Çizgi Romanlar - Geçmişten, günümüze

Tommiks (Capitan Miki) 1955 yılından beri Türkiye'de yayınlanan ve kardeş yayın olan Teksas (Il Grande Blek) ile birlikte çocuklar ve gençler arasında çok büyük ilgi görmüş İtalyan yapımı bir çizgi romandır. Bu romana olan ilgi o dereceye varmıştır ki Türkiye'de bütün çizgi romanlar Teksas-Tommiks adıyla anılmaya başlanmıştır.

Çizerleri ve yayımcısı

Tommiks çizgi romanı 1951 yılında İtalya'nın EsseGesse çizim-stüdyosu tarafından geliştirilmiştir ve Capitan Miki adı altında 16 yıl süreyle çizilmeye devam etmiştir. EsseGesse stüdyoları, ismini kurucuları olan üç çizerin soyadlarından almıştır: Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon ve Pietro Sartoris (S.G.S. yani İtalyanca okunuşuyla
200px-Tommiks_ceylan_cilt24.jpg
EsseGesse). 1951-1967 yılları arasında EsseGesse Tommiks çizgi romanını 825 fasikül halinde yayınlamıştır. Türkiye'de ise Tommiks ilk olarak 1955 yılında Erdoğan Egeli'nin (1925-1983) sahipliği altındaki Ceylan Yayınları tarafından yayınlanmaya başlamıştır. Kapaklarını Samim Utkun'un çizdiği bu çizgi romana Türkiye'deki Tommiks adını da gene Samim Utkun vermiştir. Daha sonraki yıllarda Tommiks, Tay yayınları, Ecem ve Aksoy Yayıncılık tarafından siyah-beyaz haliyle 2002 yılına kadar basılmağa devam etmiştir. 2004 yılından beri de Hoz Comics tarafından renkli ve kuşe kâğıtta yayınlamağa başlamıştır.

Konusu

150px-Tommiks.gif
Yüzbaşı Tommiks (Capitan Miki) 1835 ve 1840 yılları arasında Amerika'da yaşayan 15 yaşında bir korucudur (rancer). Bu dönem Amerikan tarihinde "Altına Hücum" veya "Batıya Göç" dönemi olarak bilinir ve Hollywood'un kovboy (Western) filmlerinin konu aldığı dönemdir. O dönemde Kuzey Amerika'nın batısı henüz yeni yerleşime açıldığı için bazı bölgelerde ciddi bir yasadışılık dönemi yaşanmıştır. İşte bu dönemde Tommiks Nevada'nın göbeğindeki Kulver (Coluver) Kalesi civarında düzeni sağlamakla görevlendirilmiştir. İki alkolik karakter, Konyakçı (Doppio) ve Doktor (Salasso), her macerasında ona eşlik ederler. Bu ikili, bir yandan kendilerini sürekli komik olayların göbeğinde bulurken; diger yandan da arkadaşları Miki'nin yardımına koşmaktan geri kalmazlar. Hepsinin ortak düşmanı da koruculardan intikam alma hevesiyle her seferinde yeniden karşılarına çıkan kılık değiştirme şampiyonu Binbir Surat'tır (Magic Face).

Karakterlerin kökeni

220px-ALBUQUERQUE%27de_George_%27Gabby%27_Hayes.jpg
İtalyan EsseGesse ekibinin 1951 yılında yarattığı,Türkiye'de Tommiks olarak tanınan ünlü çizgi roman Capitan Miki de de o devirde İtalyan çizgi romancıların sıklıkla başvurdukları sinemadan tanıdık simaların çizgi romana taşınması yöntemi uygulanmıştı. Söz konusu çizgi romanda Tommiks karakteri Anthony Perkins'ten, Konyakçı karakteri Walter Brennan 'dan, Doktor Salasso ise "Stagecoach" filmindeki Thomas Mitchel 'in oynadığı alkolik doktordan esinlenilerek yaratılmışlardır.[1]Konyakçı (Doppio) karakterine esin kaynağı olabilecek sinema adamlarından biri de 1940'lı yılların western karakter oyuncusu George 'Gabby' Hayes'dir. 1948 yapımı Albuquerque filminden alınan sahnede de görüldüğü gibi Konyakçı karakterinin bire bir kopyası gibi durmaktadır.

Tommiks parodisi

Türkiye'de yayımlanan çizgi mizah dergisi Lombak'ta 2003 yılında Göksel (soyadını hiçbir zaman belirtmemiştir) adlı mizahçının Göxel takma adıyla yazıp çizdiği bir Tommiks parodisi de vardır. "Yüzbaşı Tommiks" adını taşıyan ve "Teksas Tommiks hastalarına özel" üst başlığı ile yayımlanan bu çizgi roman İtalyan EsseGesse'nin ürettiği Tommiks (Capitan Miki)'in Türk kültürü ve yaşam tarzına uyarlanmış bir versiyonuydu.

Her dergi sayısında iki sayfayı kaplayan bu siyah beyaz (daha doğrusu başlığı renkli, diğer bölümler de iki tonlu monokromdu) resimli romanın karakterleri de orijinalleri ile aynı adları taşıyorlardı ve hem karakterler hem de çevre orijinal Tommiks'in bire bir kopyası gibiydi. Oldukça uzun bir süre yayımlanan bu çizgi romanda maceralar hep "Kulver Kalesi"nde geçiyordu, ama mizansen ve avam tarzda konuşmalar sanki maceraların Türkiye'de herhangi bir askeri birlikte geçtiği izlenimini vermekteydi.
 
Son düzenleme:
Yüzlerce yıl önce Orta Asya'da yaşadığı düşünülen, Yalçın Didman tarafından 2005 yılında yaratılmış dişi çizgi roman kahramanı.

İlk macerası Rodeo Strip dergisinin 5. sayısında çıkmıştır.
 
Ustura Kemal, ressam Haldun Sevel'in hazırladığı aynı isimli çizgi romanın kahramanıdır.

Mütareke dönemi İstanbul'unda vatanperver bir kabadayının maceralarını konu alır.

Çizer teknik olarak tarihi ve güncel fotoğrafları suluboya tekniği ile tekrardan çizmektedir. Bu nedenle teknik olarak oldukça farklı özelliklere sahiptir.

Ustura Kemal tiplemesi, sinema oyuncusu Kadir İnanır'dan esinlenmiştir.
 
Yıllar önce Türkiyede Alfa Yayınevi tarafından yayınlanmıştı. 20 sayı olarak yayınlandı. Orijinali Amerika Birleşik Devletlerinde 75 sayı + 4 adet annual/yıllık sayı olarak yayınlanmıştır. Ünlü Marvel Comics firmasının yine ünlü kurucusu Stan Lee tarafından tasarlanan Uzay Şövalyesi Rom okuyucular tarafından çok beğenilmiştir.

Karakterler

Uzay Şövalyesi Rom: Galadoru savunmak için ilk gönüllü olmuştur.2,5 metre boyunda metal bir robot görünümündedir.200 yaşındadır.En büyük isteği Darkon savaşını bitirip bir gün insan olmak ve sevdiği kadın olan Brandy Clark ile evlenmektir.
Darkonlar: Canlıları öldürerek kılığına girebilen şekil değiştirebilen yaratıklardır.Kara Nebula adında çöl, karanlık, ürkütücü bir gezegende yaşarlar.İki türdürler.Birinci türün boyu 1.60 kadardır.vucutları beyazımsı bir renktedir. İkinci tür ise 1.75 kadardır.Koyu beyazımsıdır.Daha iridirler. Kara büyü yapan bilim ve teknolojide çok gelişmiş olan Darkonların tek bir amacı vardır.Diğer gezegenleri ele geçirip orada yaşayan canlıları köle yapmak yapamazlarsa öldürmek.
Brandy Clark: Uzay Şövalyesi Rom'a aşık olmuştur.Romun Darkonlarla mücadelesinde en büyük yardımcısıdır.Aşkı için Uzay Şövalyesi Starshinenin zırhını giyip Uzay Şövalyesi Roma Darkonlarla savaşında katılır.Romla evlenmek en büyük hayalidir.
Uzay Şövalyesi Terminatör: (Yokedici) Darkonlarla yapılan büyük savaştan sonra Acricon gezegeninde yanlışlıkla bir insanı öldürdüğü için yargılandı.Cezalandırıldı.Kendini insanlardan ve diğer Uzay Şövalyelerinden daha büyük görmeye başladı.Zırhını Uzay Şövalyesi Rom'unkine benzeterek Galadorda yönetimi ele geçirdi.Galaktus ve yardımcısının Galadoru ele geçirmek için yaptıkları saldırıda öldü.
Uzay Şövalyesi Starshine: (Yıldız Işığı) Bayan uzay şövalyesidir.Uzay Şövalyesi Roma aşık olmuştur.Ama aşkı karşılık bulmamıştır.Darkonlarla yapılan savaşlardan birinde ölmüştür.Zırhı daha sonra Brandy Clark tarafından giyilmiştir.
Uzay Şövalyesi Unam: (Görünmez) Bir Uzay Şövalyesi olarak özelliği görünmez olmaktır.O da bu özelliğini kullanarak uzaydaki bir gezegende Darkonların görünmez tanrısı olur.Onlara her istediğini yaptırır. Ama daha sonra Uzay Şövalyesi Rom gezegene gelip bütün darkonları sürgün boyutu olan Limboya yollar.Unam hatasını anlar ve ROM ile birlikte o gezegenden ayrılır. Sonrasında Başka bir gezegende Darkonlar ile işbirliği yapan, mikrodalgaların ustası başka bir Uzay Şovalyesi ile ROM'un savaşından ROM'u korumak için araya girer ve yaşamını kaybeder.
Uzay Şövalyesi Karas: (Ateş Yağmuru) Bir Uzay Şövalyesi olarak özelliği ateş püskürtmektir. Darkonlarla yapılan büyük savunma savaşında ölür. Zırhını Darkonlar giymeye çalışırlar ama zırhı hiçbir darkon giyemez çünkü zırh darkonları yakıp kavurmaktadır.Darkonlar eski bir Amerikalı asker olan Archie Strykere zırhı giydirirler. Ona yalan söyleyerek Rom dünyayı istila etmeye geldi dünyayı sen kurtarabilirsin diyerek onun Uzay Şövalyesi Romla dövüşmesini sağlarlar. Uzay Şövalyesi Rom ona gerçekleri anlatarak aralarındaki mücadeleyi bitirir. Ateş yağmuru Darkonlar tarafından öldürülür.
Uzay Şövalyesi Hammerhand: (Çekiçel) Bir uzay şovalyesi olarak özelliği elleridir. Elleri çekiç gibi güçlüdür ve ateş gücü vardır. Darkonlarla savaş bittiği zaman Galadora dönüşte ikinci jenerasyon uzay şövalyeleriyle yapılan savaşta ölmüştür.
 
Watchmen, Alan Moore, Dave Gibbons tarafından yaratılmış 12 sayılık bir çizgi romandır. DC Comics tarafından 1986-1987 boyunca tek tek sayıları basılan eser, daha sonra sayılar birleşik bir şekilde tek bir kitap halinde basılmıştır. Watchmen'in temelleri, Moore'nin DC'ye sunduğu bir hikâye önerisi ile atıldı. Moore'nin sunduğu hikâye Charlton Comics'ten elde ettiği süper kahraman karakterlerini içeriyordu; bununla birlikte DC, Moore'nin sunduğu hikâye bu karakterleri daha sonrası için kullanılamaz kılacağından, Moore'nin orijinal karakterleri yaratmasını istedi.

Moore hikâyeyi hem süper kahraman imgesini incelemek ve yapısöküme uğratmak hem de çağdaş kaygı ve sorunları yansıtmak için bir araç olarak olarak kullanmıştır. Alternatif bir evrende, ABD'de geçmektedir. ABD ile Sovyetler Birliği'nin bir nükleer savaşa doğru sürüklendiği bir zamanda geçen hikâyede, kostümlü süper kahramanlar yasa dışı ilan edilmiş ve çoğunluğu süper kahramanlığı bırakmış, kalanlarsa devlet için çalışmaya başlamıştır. Devlet için çalışan süper kahramanlardan birinin öldürülmesiyle ve bu cinayetin araştırılmasıyla başlayan hikâye gerçekte çok daha büyük ve önemli bir komplonun keşfedilmesiyle devam eder.

Watchmen gerek konusu gerekse hikâye anlatım tarzıyla çizgi roman tarzı açısından önemli bir adım ve yenilik olmuş, gerek çizgi roman gerekse genel yazı ve sanat dünyasından takdir toplamış, 1989 yılında Hugo Ödülü'ne lâyık görülmüştür.

2009 yılında filmi yapılmıştır. Film süre olarak da bir hayli uzundur. İzleyenler filmi çok beğenmiştir 2009 mart ayın sonunda Watchmen Türkçe'ye çevirilmişti.
 
X-Men (Türkçe: X-Adamlar), Marvel Comics tarafından yayımlanan, bir kurgusal karakterler topluluğu. İlk X-Men çizgi romanı 1963 yılının Eylül ayında yayımlanmıştır. Yaratıcıları Stan Lee ve Jack Kirby'dir.

X-Men film ve televizyonlarımıza kadar ulaşmıştır; X-Men: The Animated Series çizgi dizisi Dünya'nın birçok ülkesinde gösterimdedir; ve 2000 yılında da Bryan Singer tarafından X-Men isimli filmi de çekilmiştir. X2 2003'da, X-Men: Son Direniş 26 Mayıs 2006'da ve son olarak da X-Men Başlangıç: Wolverine 2009'da gösterime girmiştir.

150px-Giantsize_1.jpg
X-Adamlar; hayalî mutantlar olarak; evrimdeki bir değişim sonunda, insanüstü güçlerle doğan ve genelde ergenlik döneminde ortaya çıkan özelliklere sahip hayali kahramanlardır.

Normal insanlar olan Homo Sapiens türü, gizlenen ve endişe içinde yaşayan diğer tür olan Homo Superiors yani mutantlara karşı korku, nefret ve güvensizlik beslemektedirler. Birçok bilimadamı mutantların evrimdeki bir sonraki adım olduğunu düşünür, ve bu yüzden mutantları insanlık için bir tehlike olarak görür. İşte, hikâyedeki bu ana nokta, "insanların bilmedikleri ve anlamadıkları şeylerden korkup nefret etmeleri"dir.

Mutantlar ve insanlar arasındaki bu anlaşmazlıkta; bazı mutantlar güçlerini kötüye kullanırlar. (X-Men düşmanı Magneto(Manyeto) ve Apocalypse(Kıyamet) gibi) Bu mutantlar, normal insanlardan daha üstün olduklarını ve süper güçleriyle insanları devirerek Dünya'yı yeniden şekillendirmeleri gerektiğini düşünür.

Bu düşüncenin karşısında olan, insanlar ve mutantların barış içinde ve birlikte yaşaması gerektiğini düşünen mutantlar ise insanlar tarafından gördükleri işkence ve dışlama yüzünden oldukça az sayıdadır. Bunun üzerine, insanların düşüncelerini okuyabilen ve kendi düşünceleriyle yönlendirebilen Profesör Charles Xavier (Profesör X, Professor X) tarafından, barışçıl düşünceyi destekleyen ve bu düşünceyi yaymak için içinde güçlü mutant üyeleri barındıran X-Men grubu kurulur. Xavier, oldukça zengin bir mutant olup, genç mutantları geliştirerek onları Magneto'nun dünyasından, Brotherhood of Mutants ve diğer mutant tehlikelerden uzak tutmaya çalışır. Profesör X'i özel kılan niteliği, sadece düşünceleriyle tüm insanlığa istediğini yaptırabilecek kadar güçlü bir mutant olmasına karşın, barışa giden yolu özgür iradeyle ve uzlaşmayla yürümesidir.

X-Men çizgi romanı; yaratılmış en eski çizgi romanlardan biridir ve multikültürel merkezliğin 1970lerde çektiği sorunları temsil eder. Karakterler Almanya, İrlanda, Kanada, Rusya, Kenya ve Japonya gibi ülkelerden gelir ve değişik etnik gruplardan karakterler bulunur. Aralarında gelişen hikâyeler, o günün ve hala günümüzün yaşadığı azınlıklara karşı "üstün ırk olma" mantığı içerisinde anlayışsızlık ve hoşgörüsüzlük gösterilmesi üzerinedir.

Bu vesile ile hikâyede hem mutantlar arasından hem de insanlar arasından daha üstün tür olduklarını iddia eden, ve diğer türe karşı ayrımcılık yapan gruplar bulunmaktadır. X-Men hikâyesinin özü de hikâyede mutantlar olarak gösterilen ama gerçek hayattaki tüm azınlıkların - Müslüman bir toplumda Şiiler veya Hristiyan bir toplumda Paganlar gibi - veya içerisinde bulundukları toplum tarafından ayırımcılığa uğrayanların - Doğu Halklarında kadınlar, küçük yaşta çalıştırılan çocuklar veya tutucu milletlerdeki eşcinseller gibi - farklılıkları ne olursa olsun diğer insanlar gibi insan türüne ait olduklarıdır. Bu düşüncenin aksini söyleyenler ise toplumda sürekli olarak savaşa ve karmaşaya yol açarak toplumu ve insanlığı bölmeye çalışır.

Hikayenin eşitlik düşüncesi son olarak, serinin en son filmi "X-Men: The Last Stand"in konusunda da vurgulanarak belirtilmişti. Son filmin konusu olan normal insanların mutantları normalleştirmek adına ürettikleri ilaç karşısında, bir X-Adam (X-Man) olan Fırtına (Storm) <<Tedavi edecekleri birşeyimiz yok.>> sözlerini içeren konuşmasında yine eşitlik ve hoşgörüden bahsetmişti.

X-Adamlar ismindeki "X" ünvanı; hikâyedeki mutantların normal insanlardan "ekstra" olarak süper güçleri olduğu için kullanılmıştır. Yayımlayıcı Martin Goodman düşünülen ilk ismi olan "Mutantlar" başlığını reddetmiş ve yerine X-Men'i tercih etmiştir. Uncanny X-Men'in 309'uncu sayısında da; Professox Xavier'in isminden doğarak X ismini aldığını konuya eklemiştir.Bu çizgi roman aslında mutantlar diye çıkacaktı fakat insanlar mutantın ne olduğunu bilmez diye x-men adını koydular.
 
Son düzenleme:
Yakari adlı Kızılderili bir çocuğun maceralarını anlatan, Job tarafından yazılan ve çizimini de Derib'in yaptığı bir Franko-Belçikalı çizgi roman serisidir.

Yakari ilk olarak 1983 yılında çizgi filme uyarlanarak televizyonlarda yayınlanmıştır. Hayvanlarla konuşabilen Yakari'nin en iyi dostu kabilesindeki Rainbow adlı kızdır. Rainbow dışındaki dostları ise atı Little Thunder (Şimşek) ve gerektiğinde ona akıl verip yol gösteren kartalı Great Eagle'dır.

1980lerin sonunda Türkiye'de de gösterilmiştir.

Genel olarak Yakari olayları gözlemler ve yorumlar şeklinde özetlenebilir.
 
Yüzbaşı Volkan, Gazete ressamı ve karikatür çizeri Ali Recan'ın kaleme aldığı çizgi roman kahramanı.

1971 yılı sonlarında ülkemizde konuk olarak bulunan Amerikan Hava Kuvetlerine ait bir U-8 uçağı, Kars'a giderken yanlışlıkla Rus hududuna geçmiş ve Migler tarafından yolu kesilerek Ermenistan'ın Erivan hava limanına inişe zorlanmıştı.Bu olaydan esinlenen Ali Recan, Yüzbaşı Volkan'ın ilk macerası Kafkas Dağları nda Ölüm ü ortaya çıkardı. Ve böylece Yüzbaşı Volkan Efsanesi başlamış oldu.1971'de gazete yayınlarıyla başlayan Yüzbaşı Volkan 1975 yılında bağımsız dergi olarak çıktı. 1993 yılına kadar yayınlandı.2000 yılında aylık olarak yeniden yayınlanmaya başladı. Bu seri 4 sayı sürdü.

2006 yılında bu kez Merlin Yayınları altında, yayıncı Ahmet Ziya Sekendiz tarafından "Bütün maceralar" dizisi adı altında yayınlanmaya başlamıştır. Seri devam etmektedir.

Yüzbaşı Volkan Türk Hava Kuvvetleri 'nin kahraman pilotlarını sembolize eder. Savaş için eğitim görmüş olmasına rağmen savaşa karşıdır. Fakat barış sürecini sürdürebilmek için güçlü ve caydırıcı olmak gerektiğine inanır. Yüzbaşı Volkan barışçı ve insancıldır fakat "görevi gerektirdiğinde, bir makineli tüfeğin mermileri kadar hızlı ve yok edeci" olur.

Türk Hava Kuvvetlerine mensup genç bir pilotun fazla komplike olmayan ve daha sonradan hazırlayacağı Yüzbaşı Volkan'lara göre daha az sayfa sayısına sahip bu çizgi-romanı beklenilenin üzerinde bir ilgi gördü. İşte 1970'lerle kariyerine başlayan -ve o tarihte adı henüz Volkan olmayan Yüzbaşı Volkan'ın kısa başlangıç öyküsü buydu.
Yüzbaşı Volkan Türk Hava Kuvetlerinin kahraman pilotlarını sembolize eder. Savaş için eğitim görmüş olmasına rağmen savaşa karşıdır. Fakat barış sürecini sürdürebilmek için güçlü ve caydırıcı olmak gerektiğine inanır. Yüzbaşı Volkan barışçı ve insancıldır fakat görevi gerektirdiğinde, bir makineli tüfeğin mermileri kadar hızlı ve yok edici olur. Her Türk askeri gibi Yüzbaşı Volkan da "Önce Vatan" prensibine inanır ve ona göre "Vatan sevgisi her türlü ideolojinin üstündedir." Bu tür konulara değinmek Yüzbaşı Volkan'ın 25 yıllık yayın yaşamı boyunca çeşitli çevrelerde yankılara yol açmış, övgü ve sövgülere neden olmuştur.

Yüzbaşı Volkan'ın yanında sevgilisi Gazeteci Funda ve yakın arkadaşı Hakkı Başcavuş vardır. Tabii Sovyet pilotu Yüzbaşı Olga'yı unutmak ne mümkün?

14 Temmuz 1975 tarihinde, yani "Bonanza"daki ilk yayından bir yıl sonra, Tay Yayınları sahibi Sezen Yalçıner'le yeni bir anlaşma imzalayan Ali Recan, Yüzbaşı Volkan karakterini bağımsız bir dergi olarak çıkarmak üzere hazırlıklara koyuldu. Haftalık bir derginin yayıncılık zorluklarina karşı yedek sayfa ve macera stokları hazırlayabilmek için yardımcı çizerler de buldu.

Böylece ilk Yüzbaşı Volkan çizim ekibi kurulmuştu. "Son İmdat Çağrısı" adını taşıyan ilk Tay Yayınları amblemli Volkan macerası 9 Temmuz 1976'da çıktı. Daha sonra Alfa yayınlarından çıkarak 1987 yılına kadar dergi olarak, Tercüman gazetesinin kapandığı 1993 yılına kadar da gazete sütunlarında boy göstermeye devam etti.

Hatırladığım ilginç bir olay da, Ali Recan tarafından bir röportaj sırasında anlatılmıştı: Yüzbaşı Volkan'ı izlemiş olanlar hatırlayacaklardır. Tay yayınlarından çıktığı sıralarda, her bir kitabın iç kapaklarında, bazı savaş uçaklarının teknik bilgileri verilirdi. Hatta, çizgi-roman maceralarında geçen dialoglarda, hangi savaş uçağından hangi hava Kuvvetlerinde ne kadar bulunduğundan falan da bahsedilirdi. Bütün bunlarda bir casusluk kokusu alan MİT, Ali Recan'a sorguya alarak 'Sen bunları nerden biliyorsun? Bunlar gizlidir..' deyince, Ali Recan 'Aviation Weekly' ve 'Jane's Defense Weekly' gibi Amerikan dergilerini göstererek "Bütün bu uçakların teknik özellikleri ve sayılarını Amerikan dergilerinden alıyorum.." diye cevap vermişti.

Yüzbaşı Volkan, Ali Recan tarafından 1990'ların sonunda gündeme oturan Susurluk Olayının çözümü için yeniden göreve çağrılmıştı. Üstelik bu kez Tuğgeneral rütbesine sahipti. Ancak eski maceralardan kırpılanlardan kolajla üretilen ve sadece 4 sayı çıkabilen 'Karanlığın Kartalları' adlı bu seri, Volkan'ın da popülaritesinin bir sonu olduğunu göstermişti. Çocuk dergilerinden gazetelere değin pek çok yayın organında kariyerini zenginleştiren Yüzbaşı Volkan, yaratıcısı Ali Recan'ın vefatıyla sona erdi.

Vefatından kısa bir süre önce Ali Recan, macera sayısı iyice çoğalan pilot kahramanını İtalya'daki yayınevlerine de pazarlamak için girişimlerde bulunmuştu. Oradaki yayınevleri bir Türk pilottan ziyade Amerikalı bir pilotun yayın şansının daha fazla olacağına karar vermişlerdi. Artık onun adı "Capitano Volcano" olacaktı. US Air Force'ta bir pilot olarak, Kaddafi'nin, Saddam'ın tozunu attıracaktı. Bugüne kadar Avrupalılar'ın, Amerikalılar'ın kafasına vura vura Türk pilotlarının yeteneğini ve gücünü ispat eden, "it dalaşı" adı verilen küçük kapışmalarda Yunan pilotlarını elaleme maskara eden, belki yüzlerce kez Türkiye'yi komünist olmaktan kurtaran ve 3. Dünya Savaşı'nın çıkmasını önleyen Yüzbaşı Volkan, artık Amerika'ya hizmet edecek; o zamana kadar hep Türkiye'nin çıkarlarını koruyan ve Türkiye'ye yönelik komploları bozan kahramanımız, artık Amerika'nın çıkarları ne gerektiriyorsa onu yapacaktı.

"Yüzbaşı Volkan'ı Amerika'ya sattınız" lafına karşı ise Ali Recan'ın yanıtı şöyleydi: "Biz zaten Amerikalı olmuşuz. Bu işe son noktayı da Yüzbaşı Volkan koymuş oluyor."
 
Son düzenleme:
Stargate çizgi romanları aynı adı taşıyan bilim kurgu TV dizisi Stargate Atlantis ve Stargate SG-1'e dayanmaktadır. İlk çizgi romanı film ile bağlantılıydı ve daha sonra Avatar Press yayımcılık tarafından Stargate dizileri tabanlı çizgi roman da yayımlanmıştır.

Stargate filmiyle bağlantılı olan yaratıcı-yönetmenliğini John Migliore ve Bill Maus'un yaptığı ilk çizgi roman dizisi, Entity Comics yayımevi tarafından 1996-1997 yıllarında yayımlandı. Stargate sinema filminin dört bölümlük çizgi roman uyarlaması ve üç bölümlük Bill McCay'in "StarGate: Rebellion" uyarlaması ile birlikte Entity Comics de kendi Stargate filmnin devamını yazdı. "StarGate: One Nation Under Ra" ve "StarGate: Underworld", daha sonra ise karton kaplı "StarGate: The New Adventures Collection" isimli bir çizgi roman yayımlandı.

2003 yılından bu yana yayım hakları Avatar Press'in elindeydi. Çizgi romanların kanon olup olmadığına dair hiçbir resmî sözcük bulunmamaktadır.
Önizlemeler ve özel basımlar dahil olmak üzere tüm serinin, her basım için birkaç farklı sınırlı sayıda alternatif kapaklar bulunmaktadır. Bunlar genellikle resimli kapaklar, fotoğraflı kapaklar, kitabın etrafını saran kapaklar, altın, platin ya da mavi folyo kapaklar, deri kapaklar ve karanlıkta parlayan kapakları içerir.
Dynamite Entertainment yaptığı bir açıklma ile 2009 yılında Stargate'in çizgi roman imtiyah haklarını aldıklarını duyurdu.

Stargate SG-1 televizyon programı çıkışlı bir çizgi roman dizisi bulunmaktadır. Hikayeler James Anthony tarafından yazılmış ve sanat çalışmları ise Jorge Correa tarafından yapılmıştır.
 
Zagor, bir çizgi roman kahramanı. 1961 yılında Mister No'nun da senarist ve çizerleri olan Sergio Bonelli ve Gallieno Ferri tarafından yaratıldı ve ilk kez okuyucu ile buluştu.

Türkiye'de 1962-1970 yılları arasında Ceylan Yayınları, 1970-1993 yılları arasında Tay Yayınları, Temmuz 1996-Ocak 2000 ayları arasında AD Yayıncılık, sonra Aksoy Yayıncılık, ve Nisan 2002'den bu yana da Lâl Kitap tarafından yayınlanıyor.

Zagor, A.B.D.'nin Pennsylvania eyaletinin kuzeyindeki Darkwood adlı düşsel bir ormanda yaşar. Asıl adı Patrick Wilding olan Zagor, henüz küçük bir çocuk iken anne-babası Darkwood yakınındaki evlerine Salomon Kinsky tarafından kışkırtılan Kızılderili Abenaki kabilesinin düzenlediği saldırıda öldürülür. Zagor nehre atlar, bir süre sürüklenir, daha
Zagor.jpg
sonra Nathaniel Fitzgeraldson (Fitzy) adındaki bir avcı tarafından farkedilerek kıyıya çıkarılır ve büyütülür. Fitzy ile geçirdiği yıllar boyunca avlanmasını ve balta fırlatmasını öğrenir. Ancak intikam ateşi de yüreğini kavurmaktadır. Birgün Salomon Kinksy'nin yerini öğrenir ve intikamını almak için Fitzy'den ayrılır. Gerçekleştirdiği bir baskınla Salomon'u ve beraberindeki kızılderileri öldürür. Ancak bu esnada Salomon'un babasını öldürme sebebini de öğrenir. Evlenmeden önce orduda rütbeli bir subay olan baba Wilding, Abenaki Kızılderililerine bir katliam gerçekleştirmiştir ve kendisinden de bunun intikamı alınmıştır. Karışık duygular içindeki genç Patrick uzun süre kendini toplayamaz. Bir gün ormanda kızılderili saldırısından hayatlarını kurtardığı bir cambaz topluluğu olan Sullivan'larla tanışır ve bu yeni dostarı kendisine Kızılderili Algonkin Kabilesinin dilinde "Baltalı İlah" anlamına gelen "Zagor Tenay" adını verirler. Zagor sergilediği birkaç numara ile Kızılderilileri kendisinin bir yarı-tanrı olduğuna inandırır ve barışın korunması için harcadığı çabaları sonucunda Darkwood'un egemeni olup bataklıkta bir kulübe inşa ederek Çiko ile birlikte oraya yerleşir.

Zagor'un en yakın dostu Çiko, çoğu macerada onunla birliktedir. Çiko Meksika'lı bir soyludur ve tam adı "Cico Felipe Cayetone Lopez Martinez ve Gonzales"tir. Oburluğu kendisinin bir zaafıdır. İlk başta yüreksiz biri gibi görünse de yeri geldiğinde dostları için hayatını tehlikeye atmaktan çekinmez. Sevimli, esprili, kültürlü bir karakter olarak serüvenlere renk katar.
 
Son düzenleme:
Geri
Top