Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı

Salatalı Yumurta Dolması

Malzemesi:
6 adet yumurta
1,5 çorba kaşığı ançüez püresi
2 çorba kaşığı mayonez.
Amerikan Salatası:
1 havuç
1 kereviz
1 sarı patates
100 gr. bezelye
1 büyük pancar
50 gr. salatalık turşusu
25 gr. kalamata zeytini
1 çorba kaşığı kapari
3 bardak su
1/2 bardak mayonez
Tuz

Hazırlanışı:
Önce Amerikan salatasını hazırlayın. Bunun için bir tencereye 4 bardak su koyarak buna üstleri kazınmış ve küçük zar şeklinde doğranmış havçları, kabuğu soyulmuş yine küçük doğranmış kerevizi ilave ederek suyu kaynamaya bırakın. Kaynayınca, bunlara kabukları soyulmuş ve yine bezelye büyüklüğünde doğranmış patatesleri ve bezelyeleri ilave edin. Tuz da atarak haşlayın. Sebzeler yumuşayınca suyunu süzerek bir tarafa bırakın. Sebzeler pişerken diğer taraftan da başka bir kaba pancarları ve 1 çorba kaşığı sirke ile üstlerini iyice kaplayacak kadar su koyun. Pancarlar yumuşayıncaya kadar bunları da haşlayın. Sonra da pancarları tencereden çıkararak kabukarını ayıklayın. Bunları bezelye iriliğinde parçalara kesin ve diğer sebzelere katarak soğumaya bırakın. Sebzeler soğuyunca bunlara her ikisi de ince doğranmış turşuları, kapariyi, küçük kesilmiş 2 hazırlop yumurtayı, çekirdekleri çıkarılmış ve yine küçük kesilmiş zeytinleri ve mayonezi ilave ederek iyice kanştırın. Salatayı yayvan bir tabağa düzgün bir şekilde yayın. Sonra bir tencere içnde kaynamakta olan suya 6 adet yumurta katarak bunları 12 dakika haşlayın. Sonra suyunu dökerek üzerine soğuk su ilave edin. Yumurtalar soğuyunca kabuklarını soyun. Bunları enine doğru ortadan ikiye kesin. Beyazlarını yırtmadan, sarılarını çıkarın. Yumurta sarılarına, bir buçuk çorba kaşığı ançüez püresi ile 2 çorba kaşığı da mayonez koyarak iyice karıştırın. Bunları yarım yumurta beyazlarının içlerine doldurun. Sonra da içleri doldurulmuş bu yumurtaları bir tabağa yaymış olduğunuz Amerikan salatasının içine, yarılarına kadar gömülmüş olarak düzgün bir şekilde yerleştirin ve servis yapın.
 
AMERİKAN USULÜ YUMURTA

Malzemesi:
6 adet yumurta
Yarım bardak zeytinyağı,

Ekmekleri İçin:
6 dilim ekmek
1,5 çorba kaşığı margarin

Salçası İçin:
2 domates
Yarım çorba kaşığı tereyağı
3 dilim dil

Hazırlanışı:
İçinde kızdırılmış margarin olan tavaya kabukları çıkarılmış ve yarım parmak inceliğinde kesilmiş altı ekmek dilimini ilave ederek ekmeklerin her iki taraflarını da nar gibi olana kadar kızartın. Ekmekleri delikli bir kepçe ile tabağa alarak üstlerine yarımşar dilim dil oturtun ve bir tarafa bırakın. Sonra derince bir kaba zeytinyağını koyarak kızdırın. Yağın dumanı çıkmaya başlayınca, ateşi kısın ve küçük bir tabağa yumurtaları kırarak yalnız sarısını tuzlayın. Yumurtayı yavaşça yağa kaydırın ve çatal ile derhal yumurtanın üstüne basarak yağda 30 saniye kadar iyice gömülmesini sağlayın. Sonra çatalla yumurtanın diğer tarafını çevirerek bir o kadar da o tarafını yağda gömülü pişirin. Yumurtayı delikli kepçe ile alın. Tabaktaki dilli ekmeklerin üstlerine oturtun. Diğer yumurtayı da yağa atmak suretiyle bütün yumurtaları böylece pişirin ve ekmeklerin üzerine oturtun.
Salçası için, bir kaba margarin koyarak kabuklan soyulmuş ve ince doğranmış domateslerle tuz koyarak tencerenin kapağını kapatın. Domatesler eriyip püre halini alana kadar arada bir karıştırmak suretiyle 15 dakika pişirin. Domatesler püre haline gelince bunlara yarım bardak et suyu ilave ederek suyun yansı buharlaşıncaya kadar salçayı kapaksız olarak on dakika kaynatın. Sonra salçayı süzgeçten geçirerek boza kıvamına gelene kadar kaynatın. Bu salçayı ekmekli yumurtaların üzerine dökerek hemen servis yapın.
 
Tavuk Ciğerli Tavuk Dolma

Malzemeler:
4 dilim pastırma
1 adet orta boy tavuk
Yarım kilo tavuk ciğeri
1 adet orta boy ekşi elma
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı kişniş
1 çay kaşığı karabiber
3 demet taze soğan
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Yeteri kadar tuz
Üzeri için sos:
1 adet limonun suyu
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı hardal
1 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:
Yıkanmış temizlenmiş ciğerleri ufak ufak kesin. Pastırmayı dilimleyin. Taze soğanları küçük boy kesin, tavada kızdırılmış yağa dökerek biraz kavurun. Arkadan ufak parça kesilen elmayı ilave edip biraz daha kavurun. Sonra tavanın altını kapatıp bal, karabiber, kişniş ve tuz ilavesiyle karıştırıp soğumaya bırakın. Tavuğu iyice temizledikten sonra yıkayıp süzün. Ciğer malzemesini içine doldurun. Kürdanlarla birleştirip kapatın. Tereyağını önce tavuğa sürüp, ardından zerdeçal ve hardal ile harmanlanan limon suyuna batırıp, 180 derecedeki fırına verin. 10 dakika sonra 150 dereceye düşürerek pişirmeye devam edin. Aralarda yanmaması için üzerine tereyağı ve sostan sürün. Tavuk piştikten sonra buharda pişirdiğiniz taze sebzelerle servise sunun.
 
SAN FRANCISCO

MALZEMELER
400 gr portakal
70 gr limon
4 dilim ananas konservesi
100 gr şeker
150 gr nar şurubu
500 gr su

HAZIRLIK
Lİmon ve portakalın suyunu sıkıp bütün malzemeyle birlikte mikserde karıştırın, karışımı 4 bardağa bölüştürüp bardaklara birer buz atın, birer dilim limon halkası takıp, bier pipet atarak servis edin.
 
AMERİKAN SALATALI KOYUN ETİ

Malzemeler
750 gr. koyun eti (but tarafından)
250 gr. patates
75 gr. kornişon
Katı pişmiş 3 yumurta
Tuz
Biber
Bir yeşil salata
Biraz iç bezelye
1/2 tertip mayonez.

Hazırlanışı
Eti haşlayınız. (Yenebilecek biçimde) Dilimlere kesiniz.
Haşlanmış patatesleri doğrayınız. İçine kornişon ve bezelye karıştırınız.
Mayonezi servis tabağına yerleştiriniz. Üzerine, et dilimlerini koyunuz.
Yeşil salata ve kornişonla süsleyiniz.

Not: Dana ve tavuk etleri de aynı şekilde hazırlanabilir.
 
KAKAOLU AMERİKAN BİSKÜVİSİ

Malzemesi:
160 gram un
25 gram kakao
80 gram margarin
50 gram pudra şekeri
25 gram glikoz
2 adet yumurta sarısı
1 kahve kaşığı vanilya

Hazırlanışı:
Hamur açılan yere, unu, kakao ve pudra şekeri ile eleyin. Ortasını havuz gibi açın. Buraya 2 yumurta sarısını, glikozu ve margarini katarak yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru yağ kağıdına sararak buzdolabında bir saat dinlendirin. Bir saat sonra bu hamuru unlanmış tahtada merdane ile yarım santim kalınlığında açarak, bundan yuvarlak veya dört köşe şekiller kesin. Kesilen hamurlan yağlanmış tepsiye dizin. Orta ısıdaki fırında 15 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
 
Patatesli Amerikan Keki

Malzemeler:
5-6 adet orta boy patates
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 paket hazır kremalı tavuk çorbası
2 su bardağı süt
7-8 dilim salam ya da dana jambon
1 paket hazır süt kreması (200 ml)
25-30 gr eritilmiş tereyağı
1 su bardağı süzme yoğurt
1 adet büyük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tatlı hardal
1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
1,5 su bardağı rendelenmiş taze kaşar
1 su bardağı kadar robotta çekilmiş mısır gevreği (kornfleks)

Patatesleri iyice yıkadıktan sonra ikiye bölüp bir tencereye yerleştirip Üzerini kapatacak kadar suyla dağılmamasına dikkat ederek haşlayın. Soğuyan patatesleri soyup iyice ezerek püre haline getirin. Üzerine tuz ve karabiberi serpin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; erimiş yağ, süzme yoğurt, krema, rendelenmiş soğan, dövülmüş sarımsak, hardal, pul biber, tuz, karabiber ve rendelenmiş peyniri cam ya da porselen bir kaseye koyun. Hazır çorbayı küçük bir tencereye koyun. Üzerine sütü ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Çorba karışımını ve dilimlenmiş salamları sos malzemelerinin üzerine ilave edip tel çırpıcı yardımıyla iyice kanştınn. Son olarak ezilmiş patatesi ekleyip kaşıkla tekrar iyice kanştınn. Karışım tıpkı koyu kıvamlı bir patates püresi kıvamında olacaktır. En büyük boy borcamı(porselen bir kap ya da tepsi de kullanabilirsiniz) 3 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Hazırladığınız patatesli karışımı kalıba aklanıp üzerini düzeltin. Üzerine zeytinyağı gezdirip toz halindeki komfleksi serpiştirin. 10 dk önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fımda yaklaşık 60 dakika, kenarları iyice kızanncaya kadar pişirip çıkana Biraz ılık hale gelmesini bekleyip dilimleyerek servise sunun. Not: Sade olarak ikram edebileceğiniz gibi yanına et koyarak da servise sunabilirsiniz.
 
SURF AND TURF (Hawaii)

Malzemeler

4 adet dana bonfile (180 gram)
16 adet ince doğranmış şitake mantarı
4 parça kaz ciğeri (150 gram)
2 çorba kaşığı küp doğranmış balkabağı
2 çorba kaşığı küp doğranmış pancar
2 çorba kaşığı patates püresi
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Tempura sos için:
2 adet yumurtanın akı
4 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt

Dana bonfileleri tuzlayıp, yağladıktan sonra ızgarada pişirin. Küp doğranmış pancar ve balkabaklarını tereyağında soteleyin. Kızgın bir tavada kaz ciğerlerini pişirin. Şitake mantarları beraber pişirip hazırlayın. Bu arada tempura sos malzemelerini derin bir kapta karıştırın. Servise sunarken sırası ile pişmiş bonfile, üzerine şitake mantarı ve kaz ciğerleri, sotelenmiş sebze garnitürleri, patates püresi, tempura sos koyarak servis yapın.
 
SOĞUK DOMATES ÇORBASI (Hawaii)

Malzemeler
4 adet orta boy domate
1 adet kuru soğan (küp doğranmış)
1 adet sarımsak
1 adet avokado (ince uzun kesilmiş)
2 çorba kaşığı parmesan peyniri
150 gram mersin füme (dilimlenmiş)
4 dilim tost ekmeği
1 dilim lavaş ekmeği
2 su bardağı tavuk suyu
Tuz
Karabiber
1 çorba kaşığı salça
Mango salsa sos için:
1 adet mango (küp doğranmış)
1 adet kırmızı soğan
1 adet taze kişniş
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yapılışı
Kabukları soyulup küp doğranmış ayçiçekyağında soğan ve sarımsakla beraber pişirin. Salça ve tavuk suyu ilave ederek kaynatın. Pişen domates çorbasını mikserde çekip, tuz ve biberi attıktan sonra soğutun. Bir dilim tost ekmeğinin arasına ince dilim kesilmiş avokado ve mersin fümeleri koyun. Üzerine parmesan peyniri serpip, bir dilim tost ekmeğini üzerine kapatın. Diğer iki dilimi de aynı şekilde hazırlayıp, az miktarda sıvıyağla, teflon tavada kızartın. Küp doğranmış mango, kırmızı soğan ve kişniş yaprağını karıştırın. Zeytinyağı ekleyip blendırdan geçirerek, salsa sos yapın. Lavaş ekmeği uzun uzun kesip kızgın yağda kızartın. Derin ve ağzı geniş bardağa soğutulmuş domates çorbası, mango sos, kızartılmış deniz tarağını alın. Üzerine lavaş ekmeği ve hazırladığınız tost ekmeklerinden koyarak servis yapın.
 
TEMPURA SOSLU USKUMRU (Hawaii)

Malzemeler
4 adet orta boy uskumru
2 yaprak haşlanmış pazı
1 adet küp doğranmış kuru soğan
2 adet doğranmış sarımsak
1 çay kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı risotto
2 çorba kaşığı parmesan peyniri
1 çorba kaşığı krema
2 su bardağı tavuk suyu
2 adet muz
1 çorba kaşığı havyar
Tuz
Karabiber

Tempura sos için:
2 adet yumurtanın beyazı
4 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt

Balzamik sos için:
1 tatlı kaşığı balzamik sirkesi
1 tatlı kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı mayonez

Yapılışı
Uskumru balıklarının orta kemiği ve kılçıklarını temizleyip açın. Tuz ve karabiber serpin. Açılan balıkların içine haşlanmış pazıları dizerek silindir halinde sarın. Tempura sos malzemelerini derin bir kapta karıştırın. Balık rulolarını, hazırladığınız tempura sosa batırıp çıkararak kızgın yağda pişirin. Küp doğranmış kuru soğan ve sarımsağı tereyağında pişirin. Risottoları atıp tuz, karabiber ekleyin ve beraber pişirin. Daha sonra krema ve parmesan peynirini tavuk suyuyla beraber kısık ateşte pişirin. Balzamik sirkesi, soya sosu ve mayonezi mikserde çekip sos haline getirin. Bir tabağa, dilimlediğiniz uskumruları, yanında risotto ile alın. Daha sonra doğranmış muzları, tempura sosa aüp kızgın yağda pişirin. Risottoların üzerine dizin. Balzamik sirkesi sosu ve havyar ile servis yapın.
 
Geri
Top