Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Adalet

Adalet programının amacı hakim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir. Mezunlar, mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında, özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.

Programın Amacı : Adalet programının amacı, hakim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler : Adalet yüksekokullarında öğrencilere adalet hizmetlerinin gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak teorik ve uygulamaya yönelik bilgiler verilir. Yüksekokulda kamu hukuku ve özel hukuk bilgisi, hukuk bilgisi, hukuk usulü bilgisi, ceza ve ceza usulü bilgisi, icra-iflas bilgisi, avukatlık ve noterlik mevzuatı, mali mevzuat, hukuk dili, adli tıp, infaz bilgisi, kalem mevzuatı gibi hukuk bilgilerinin yanı sıra, daktilografi, Türkçe, yabancı dil, muhasebe,işletme yönetimi, arşiv ve dosyalama teknikleri gibi teorik ve uygulamalı dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler : Sosyal Bilgiler Adalet Yüksekokulunda okumak isteyen bir öğrencinin hukuk alanına ilgi duyan, Türkçe, derslerinde başarılı, titiz, dikkatli ve sorumluluk duygularına sahip bir kimse olması bu alandaki başarısını artıracaktır.

Adalet Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :

  • ANKARA - HUKUK FAKÜLTESİ
  • SELÇUK - SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
  • ATATÜRK- ERZİNCAN MESLEK YÜKSEKOKULU
  • DOKUZ EYLÜL - HUKUK FAKÜLTESİ
  • SELÇUK - SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
  • İSTANBUL - HUKUK FAKÜLTESİ


Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Adalet programını bitirenlere "Adalet Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Adalet meslek elemanı mahkemelerde, icra dairelerinde, infaz kurumlarında, vatandaşların başvurularının mahkemelere iletilmesi ve yargıçların aldıkları kararın uygulanması gibi konularda gerekli işlemleri yürütürler.

Adalet Mezunlarının Çalışma Alanları : Adalet yüksekokulu mezunları mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında, özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.
 
Ağaç İşleri

Ağaç İşleri programının amacı, binaların ağaçlardan yapılan kısımları ile ağaç ev eşyalarının üretiminde çalışan ara elemanları yetiştirmektir. Ağaç işleri teknikerleri, özel sektöre ve kamu sektörüne ait marangozhanelerde ve mobilya atölyelerinde parke fabrikalarında, kereste, yonga ve levha üretim tesislerinde çalışabilirler.

Ağaç İşleri Programının Amacı : Ağaç işleri programının amacı, tahtadan yapılan bina kısımlarının ve eşyaların üretiminde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Ağaç İşleri Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Ağaç işleri programında matematik, fizik, ekonomi, ağaçlandırma bilgisi, ağaç işleri alet ve makineleri, elektrik bilgisi, ahşap konstrüksiyon, iç dekorasyon teknikleri, mesleki resim, ölçme ve bakım teknikleri ve yüzeysel işlemler gibi dersler okutulmaktadır.

Ağaç İşleri Programı için Gereken Nitelikler : Ağaç işleri programında eğitim görmek isteyenlerin genel yeteneğe, şekil ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip olmaları gerekir.

Ağaç İşleri Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :

İSTANBUL - ORMANCILIK MESLEK YÜKSEKOKULU

Ağaç İşleri Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Ağaç işleri programını bitirenlere "Ağaç İşleri Teknikeri" ünvanı verilir. Ağaç işleri teknikeri, binalarda pencere çerçevelerinin, kapıların, dolapların, lambri, parke gibi dekoratif kısımların ve mobilyaların üretiminde ağaç işleri endüstri mühendisine yardımcı olarak çalışır.

Çalışma Alanları : Ağaç işleri teknikeri, özel sektöre ve kamu sektörüne ait marangozhanelerde ve mobilya atölyelerinde, parke fabrikalarında, kereste, yonga ve levha üretim tesislerinde çalışabilirler.
 
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümü hammaddesi ağaç olan malzemenin işlenerek değerlendirilmesi; ağaçtan yapılan ürünlerin tasarlanması, üretiminin planlanması, ürünlerin kalite kontrolü alanında çalışacak teknik elemanlar yetiştirilir. Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümünü bitirenler, bu sektördeki nitelikli işgücüne olan büyük talep nedeniyle dolgun ücretle çok kolay iş bulabilmektedirler.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Programının Amacı : Hammaddesi ağaç olan malzemenin işlenerek değerlendirilmesi; ağaçtan yapılan ürünlerin tasarlanması, üretimin planlanması, ürünlerin kalite kontrolü alanında çalışacak teknik elemanları yetiştirmektir.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler :Bu programda eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim programı, ağacın hammadde olarak kullanılmasını, ağaçtan işlenmiş ve yarı işlenmiş malzeme üretimini, çeşitli ağaç işleri alanlarındaki üretim tekniklerini ve bunlarla ilgili yöntemlerin geliştirilmesini kapsamaktadır. Ağaç işleri mühendisliği bölümünde fizik, matematik, kimya, biyoloji ve bazı sosyal bilim alanlarında temel dersler, ağaç teknolojisi, ağaç fiziği ve kimyası, ağaç işleme makineleri, üretim teknolojisi, üst yüzey işlemleri, teknik istatistik ve kalite kontrol, iç mimari-dekorasyon, üretim planlaması vb. meslek dersleri okutulmaktadır. Çeşitli derslerdeki laboratuvar ve çizim çalışmalarının yanı sıra, öğrenciler bir yarı yıl boyunca proje uygulaması için bölüm atölyesinde çalışırlar. Ayrıca, öğrencilerin bölümce onaylanmış bir ağaç işleri fabrikasında bir yarı yıllık endüstri uygulaması yapmak zorunluluğu vardır.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Ağaç işleri endüstri mühendisliği programına girmek isteyen bir öğrencinin, matematik ve fen derslerinde başarılı olması gerekir. Ayrıca ekonomiye ilgi duyması, bir işletmede, başkaları ile işbirliği halinde çalışabilmesi için ikna yeteneğine ve insan ilişkilerinde olumlu tutum ve iletişim becerilerine sahip olması beklenir.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
  • HACETTEPE - MESLEKİ TEKNOLOJİ YÜKSEKOKULU
  • İSTANBUL - ORMAN ÜNİVERSİTESİ
 
Ağız Diş Sağlığı :

Öğrenimi 2 yıllık, Asıl olarak Diş hekimi yardımcısı hemşire yetiştirmek amaçlanıyor. Genelde kız öğrenciler alınıyor. Hem 1 hem de 2. sınıflarda öğrenciler Diş Hekimliği Fakültesi bünyesindeki staj görüyorlar. Kontenjan 20 kişi. Mezunlara sağlık teknikerleri diploması veriliyor. Devlet hastanesi ve özel hastaneler de çalışma imkanları var.

Ağız Diş Sağlığı Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :

İSTANBUL - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
YEDİTEPE - MESLEK YÜKSEKOKULU
 
Ambulans Ve Acil Bakım Teknisyenliği

Ambulans Ve Acil Bakım Teknisyenliği Amacı, acil bakımı hastane dışında, profesyonel düzeyde verebilecek elemanları yetiştirmektedir. Acil bakım ve ambulans teknikerleri ambulans servislerinde görev alabilirler.

Ambulans Ve Acil Bakım Teknisyenliği Programının Amacı : Ambulans ve acil bakım programının amacı, acil bakımı hastane dışında, profesyonel düzeyde verebilecek elemanları yetiştirmektir.

Ambulans Ve Acil Bakım Teknisyenliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Ambulans ve acil bakım programında davranış bilimleri, anatomi, fizyoloji, ambulans servisi, acil yardım ve kurtarma çalışmaları, beden eğitimi ve vücut geliştirme dersleri okutulmakta ve 6 hafta süreli staj yaptırılmaktadır.

Ambulans Ve Acil Bakım Teknisyenliği için Gereken Nitelikler : Ambulans ve acil bakım programında okumak isteyen kimselerin, insanların duygularını anlayabilen ve onlara yardım etmeye istekli, dikkatli, sorumlu ve acil durumlarda soğukkanlı kimseler olmaları gerekir.

Ambulans Ve Acil Bakım Teknisyenliği Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
CUMHURİYET - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
KADİR HAS - SAĞLIK BİLİMLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇANAKKALE - ONSEKİZ MART ÇANAKKALE SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE - DENİZLİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES - HALİL BAYRAKTAR SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
OSMANGAZİ - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE - ATATÜRK SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

Ambulans Ve Acil Bakım Teknisyenliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Acil bakım ve ambulans programını bitirenler "Tekniker" ünvanı almaya hak kazanırlar. Acil bakım ve ambulans teknikeri acil bakıma ihtiyacı olan kimselerin hastane dışında bakımı ve gerektiğinde bir tedavi kurumuna ambulansla taşınmaları sırasında bakımlarını yapar. Bu elemanlar tıbbi bakımın yanı sıra araç sürücülüğünden de sorumlu olabilirler.

Ambulans Ve Acil Bakım Teknisyenlerinin Çalışma Alanları : Acil bakım ve ambulans teknikerle ambulans servislerinde çalışabilirler.
 
Amerikan Kültürü Ve Edebiyatı

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Amerikan Dili ve Edebiyatı ile kültürel gelişmesini inceleyen bölümdür. Bu bölümü bitirenler yabancı dilde veya Türkçe eğitim yapan orta dereceli okullarda yabancı dil öğretmeni veya yükseköğretim kurumlarında okutman olarak görev alabilirler. Ayrıca TRT kurumunda, Dışişleri Bakanlığında, elçiliklerde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığında, turizm acentelerinde ve ticari şirketlerde çalışabilirler. Amerikan kültürü ve edebiyatı çalışmalarını İngiliz dili ve edebiyatı programıyla birlikte yürütmekte olup 17. yüzyılda ilk ürünlerini vermeye başlayan ve Amerikalıların yaşayışını ve dünya görüşünü yansıtan Amerikan edebiyatı, her ulusun edebiyatı gibi kendine özgü nitelikleriyle araştırılmakta ve öğretilmektedir.

Amerikan Kültürü Ve Edebiyatı Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
BİLKENT - İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
HACETTEPE - EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL - EDEBİYAT FAKÜLTESİ
BAŞKENT - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
EGE - EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KADİR HAS - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ANKARA - DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
HALİÇ - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KADİR HAS - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
FATİH - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
BİLKENT - İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
BAŞKENT - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
 
Ana Okulu Öğretmenliği

Bu bölüm 2000 ÖSS’ den itibaren artık Sözel Puan türüyle öğrenci almaktadır. Anaokulu öğretmenliği programının amacı, okul öncesi eğitim veren kurumlara öğretmen yetiştirmektir. Mezunlar meslek liselerinde ve okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler.

Ana Okulu Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
SELÇUK - MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

 
Anestezi

Anestezi programının amacı ameliyatlarda anestezi işlerinde hekime yardımcı olacak sağlık elemanı yetiştirmektedir. Anestezi teknikeri devlete, üniversitelere veya özel kişilere ait hastanelerde çalışır. Bu alanda yetişmiş elemana ülkemizde büyük ihtiyaç olduğundan mezunlarının hemen iş bulmaları mümkündür.

Anestezi Programının Amacı : Ameliyatlarda anestezi işlerinde hekime yardımcı olacak sağlık elemanı yetiştirmektir.

Anestezi Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Bu programda anatomi, fizyoloji, farmakoloji, özel tedavi yöntemleri ve anesteziyoloji gibi meslek dersleri okutulur. Derslerde uygulamalara önemli ölçüde yer verilir.

Anestezi Mesleği için Gereken Nitelikler : Anestezi programında okumak isteyen bir kimsenin, biyoloji başta olmak üzere, fen derslerine ilgi duyması, bir tıp ekibinin üyesi olarak çalışabilmek için dikkatli, titiz ve sorumluluk sahibi olması gerekir.

Anestezi Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
CUMHURİYET - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE - ATATÜRK SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
MARMARA - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA - DİKİMEVİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES - HALİL BAYRAKTAR SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE - DENİZLİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
DİCLE ATATÜRK - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL - VAN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
KADİR HAS - SAĞLIK BİLİMLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

Anestezi Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Anestezi programını bitiren bir kimseye "Anestezi Sağlık Teknikeri" ünvanı verilir. Anestezi teknikeri her türlü ameliyatlarda hastanın uyutulması için gerekli tıbbi yöntemleri, hekimin yönergeleri doğrultusunda uygular.

Anestezi Teknikeri Çalışma Alanları : Anestezi teknikeri devlete, üniversitelere veya özel kişilere ait hastanelerde çalışır. Bu alanda yetişmiş elemanına ülkemizde büyük ihtiyaç olduğundan mezunların hemen iş bulmaları mümkündür.
 
Antep Fıstığı Tarımı Ve Teknolojisi

Sadece Gaziantep’ te bulunan bu bölüm, antep fıstığının yetiştirilmesi, işlenmesi ve değerlendirilmesi konularında çalışacak ara eleman yetiştirilmesini amaçlar. Mezunlar genellikle Gaziantep yöresinde çalışma imkanı bulurlar. Yüksekokulunda bahçe bitkileri ile ilgili bilgilerde verilir.

Antep Fıstığı Tarımı Ve Teknolojisi Programının Amacı :
Antepfıstığı yetiştirilmesinde karşılaşılan sorunları çözecek ve tarımsal sanayide çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Antep Fıstığı Tarımı Ve Teknolojisi Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Antepfıstığı Tarımı ve Teknolojisi programında matematik, bapçe bitkileri yetiştiriciliği, antepfıstığı çeşitleri, fidan yetiştirme teknikleri, antepfıstığının ekolojik istekleri, antepfıstığı amaçları ve özellikleri, antepfıstığının hasat sonu fizyolojisi, hastalık ve zararlıları, antepfıstığı işleme tekniği gibi dersler kutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Antep Fıstığı Tarımı Ve Teknolojisi Mesleği için Gereken Nitelikler : Antepfıstığı Tarım ve Teknolojisi programında okumak isteyenlerin biyolojiye, özellikle botanik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, açık havada çalışmaktan ve bitki üretmekten hoşlanan insanlarla (özellikle çiftçilerle) iyi iletişim kurabilen bedence sağlam ve dayanıklı kimseler olmaları gerekir.

Antep Fıstığı Tarımı Ve Teknolojisi Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
GAZİANTEP - NİZİP MESLEK YÜKSEKOKULU

Antep Fıstığı Tarımı Ve Teknolojisi Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Bu programı bitirenlere "Önlisans Diploması" ve "Antepfıstığı Teknikeri" ünvanı verilir. Antepfıstığı Tarım ve Teknolojisi teknikeri ziraat mühendisine yardımcı bir eleman olup Bahçe kurma aşamasında planlamanın yapılması, yetiştirilecek materyalin seçilmesi, yetiştiricilikte sorunların tespiti ve giderilmesi, Antepfıstığının işlenmesi ve pazarlanması konularında uygulamaya yönelik çalışmalar yapar.

Antep Fıstığı Teknikerinin Çalışma Alanları : Antepfıstığı Tarım ve Teknolojisini bitirenlere Tarım Bakanlığına bağlı kuruluşlarda tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinde ve ilgili konuda faaliyet gösteren enstitü ile özel kamu ve işletmelerinde çalışabilirler.
 
Arap Dili Ve Edebiyatı

Arap Dili ve Edebiyatı programında Arapça dilbilgisi, çeşitli klasik ve modern metinlerin Türkçe’ ye çevirileri, Arapça konuşma ve kompozisyon denemeleri yapılmakta ve Arap dili ve edebiyatı ile ilgili eğitim verilmektedir. Mezunlar kütüphanelerde, müzelerde, Diyanet İşleri Başkanlığında çalışabilecekleri gibi orta dereceli okullarda (imam hatip liseleri) öğretmenlik yapabilirler. Arap dili ve edebiyatı programında Arapça dil bilgisi, çeşitli klasik ve modern Arapça metinlerin Türkçe' ye çevirileri, Arapça konuşma ve kompozisyon denemeleri ve Arap dili ve edebiyatı ile ilgili eğitim yapılmaktadır.

Arap Dili Ve Edebiyatı Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
ANKARA - DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ
BİŞKEK - SOSYAL BİLİMLER BİŞKEK SOSYAL BİLİMLER
BAKÜ - DEVLET BAKÜ DEVLET ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL - EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ATATÜRK - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
 
Geri
Top