz. Tüm ulaşım yollarının karla kapalı olduğu bu dönemde yaylaya ulaşmak bir hayli zordur.

Kümbet Yaylası ( Giresun )

Kümbet Yaylası, Doğu Karadeniz bölgesinde, 1640 metre rakımlı yayla doğu karadenizin en meşhur ve turistik yaylalarındandır.

Giresun'un 52 km güneyinde Dereli ilçe sınırlarındadır. Dereli ilçesine kadar 30 km yol asfalt, Dereli-Kümbet Yaylası arası 22 km yeni asfalt yol olup, yaz aylarında dolmuşlarla gidilebilir. Kümbet yayla gezisi gidiş İkisu, dönüş Güdül üzerinden yapılırsa, çok güzel manzaralar görülebilir. Yine Şebinkarahisar yoluyla da Sivas ve İç anadoludan gidilebilir.

Yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmıştır.Turistik 5 yıldızlı Otel kompleksi, PTT acentesi, sağlık ocağı, bakkal, kasap, manav, et lokantası, fırın, kır kahvesi ve oto tamircisi hizmet vermektedir. Aymaç Tepesi, Şahİsmail Düzü, Melikli Obası, Şıh Obası Yavuzkemal gibi çok sayıda yayladan oluşan Kümbet Yaylaları kamp ve piknik alanı olarak yoğun kullanılmaktadır. Kümbet'in 2 km batısındaki Aymaç eşsiz bir zirvedir. Yine civarda bulunan Türkmen/Çepni obaları görülebilir. Muhteşem bir coğrafya'ya sahiptir. Kümbet yaylası yağmurlu olduğunda piknik yapanlar 6/8 km daha giderek dağın güney yamacında bulunan Şebinkarahisar'ın kurak ikliminden faydalanabilirler.

Her temmuz ayının 2nci pazar günü Dereli Belediye Başkanlığının öncülüğünde , yöre halkı ve turistlerin yoğun olarak katıldığı Geleneksel Kümbet şenlikleri yapılmaktadır. Şenliğin asıl kaynağı eski Ot göçleridir. Yeni dönemde İlk şenlik 1989 yılında yapılmıştır. Valilik tarafından Yeni Turistik 100 yataklı otel tesisleri hizmete açılmıştır..
 

Kadırga Yaylası ( Gümüşhane)

Kadırga Yaylası, Gümüşhane ili, Kürtün ilçesinde Zigana dağları üzerinde, Zigana geçidinin batı yakasında bulunan bir yaylanın adıdır.

Terminoloji
Yaylanın eski (Rumca) adı Eskaladır . Kadırga adı ise 2 formda analiz edilmektedir :
Katır + kaya
Kadir "kudret sahibi" + kaya

Kadırga Festivali
Trabzon'un batısındaki tüm ilçelerinin yanı sıra, Gümüşhane, Torul hatta Giresun'dan gelen onbinlerce kişinin katılımıyla Yayla ortası veya Çürük ortası denilen Temmuz ayının son iki ve Ağustos ayının ilk haftası yörede dernek olarak adlandırılan yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Özellikle Temmuz ayının üçüncü cuma günü düzenlenen Kadırga Festivali tüm yaylacıları (Otçuda denilmektedir) çeker

Yaylaya çıkış
Köyler sabah erkenden kafileler halinde için yola çıkar, kemençe çalarak, horonlar edilerek, havaya silah atılarak yaylaya varılır. Bütün gün türlü türlü yemekler, yenilip, oyunlar oynanıldıktan sonra akşam her topluluk kendi yönüne geri döner.
 

Korhan Yaylası ( Iğdır )

Korhan Yaylası, Ağrı Dağı'nın eteğinde Iğdır'da bulunan bir yayla.

Coğrafi konumu
Korhan Yaylası, Iğdır-Doğubeyazıt karayolundan ayrılan yaklaşık 16 kilometrelik yol ile ülke ulaşım ağına bağlanır. Iğdır Şehir merkezinden Korhan Yaylası'na giden patika yol Iğdır-Doğubeyazıt karayolunda Gevro olarak alına mevkiiden ayrılmaktadır. Bu mevkii ile Iğdır Şehir Merkezi arasındaki mesafe yaklaşık 20 kilometredir. Korhan Yaylası'ndan Aralık ve Karakoyunlu ilçelerine ulaşan dağ yolları mevcuttur.

Korhan Yaylası 1950 ile 2200 metre yüksekliktedir. Alanın batısında 2121 metre rakımlı Karakaya Tepesi ve eski köy yerleşim yeri olan Korhan Köyü, doğusunda Atıcı Düzlüğü, güneyinde 3400-3500 metre yükseklikte Ahura Tepesi, Küp Gölü ve 5165 metre yükseklikte Ağrı Dağı bulunmaktadır.

Tarihi
Eski Iğdır merkezinin ilk yerleşim merkezi olan yaylada yer alan Iğdır Kalesi (Korhan Kalesi)'nin çevresinde arkeolojik kazılar yapılmamıştır. Korhan Yaylası 2001 yılından itibaren Iğdır Valiliği tarafından mesir şenlikleri yapıldığı yer haline getirildi. Ayrıca buraya enerji hattı ve içme suyu hattı çekilerek tuvalet yapıldı.[1] Yaylada her yıl ağustos ayında çeşitli şenlikler düzenlenmektedir. Korhan Yaylası'nda özellikle hafta sonlarını değerlendirmek için aileler buraya piknik yapmaya gelmektedirler.
 

Elmadağ yaylası ( Kahramanmaraş)

Kahramanmaraş ili Andırın ilçesi sınırları içerisinde Doğu Karadeniz'den sonra Türkiye′nin en ormanlık bölümüdür.

Özellikle toros sediri ve göknar ağaçlarıyla kaplı ormanlar harika manzaralar oluşturur. Yüksekliği 1500-2000 metre arasındadır. Kaynak suları çok soğuktur ve saftır. Çaydanlıktaki kireci söktüğüne şahit oldum. Kışın çok kar yağar nisan ayının sonunda eriyen karla birlikte güzel manzaralar ortaya çıkar.
 

Gölcük Yaylası( Konya)

Gölcük Yaylası Konyanın Yalıhüyük ilçesinin yaylalarından bir yayladır.

Kaynak suları oldukça soğuk ve saf olan Gölcük Yaylası'nda Eski adıyla Çıracı olarak bilinen su kaynağı en soğuk olanıdır. Yaylada çam ormanlığı ve diğer Toros ağaç çeşitleri ile oksijeni bol bir yayladır. Gölcük yaylasında kekik ve birçok endemik, botanik bitki bulunmaktadır. Gölcük Yaylasında ingilyazı olarak bilinen bölgede tarihi Lahit mezarlar bulunmaktadır. Tarihi eserlere sahip çıkılmamasından dolayı Lahit mezarlar define avcıları tarafından soyulmuş ve bir çok tarihi eser de kırılmıştır. Yalıhüyük'e ait birçok eser belki de bu gün müzelerde sergilenmektedir.

Obruk Platosu ( Konya)

Obruk Platosu, Konya iline bağlı bir platonun adıdır. Bunun dışında obruk mağaralar da bulunmaktadır.

Obruk Platosu üzerinde kireç taşı tabakaları üzerinde gelişmiş karstik şekillerden olan obruklara rastlandığından bu isim verilmiştir. Bunların en büyüğü Kızören obruğudur. Konya'nın kuzeydoğusunda yer alan bu obruk kireç taşlarının çözülmesi ile oluşmuş yaklaşık 300 m çapında 145 m derinliğindedir. Obruk içerisine suların dolması ile aynı ismi alan bir de göl oluşmuştur. Göl tabanından fazla suları boşalttığından suları tatlıdır.

Obruk platosu yörenin en çukur yeri olan Tuz Gölü ile Konya ve Ereğli ovalarını birbirinden ayıran bir eşik görünümündedir.

Yirce Yaylası ( Konya)

Yirce Yaylası, Konya'nın Yalıhüyük ilçesindeki yaylalardan biridir.

Kaynak suları oldukça soğuktur ve temizdir. Yirce Yaylası'nda Botanik bitkiler bulunmaktadır. Belirli zamanlarda Yörükler hayvancılık amacı ile Göçebe olarak uğramaktadır.

Tarih
Yayla civarında "Gavur Kalesi" olarak bilinen yıkıntı duvarlar bulunmaktadır. Bizans dönemine ait olduğu söylenegelmektedir.
 

Gökbelen Yaylası Silifke (Mersin)​

Gökbelen, Mersin'in Silifke ilçesine bağlı, Gülnar sınırına yakın bir yerde bulunan küçük bir yayladır. Nüfusu 1000'e yakındır. Halkın çoğu Silifke ve Taşucu'nda yaşar ve yalnızca yaz aylarında buraya gelirler. Gökbelen'e oranla Silifke'ye sırasıyla daha yakın olan Kızılalan ve Geçirim de Gökbelen sınırlarına girmektedir.

Ek olarak insanı ile takdire değer bir yayla köyüdür. Köyün merkezindeki kendin pişir kendin ye alanı, merkezin aşağısındaki kanyon tarzındaki alanlar görülmeye değer.

Halkalı yaylası (Mersin )​

Halkalı yaylası, Mersin ilinin, Anamur ilçesinin Çarıklar belde sine bağlı yayladır.
Rakım: 1400 m

Abanoz'dan sonra Anamur Ermenek yolunun 60 km sindedir (Anamur-Ermenek arası 120 km'dir). Yüzöçümü bakımından Anamur'un en büyük yaylasıdır.

Eskiden arpa, buğday, çavdar ve nohut üretimi yapılmaktayken; son yıllarda elma, armut ve kiraz da yetiştirilmeye başlanmıştır. Meraların azalmasıyla birlikte Küçükbaş Hayvan yetiştiriciği kalmamıştır. Yazların kurak geçmesi ve akarsuyunun bulunmaması yüzünden tarımda çeşitlilik azdır. Köylülerin Büyük bir bölümü İçme suyu ihtiyaçlarını. Kuyulardan karşılamaktadırlar.

Üç tane küçük ova bulunmaktadır
1-Kevran
2-Cirit Alanı
3-Kızıltalla

Kaş yaylası, , Anamur (Mersin )​

Kaş yaylası, Mersin'nin Anamur ilçesinin 42 km kuzeyinde 1500 m rakımda az da olsa Ardıc ve ladin ormanlarıyla kaplı bir yayladır. Anamur-Ermenek yolunun 40 km sinde Anamur un ilk yaylasıdır. Daha sonra suolmaz Geçidi, Abanoz yaylası, Halkalıyaylası,akpınar yaylası vardır. Taşlık bir araziAnamur Kaş Yaylası Anamur-Ermenek Karayolunun 42. kilometresinde yer almaktadır. Alaköprü, Vinç ve Pınarlar geçildikten sonra yaylaya ulaşılır. Bu yaylada yerleşim yeri iki kesimden oluşmaktadır. Şehir ve köy kesimi. Şehir kesimi yaylanın güneye bakan yamacı üzerinde modern binalarda oturmaktadır. Köy kesimi de yaylanın giriş kesiminde yer yer modern binalarla birlikte pür evlerin(evcikler) ve sayvantların yer aldığı bölümdür. Köy kesiminde Ormancık köylüleri ikamet etmektedirler. Araç ile bir saatte ulaşılabilinen yayla 1500 metre yükseklikte yer almaktadır.

Karşılıklı çanak (U şeklinde) şeklinde yer alan tepelerin arasında önünde genişçe bir düzlüğü de olan yayla Anamur’ da yaz boyu çalışacak olanların gidiş-dönüş yapabildiği bir yerdir. Yayla köknar, sedir, ardıç, andız, şimşir ağaçları ile kaplıdır. Her evin önünde de meyve süs ağaçları yetiştirilmektedir. Yaylanın en yüksek yeri 1557 metre yükseklikteki Geyik Kayasıdır. Ayrıca hayvancılık yapanların yaşadığı Dikencik yaylası Kaşın Kuzey doğusundaki tepeler üzerinde yer alır. Yayla Bozyazı ilçesine de bir yol ile bağlıdır. Yaylada su kaynakları azdır. Ancak yetecek seviyededir.

Tarihi kale kalıntısı mevcuttur. Kaşdişlen köylüleri eskiden bu yaylaya çıkarlarken şimdi Abanoz yaylasına göçmektedirler. Yaylada Tahtacı Mezarlığı da yer almaktadır.

Saren yaylası da Kaş yaylasına yakın yaylalar içerisindedir. Toprak yolla ulaşılabilir. Yaylanın en güzel piknik yerleri Deliktaş ve Sıtmalıdır.

Yaz mevsiminde kır kahveleri, berber, kalaycı, bakkal, kasap ve fırını ile yayla halkına hizmet veren işyerleri açılır. Barınma için bir yazlık motel vardır. Temel ihtiyaçların hepsi yayladan sağlanabilir.

Taşeli Platosu ( Mersin )​

Taşeli Platosu, Güney Anadolu'da Orta Toros'larda yer alır. Batıda Akseki, doğuda ise Mut-Silifke hattı ile sınırlanır.

Bitki örtüsü

Platoda bitki örtüsü köknar, sedir, ardıç gibi iğne yapraklı; dışbudak, şimşir, meşe gibi geniş yapraklı ağaçlarla kaplıdır. Platodan güneye deniz kıyısına doğru inildikçe arazi önce karaçam, servi, sonra kızılçam gibi iğne yapraklı ağaçlar olmak üzere defne, zeytin, keçiboynuzu, pırnal meşesi vb. maki ve diğer tür tür fundalarla kaplıdır.

Nüfus
Bu bölgede coğrafi özellikler nedeniyle nüfus seyrektir.

Ekonomik yaşam
Bölge halkı, yörede arazi yapısının ve bitki örtüsünün elverişli olması nedeniyle tarım, küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmaktadır.
 
Geri
Top