SGK' dan Kadına Yardım

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Sosyal Güvenlik Kurumunun çalışan kadınlara vereceği yardımın şartları belli oldu. SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhanın yaptığı açıklamalarda yapılacak yardımlar için iki temel kriterin olduğu belirtildi. Gökalp İlhan;

-Doğumdan sonra işe dönmeleri

- 0-24 ay aralığında çocuğu olması

Diyerek sözlerine devam etti.
Ayrıca yapılan açıklamada yapılacak yardımın miktarının 900 Tl ile 1000 Tl arasında olabileceğinin altı çizildi. Ayrıca 5 Bin kadına bakıcı desteğinde de projenin ilk olarak Antalya, İzmir ve Bursa illerinde uygulanacağı belirtildi.

Başka hangi şartlar var?

Ücret beklentilerinin düşük olması ve çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerinin istenen seviyede olmaması nedeniyle Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı düşük düzeylerde kalmaktadır. Ancak, kadınların erkeklere oranla daha yüksek düzeyde kayıt dışı olarak çalıştığı görülmektedir. Bu nedenle kayıt dışıyla mücadele anlamında Kurumumuzun yürüttüğü çalışmalar, büyük önem kazanmaktadır. Ayrıca, kadınların işgücü piyasasında karşılaştığı başlıca problemlerden biri olan yaşlı ve çocuk bakımı nedeniyle iş hayatına uzun süre ya da süresiz olarak ara vermek zorunda kalması, üzerinde dikkatle çalışılması gereken konulardan biridir.

Bu noktadan hareketle Kurumumuz ilgili paydaşlarla işbirliği içerisinde “Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu” adı altında Avrupa Birliği tarafından finanse edilecek bir proje geliştirmiştir. Hazırlıkları bir süredir devam etmekte olan ve artık son aşamasına gelmiş olan projeyle, ilk kez iş hayatına girecek ya da iş hayatına geri dönecek küçük çocuk sahibi annelere ve hizmet akdiyle çalışan annelere (5510 4/a sigortalısı annelere) çocuklarının bakımı için çocuk bakıcısı istihdam edebilmelerini temin etmek üzere bir mali destek sağlanması düşünülmektedir. İlk olarak 3 ilimizde hayata geçirilmesi planlanan bu proje ile kayıt dışı çalışan çocuk bakıcılarının kayıtlı istihdamının artırılması, çalışan annelerin doğum sonrasında işlerine geri dönme süreçlerinin kolaylaştırılarak işgücü piyasasından kopmalarının önlenmesi ve genel olarak kadınların işgücüne katılımlarının artırılması amaçlanmaktadır.
Avrupa Komisyonu’ndan gerekli onayların çıkması halinde en kısa süre içerisinde başlaması öngörülen ve 30 aylık bir süreçte uygulanacak proje ile her ay iş yaşamına dönen ya da ilk kez başlayan 5 bin kadın doğrudan desteklenecektir.

Kadınların proje yararlanıcısı olabilmeleri için çocuk bakıcısı istihdam edecek olmaları sebebiyle dolaylı yoldan 5 bin kadın daha desteklenmiş olacaktır. Böylece, proje süresince 10 bin dolayında kadın, kayıtlı olarak çalışma imkanı bulmuş olacaktır.

Çocuk bakıcıları başta olmak üzere ev hizmetlerinde çalışanlar arasında ve bu kimseleri istihdam eden işverenlerin kayıtlı çalışma sistemini geliştirmeyi hedefleyen bu proje ile özellikle küçük çocukların belli bir süre evde bakımının teşvik edilerek fiziksel ve psikolojik gelişimlerini belirli ölçüde tamamladıktan sonra kreş ve gündüz bakım evi gibi kurumsal çözümlere yönlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu yaklaşımın bir parçası olarak Milli Eğitim Bakanlığından sertifikalı olan çocuk bakıcılarının çalıştırılması halinde projeden destek miktarı artırılarak bu mesleğin kurumsallaşmasının desteklenmesi arzulanmaktadır.

Proje aynı zamanda 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan ve ev hizmetlerinde çalışanları sosyal güvenlik kapsamına alarak basit usulde bildirim imkanı getiren uygulamamızın sonuçlarını görmek anlamında Kurumumuzun çok büyük önem verdiği bir operasyondur.
 
Geri
Top