Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı

Amerikan Keki

2 yumurta
200 gr pudra şekeri
50 gr Teremyağ, eritilmiş
1/2 çay kaşığı vanilya esansı
50 gr un,
3 yemek kaşığı kakao
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Bir tutam tuz
50 gr ceviz, iri kıyılmış

Kenarları 20 cm. uzunluğunda kare kalıbı iyice yağlayın. Kalın bir krem kıvamına gelene dek yumurtalarla şekeri çırpın. Unu, kakaoyu, kabartma tozunu ve tuzu eleyip iyice karıştırdıktan sonra, yumurta - şeker karışımına önce yağ ile vanilyayı sonra da bunları ve cevizi katıp, iyice yedirin. Hazırladığınız kalıba boşaltıp, orta kızgınlıktaki fırında 30 dakika pişirin. 10 dakika bekledikten sonra henüz sıcakken karalere kesip kalıptan çıkarın.
 
New York Cheesecake

Malzeme:
200 gram labne peyniri
3 adet yumurta
500 gram krema
30 gram Bizim Mutfak Un
70 gram pudra şekeri
160 gram yulaflı bisküvi
20 gram Teremyağ

Teremyağ'ı tencerede eritin. Bisküvileri kırın ve eritilmiş Teremyağ ile karıştırıp kelepçeli kalıba yayın. Yumurtalar, krema, labne peyniri ve pudraşekerini robottan geçirin. Un ilave edip bir kez daha robotta karıştırın. İç malzemeyi bisküvili tabanın üzerine yayın. Önceden ısıtılmış 150 dereceye ayarlı fırında 30 dakika kadar pişirip soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 30 dakika daha pişirip tekrar soğumaya bırakın. Küp doğranmış meyve salatası ile servis yapın.
 
Armutlu Betty

450 gr tatlı sarı armut
100 gr pudra şekeri
100 gr taze beyaz ekmek kırıntısı
Bir portakalın suyu ve kabuğunun rendesi
75 gr Teremyağ, eritilmiş
Servis için;
Hazır krema ya da kaymak

Armutları yıkayıp ortalarından keserek çekirdek ve çekirdek yataklarını çıkarınız ve dilimleyiniz. Ayrı bir yerde pudraşekerini, ekmek kırıntılarını, portakal kabuğu rendesini karıştırın. Fırına dayanıklı bir kabı yağlayınız. Armut dilimlerini bir sıra dizin. Daha sonra bir sıra ekmek kırıntıları olmak üzere yağlanmış kalıbı doldururken, her sıranın üzerine erimiş Teremyağndan serpiştirin. En son kat, üzerine Teremyağ serpiştirilmiş ekmek kırıntılarından oluşmalıdır. Orta ısıdaki fırında, kızarıp gevrekleşene dek pişirin. Sıcakken krema ya da kaymak ile servisini yapın.
 
Apple Crumble

MALZEMELER
5 İRİ BOY ELMA (EKŞİ ELMA TERCİH EDİLİR)
1/2 SU BARDAĞI FINDIK VEYA CEVİZ (İRİ DÖVÜLMÜŞ)
1/2 SU BARDAĞI ESMER ŞEKER
1 SU BARDAĞI YULAF GEVREĞİ
2 ÇORBA KAŞIĞI BAL (ARZUYA GÖRE)
1/4 LİMON SUYU
2 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞI
1/2 SU BARDAĞI KURU ÜZÜM
1 ÇORBA KAŞIĞI TARÇIN

Elmaların kabuklarını soyup 4'e keserek çekirdek yataklarını çıkaralım. Üzerlerine şeker serpelim ve limon suyu gezdirerek harmanlıyalım. Bir fırın kabını Teremyağınla yağlayıp; üzerine hafifçe un serpelim. Elma dilimlerini fırm kabına yayılm. Üzerlerine fmdık ve kuru üzümleri serpelim. Tarçın serpelim. Arzuya göre balı kaşığın ucu ile elmaların üzerine gezdirelim. Teremyağını eritip, yulaf gevreğinin üzerine gezdirerek harmanlıyalım ve elmaların üzerine yayalım. Isıtılmış 200° ısılı fırında 20-25 dakika elmalar yumuşayana dek pişirelim. Fırından alıp soğutarak arzuya göre dondurma ile servis yapalım.

NOT: Elmalar ekşi değilse biraz daha fazla limon suyu ilave edin. Elma yerine armut, kayısı gibi meyvelerlede yapılabilir.
 
Kakaolu Amerikan Dondurması

Malzemeler
6 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
2 su bardağı tozşeker
4-5 tepeleme yemek kaşığı kakao
4 su bardağı süt
2 paket vanilya
2 su bardağı hazır süt kreması (200 ml x 2)

Yapılışı
Süt ve vanilyayı orta boy çelik bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, tahta kaşıkla arada sırada karıştırarak sütü kaynamaya bırakın. Diğer taraftan, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine tozşeker ve kakaoyu ilave edip mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika kadar çırpın. Böylece şeker eriyip kakaoyla iyice karışacaktır. İçi buz dolu geniş bir tencereyi hazır bekletin. Kaynayan vanil-yalı sütten 2 kepçe kadar alıp yumurtalı karışıma yavaş yavaş ekleyin. Karışımı mikserle çırparak ılık hale getirin. Bu şekilde ılıklaştırdığımz yumurtalı karışımı ocaktan aldığınız kaynar haldeki vanilyalı sütün içine yavaş yavaş aktarın. Mikserle 1-2 dakika çırparak koyu ayran kıvamında bir karışım elde edin. Bu karışımı geniş bir cam kaseye aktarın ve içi buz dolu tencerenin içine oturtun. Mikserle 2-3 dakika çırparak hafifçe ılık hale getirip içine hazır süt kremasını aktarın. Mikserle en az 5-6 dakika daha çırparak koyu muhallebi kıvamında bir krema elde edin. Bu kremayı buzdolabının derin dondurucusunda en az 1 gece bekletin. Ertesi gün dondurma kaşığıyla bardaklara alıp üzerini fındık, fıstık, cevizle süsleyerek servise sunun.
 
Meyveli Amerikan Salatası

2 adet yeşil ekşi elma
300 gr. kök kereviz
3 adet portakal
3 adet muz
3 adet limon
1 adet marul
2 adet yumurta sarısı ile yapılmış mayonez

YAPILIŞI:
Kök kerevizi soyup, temizleyin. Tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Limonlu ve tuzlu kaynar suda kerevizi cinsine göre en az 15 dakika olmak üzere haşlayın. Çok yumuşamadan haşlama suyundan süzerek çıkarın. Ekşi elmaları soyup fındık büyüklüğünde doğrayın. Muzları soyup, halka halka doğrayın. Her ikisinin üzerine limon suyu sıkıp karıştırın. Böylece kararmasını önlemiş olursunuz. Salata tabağına marul yapraklarını iri iri doğrayıp, üzerine elma ve muzları koyun. Haşlanmış kerevizleri ilave edin. Portakalların kabuğunu soyun. Çekirdeklerini çıkarıp dilimlere ayırarak salataya karıştırın.
 
AMERİKAN KÖFTESİ

İki kere kıyma makinesinden geçirilmiş süt danası kıymasıyle yeteri kadar kuru ekmek içini ve kıyılmış maydanozu iyice yoğurup aynı irilikte yassı köfteler durumuna getirmeli. Her köftenin bir yüzü çukurca olacaktır. Köfteler ızgarada kızarınca bunları sıcak yerde tutulan bir servis tabağına almalı. Bir başka servis tabağına soğan piyazı, kıyılmış maydanoz, kapari, somak, ceviz iriliğinde haşlanmış ve ayıklanmış patatesi ayrı ayrı yerleştirmeli. Pişen köftelerin çukur yüzlerine birer çiğ yumurta sarısı yerleştirdikten sonra iki servis tabağını birlikte sofraya çıkarmalı. Böylece herkes kendi isteğine göre Amerikan köftesinin garnisini tabağına almalı. Bu köftenin üstüne isteyen hazır sos da dökebilir.
 
Yulaf Ezmeli Kurabiye

MALZEMELER:
1 bardak oda sıcaklığında, yumuşak Teremyağ
1 bardak beyaz toz şeker
3/4 bardak esmer toz şeker
2 yumurta
1 paket toz vanilya
2 bardak un
1 tatlı kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1.5 tatlı kaşığı toz tarçın
3 bardak yulaf ezmesi.

YAPILIŞI:
1. Orta büyüklükte bir kâsede Teremyağ, esmer ve beyaz şekerleri mikserle çırparak krema haline getirin. Yumurtaları birer birer kırıp çırpmaya devam edin. Vanilyayı ekleyip karıştırın.
2. Un, karbonat, tuz ve tarçını bir süzgeçten eleyin. Teremyağlı karışıma ekleyip mikserin orta devrinde çırparak homojen bir hamur elde edin.
3. Yulaf ezmesini ilave edip kanştırın. Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabmda iki saat bekletin.
4. Fırını 190 dereceye ısıtın.
5. İki tane fırın tepsisinin içine yağlı kâğıt serin. Hamuru ceviz büyüklüğünde toplar şeklinde avucunuzda yuvarlayın. Tepsiye yerleştirirken aralarında en az 5 santim aralık bırakın. Hamur toplarını, toz şekere batırdığınız çatalın dişleriyle bastırarak yassı hale getirin.
6. Önceden ısıttığınız fırında 12-14 dakika kadar pişirin. Fırın tepsisinde 5 dakika soğutup, ardından fırının içinden çıkan soğutma rafı üzerine aktararak soğumaya bırakın.
 
DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE

MALZEMELER:
2 bardak (su bardağı veya Nescafe fincanı) un
1 tatlı kaşığı karbonat (yemek sodası)
1 çay kaşığı tuz
12 çorba kaşığı (170 gram) oda sıcaklığında tereyağı
1 bardak esmer toz şeker
3/4 bardak beyaz toz şeker
Oda sıcaklığında 2 yumurta
1 paket toz vanilya
1 1/4 bardak damla çikolata
3/4 bardak istediğiniz fıstık fındık (kavrulmuş olmalı).

YAPILIŞI:
1. Fırını önceden 190 dereceye ısıtın. İki tane fırın tepsisinin içine yağlı kâğıt serin.
2. Un, karbonat ve tuzu orta boy bir kâse içine süzgeçten eleyin.
3. Bir mikserin karıştırma kabına (ya da büyükçe bir kâseye) tereyağı, esmer ve beyaz şekerleri koyup orta devirde krema haline gelene dek (2 dakika) çırpın. Kâsenin kenarlarını spatulayla ara sıra sıyırın.
4. Vanilya ve yumurtayı bir küçük kâse içinde çırpıp tereyağlı karışıma boşaltın. Mikserle çırpın. Mikseri düşük devire getirin ve unlu karışımı ekleyip düzgün bir hamur elde edene dek karıştırın. Kâsenin kenarlarım arada sıyırın. Çikolata damlalarını/parçalarını ekleyin, kullanacaksanız cevizleri de koyup spatulayla karıştırın.
5. İki çorba kaşığı kullanarak tepsi üzerine tepeleme birer çorba kaşığı hamur koyun. Hamurların arasında 7 santim boşluk bırakın çünkü fınnda genişleyecekler. Fırında 13-15 dakika kadar pişirin. Ama ilk 7 dakikanın sonunda üstteki tepsiyi alt kata, alttakini de üst kata yerleştirin. Fırından çıkarınca, fırının ızgara teli üzerinde dışarıda soğutun.
 
Fıstık Ezmeli Kurabiye

Malzemeler
1.5 bardak (su bardağı veya Nescafe fincanı) un
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 bardak oda sıcaklığında tereyağı
1 bardak fıstık ezmesi
1/2 bardak beyaz toz şeker
1/2 bardak esmer toz şeker
1 paket toz vanilya
1 yumurta

Yapılışı:
1. Fırını önceden 180 derece ısıya getirin.
2. Un, tuz, kabartma tozu ve vanilyayı bir kâsenin içine süzgeçten eleyin. Kenara alın.
3. Bir başka büyükçe kâsenin içine tereyağı, fıstık ezmesi, beyaz ve esmer şekerleri koyun, elektrikli mikserin orta devrinde karışım krema haline gelene dek karıştırın. Bir yumurta ekleyin ve çırparak karışıma yedirin.
4. Unlu karışımı tereyağlı karışıma boşaltın ve dikkatlice çırparak homojen bir hamur elde edin.
5. İki tane fırın tepsisinin içine yağlı kâğıt serin. Hamurlardan bir çorba kaşığı kadar alıp avucunuzda yuvarlayarak 2.5 santim çapmda (ceviz büyüklüğünde) toplar yapın ve topları birbirleriyle arasında 7 santim kalacak şekilde tepsideki kâğıt üzerine yerleştirin.
8. Bir tabağa bir tatlı kaşığı şeker koyun. Bir çatalı (yapışmasın diye) önce toz şekere batırıp sonra hamur toplarma bastırarak hamurları düzleştirin. Çatalla artı şekli verebilirsiniz.
7. Fırında 12 dakika kadar pişirin.
 
Geri
Top