Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

Suskun

V.I.P
V.I.P
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü Hakkında Bilgiler(Nedir?)
Sivil Havacılık Yüksekokuluna bağlı “ Hava Ulaştırma İşletmeciliği” nin amacı sivil hava taşımacılığının işletme ve yönetimi alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir. Hava ulaştırma işletmecisi, çalıştığı işletmede para, malzeme ve insangücünün en verimli şekilde kullanılması ve uçakların kârlı bir biçimde çalıştırılması için yönetim planları hazırlar, çalışmaları denetler, uçakların yük ve yolcu miktarları bakımından tam kapasite ile çalıştırılması için önlemler alır. Çalıştığı işletmeye bağlı olan veya olmayan uçak, yük, yolcu hareketlerinin bağlantı ve organizasyonunu yapar. Mezunlar Türk Hava Yolları ve Özel Hava Şirketlerine bağlı uçaklarda ve hava limanlarında çalışabilirler.

Programın Amacı: Sivil hava ulaştırma işletmeciliği programının amacı, hava taşıt araçları ile yolcu ve yük taşımacılığı ile ilgili işlemleri yürütecek elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sivil hava ulaştırma işletmeciliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda matematik, davranış bilimleri, uçak bilgisi, hava trafik kontrolleri,aerodinamik ve performans, hareket ve hava seyrüseferi, işletme ve muhasebe alanında dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Sivil hava ulaştırma işletmeciliği programına girmek isteyenlerin normal üstü bir genel yetenek yanında, ayrıntıyı algılama, insanları ikna edebilme ve onlarla iyi ilişkiler kurabilme gücü, dikkat ve sorumluluk gibi kişilik özelliklerine sahip olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler:
Sivil hava ulaştırma işletmeciliği programını bitirenler "Sivil Hava Ulaştırma İşletmecisi" ünvanı ile görev alırlar.Hava işletmecileri hava limanlarının ve terminallerin verimli bir biçimde yönetilmesinden sorumlu olup yolcuların güven içinde ve rahatlıkla seyahat etmelerini sağlamaya çalışırlar.

Çalışma Alanları: Sivil hava işletmecileri THY'de ve özel havacılık şirketlerinde iş bulabilirler.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Programın Amacı

Demiryolu araçları programı, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda, ustabaşı ile mühendis arasında, teknik hizmetler görecek teknik elemanları yetiştirmek amacına yönelik öğretim yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Demiryolu araçları programında matematik, fizik, kimya, mekanik, mukavemet gibi temel derslerin yanı sıra; demiryolu tanımı, hareket dinamiği, taşıtların konstrüksiyonu, çekici vagonlar ve katar mekaniği dersleri ile makine bilgisi, teknik resim, elektroteknik, malzeme, makine elemanları, elektrik makineleri, ısıtma-havalandırma gibi diğer meslek dersleri verilmektedir. Öğrenciler öğretim süresi içinde bilgi, görgü ve becerilerini artırmak amacıyla 60 işgünü pratik çalışma yapmak zorundadırlar.

Gereken Nitelikler

Bu programa girmek ve bu alanda çalışmak isteyen kişiler, kendilerini matematik, fizik, kimya ve teknik gibi alanlarda iyi yetiştirmelidirler. Bu alanda çalışacak iyi bir teknik eleman, düzgün şekil çizmek, iş organizasyonu ve atölye çalışmalar gibi konularda belirli bir yeteneğe sahip; aynı zamanda insanlarla ilişkilerinde uyumlu ve geçimli olmalıdır.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Demiryolu araçları programından mezun olanlara "Demiryolu Araçları Teknikeri" unvanı verilir. Demiryolu araçları teknikerleri, devlet demiryolları fabrikalarındaki yapım ve onarım işlerinde ve işletme alanlarında çalışabilirler.

Çalışma Alanları

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünün Eskişehir Lokomotif Motor Sanayi (ELMS), Adapazarı Vagon Sanayi (ADVAS), Sivas Demiryolu Makine Sanayi (SİDEMAS) ile yurt genelinde İstanbul Haydarpaşa'da, Ankara'da, İzmir'de, Sivas'ta, Malatya'da ve Adana'da bulunan devlet demiryolları işletme tesisleri demiryolu araç teknikerlerinin başlıca çalışma alanlarını teşkil etmektedir. Demiryolu araçları teknikerleri, yeterli ölçüde elektrik, makine ve motor bilgisine sahip olduklarından ve çizim yeteneği kazandıklarından, ilgili diğer kamu ve özel kuruluşlarda da çalışma olanağına sahiptirler
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel ticaret liselerinde işletme, pazarlama, muhasebe derslerini verebilecek öğretmenler yetiştirmek yanında, özel sektöre ya da kamuya ait fabrika, banka, sigorta, çiftlik veya turizm kuruluşlarında planlama, üretim, hizmet ve denetim etkinliklerinde görev yapabilecek elemanları da yetiştirir. Mezunlar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel ticaret liselerine öğretmen olarak atanabildikleri gibi, kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda da işletmeci olarak çalışabilirler.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Rafineri ve petrokimya programının amacı ham petrolün işlenmesi ve çeşitli petrol ürünlerinin elde edilmesinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Rafineri ve petrokimya teknikerleri Enerji Bakanlığına bağlı petrol rafinerilerinde çalışabilirler.

Programın Amacı: Rafineri ve petrokimya programının amacı, ham petrolün işlenmesi ve çeşitli petrol ürünlerinin elde edilmesinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Rafineri ve petrokimya programında bilgisayar, teknolojinin temel ilkeleri, kimyasal süreç ilkeleri, petrokimya teknolojisi, işlem ölçümleri, teknik resim, kimya reaktörü, işlev ve işlemleri gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Rafineri ve Petrokimya alanında eğitim görmek isteyenlerin, temel bilimlerde ve özellikle kimya alanında başarılı olması beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Rafineri ve petrokimya programından mezun olanlara "Rafineri ve Petrokimya Teknikeri" ünvanı verilir. Rafineri ve petrokimya teknikeri kimya mühendisinin yönetimi ve denetimi altında, ham petrolün çeşitli aşamalarda yapılan işlemlerle arıtılması ve petrol ürünlerinin elde edilmesi ile ilgili çalışmaları yürütür. Bunun için kullanılan katkı maddelerini ve bunlarla elde edilen ürünün standartlara uygunluğunun kontrolü için testler yapar; kimya mühendisine araştırmalarında yardımcı olur.

Çalışma Alanları: Rafineri ve petrokimya teknikerleri Enerji Bakanlığına bağlı petrol rafinerilerinde çalışabilirler.
 
Top