Mehmet Akif Ersoy'un Hayatı ve Üç Boyutlu Gorseli

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Merhabalar kızım anaokuluna gidiyor . Okulda sırasıyla sunum hazirliyor çocuklar ve arkadaşlarına sunuyorlar. Sıra bize geldi ve çokta heyecanlıyız. Neyse şimdi sizden yardım istiyorum. Bizim konumuz Türk büyüğümüz "Mehmet Akif Ersoy" ve 3 boyutlu sunum hazırlamamız gerekiyor. Bilgiler konusunda sorun yok. Görsel olarak fikirleriniz varsa ve yazarsanız buraya seviniriz. 🙂
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
mehmet-akif-ersoy.jpg


Edebî hayatı
Mehmet Âkif, şiir yazmaya Baytar Mektebi'nde öğrenci olduğu yıllarda başladı. Yayımlanan ilk şiiri Kur'an'a Hitap başlığını taşır. 1908'den itibaren aruz ölçüsü kullanarak manzum hikâyeler yazdı. Hikâyelerinde halkın dert ve sıkıntılarını anlattı. Balkan Savaşı yıllarından itibaren destansı şiirler yazmaya başladı. İlk büyük destanı, "Çanakkale Şehitleri'ne" başlıklı şiiridir. İkinci büyük destanı ise Bursa'nın işgali üzerine yazdığı “Bülbül“ adlı şiiridir. Üçüncü olarak da İstiklâl Marşı'nı yazarak İstiklâl Savaşı'nı anlatmıştır.
"Sanat sanat içindir" görüşüne karşı çıkan Mehmet Âkif, dinî yönü ağırlıkta bir edebiyat tarzı benimsemişti. Edebiyat dili olarak Millî Edebiyat akımına karşı çıktı ve edebiyatta Batılılaşma konusunda Tevfik Fikret ile çatışmıştır.
Eserleri
mehmet-akif-ersoy.jpg

Şairin Safahat adı altında toplanan şiirleri 8 kitaptan oluşmuştur. Şair, İstiklâl Marşı'nı Safahat'a koymamıştır. Nedenini ise şöyle açıklar: "Çünkü ben onu milletimin kalbine gömdüm."
Kitap: Safahat (1911) - 44 manzume içerir. Siyasal olaylar, mistik duygular, dünyevi görevlerden bahsedilir.
Kitap: Süleymaniye Kürsüsünde (1912) - Süleymaniye Camii'ne giden iki kişinin söyleşileri ile başlar, kürsüde Seyyah Abdürreşit İbrahim'in konuşturulduğu uzun bir bölümle devam eder.
Kitap: Hakkın Sesleri (1913) - Topluma İslami mesajı yaymaya çalışan on manzumedir.
Kitap: Fatih Kürsüsünde (1914) - Fatih Camii'ne giden iki kişinin söyleşileri ile başlar, vaizin uzun konuşması ile devam eder.
Kitap: Hatıralar (1917) - Âkif'in gezdiği yerdeki izlenimleri ve toplumsal felaketler karşısında Allah'a yakarışını içerir.
Kitap: Asım (1924) - Hocazade ile Köse İmam arasındaki konuşmalar şeklinde tasarlanmış tek parça eserdir.
Kitap:Gölgeler (1933) - 1918-1933 arasında yazılmış 41 adet manzumeyi içerir. Her biri, yazıldıkları dönemin izlerini taşır.
Kitap: Safahat (Toplu Basım) (ilki 1943) - 7 Safahatını bir araya getirir.
Mehmet Akif Ersoy’un ölümünün 75. ve İstiklâl Marşı’nın kabulünün 90. yılı olması nedeniyle 2011 yılı T.C. Başbakanlığı tarafından "Mehmet Akif Ersoy Yılı" olarak ilan edilmiştir. Yıl boyunca yapılacak çalışmaların sorumluluğu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verilmiştir.

Bilemedim böyle birsey ola bilirmi

 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Ana sınıf düzeyinde bir öğretmen kardeşimizin hazırladığı 3 boyutlu küçük bir çalışma gördüm ve hoşuma gitti hemen paylaşayım... Resmi çocuk kendisi boyayacak ve

Sonuç şöyle bir şey olacak.... ve kullanılabilecek resim veya seçtiğin başka bir resim...
mehmet-akif.jpg mehmet-akif-ersoy.jpg

Şu resimlerden herhangi biri kullanılabilir, enine tire işaretli yerlerden keserek arka fonun dik durmasını sağlıyoruz, sonra da Mehmet Akif Ersoy'un resmini işaretli yerlerden keserek sonuç resmindeki gibi yapıştırıyoruz hepsi bu :)

Aşağıdaki resimlerden birinin yazıcı çıktısı alınarak boyanır ve kullanılabilir...

333-boyutlu-mehmet-akif-ersoy.jpg
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
@yesim434 canımsın güzel bir anlatım ve görseller. Anaokul olduğu için tanıtım daha kısa olmalı. Görsellerden alabilirim.
@YoRuMSuZ canom fikir güzel Mehmet Akif Ersoy resmini böyle kullanabiliriz evet. Kafamda oluşuyor yavaş yavaş birşeyler ve sizin fikirlerinize destek oluyor.

Bende şairin resmini, bez bayrağımızı kullanmayı düşünüyorum. Hatta anne baba ve kız kardeşinin resmini bulursam onlarida ekleyeceğim. Eserlerini yazacağım karton balonlar üstüne. Ve istiklal marşını ekleyeceğim.
Ayrıca kızımın okuyacağı 9. kitayi daha belirgin yazacağım.

Farklı fikirlere halla açığım bilesiniz forum ailem. Hadi bakem yeğeniniz için fikirlerinizi yazıverin
 

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
Building of Mehmet Akif Ersoy Museum
building-of-mehmet-akif-ersoy-museum.jpg


Eminönü İlçesi Tarihi Edirnekapı mezarlığı
emin%C3%B6n%C3%BC-il%C3%A7esi-tarihi-edirnekap%C4%B1-mezarl%C4%B1%C4%9F%C4%B1.jpg


Mehmet Akif Ersoy Stamp
mehmet-akif-ersoy-stamp.jpg



Mehmet Akif Ersoy’un kızları Feride ve Suad

Mehmet Akif’ten kızı Suad Hanım’a…

“… Nasıl oruç tutuyor musun, yoksa güzel güzel yiyip içiyor musun? Tahir geçen sene bütün Ramazan’ı tuttu. Emin Mısır’a geleli beri Ramazanları tamamıyla oruçlu geçiriyor. Annen Allah nasip ederse Nisanda İstanbul’a gelmek istiyor. İnşallah bir mani zuhur etmez de hem altı ay kadar tebdil-i hava etmiş, hem kızlarını, torunlarını görmüş olur. Tabiî sen de bir ay olsun kendisinin yanında oturuşun değil mi?”

Mehmet Akif Ersoy’un oğlu Tahir bey
Kızı Suat Hanıma yazdığı mektuptan; bir bölüm… “
.. Tahir’in mektubundaki tasvir çok hoşuma gitti. Okur eğlenir, diye aynen istinsâh ederek validene de gönderdim. Evet, validen şimdi İstanbul’da validene gönderdim. Evet, validen şimdi İstanbul’da bulunuyor. Beş senedir gitmedi, hususiyle ablanın hem işleri, hem halleri pek perişan olduğu için her türlü fedakarlığı sineye çekerek yolladım…”




Mehmet Akif Ersoy’un Kahire'e çekilmiş ve arkasında “evvela Ferdâ Kadın’a, sonra babasına, daha sonra annesine (…) Şaban 347, Ferda Kadın’ın dedesi Miehmet Akif” yazılı bir fotoğraf…


Mehmet Akif Ersoy’un eşi İsmet Hanım ve çocukları…

Fotoğrafın arkasında, “Bu resmi bir kadın için çıkardım. Artık vücudum yerine geçer. İnşâallah gelecek hafta uzun bir mektup yollarım. Ağabeyimle yalnız kendi resmimi çıkardım. Annem, ablam, ben yolluyorum. Baki ellerinizden öperim” yazmaktadır…


Mehmet Akif ve oğulları

Mehmet Akif’tin kızı Suat Hanım’a yazdığı mektuptan: “Bu sefer sizi epeyce beklettim. Kardeşin sana bir şeyler yazmıştır diye o kadar telaş etmiyordum; halbuki o musibetin sana çoktan beri mektup yollamadığını işitince ihmalimden dolayı büyük bir azab-ı derun duymaya başladım. Alel acele karaladığım şu varak-pareyi alır almaz cevabını ver ki seni meraktan kurtardığımı bilerek ben de endişeden halas olayım”


Mehmet Akif Ersoy’un torunları Ferda ve Selma hanım

Ferda kadın! Ferda Kadın!
Ben görmeden sevdim seniSen galiba, gördün beni,
Pek ihtiyar, hoşlanmadın!

Ferda kadın! Ferda Kadın!
Ey yavrumun ilk yavrusu!
Pek tatlı şeysin doğrusu,
Lakin neden çirkin adın?

Yok yok, adın cidden güzel!
Dünyada her şeyden güzel;
Aydan güzel günden güzel!
Ay, gün nedir? Senden güzel;
Hatta derim: Benden güzel!

Zira, “yarın”, “dün”den güzel! Deden

Mehmed Akif


Mehmet Akif’ten damadı Ahmed bey’e

“Evladım Ahmet bey, Mektubunuz geldi, evce memnun olduk. Cenab-ı Hak afiyetinizi daim etsin,. Ferda Kadın hakkındaki malumatın, boğazdan düşmesiyle ukalalığı pek ileriye götürmesi cihetlerinden başkası çok hoşumuza gitti. Mamafih iştiha-yı kadimin Tuzovası’nda avdet edeceğine ukalalığını da Suad’ın mutlaka adam akıllı bir tedavisi ber-taraf eyleyeceğine emin bulunuyoruz. Allah onu sizlere, sizleri de onlara bağışlasın, âmin….”


Mehmet Akif Ersoy’un damadı Ahmet Bey, kızı Suad Hanım ve torunu Ferda…

Mehmet Akif’ten damadı Ahmed Bey’e

“Şarka azimet için hazırlanmak emri almışsınız. Rabbim hayırlı eylesin. Hamdolsun gençsiniz, dinçsiniz. Yurdun her tarafını dolaşmalı her tarafına hizmet etmelisiniz. Vatan bir külldür ki tecezzi kabul etmez; Şarkı, garbı, şimali, cenubu kamilen nazarımızda bir olmalıdır. Uzak, yakın, soğuk, sıcak dememeli, elimizden geldiği kadar, hatta bunun fevkinde olarak, fedakarane, çalışmalıyız, Başka türlü ne yaşamak, ne de memleketi yaşatmak imkanı yoktur. Allah mübarek yurdumuzu sizin gibi fedakar, vefakar evladına, sizin gibi fedakar, vefakar evladını da mübarek yurdumuza bağışlasın, âmin.


Mehmet Akif Ersoy,’un kızı Suad hanım oğlu Tahir bey ve torunu Ferda hanım

Mehmet Akif’ten kızı Suad Hanım’a yazdığı mektuptan

“Nasıl? Milas’ın sıcakları başladı mı? Ferda sıhhatçe iyi ya? Ahmet Bey’in resmi vazifesi dışındaki işleri yine devam ediyor mu? Keman çalıyor musun? Resim yapıyor musun? Milas'ın sıtması bol mu? Her halde Ferda Kadın’a kinin yutturmayı ihmal etmeyin, kendiniz de ara sıra yutun olmaz mı?”


Mehmet Akif Ersoy’un oğlu Tahir bey ve kızı Suad Hanım

Mehmed Akif’in kızı Suad Hanım’a yazdığı mektuptan:
“Bizler şimdiki halde hamdolsun iyiyiz: tahir ufak bir hastalık geçirdi. Lakin bugünlerde iyidir, mektebine gidip, geliyor. Anen de böyle giderse fena değil. Göğsünden çokluk şikayeti yok. İstanbul’dan geldiği zaman hali harap idi. Hamdolsun bugünlerde iyi… Kuzum evladım mektup yazın, uzun boylu bekletmeyin”

6_504.jpg
7_453.jpg
8_414.jpg
10_359.jpg
11_300.jpg
12_259.jpg
13_231.jpg
19_121.jpg
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Görselimizin tamamlanmamış hali bu arka fon biraz daha zenginleştirilecek (şairin şiirleriyle)ön boşluğa "Korkma" yazılacak. Yazı direktmi yazılsa yoksa tek tek halfler yukarda duracak şekilde mi yazılsa fikirlerinizi alabilirim.

IMG_20230305_121557_676.jpg
 
Top