Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı

Dondurmalı Browni

12 kişilik
9 adet yumurta
600 gram şeker
3 paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tuz
300 gram ceviz içi
1,5 paket Teremyağ
1 paket vanilya
250 gram sütlü çikolata
1 çorba kaşığı sütlü kakao
hazır krem şanti
alabildiğince un

Yağı ve sütlü çikolatayı tencere koyun. Tencereyi sıcak su dolu bir kabın üzerine oturtarak çikolatayı ve yağı eritin. Ayrı bir yerde yumurtaları ve şekeri 10 dakika çırpın. Üzerine erimiş çikolata ve yağı ilave ederek 5 dakika daha çırpın. Un, tuz, kakao ve vanilyanın hepsini bir yerde karıştırın. Bunları mikserle çırptığınız karışımın içine ilave edin ve metal bir kaşıkla karıştırın. Son olarak cevizi de ilave ettikten sonra kek kalıbının içine dökün. Keki 125 dereceli fırında 70 dakika pişirin. Piştikten sonra bir dilim keserek servis tabağına alın ve üzerine kakao serpin. Kekin etrafına krem şanti sürün. Üzerine bir top vanilyalı dondurma koyun.
 
Şerit Sebze ve Greyfurt Soslu Somon

2 kişilik
200 gram somon fileto
1 adet havuç
1 adet kabak
1 adet soğan
1 çorba kaşığı Teremyağ
Tuz ve karabiber
Greyfurt sos için:
3 adet greyfurt
1 çorba kaşığı krema
2 çorba kaşığı Teremyağ

Somon filetoyu karabiber ve tuzla kapladıktan sonra iyice kızdırdığınız tavada her iki tarafını da kızartın. Somon filetonun kızarmasına yakın şerit halinde kestiğiniz kabak ve havuçları somon ile birlikte sote edin. Greyfurt sos için 3 adet sıkılmış gey-furtu suyunu çekene kadar kaynatın. Ardından krema ve Teremyağını ilave edin. Buzdolabında soğutun. Soğanı halka halka kesip unladıktan sonra fritözde altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Somon filetoyu ve sebzeleri servis tabağına edin. Üzerine greyfurt sosundan dökün. Kızarmış soğan halkalarını somon filetonun üzerine serperek servis yapın.
 
Amerikan Usulü Teriyaki Sos

5 çorba kaşığı soya sos
1 çorba kaşığı hardal
1 diş sarımsak

Malzemelerini tümünü karıştırın, sosunuz servise hazır.
 
Rokfor Sos

1 paket çiğ krema
1 diş sarımsak
4 çorba kaşığı rokfor peynir

Malzemelerini tümünü karıştırın, sosunuz servise hazır.
 
Kayısılı Barbekü Sos

200 gram ketçap
50 gram kayısı marmelatı
1 diş sarımsak
1 tutam kimyon
1 tutam zencefil
1 çorba kaşığı sirke
1 çorba kaşığı soya sosu

Malzemelerini tümünü karıştırın, sosunuz servise hazır.
 
Kırmızı Lahana ve Pırasalı Kuzu Pirzola

3 kişilik
Yarım kg kuzu pirzola
100 gram soya sos
1 demet doğranmış yeşil soğan
3 diş kıyılmış sarımsak
1 çorba kaşığı kırmızı biber
1 adet pırasa

Balsamic sirkeli kırmızı lahana için:
1 adet kırmızı lahana
4 diş kıyılmış sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı balsamic sirke
Tuz
Karabiber

Kuzu pirzolaları, soya sosu, ince kıyılmış yeşil soğan, sarımsak ve kırmızı biberin içinde bir saat bekletin. Daha sonra kızgın yağda arkalı önlü kızarttığınız pirzolaları servis tabağına alın.
Balsamic sirkeli kırmızı lahana için: Kıyılmış sarımsak ve ince ince doğradığınız lahanayı zeytinyağında sote edin. Üzerine limon suyu ekledikten sonra 5 dakika pişirin. Ardından sıcak su ekleyerek 25 dakika daha pişirin. Son olarak balsamic sirke, tuz ve karabiber ekleyin.
Pırasaları şerit halinde kesin. Fritözde gevrek hale gelene değin kızartın. Servis tabağına aldığınız pirzolaların üzerine balsamic sirkeli kırmızı lahanayı dökün. En üste de gevrek pırasaları serperek servis yapabilirsiniz.
 
Amerikan Pastası

20 santim çapında hazır pasta tabanı

Kreması:
175 gr pudra şekeri
1 yumurta akı
2 yemek kaşığı sıcak su
Bir tutam karbonat
Şekerci boyası

Kreması için; şekerci boyası dışındaki tüm gereçleri bir kabın içinde, içerisinde sıcak fakat kaynamayan su bulunan bir kaba oturtun. Karışım kalınlaşıp, çırpıcı ile yukarı kaldırıldığında yumuşak tepeler oluşturacak duruma gelene dek çırpın. Sıcak suyun üstünden alıp, birkaç damla şekerci boyası katarak, boya tüm karışıma işleyene dek çırpın. Keklerin içi ve üstü için kullanılan bu kremayı kekin üstüne sürdükten sonra küçük bir palet bıçağı ile dalgalar ve tepeler oluşturun. Tutmaya bırakın.
 
Çabuk Amerikan Pasta Kreması

175 gr pudra şekeri
1 yumurta akı
2 yemek kaşığı sıcak su
Bir tutam karbonat
Şekerci boyası

Şekerci boyası dışındaki tüm gereçleri bir kabın içinde, içerisinde sıcak fakat kaynamayan su bulunan bir kaba oturtun. Karışım kalınlaşıp, çırpıcı ile yukarı kaldırıldığında yumuşak tepeler oluşturacak duruma gelene dek çırpın. Sıcak suyun üstünden alıp, birkaç damla şekerci boyası katarak, boya tüm karışıma işleyene dek çırpın.
 
Texas Usulü Barbunya

Malzeme:
1 çorba kaşığı kimyon
3 diş sarımsak
1 adet büyük boy soğan
yarım çay kaşığı paprika biber
3 kahve fincanı konserve kurufasulye
1 adet sivri biber

Kırmızıbiberle çili toz biberi birbiriyle iyice karıştırın. Genişçe bir sos tavasının içinde sıvıyağı ısıtıp etleri ekleyin esmerleşinceye kadar pişirin. İçerisine doğranmış soğanı, ince kıyılmış sarımsağı, kimyonu, paprikayı, karabiberi ve çili toz biberiyle kırmızıbiber karışımını da ekleyin. Daha sonra et suyunu ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak kaynamaya bırakın. 45 dakika veya etler yumuşayıncaya kadar kaynatmaya devam edin. Konserve fasulyelere etin suyundan ekleyip ısıtın. Kuru fasulyeyi ve etleri bir servis tabağına alın. Üzerine dilimlenmiş sivri biberleri serpiştirerek sıcak olarak servis yapın.
 
Amerikan Pandispanya

Malzemeler (14-16 adet)
150 gr un
2 çay kaşığı kabartma tozu
25 gr pudra şekeri
1/2 çay kaşığı tuz
1 yumurta, çırpılmış
125 gr süt
4 yemek kaşığı mısırözü yağı

14-16 adet küçük kek kalıbını iyice yağlayın. Un, kabartma tozu, şeker ve tuzu eleyin. Yumurta, süt ve yağı ekleyip iyice çırpın ve düzgün bir hamur yapın. Ancak üçte ikilerini dolduracak biçimde karışımdan kaşıkla kalıplara koyun. Orta ısıdaki fırında 25 dakika, üstleri kızarana dek pişirin. 5 dakika bekledikten sonra, ortadan ikiye kesin ve henüz sıcakken Teremyağ ve reçelle servis yapın.
 
Geri
Top