Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı

Dondurma Kokteyl (Hawaii)

Malzemeler
1 top hindistan cevizli dondurma
1 top vanilyalı dondurma
1 top böğürtlenli dondurma
1 top passion sorbe (karışık egzotik meyveler)
1 top portakal sorbe

Mereng için:
5 adet yumurtanın akı
1 su bardağı tozşeker

Yapılışı
Dondurmaların tümünü üst üste koyarak, ananas şeklinde bir form verin ve derin dondurucuda dondurun. Mereng için yumurta beyazları ve tozşekeri iyice çırpın. Merengi krema torbasına doldurup, dondurmaları ananas şeklinde süsleyin. Üzerinin kızarması için, çok yüksek derecede ısıtılmış fırında 1 dakika kadar tutup çıkarın ve servis yapın.
 
BARBUNYA TACOS (Hawaii)

Malzemeler
8 adet fileto barbunya balığı
4 çorba kaşığı Japon pirinci
1 çorba kaşığı kızarmış susam
2 çorba kaşığı pirinç sirkesi
1 çorba kaşığı tozşeker
2 su bardağı su
4 adet lavaş ekmeği
Bir demet renkli salata yaprakları
1 çay kaşığı susam yağı
1 çorba kaşığa soya sosu
Tuz
Karabiber
Mango salsa sos için:
1 adet mango (küp doğranmış)
1 adet kırmızı soğan
1 adet taze kişniş
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı
Pirinç sirkesi ve tozşekeri su ile birlikte kaynatın. İçine Japon pirinci, tuz ve karabiber ilave edip, kısık ateşte pirinçler suyunu çekene dek pişirin. Islak bir bezle pişen pirinçlerin üzerini örtün. Lavaş ekmekleri nescafe tabağıyla (ya da o büyüklükte bir kalıpla) kesip ikiye katlayın ve kızgın yağda pişirin. İçlerine pişmiş pirinçleri koyup, hazır vaziyette bekletin. Barbunya balığı filetoları teflon tavada pişirin. Üzerlerine susam ekleyin. Küp doğranmış mango, kırmızı soğan ve kişniş yapraklarını blendırdan geçirerek salsa sos yapın. Servis tabağına sırası ile lavaş ekmekleri, üzerlerine barbunya balıkları dizin. Taze salata yapraklarını susam yağı ve soya sosuyla karıştırıp, mango salsa ile servis yapın.
 
Tarçınlı Bun

Hamur malzemesi:
600 gram elenmiş un
Yeterince tuz (2 çay kaşığı kadar)
100 gram şeker (Yaklaşık 3/5 su bardağı)
100 gram margarin
25 gram yaş maya
2 adet yumurta
200 ml süt (1 bardaktan biraz az)
Tarçınlı harç için:
125 gram margarin
170 gram toz şeker (1 su bardağından 1 parmak az)
2 çorba kaşığı toz tarçın
Süslemek için:
30 gram un (4 çorba kaşığından biraz fazla)
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çorba kaşığı tarçın
40 gram şeker (3 çorba kaşığından biraz az)
50 gram margarin
75 gram çekirdeksiz üzüm
1 adet yumurta
1 çimdik tuz

Hamur İçin; Unu, tuz ve şekeri geniş bir kaba eleyin. Mayayı sıcak şekerli suda eritin. 10 dakika kabarmasını bekleyin. Kuru malzemelere margarini, yumurtaları, sütü ve mayayı ekleyin. Tüm malzemeler karışana dek yoğu-run. Hamuru un serpilmiş bir zemine alın. Elastik ve yumuşak bir hale gelene dek yoğurun. Eğer hamur fazla yapışıyorsa un ekleyin. Üzerini plastik folyoyla kaplayın. Serin bir yerde 6-8 saat bekletin.
Tarçınlı harç için: Yumuşatılmış margarin, şeker ve tarçını karıştırın. Süsleme için un, kabartma tozu, tarçın ve şekeri bir kaba eleyin. İçine margarini katın. Çörek hamurunu 50 cm'ye 35 cm boyutunda bir dikdörtgen oluşturacak şekilde merdaneyle açın. Tarçınlı harcı hamurun yarısına sürün. Üzerine çekirdeksiz üzümleri serpin. Harç sürmediğiniz kısmı üzerine kapaüp, sandviç haline getirin. Elde ettiğiniz dikdörtgeni 16 parçaya kesin. Elinizle hafice burarak şekil verin. Yağlanmış bir fırm tepsisine dizin. Üzerini plastik folyoyla kaplayın. Ilık bir yerde, çörekler iki katına çıkana kadar kabartın. Yumurtayı, tuzla birlikte çırpın. Çöreklerin üzerine sürün. Daha önceden hazırladığınız süslemeyi de çöreklerin üzerine koyun. 25 dakika, önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirin.
 
Temel Çörek Hamuru (Bun)

Malzemeler

1 kg için:
600 gram elenmiş un
Yeterince tuz (2 çay kaşığı kadar)
100 gram şeker (Yaklaşık 3/5 su bardağı)
100 gram margarin
25 gram yaş maya
2 adet yumurta
200 ml süt (1 bardaktan biraz az)

Yapılışı
Unu, tuz ve şekeri geniş bir kaba eleyin. Mayayı sıcak şekerli suda eritin. 10 dakika kabarmasını bekleyin. Kuru malzemelere margarini, yumurtaları, sütü ve mayayı ekleyin. Tüm malzemeler karışana dek yoğu-run. Hamuru un serpilmiş bir zemine alın. Elastik ve yumuşak bir hale gelene dek yoğurun. Eğer hamur fazla yapışıyorsa un ekleyin. Üzerini plastik folyoyla kaplayın. Serin bir yerde 6-8 saat bekletin. Bu sürenin sonunda hamurdan parçalar koparın. Elinizle dilediğiniz şekli verin.
 
Geri
Top