Çizgi Romanlar - Geçmişten, günümüze

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Mister No, Sergio Bonelli ve Galliano Ferri ikilisinin yarattığı çizgi roman ve baş karakter. İtalya'da 1975 Haziran ayında ilk serüveni yayımlanmıştır.

İtalyan çizgi romanında bir dönüm noktasıdır. Ona bu sıfatı kazandıran en önemli özelliği, western olmayan ilk Bonelli karakteri olmasıdır.

250px-Misterno.jpg
Dürüst, samimi, alkol ve güzel kadın düşkünü, tembelliği seven bir kişiliğe sahiptir.

II. Dünya Savaşı'na Amerikan hava kuvvetlerinde savaş pilotu olarak katılan Mister No (asıl adıyla Jerry Drake) savaş sonrası prototip bir hippi olarak, Brezilya'nın Manaus kentine yerleşmiş ve bir Pırpır satın alıp turist rehberliği yapmaya başlamıştır. Küçük uçağıyla Amazon Nehri üzerinde turist gezdirerek hayatını kazanmaktadır. SS takma adlı (asıl adı Otto Kruger) turist rehberliği yapan Alman bir arkadaşı vardır.

Olaylar Amazon nehri boyunca Brezilya, Kolombiya, Guyana gibi ülkelerde geçer. Kahramanımızın Karayip Denizi'nde dolanıp Haiti'ye uzanmışlığı da vardır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1948-1950 yılları arası konu edilse de araba modelleri, kostümler, diyaloglarda geçen bazı kelimeler gibi detaylar, Vietnam Savaşı sonrasından izler taşımaktadır.

Yardımcı karakterler

Jerry'nin sıkı dostları arasında, barmen Paulo Adolfo, tamirci Augustino, şarkıcı Dana Winter sayılabilir. New York'taki dostları ise çenesi düşük barmen Harvey Fenner, kulüp sahibi Max Culver, arkeolog Patricia Rowland ve özel dedektif Phil Mulligan'dır.
 
Son düzenleme:

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Örümcek Ayak, Belçikalı çizgi romancı Morris (Maurice De Bevere)'in hem senaryosunu yazıp hem de resimlediği, 1956'da yayımlanan Red Kit (Lucky Luke) albümüdür. Özgün adı Lucky Luke contre Phil Defer olan ve Belçika'da Dupuis yayınevi tarafından özgün dili olan Fransızca olarak basılan albüm, Türkiye'de 1970'li ve 1980'li yıllarda Milliyet Yayınları'nın Red Kit serisinin 50. albümü olarak çıkmıştı. Oysa albüm özgün serinin 8. kitabıdır. Türkiye'de birçok kereler farklı formatlarda basılan albüm son olarak 2009 yılında Yapı Kredi Yayınları'ndan bu serinin 27. kitabı olarak çıktı. Kalite olarak özgün haline en yakın baskı bu son baskıdır.

Serinin diğer albümleri gibi konusu 19. yy'da Amerika'nın uzak batısında geçen bu western parodisi çizgi roman Morris'in henüz senarist René Goscinny ile birleşmemiş olduğu ve senaryosunu kendisinin yazıp yine kendisinin resimlediği ilk dönem eserlerinden biridir. Yalnız başına ürettiği dokuz albümden sekizincisidir. Morris'in tüm ilk dönem eserleri albüm halinde yayımlanmadan önce çizgi roman dergisi Spirou'da kısa bölümler halinde tefrika edilmişlerdir. "Örümcek Ayak" (Lucky Luke contre Phil Defer) albümü ise bunların aksine Spirou'da yayımlanmamış, doğrudan albüm halinde çıkmıştır.

Bu albümden sonra Morris, senarist René Goscinny'yi ekibine katmış ve birlikte 1958'de serinin 9. albümü olan Demiryolu Haydutları (Des rails sur la Prairie)'nı çıkartmışlar ancak aynı yıl Morris yine tek başına 10. albüm olan Mavi Ayaklara Karşı (Alerte aux Pieds Bleus)'yı yayımlamıştı. 11. albümden itibaren de Goscinny'nin 1977'deki ölümüne kadar ikili bir daha hiç ayrılmamıştır.

Morris bu çizgi romandaki Örümcek Ayak karakterini Amerikalı aktör Jack Palance'dan esinlenerek çizmiştir. Aslında bunu diğer başka albümlerinde de tekrarlayacak, dönemin ünlülerini çizgilerinde kullanacaktır. Bu ünlüler arasında Michel Simon, Jean Gabin ve Louis de Funès de vardır.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
233px-Red_Kit_Pat_Poker%27e_Kar%C5%9F%C4%B1_kitap.jpg
Pat Poker'e Karşı, Belçikalı çizgi romancı Morris (Maurice De Bevere)'in 1953'te yazıp çizdiği Red Kit (Lucky Luke) macerası. Özgün adı Lucky Luke contre Pat Poker olan ve Belçika'da Dupuis yayınevi tarafından özgün dili olan Fransızca olarak basılan albüm, Türkiye'de 1970'li ve 1980'li yıllarda Milliyet Yayınları'ndan Kumarbaz adıyla çıkmıştı. Albüm serinin beşinci kitabıdır. Türkiye'de birçok kereler farklı formatlarda basılan albüm son olarak 2007 yılında Yapı Kredi Yayınları'ndan "Pat Poker'e Karşı" adıyla ile çıktı. Kalite olarak özgün haline en yakın baskı bu son baskıdır.

Serinin diğer kitapları gibi bir western parodisi olan bu Red Kit macerası, daha çok Morris adıyla tanınan Belçikalı çizgi romancı Maurice De Bevere'in ilk dönemine ait albümlerden biridir. Asıl ününe, 1958'de senarist René Goscinny'yle birlikte çalışmaya başladıktan sonra kavuşan ve 1960'lı ve 1970'li yıllar boyunca en espirili ve en iyi albümlerini çıkartan Morris'in bu ilk dönemine ait albümlerdeki çizgileri de sonrakilerden biraz farklılık gösteriyordu. Özgün serinin 5. albümü olan "Pat Poker'e Karşı", diğer ilk dönem albümleri gibi daha önce Spirou dergisinde kısa hikâyeler halinde tefrika edildiği için iki ayrı hikâyeden oluşuyordu (diğer ilk dönem albümleri de 2-3 hikâyeden oluşmaktadır):

1. hikâye: "Nettoyage à Red City" (Red City'de Temizlik)
2. hikâye: "Tumulte à Tumbleweed" (Tumbleweed'de Curcuna)
 
Son düzenleme:

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Punisher (Cezalandırıcı) , Gerry Conway, John Romita ve Ross Andru tarafından yaratılan ünlü bir çizgi roman karakteridir. İlk olarak The Amazing Spider-Man'ın 129'uncu sayısında (Şubat 1974) ortaya çıkan bir anti-kahramandır.

250px-Punisher.jpg
Hikayesi: Punisher'ın gerçek adı Frank Castle'dir. Punisher suçla savaş için, işkence, adam kaçırma ,tehdit, öldürme gibi yöntemleri geçerli sayan bir karakterdir. Ailesi New York Central Park' ta bir mafya cinayetine tanık olması ve mafyanın bunu farketmesi üzerine öldürülmüştür. Bunun üzerine Frank Castle mafyayla, her tip suçlularla, teröristlerle savaşan bir adam, Punisher'a dönüşmüştür. Birçok insan tarafından ailesinin intikamını almaya çalıştığı sanılsada, aslında düşüncesi bütün kötüleri cezalandırmakdır.

Silahları: Punisher öldürdüğü suçlulardan aldığı ve askeri kaynaklarının ona sağladığı silahları kullanır. Güvenli evlerinde birçok silah bulundurur.

Castle sık sık silahlarını optiklerle, reflex dürbünleriyle, gece görüş dürbünleriyle, fenerlerle, bomba atarlarla, susturucularla, yüksek kapasiteli şarjörlerle modifiye eder ve yapacağı göreve göre çukur uçlu (ing. hollow point - çekirdek yaklaşık olarak %68, bazı özel mermilerde ise %300 oranında genişler ve keskin uçları vurulan kişinin iç organlarını yırtar ), zırh delici (genelde merminin çekirdek kısmı tungsten ya da çelik gibi sert metallerden yapılır), düşük hızlı (gürültüyü azaltır) ve daha birçok çeşitte mermi kullanır.
Punisher daha eski olan çizgi-romanlarında genelde Vietnam'dan kalma 223. Remington atan bir M16, Browning Llama tabancası ve M60 makineli tüfeği kullanırdı ancak şu anda devam eden Max 'tan yayınlanan serisinde genellikle SOPMOD paketleriyle görevinin gerektirdiği şekilde modifiye ettiği M4 karabina, M60 makineli tüfeği, HK USP, Sig Sauer P226 tabancaları ve pompalı tüfekler kullanmaktadır.

Yine eski çizgi-romanlarında araç olarak modifiye edilmiş vanları kullanmaktaydı. Bu vanlar genellikle ağır zırhla güçlendirilmiş, yüksek motor modifikasyonlarına sahip, birçok silah barındıran ve yüksek telekomünikasyon olanakları sağlayan özelliklere sahipti. Ayrıca birçok çizgi-romanında motorsiklet, helikopter, hız botları gibi araçları kullanmıştır. Marvel Max serisinde ise genelde Hummer H1, Humvee ve başka arazi araçlarını tercih eder.
 
Son düzenleme:

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Pırılkız. Yazar Hakan Tacal ve çizer Mahmud A. Asrar tarafından yaratılan çizgiroman karakteri. Pırılkız'ın ilk macerası "ilk iş günü" Rodeo Strip dergisinin ilk altı sayısında yayımlandı. (2004-2005)

Kurgu bir evren olan Mor Bulut Gezegeni nde İman Limited ile birlikte varolmaktadır.

Karakter geçmişi

Pırılkız, gezegeni kaplayan ölümcül mor bulutun üzerinde kurulmuş olan Işık Şehrinde alt sınıfa ait sıradan bir genç kızken, şehrin maskotu olarak özel güçlerle donatılmış "Bayan Mucize" elim bir kazada ölünce yerine geçmek için özel formülle süper güçlere sahip bir maskota dönüştürülür. Kendini otomatik bir sefa aleminde kaybeden Işık şehri sakinleri için sadece bir eğlencedir. Oysa ki olaylar onu bir maskottan fazla bir şey olmaya zorlayacaktır.

Yayımlanan öyküler
  • İlk İş Günü_ Rodeo Strip dergisi 1-6.sayılar (kasım 2004- mayıs 2005)
  • Bul ve Kaybet_ Rodeo Strip dergisi 11.sayı (Ocak 2006)
  • K'noog'un İntikamı_ Rodeo Strip 14.sayı (Nisan 2006)
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Red Kit, Belçikalı karikatürist Morris (1923-2001) tarafından çizilen çizgi romandır. Orijinal adı Lucky Luke olan çizgi romanın maceralarının bazıları Fransız René Goscinny (1926-1977) tarafından yazılmıştır. Morris'in ölümünden sonra bazı maceralar Fransız Achdé tarafından çizilmiştir.

Gölgesinden hızlı silah çeken yalnız kovboy "Red Kit" sadık beyaz atı Düldül (Jolly Jumper) ve sevimli köpeği Rin Tin Tin (Rantanplan) ile beraber suçluların ve adaletsizliğin amansız düşmanıdır. Suçluları temsil eden Dalton kardeşler; Joe, William, Jack ve Averel birçok macerada yer alırlar. Diğer unutulmaz karakterler Kalamiti Jane, Billy Kid, Yargıç Roy Bean, Jesse James, Akbaba, Posta arabası sürücüsü Hank ve Cenaze Levazımatçı'sıdır.

Türkçe adlandırma

RedKit2.png
Lucky Luke, Türkiye'de Red Kit isminin verilmesinin hikâyesi şöyle; Ferdi Sayışman'ın, daha sonra isim babası olacağı Red Kit ile tanışması 1954-56 arasında rastlıyor. "O zaman Lucky Luke'un maceraları Fransız Spirou dergisinde çıkıyordu. Burada da yayınlamaya karar verince, Türkçe ne isim koyalım, diye düşünmeye başladık. Bir arkadaşın çıkarmak istediği Red Rider (Kızıl Sürücü) diye bir dergi vardı. Ben de Bil Kit diye başka bir derginin kopyasını yapıyordum. Red kısmını Red Rider'dan Kit kısmını da Bil Kit'ten aldık, Red Kit oldu."

Türkiye'de sinema uyarlamaları

Red Kit dünyada pek çok defa animasyon ve televizyon serisi olarak filme çekilmiştir. 1983'den sonraki maceralarında sigarayı bırakmış ve ağzında bir saman parçası tutmaya başlamıştır. Dünyada ilk kez Türkiye'de sinemaya aktarılmıştır. 1967'de Öztürk Serengil'in başrolünü oynadığı filmde Öztürk Serengil gördüğü bir rüyada kendini Red Kit sanar ve vahşi batıda maceradan maceraya koşar. 1971 yılında ise İzzet Günay Red Kit olur ve Daltonlarla mücadele eder. 1974 yılında ise son Red Kit Aram Gülyüz'ün yönetiminde Sadri Alışık'tır.

Türkiye'deki yayın öyküsü
  • İlk defa 1956 yılında Turhan Selçuk'un çıkarttığı Dolmuş adlı mizah dergisinde gözüktü. Orijinali renkli olan Red Kit (Lucky Luke) telif hakkı ödenmediği için ancak kopyalanarak ve siyah beyaz çizgilerle, aslına sadık olmayan bir biçimde yayımlanabiliyordu. Kopyalama orijinal baskının üzerine aydınger kağıdı koyularak yapılıyordu.
  • 1959 yılı ortalarında Adnan Şakrak'ın Bilge Yayınları'ndan haftalık fasiküller olarak çıktı. 32'şer sayfa olan fasiküller küçük boy ve siyah beyaz basılıyordu. Dolgu malzemesi olarak kullanılan başka çizgi romanlarla birlikte 1961 yılına kadar çıkmaya devam etti. ilk zamanlar çevirmen Ali Öndeş'ti. Çizgileri ise Hayri Önder, Erol Kandiyar, Fuat Yılmaz, "Bora" ve Erdoğan Bozok kopyalayıp çiziyorlardı. Bunlar Şilliler'in de kopya çizerleriydiler.
  • 1962'de Karaca Yayınları tarafından çıkarılan haftalık Arkadaş dergisinde ilk kez özgün haliyle tefrika edildi. Dergide çıkan üç macera ertesi yıl oldukça kaliteli olarak hazırlanmış albümler haline getirildi. Bunlar Avrupa'daki özgün albümlere tıpatıp benzeyen renkli ve büyük boy albümlerdi.
  • 1962 ve 1963 yılları arasında Sait Yurdagül'ün sahibi olduğu Yurdagül Yayınları'ndan haftalık fasiküller halinde çıktı.
  • 1965-1971 tarihleri arasında Red Kit Bilge Şakrak tarafından da yayımlanıyordu. Büyük ve küçük boy seriler halinde basıldı.
  • 1965'ten itibaren kardeşi Asım Şakrak'ın sahibi olduğu Kardeş Yayınevi de başka bir Red Kit serisi çıkarmaya başladı. İki kardeş yayınevi birbirlerine rakip olmuşlardı. Arada özel albümler de bastılar. 1969 serisinde "Lucky Luke" ismi logoya eklendi.
  • 1972'de Milliyet Çocuk Dergisi'nde özgün renk ve çizgileriyle yayımlanmaya başladı. Red Kit, Milliyet Yayınları'nca yayın hakları alındıktan sonra aslına sadık olarak yayınlanabildi.
  • 1974'te Yaşar Şilliler'in sahibi olduğu Şilliler Yayınevi tarafından çıkartılmaya başlandı. Tekrar edilen baskılarla 1980'lerin sonuna kadar aralıklarla çıkmaya devam etti. Tekrar sürümler ciltler halinde de yapıldı.
  • 1984, Milliyet Yayınları, Milliyet Çocuk Dergisi'nde çıkan maceraları ayrıca seri albümler halinde de yayımladı.
  • 1980'lerin ortasında Nil Yayınları'ndan ciltli ve küçük boy olarak bol miktarda basılarak piyasaya verildi.
  • 1994'te Milliyet Yayınları'ndan çıkan albümler, Milliyet Gazetesi'nin ekleri olarak da okuyucusuna verildi. Değişik zamanlarda bu ekler tekrar tekrar verildi.
  • 1996, Milliyet'in yan kuruluşu AD Yayıncılık tarafından yayımlandı. Bunlar Avrupa'daki orijinallerini aratmayacak üstün kaliteli baskılardı. İlk beş macera sert mukavva kapaklıydı. Sonrakiler karton kapaklı çıktı.
  • 1990'ların ortalarında Gelişim Yayınları'nca 'çocuk eğitim kitapları dizisi' olarak sunulan Red Kit fasikülleri ise okumayı öğrenme tekniğine göre alt yazılı olarak düzenlenmişlerdir.
  • 1996 yılından itibaren İnkılâp Kitabevi tarafından büyük boy renkli albümleri orijinaline uygun formatta yayınlanmıştır. Bu serinin Türkçe adları da orijinal adlarına daha uygun seçilmişlerdir. Milliyet Yayınları da dahil önceki Red Kit'lerin adları, özgün adlarının anlamlarından farklılıklar gösteriyordu (tabloya bakınız)
  • 2007'den itibaren de Yapı Kredi Yayınları'ndan Eray Canberk'in çevirisiyle büyük boy ve renkli olarak çıkmaya başladı. 70 albümlük serinin tamamını basmayı planlayan yayınevi Nisan 2010 itibariyle serinin 31. albümü olan "Joss Jamon'a Karşı" yı çıkartmıştır.
Not 1: Türkiye'de başlarda birçok çizgi romanda yapılmış olduğu gibi Red Kit'de de kopya çizgilere yer verilmiş olmakla birlikte, hiçbir zaman yerli üretim bir Red Kit çizilmemiştir. Oysa aynı dönemlerde 9 adet yerli yapım Tenten macerası üretilmişti. Red Kit'in ilk birkaç macerasında çizer Morris'in farklı çizgi tekniğinden ötürü bu maceralar yanlış olarak 'yerli yapım Red Kitler' olarak tanımlanmıştır.

Not 2: Red Kit'in maceralarının tamamı henüz Türkiye'de eksiksiz olarak yayımlanamadı.
 
Son düzenleme:

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Robinson Crusoe & Cuma, Daniel Defoe Robinson Crusoe adlı kitabından esinlenerek Gürcan Yurt'un ilk defa Temmuz 1997 tarihinde L-Manyak dergisinin 19. sayısında çizmeye başladığı popüler bölümdür. Robinson Crusoe bir ada mahsur kalmış bir denizcidir. Cuma ise o yakınlardaki bir grup yamyam tarafından oraya yemek olarak getirilmiş bir yabancıdır.

Robison Crusoe hayatta kalmak ve rahat bir yaşantı sürdürmek için adada yel değirmeninden, şarap mahsenine kadar birçok şey inşa etmiş; kendini Cuma'ya bir İngiliz asilzadesi olarak tanıtmıştır. Aslında yorkshire'ın kenar mahallesinde yetişmiş, gemilerde hep itilip kakılan bir tayfa olmaktan öteye gidememiştir. Cuma ise Robinson'un tek arkadaşıdır. Robinson ile Cuma adada geçinip giderler.

Adadaki olaylar gerçek hayattaki günlük olaylardan esinlenerek çizilmiştir. Örneğin; Robinson ve Cuma, bir geyiğin çektiği at arabaları ile adada seyahat ederken önlerine ormandan bir ayı çıkar ve at arabasının yolunu keser. Ayının saldırmak gibi bir amacı yoktur. Sadece kendi habitatında yaşamaktadır. Robinson ise aniden önlerine çıkan bu hayvana çok sinirlenir ve arabada bulunan bir lövye ile ayıyı kovalar. Bu durum günlük haberlerde okuduğumuz ya da gördüğümüz herhangi bir olaydan esinlenerek kaleme alınmıştır. Çünkü Türkiye'de trafikte aniden ana yola çıkan ve kazaya mesuliyet verebilecek olaylar çok olur ve bu olaylardaki araç sürücüleri birbirleri ile çoğu zaman kavga ederler. Bunun gibi birçok günlük olay Gürcan Yurt'un karikatür konularının içinde yer alır.

Kimi karikatürist eleştirmenlerine göre ise Robinson yöneten, Cuma ise yönetilen sınıfı temsil eder. Bu iki sınıf arasındaki çatışma kitaptaki olayların büyük çoğunluğunu oluşturur. Cuma, Robinson tarafından sürekli ezilir ve buna isyan eden Cuma karşılık verir. Bunun sonucunda ise Robinson tarafından cezalandırılır.

Robinson Crusoe hernekadar İngiliz olduğuyla övünse de o aslında tipik bir Türk'tür. Çünkü Gürcan Yurt, Robinson karakteri ile bir Türk'ü canlandırmıştır. Hemen hemen tüm diyologlardan bu anlaşılabilir. Robinson kendini adanın kralı olarak görür. Cuma'yı baca temizleme gibi en pis işlerde çalıştırır; kendisi sadece emir verir. Deniz kaplumbağası yerken Robinson, Cuma'ya çatalı ortaya batırmamasını, önünden yemesini söyler. Futbol hastasıdır. Asla yenilmeyi kabullenemez. Bunun gibi birçok örnek Gürcan Yurt'un kitaplarında bulunabilir.

Robinson Crusoe & Cuma serisinin son kitabı olan Robinson Crusoe & Cuma 5 kitabevlerinde satılmaktadır.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Sandman, Neil Gaiman tarafından yazılıp DC Comics/Vertigo tarafından 1988 ile 1996 yılları arasında yayınlanan, 10 cilt halinde toplam 75 sayıdan oluşmuş çizgi roman serisidir.

Modern Çağın en orijinal, sofistike ve sanatsal açıdan en çok arayışa sahne olmuş çizgi romanı olduğu kabul edilir. Klasik süper-kahraman çizgi roman türünün dışında yer alan Sandman çoğunlukla korku, mitoloji ya da fantastik kurgu öğelerinden beslenir.

Konusu: Bu aile dışında normal insanlar, süper kahramanlar, melekler ve ifritler dahil pek çok oyuncunun, "Dreaming" adı verilen Rüya diyarları, "Waking" olarak adlandırılan Dünya, Cehennem, Ashard ve Peri Diyarı (olasılıkla Avalon) gibi pek çok diyarda, geniş bir zaman ve tema skalasında içiçe geçmesiyle oluşmuş bir öyküye sahiptir.

Yazar Neil Gaiman'ın en kısa özetini yapma amacıyla, Endless'in hikâyelerinin anlatıldığı Endless Nights eserinde "Rüyalar Kralı, bir kişinin ya değişeceğini ya da ölümle yüzleşeceğini öğrenir, ve kararını verir" cümlesiyle belirttiği üzere arka planda Morpheus ve onun değişim üzerindeki direnci ve bunun sonuçları ile ilgilidir.

A Midsummer Nights Dream öyküsüyle 1991 yılında Dünya Fantastik Edebiyatı Ödülünü alan Sandman, bu ödülü alan ilk ve -kurallar herhangi bir başka çizgi roman bu ödülü alamasın diye değiştirildiği için de- tek çizgi romandır.

Genel olarak hikâyeleri dünya mitolojilerinden, masallardan ve kutsal kitaplardan esinlenerek ve pek çok göndermelerle kurgulanarak yazılmıştır. Türkçe'ye ilk altı kitap Arkabahçe Yayınları tarafından çevrilmiştir, diğerlerinin ise çevrilme çalışmaları devam etmektedir.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Scott Pilgrim; Bryan Lee O'Malley tarafından yazılan ve çizilen bir çizgi roman serisidir. Ağustos 2004 ile Temmuz 2010 tarihleri arasında, altı bölüm olarak Portland merkezli bağımsız çizgi roman yayınevi Oni Press tarafından
200px-ScottPilgrim.jpg
basılmıştır. Seride 22 yaşında, Toronto'da yaşayan ve Sex Bob-omb adlı grupta bass gitar çalan Scott Pilgrim'in hayatı konu edilmektedir. Scott, Ramona Flowers adında Amerikalı bir kıza aşık olmuştur ve onun "yedi kötü eski sevgili"sini yenmek zorundadır.

Çizgi romanın film adaptasyonu Scott Pilgrim vs. the World adıyla Ağustos 2010 tarihinde gösterime girdi. Michael Cera ve Mary Elizabeth Winstead'in başrolde oynadığı filmin yanında aynı isimle (Scott Pilgrim vs. the World: The Game) video oyunu da piyasaya sürüldü.

Ödüller: 2005'te O'Malley "The Doug Wright Ödülü" (Best Emerging Talent) Scott Pilgrim'in ilk bölümüyle kazandı. [5] Ayrıca "Harvey Ödülleri"nde üç dalda aday gösterildi. (Best New Talent, Best Cartoonist, Best Graphic Album of Original Work).[6] 2006'da, O'Malley "Joe Shuster Ödülleri"nde (Outstanding Canadian Comic Book Cartoonist (Writer/Artist)) aday gösterildi. O'Malley 2006'da Eisner Ödülleri'nde Scott Pilgrim Vs. The World ile (Best Writer/Artist—Humor) aday gösterildi.

2007'de O'Malley Harvey Ödülü'nü kazandı.
 
Son düzenleme:

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Superman, çizgi roman kahramanı. Tüm çizgi roman dünyasının en popüler ve tanınan hayalî karakterlerinden biri ve önemli bir Amerikan kültürel ikonudur.

İlk Superman 1933 yılında yaratılmış kel bir karakterdir. Uzaydan üstün güçleri ile gelip dünyayı istila edecek bir kötü adam olarak düşünülmüştü ama Jerry Siegel ve Joe Shuster bu konsepti satamadılar. 1938'e kadar Superman'in tasarımları değiştirilip duruyordu. Haziran 1938'de "DC Comics #1" dergisinde Superman ilk defa halka sunuluyor. Bu bildiğimiz Superman kostümünün tasarımı o zamanki sirklerde gösteri yapan "güçlü adam"ların giydiği gibi tayttır. Modern zamanlarda dalga geçildiği gibi bacaklarındaki taytın üzerinde bir don vardır ki, o zamanlar sirklerde gösteri yapan güçlü adamların neyi saklamak için giydiğini tahmin edersiniz. Kostüm renkleri Amerikan bayrağına gönderme yapmak için mavi-kırmızıdır. Yıllar boyunca birçok kahramanın Batman dahil, kostümü değiştirilirken, Superman değişmez, değiştirilemez 71 yıl boyunca, çünkü o kostüm görsel olarak bir ifadedir.

1938'de göğsünde bir üçgen içinde adının baş harfi vardır. Bu üçgen Amerikan polis rozetine göndermedir. Tabii daha sonra bu yavaş yavaş şimdiki elmas şeklindeki "S" amblemine dönüşür.

Güçlerine gelince, giderek arttırılır. İlk başta sadece çok güçlü, ve hızlıdır, uçamaz, çok yükseğe zıplar. ama uçaklar hayatımıza girince, sıradan insan bile Superman'den hızlı hareket edebilir, uçabilir hale gelir. O zaman Superman'e yazarları tarafından uçma gücü verilir .Yani Superman'in güçleri teknolojinin gelişmesi ile artar, çünkü o her zaman teknolojinin ve onu kullanan sıradan insanın önünde olmazsa süper insan olamaz. Superman Nietzsche'nin Ubermensch (üstün insan) kavramı temele alınarak yaratılmıştır. Bu kavram da önemli olan fiziksel güç değil erdemdir.

Kimdir?: Gerçek kimliğini gizlemek için Clark Kent adını kullanır.
Jor-El ve annesi Lara tarafından patlamak üzere olan Kripton gezegeninden kurtulması için bir roket ile Dünya'ya gönderilir. Jor-El'in Kal-El'i Dünya'ya göndermesinin sebebi sarı güneşin ona çok üstün güçler vereceğini bilmesidir. Kansas'da Smallville kasabası yakınlarına düşen Kal-El'i Martha ve Jonathan Kent isminde iki çiftçi bulur ve ona Clark ismini vererek kendi çocukları gibi yetiştirirler. Üniversiteyi okumak için Metropolis kentine gelir. Üniversiteyi bitirince Daily Planet gazetesinde işe başlar.Burada Lois Lane ile tanışır ve olaylar gelişir. Superman ismini ona veren Lois Lane'dir. Ayrıca birçok lakabı vardır. Bunlardan bazıları : "The Man of Steel", "The Man of Tomorrow" ve "The Last Son of Krypton". Anlamları ise "Çelik Adam", "Yarının Adamı" ve "Kripton'nun Son Oğlu".

Kıyafeti: Altına mavi Tayt, Mavi Tayt'ın üstüne de Kırmızı Slip Külot giyer. Üst Kısmında Mavi bir sweatshort giyer üzerinde S işareti vardır ki megolamanlık olarak yorumlanabilecek bu ayrıntı Kırmızı Peleri'ninde de vardır. Kıyafetinin ortak noktası saten olmasına rağmen yanıp, yırtılıp, sökülüp Superman'ı çıplak bırakmamasıdır. Örümcek adam gibi diğer figürlerin elbisesinin aksine Superman'ın kıyafeti de özel güçlere sahiptir.
 
Top