Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P

WAFEL

MALZEMELER
100 gr. margarin
150 gr. un
1/2 çay kasigi kabartma tozu
150 ml. süt
150 gr. seker
Tuz
3 adet yumurta
Sivi yag

YAPILIŞ TARİFİ
100 gr. margarini, bir tencerede orta sicaklikta eritin ve sogumaya birakin.
Unu bir kaba koyup kabartma tozu ile karistirin. Sütü ekleyin, hepsini mikser ile çirpin. Seker, bir tutam tuz ve yumurtalari da ekleyip pürüzsüz bir karisim elde edene kadar çirpin. Son olarak erimis ve sogumus margarini ekleyin. Karisimi 20 dakika dinlenmeye birakin.
Tost makinesine wafel aparatlarini takip orta isiya ayarlayin. Altini ve üstünü sivi yag ile yaglayin. Bir kepçe ile wafel karisimini tost makinesinin alt kismina dökün. Kapagini kapatin ve 4 -5 dakika pisirin. Tüm malzemeyi ayni sekilde pisirin. Biraz soguduktan sonra içini dondurma, peynir, sivi çikolata... istege bagli malzemeleri wafel`in arasina koyarak servis yapabilirsiniz
 
AMERİKAN USULÜ ŞİŞ

8 büyük sosis (her biri 4'e bölünmüş)
1 büyük portakal (kabuğu soyulup, kaim dilimlenerek küçük halkaları 2'ye, büyük halkaları 4'e bölünmüş)
8 dilim jambon (rulo biçimi sarılmış)
8 arpacık soğanı (kabukları soyulmuş)
2 büyük yeşil dolmalık biber (çekirdekleri temizlenip, iri parçalara kesilmiş)
60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağ (eritilmiş)

Önce, ızgaranızı orta sıcaklıkta kızdırınız. 8 şişe sırasıyla sosis, portakal, jambon, arpacık soğanı ve yeşil biberleri diziniz. Yağın 1/4'ünü bir fırçayla kebapların üstüne sürünüz. Kebapları ızgarada 15 dakika, arasıra çevirip kalan 3 çorba kaşığı yağla yağlayarak, pişiriniz. Şişleri ızgaradan alıp, ısıtılmış bir servis tabağına yerleştirerek, servis ediniz.
 
ŞEYTAN EKMEĞİ

  • 125 gr sütsüz (bitter) çikolata
  • 350 gr (1+1/2 su bardağı) şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurtanın sarısı
  • 300 gr (2+1/2 su bardağı) un (elenmiş)
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 fiske tuz
  • 125 gr (8 çorba kaşığı) + 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1/4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı vanilya esansı
  • 2 yumurtanjn akı
  • Kaplaması:
  • 250 gr (1 su bardağı) krema
  • 480 gr (2 su bardağı) şeker
  • 1/2 kahve kaşığı tuz
  • 60 gr sütsüz (bitter) çikolata (rendelenmiş)
  • 45 gr (3 çorba kaşığı) tereyağı
  • 1 çay kaşığı vanilya esansı
  • 60 gr (1/3 su bardağı) ceviziçi (doğranmış)

Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip, ısıtınız.
Çikolata, süt, 1 su bardağı şeker ve 1 yumurta sarısını küçük bir tencereye koyunuz. Tencereyi yarısına kadar sıcak su doldurulmuş büyük bir tencereye yerleştiriniz. Büyük tencereyi ağır ateşe oturtup küçük tenceredeki karışımı bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, çikolata eriyip, sos biraz koyulaşana kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, bir kenarda bekletiniz.
Elenmiş un, karbonat ve tuzu orta boy bir kaseye yeniden eleyip, kaseyi bir kenara bırakınız.
125 gr (8 çorba kaşığı) tereyağı bir başka kaseye koyup, tahta bir kaşıkla döverek kabartınız. Kalan 1/2 su bardağı şekeri yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak ekleyiniz. Kalan 2 yumurta sarısını da teker teker ve herbirini iyice vurarak, katınız. Öteki kasedeki unlu karışımın 1/3'ünü hafifçe karıştırarak ekleyip, suyun yarısını katınız. Kalan unlu karışımı ve kalan suyu katıp, pürtüksüz ve sulu bir hamur elde edinceye kadar dövünüz. Vanilya esansını katıp, sulu hamuru sürekli karıştırarak, tenceredeki çikolatalı karışıma ekleyiniz.
Orta boy bir kasede yumurta aklarını, yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla, kar haline gelene kadar çırpınız. Madeni bir kaşıkla, kar haline gelmiş yumurta aklarını yavaşça tenceredeki çikolatalı hamura katınız. Kalan yağdan 1 çorba kaşığıyla 20 cm'lik 3 pasta kalıbını yağlayınız. Her birinin dibine aynı boyda kestiğiniz birer alüminyum kağıt daire yerleştirip, bunları da kalan 1 çorba kaşığı yağla yağlayınız. Çikolatalı hamuru 3 kalıba eşit miktarda boşaltınız. Kalıplan fırına sürüp 25 dakika, batırılan bir şiş temiz çıkana kadar pişiriniz.
Kalıpları fırından alıp, kekleri tel ızgara üstüne çıkarınız. (Alüminyum kağıtları çıkarıp atınız.)
Kaplamayı yapmak için orta boy bir tencerede kremayı orta ateşte kaynatınız. Kaynayınca tencereyi ateşten alıp, şeker, tuz ve rendelenmiş çikolatayı ekleyiniz. Tencereyi yeniden ateşe oturtup, sürekli karıştırarak çikolatayı eritiniz. Tencerenin kapağını kapatıp, çikolatalı sosu 3 dakika karıştırmadan pişiriniz. Tencerenin kapağını açıp, ateşi kısınız. Çikolatalı sosu, soğuk suya damlatacağınız bir kaşık sos top haline gelinceye kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, soğuk suyla dolu daha büyük bir tencerenin içine yerleştiriniz. Karışım tencerenin altına elle dokunabilecek kadar soğuyunca, tereyağ ve vanilya esansını ekleyiniz. Kaplama koyulaşıp sürülecek kıvama gelinceye kadar sürekli çırpıp, cevizleri ekleyiniz. Kaplamanın üçte birini aralarına sürerek, üç kat keki üstüste yerleştiriniz. Kalan kaplama ile şeytan ekmeğinin üstünü ve kenarlarını sıvayınız. Spatulayla kekin yüzeyinde dalgalar yapıp, soğuttuktan sonra servis ediniz.
 
NEVADA KEKİ

Keki:
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 250 gr (2 su bardağı) pirinç unu
  • 300 gr (1+1/4 su bardağı) toz şeker
  • 6 yumurta
  • 1 kahve kaşığı badem esansı
  • 60 gr (1/2 su bardağı) un
  • 1 fiske tuz

Harcı:
  • 175 gr sütsüz (bitter) çikolata (küçük parçalar halinde kırılmış)
  • 12 çorba kaşığı reçel (hafifçe sulandırılmış)
  • 60 gr (1/2 su bardağı) pudra şekeri


Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (170°C) getirip, ısıtınız. 1 tatlı kaşığı yağla 22,5 cm'lik bir kek kabını yağlayınız. İçine 1 çorba kaşığı pirinç unu serpip her yanına yayarak, fazla pirinç ununu silkeledikten sonra bir kenara bırakınız.
Keki yapmak için, şeker, yumurta ve badem esansını, büyük bir ateşe dayanıklı cam kaseye koyup, kaseyi yarısına kadar sıcak su doldurulmuş bir tencerenin içine yerleştiriniz.
Tencereyi orta ateşe oturtup, cam kasedeki karışımı yumurta teli yada elektrikli çırpıcıyla, açık renk ve köpük köpük olup telle beraber kalkana kadar çırpınız.
Tencereyi ateşten indirip, kaseyi içinden çıkararak, madeni bir kaşıkla kalan pirinç unu, un ve tuzu katınız. Hamuru, yağladığınız kek kabına boşaltıp, üstünü bıçağın tersiyle düzleştiriniz.
Keki fırının orta katında 1,5 saat, ortasına batırılan bir şiş temiz çıkana kadar pişiriniz.
Keki fırından çıkarıp 30 dakika kabında ılıttıktan sonra, tamamen soğuması için bir tel ızgaraya çıkarınız.
Kek soğurken, harcını hazırlayınız. Çikolata küçük bir tencereye koyup, ben mari usulü eritiniz. Çikolata pürtüksüz biçimde eriyince, tencereyi alıp bir kenarda sıcak tutunuz.
Kek tamamen soğuyunca, kubbeli üst kısmını kesip atınız. Keki enlemesine üç eşit kata bölünüz.
En üstteki katı bir servis tabağına koyup, üstüne reçelin yarısını, düz kenarlı bir bıçakla iyice döşeyiniz. Sonra düzgün biçimde sıcak çikolatanın yarısını yayınız. Kekin orta katını çikolatanın üstüne kapatıp, kalan reçel ve çikolatayı aynı biçimde döşeyiniz. Son kek katını ters çevirip en üste kapatınız.
Kekin üstüne, desenli kesilmiş pasta kağıdı koyup pudra şekerini serpiniz. Kağıdı, pudra şekerini dökmeden kaldırıp kekinizi servis ediniz
 
OKYANUS KURABİYESİ

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 500 gr (4 su bardağı) un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 175 gr (3/4 su bardağı) şeker
  • 175 gr (12 çorba kaşığı) margarin (ufak ufak kesilmiş)
  • 175 gr (1 su bardağı) kuru üzüm
  • 1 çorba kaşığı limon kabuğu (rendelenmiş)
  • 2 yumurta (hafifçe çırpılmış)


Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (200°C) getirip, ısıtınız.
1 tatlı kaşığı yağla, büyük bir tepsiyi yağlayınız.
Un, kabartma tozu ve şekeri büyük bir kaseye eleyip, margarini katarak parmaklarınızla, ekmek içi görünümü alana kadar karıştırınız.
Tahta bir kaşıkla, kuru üzüm, limon kabuğu rendesi ve yumurtaları ekleyip, pürtüksüz ve sıkı bir hamur elde ediniz.
Ellerinizle, hamurdan 15 top yapınız. Top hamurları biraz yassılaştırınız.
Kurabiyeleri tepsiye yerleştirip, fırında 20 dakika, üstleri nar gibi ve kabarık olana kadar pişiriniz. Tepsiyi fırından çıkarıp kurabiyeleri, 15 dakika ılıttıktan sonra tamamen soğumaları için bir tel ızgaraya çıkarınız.
Soğumuş kurabiyeleri bir servis tabağına yerleştirip servis ediniz.
 
OKYANUS RULOSU

  • 4 balık filetosu (büyük, beyaz etli balıklardan çıkarılıp derileri soyulmuş)
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı
  • 1 arpacık soğanı (ince doğranmış)
  • 4 çorba kaşığı haşlanmış mısır
  • 1 çay kaşığı dereotu (ince kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4 çorba kaşığı krema
  • 1+1/2 su bardağı balık suyu
  • 1 defne yaprağı
  • 1 küçük soğan (ince doğranmış)
  • 2 çorba kaşığı unlu tereyağı

Balık filetolarına limon suyunu serpip bir kenara bırakınız.
Yağı, orta boy bir tavada kızdırınız. Arpacık soğanını ekleyip, sürekli karıştırarak 3-4 dakika, soğanlar yumuşayana kadar pişiriniz. Mısır, dereotu, tuz, biber ve kremayı katıp, sürekli karıştırarak 3 dakika daha pişiriniz.
Tencereyi ateşten indirip, harcı balık filetolarının her birine bölünüz. Harcı parmaklarmızla yayıp, balıkları dolma gibi sararak iple bağlayınız.
Büyük ve yayvan bir tencerede, balık suyu, defne yaprağı ve soğanı orta ateşte kaynatınız. Kaynayınca delikli bir kepçeyle balık rulolarını yavaşça tencereye daldırıp 1 sıra halinde diziniz. Ateşin altını kısıp 10 dakika,ağır ateşte pişiriniz.
Delikli kepçeyle balık rulolarını yavaşça döndürüp 10 dakika daha, çatal balığa kolayca batana kadar pişiriniz.
Tencereyi ateşten indirip, delikli kepçeyle balıkları çıkararak ısıtılmış bir servis tabağına aktarınız. Ruloların iplerini çözüp atarak,sosu hazırlayana kadar balıkları sıcak tutunuz.
Bir delikli kepçeyle, balıkları pişirdiğiniz sudan defne yaprağı ve soğanları çıkarıp atınız. Tencereyi harlı ateşe oturtup pişme suyunu 5 dakika, üçte birini çekene kadar kaynatınız. Ateşi kısıp, unlu tereyağı azar azar, sos koyu ve pürtüksüz olana kadar ekleyiniz.
Tencereyi ateşten indirip, sosu, balık rulolarının üstüne dökerek servis ediniz.
 
OKYANUS KALKANI

  • 6 büyük kalkan dilimi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 400 gr (2 su bardağı) balık suyu
  • 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
  • 3 çorba kaşığı un
  • 250 gr (1 su bardağı) krema

Kalkan dilimlerinin her yanını tuz ve biberle ovup bir tencereye koyarak, üstlerine balık suyunu ekleyiniz. Tencereyi orta ateşe oturtup, kaynatınız. Kaynayınca ateşi kısıp, balığı ağır ateşte 15-20 dakika, çatal kolayca batana kadar ağır ateşte pişiriniz.
Bu arada sosu yapmak için, yağı orta boy bir tencerede, orta ateşte eritiniz. Yağ eriyince tencereyi ateşten indirip, tahta kaşıkla unu ekleyerek pürtüksüz bir bulamaç yapınız. Kremayı yavaş yavaş, sürekli karıştırarak katınız. Tencereyi ateşe oturtup sosu 2-3 dakika, koyu ve pürtüksüz olana kadar pişiriniz.
Tencereyi ateşten indirip sosu bir kenarda sıcak tutunuz. Balık tenceresini ateşten indirip delikli kepçeyle, balıkları ısıtılmış bif servis tabağına çıkarınız. Üstüne sosu döküp servis ediniz.
 
AMERİKAN USULÜ OMLET

  • 6 adet yumurta
  • 100 gr krem peynir veya 6 karper peyniri
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 3/4 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 2-3 sap taze soğan
  • 3 tatlı kaşığı sıvıyağ
  • Sosu:
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1/2 kase kıyılmış zeytin
  • 1 kase doğranmış domates veya 2 çorba kaşığı salça

Yumurta sarısını ve akını ayırın ve açık sarı renk alıncaya kadar 5 dakika mikserle çırpın. Peynirleri ilave edin, homojen karışım oluncaya kadar karıştırın. Sütü, tuzu ve karabiberi ilave edin. Taze soğanları ayıklayın, yıkayın ve çok ince doğrayın. Geniş sapsız tavaya (25 cm.lik) 3 tatlı kaşığı sıvıyağı koyun ve doğranmış taze soğanları 2 dakika kadar pişirin.Ocağın altını kapatın. Yumurta beyazlarını iyice çırpın. Ama köpük köpük olmadan daha önce çırptığınız yumurta sarısı, süt, peynir karışımı ile iyice karıştırın. Pişmiş yeşil soğanların olduğu sapsız tavaya karışımı boşaltın. 175 derecelik fırında altı kızarana kadar pişirin. Sonra omleti ters çevirin, üst kısmını da 10 dakika kadar pişirin.Bu arada sosu hazırlayın. Sos kabında doğranmış domates, toz kırmızı biber ve dilimli zeytinleri 5 dakika kadar pişirin (isterseniz kekik, zencefil, köri baharatlarını da kullanabilirsiniz). Pişmiş omleti dilimleyin ve sosla kenarlarına ve kesik yerlerine ilave edin.
 
MARUL YAPRAKLARINDA TURNA BALIĞI

  • 500 gr turna balığı (haşlanmış, temizlenmiş ve ufalanmış)
  • 1 marul (dış yaprakları ayıklanarak yıkanmış ve yaprak yaprak ayrılmış)
  • 2 sert domates (ince dilimlenmiş)
  • 1/2 salatalık (ince dilimlenmiş)
  • 4 katı yumurta (ince dilimlenmiş)
  • 1 çorba kaşığı kapari
Mayonezi:
  • 2 yumurtanın sarısı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3/4 tatlı kaşığı toz hardal
  • 1 fiske karabiber
  • 200 gr (1 su bardağı) zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı limon suyu

Sosu:
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 çorba kaşığı ketçap
  • 1 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyümış)
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • 1 kahve kaşığı karabiber
  • 125 gr (1/2 su bardağı) krema (sertleşene kadar çırpılmış)

Mayonezi yapmak için yumurta sarısı, tuz, hardal ve biberi orta boy bir kaseye koyup, yumurta teliyle iyice çırpınız. Zeytinyağı damla damla sürekli karıştırarak katınız. (Zeytinyağı çabuk çabuk ve çok miktarda katarsanız, mayonez pürtüklü olacaktır. Mayonez koyulaşınca, yağı biraz daha çabuk katabilirsiniz).
Mayonezin çok koyulaşmaması için, arasıra birkaç damla limon suyu damlatınız. Bütün yağı katınca kalan limon suyunu ekleyiniz. (Mayonezi tadıp, gerekiyorsa biraz daha toz hardal ya da limon suyu katınız.)
Mayonezi buzdolabında en az 30 dakika soğutunuz. Sosu yapmak için, buzdolabmda soğuttuğunuz mayonez, zeytinyağı, limon suyu, ketçap, maydanoz, tuz ve biberi çatal ya da tahta bir kaşıkla iyice çırpınız. Çırpılmış kremayı azar azar katıp, iyice yediriniz. Sosu bir kenara bırakınız.
Marul yapraklarını büyük bir servis tabağına döşeyip, turna etlerini tabağın ortasına yerleştiriniz. Sosu turnanın üstüne döküp domates, salatalık, yumurta dilimleri ve kapariyle süsleyerek servis ediniz.
 
PEKMEZLİ TART

  • 22,5 cm'lik Hamur kasesi
  • 125 gr (1 su bardağı) un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
  • 30 gr (2 çorba kaşığı) margarin
  • 60 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1/2 su bardağı sıcak su
  • 1/4 su bardağı pekmez

Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip, ısıtınız. Hamur kasesini tepsinin üstüne koyup, bir kenara bırakınız.
Un ve tuzu büyük bir kaseye eleyiniz. Tereyağı ve margarini bıçakla ufak ufak kesip, parmaklarınızla ekmek içi görünümü alana kadar una yediriniz. Şekeri ekleyip, bir kenara bırakınız.
Orta boy bir kasede, karbonatı sıcak suda eritip, pekmezi katarak iyice karıştırınız. Pekmezli karışımı, hamur kasesine boşaltıp, yağlı ve şekerli unu kaşıkla üstüne dökerek, tahta kaşığın tersiyle düzleştiriniz.
Tartı fırının orta katında 15-20 dakika, üstü nar gibi olana kadar pişiriniz.
Tartı fırından alıp, tel ızgarada iyice soğuttuktan sonra servis ediniz.
 
Geri
Top