Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yöresel Yemekleri

Kaburga Dolaması (Diyarbakır)

1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı iri çekilmiş badem
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
2 çay kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı reyhan veya fesleğen
1 demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber

Kaburga malzemesi:

1.5 kg kuzu kaburga (ön kol)
Yarım çorba kaşığı
biber salçası
1 çay kaşığı karabiber

1. Pirinci yıkayıp süzün. Tencerede tereyağını eritip pirinç ve bademi kavurun. Karışımın yarısını bir kaba alıp ayırın. Kalan karışıma 1 su bardağı su ekleyip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pilav soğuyunca pulbiber, tuz, karabiber, maydanoz, reyhan ve ayırdığınız pirinçli karışımı ekleyip karıştırın.
2. Kaburgayı iç pilavla doldurup sağlam bir iplikle dikin. Kaburga dolmasını büyük bir metal süzgece yerleştirin ve uygun bir kapakla kapatın. Süzgeci, içinde su bulunan büyük bir tencerenin üzerine yerleştirin (suyun süzgece değmemesine dikkat edin.) Buharda 3 saat pişirin.
3. Biber salçasına karabiber ve çok az su ekleyip karıştırın. Kaburga dolmasını fırın tepsisine alıp salçayı üzerine sürün. 190-200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirip. Servis yapın.

_________
LALEZAR (Antep)

1 kg patates
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı margarin
1 çorba kaşığı sirke
Yarım limonun suyu
1 demet maydanoz
2 adet dolmalık
Tuz ve karabiber

Patatesleri haşlayın ve kabuklarını soyun. Ezerek, püre haline getirin. Küçük küçük doğradığınız soğanı kırmızı biber çiğ olarak patates püresine ekleyin. Tuzu, karabiberi, margarini, sirkeyi ve yarım limonun suyunu ilave edin. iyice karıştırın. Ceviz iriliğinde parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın. Üzerine bastırarak, bir çukur yapın. Maydanozu ince ince kıyın. Hazırladığınız patates toplarını maydanoza bulayın. Kırmızı biberleri bol suyla yıkayın. Tohum ve sap kısımlarım temizledikten sonra biberleri küçük küçük kareler şeklinde kesin. Patates toplarının çukurlarına kırmızıbiber doldurarak, servis yapın.
 
Fıstıklı Şöbiyet (Antep)

40 ml. sıvıyağ
50 ml. yoğurt
1 adet yumurta
100 gr. antepfıstığı
350 gr. un
500 gr. toz şeker

Unu, Yağı, yoğurdu, yumurtayı karıştırın, antepfıstığını robattan çekin yarısını hamura katıp yumuşak bir hamur yapın. Hamuru dinlendirin ikiye bölün her parçayı merdane ile ince açın, yufkaları 6 santimlik karelere kesin. Karelerin içine bir çay kaşığı antep fıstığı koyun üçgen katlayın. İşi biyen üçgenleri yağlı tepsiye dizin. Tepsiyi 200 derece önceden ısıtılmış fırına sürün, 25 dakika pişirin. Bu arada şerbeti hazırlayın. Yarım kilo şekeri yarım kilo suda kaynatın, koyulaşınca alın. Sıcak şerbeti soğumuş şöbiyetlerin üzerine dökün, soğuyup çekince servis yapın.
 
Geri
Top