Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Uçak Motor Bakım

Uçak Motoru programının amacı, uçak motorlarının yapımı, bakımı ve onarımı alanında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Uçak motor teknikerleri, Ulaştırma Bakanlığına bağlı uçak fabrikalarında ya da onarım atölyelerinde görev alabilir veya motor bilgisini benzer başka alanlarda değerlendirebilirler.

Uçak Motor Bakım Programının Amacı : Uçak motoru programının amacı, uçak motorlarının yapımı, bakımı ve onarımı alanında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Uçak Motor Bakım Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Uçak motoru programında matematik, fizik, malzeme ve imal usulleri, temel elektrik ve elektronik; motor üretim teknikleri, uçak motoru bakımı ve revizyonu, sayısal motor kontrol sistemleri, pervaneler ve uçak atölyesi dersleri okutulur.

Uçak Motor Bakım için Gereken Nitelikler : Uçak motoru programında eğitim görmek isteyenlerin, başta fizik ve özellikle mekanik olmak üzere, temel bilimlere ilgili ve bu alanlarda başarılı, şekil algısına ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen kimseler olmaları beklenir.

Uçak Motor Bakım Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
ANADOLU SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULU

Uçak Motor Bakım Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Uçak motoru programını bitirenlere "Uçak Motoru Teknikeri" ünvanı verilir. Uçak motoru teknikeri, uçakların motor kısımlarını kontrol eder, arıza varsa yerini belirler ve tamir eder. Uçak motoru yapımında uçak mühendisinin gözetim ve denetimi altında çalışır. Uçak motoru teknikerlerinin motor teknikerlerinden farkı, uçak motorları konusunda uzmanlaşmış olmasıdır.

Uçak Motoru Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Uçak motor teknikeri Ulaştırma Bakanlığına bağlı uçak fabrikalarında ya da onarım atölyelerinde görev alabilir veya motor bilgisini benzer başka alanlarda değerlendirebilir.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Uçak Mühendisliği

Havada seyreden her türlü aracın tasarlanması ve inşa projelerinin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarımının teknolojisi ve işletme konularında eğitim ve araştırma yapılır. THY, Kara ve Hava Kuvvetlerinde ana bakım üstlerinde, TUSAŞ, MKE kurumunda ve bazı özel havacılık şirketlerinde çalışılabileceği gibi makine mühendisliği sahalarında da çalışılabilir. Gözlem istasyonları ve rasathanelerde görev alabilirler. Ancak büyük bir çoğunluk mezun olduktan sonra iş bulmakta güçlük çekmektedir.

Uçak Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :İSTANBUL TEKNİK UÇAK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
 

Suskun

V.I.P
V.I.P

Yazılı basında, haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikle elemanlar yetiştirilir ve bu alanda araştırma yapılır. Bu bölümün mezunları genellikle basın yayın kuruluşlarında görev alırlar.

Programın Amacı: Gazetecilik programının amacı, yazılı basında haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikli eleman yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Gazetecilik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk yıllarında sosyoloji, psikoloji, siyasi tarih vb. temel sosyal bilimler ile ekonomi, hukuk ve istatistik alanlarında dersler okutulur. Sonraki yıllarda ise gazetecilik, fotoğraf, basın ekonomisi ve işletmeciliği, basın-yayın tekniği ve bilişim alanlarında dersler verilir ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Gazetecilik programına girmek isteyenlerin normalin üstünde sözel yeteneğe sahip, sosyal araştırmalara meraklı, başkaları ile iletişim kurmaktan hoşlanan, girişken ve ısrarcı kimseler olmaları beklenir. Bu alanda çalışacak kimseler iyi bir gözlemci olabilmelidirler. Gazetecilik programını düşünen öğrencilerin kendilerini Türkçe-Kompozisyon, yabancı dil ve sosyal bilimler alanında iyi yetiştirmeleri,mümkünse bir okul gazetesinde yazı yazarak kendilerini sınamalıdırlar.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Gazetecilik programını bitirenler çeşitli basın ve yayın kuruluşlarının merkez ve haber bürolarında "Muhabir" olarak görev alırlar. Gazetecilik programından mezun olanların gazetelerde "Muhabir" olarak yaptıkları iş, haber toplamak ve bunları açık, kısa ve ilgi çekici bir biçimde gazete ve dergilere yazmaktır. Gazete muhabirleri belli bir alanda uzmanlaşabilirler (spor muhabiri, polis muhabiri vb.). Gazetecilerin çalışma saatleri bağlı oldukları gazetenin türüne göre değişir. Çalışma çok kere geceleri de devam eder. Gazete muhabirleri bazen bir röportaj için günlerce ünlü bir kişinin peşinde koşmak, evlerinden uzakta, güç koşullarda yaşamak, gerektiğinde bir haber için kendilerini tehlikeye atmak durumunda kalabilirler.

Çalışma Alanları: Gazetecilik programını bitirenler genellikle basın yayın kuruluşlarında görev alırlar. Gazetecilik ekonomik koşullardan çok çabuk etkilenen bir sektör olduğundan, mezunların iş bulma şansı ülkenin ekonomik gelişmişliği ile çok sıkı ilişkilidir. Bununla birlikte, alanında çok iyi yetişmiş bir kimsenin hertürlü koşulda işsiz kalamayacağı söylenebilir.

Gazetecilik Bölümü Olan Üniversiteler ve İlgili Fakülteleri
YEDİTEPE - İLETİŞİM FAKÜLTESİ
MARMARA - İLETİŞİM FAKÜLTESİ
İSTANBUL - İLETİŞİM FAKÜLTESİ
ANKARA - İLETİŞİM FAKÜLTESİ
EGE - İLETİŞİM FAKÜLTESİ
GAZİ - İLETİŞİM FAKÜLTESİ
KOCAELİ - İLETİŞİM FAKÜLTESİ
SELÇUK - İLETİŞİM FAKÜLTESİ
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS - İLETİŞİM FAKÜLTESİ
YAKIN DOĞU - İLETİŞİM FAKÜLTESİ
LEFKE AVRUPA - İLETİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
DOĞU AKDENİZ - İLETİŞİM FAKÜLTESİ
ULUSLAR ARASI KIBRIS - İLETİŞİM FAKÜLTESİ
 

Suskun

V.I.P
V.I.P

Hastane yöneticisi (müdür), sağlık kurumlarında, çeşitli etkinliklerin, düzenlenme ve yürütülmesinde gerekli personel, araç ve gerecin sağlanması, sağlık ve muayene ücretlerini saptayacak eleman olarak yetiştirilir. Doktorlar, hemşireler ve sağlık personeliyle iyi ilişki kurabilen, sabırlı, anlayışlı, hoşgörülü ve soğukkanlı bireyler olmaları, ayrıca insanlara, yardım etmekten zevk duymaları gerekmektedir.

Programın Amacı: Sağlık kurumları işletmeciliği programının amacı çeşitli sağlık kurumlarının orta ve üst düzey yönetim kademelerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sağlık kurumları işletmeciliği programında matematik, bilgisayar, ekonomi, işletme, istatistik, hukuk, özgür kuramı ve tasarımı, tıbbi sosyoloji, sağlık işletmelerinde finansal yönetim, insan kaynakları yönetimi, sağlık politikası ve planlaması sosyal politika ve sağlık sigortacılığı, sağlık ve etik, koruyucu sağlık hizmetleri yönetimi gibi dersler okutulmaktadır. Bu programda bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi verilmektedir.

Gereken Nitelikler: Sağlık kurumları işletmecisi olmak isteyenlerin matematik ekonomi ve işletme konularına ilgili ve bu alanda başarılı, analitik düşünme, problem çözme,başkalarını etkileme ve yönlendirme yetenekleri gelişmiş, insanlarla iyi ilişkiler kurabilen kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sağlık kurumları işletmeciliği programını bitirenlere "Sağlık Kurumları İşletmecisi (Yönetici)" ünvanı verilir. Sağlık kurumları işletmecisi sağlık kurumlarının personel ihtiyacının karşılanması, personelin verimli bir şekilde çalıştırılması, gereken araç-gereç vb. satın alınması, çalışmalarının planlanması ve etkin bir biçimde yürütülmesi gibi işleri yapar.

Çalışma Alanları: Sağlık kurumları işletmecileri kamu, üniversite vakıf hastanelerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, Emekli Sandığı, Bağkur, SSK gibi kuruluşların sağlık sigortası ile ilgili birimlerinde, özel sigorta şirketlerinde, ilaç, tıbbi cihaz üreten endüstri kuruluşlarında sağlık araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Sağlık kurumlarının özelleştirilmesi veya resmi kuruluşlarının çağdaş işletmecilik anlayışı ile yönetilmesi gereğinin giderek daha fazla hissedilmesi ile bu alanda eğitilmiş insan gücüne duyulan gereksinme artacaktır.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Seracılık ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Hakkında Bilgiler(Nedir?)
Programın Amacı: Seracılık ve süs bitkileri yetiştiriciliği programının amacı, kaliteli sebze üretimi, park ve bakıcıları, otelleri süs bitkisi yetiştirmek üzere eğitim yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Seracılık ve süs bitkileri yetiştiriciliği programında ziraai botanik, bitki üretim teknikleri, sera yapım tekniği, meteoroloji, işletmecilik bilgisi, sera bitkileri ve hastalıkları, park ve bahçe düzenlemesi, sera ürünleri ambalajlaması gibi dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Seracılık ve süs bitkileri yetiştiriciliği programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili açık havada çalışmaktan ve bitki üretmekten hoşlanan kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artıran bir etmendir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Seracılık ve süs bitkileri programını bitirenlere "Seracılık ve Süs Bitkileri Teknikeri" ünvanı verilir. Seracılık ve süs bitkileri teknikeri seralarda ve bahçelerde sebze üreticilerine danışmanlık yapar. Kesme çiçek, saksılı çiçek, park ve bahçe çiçekleri üretim merkezlerinde tohumların işleri sebze ve çiçeklerin verimli ve kaliteli bir biçimde üretimi için gerekli sulama, gübreleme, ilaçlama işlemlerini yapar, ürünün pazarlanmasını sağlar.

Çalışma Alanları: Seracılık ve süs bitkileri teknikerleri seracılık ve çiçek yapan çiftliklerde, gübre şirketlerinde iş bulabilirler. Girişimci alanlar kendi işletmelerini kurabilirler.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Seyahat İşletmeciliği Bölümü Hakkında Bilgiler(Nedir?)-Seyahat İşletmecileri Grubu
Seyahat işletmeciliği programının amacı, turistler hizmet sunan, tesislerin ve seyahat hizmetlerinin yönetimi alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir. Mezunlar, seyahat acentalarında, turizm bürolarında görev alabildikleri gibi kendileri alanları ile ilgili işyerleri açabilirler.

Programın Amacı: Seyahat işletmeciliği programının amacı, turistlere hizmet sunan tesislerin ve seyahat hizmetlerinin yönetimi alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Seyahat işletmeciliği programında hukuk, ekonomi, işletme, muhasebe, seyahat işletmeciliği, tur operatörlüğü ve insan ilişkileri konularında dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Seyahat işletmeciliği programına girmek isteyenlerin hem matematiğe, hem sosyal bilimlere ilgi duymaları, girişken, yaratıcı ve insanlarla iyi ilişkiler kurabilen kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Seyahat işletmeciliği programını bitirenler "Seyahat İşletmecisi" ünvanı almaya hak kazanırlar. Seyahat işletmecisi turistlerin ulaşım, konaklama, gezi ve alışveriş ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan seyahat işletmelerinde "Tur Operatörü veya Rehber" olarak çalışabilir ve turistlerin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar.

Çalışma Alanları: Bu programdan mezun olanlar seyahat acentelerinde, turizm bürolarında görev alabildikleri gibi kendileri alanları ile ilgili işyeri açabilirler

Seyahat İşletmeciliği Bölümü Olan Üniversiteler ve İlgili Fakülteleri

GAZİ - TİCARET VE TURİZM EĞİTİM FAKÜLTESİ
AKDENİZ - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
MUĞLA - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
MERSİN - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
MUĞLA - MUĞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE - ÇEŞME MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES - NEVŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA - FETHİYE ALİ SITKI-MEFHARET KOÇMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ - DERBENT MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN - ANAMUR MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN - AYDINCIK MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK - SİLİFKE TAŞUCU MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ - DERBENT MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK - BEYŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
MARMARA - SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Uluslararası İlişkiler Bölümü Hakkında Bilgiler (Nedir?)-Diplomatlar Grubu
Dünya devletlerinin oluşturduğu uluslararası sistemin; tarih, siyasi, ekonomik ve hukuki yapısı, işleyişi gibi konularda, Türkiye’nin bu sistem içindeki yerine ve dış ilişkilerine özel ağırlık verilerek eğitim yapılır. Başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere, Maliye Gümrük, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi bakanlıklarda, özel şirketlerde, çeşitli kitle haberleşme kuruluşlarında ve uluslararası bankalarda çalışılabilir.

Programın Amacı: Bu programda dünya devletlerinin oluşturduğu uluslararası sistemin tarihi, geçirdiği evreler, sistemin siyasi, ekonomik ve hukuksal yapısı, işleyişi gibi konularda, Türkiye'nin bu sistem içinde yerine ve dış ilişkilerine özel ağırlık verilerek eğitim yapılır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Uluslararası ilişkiler programında uluslararası ilişkiler, Türk dış politikası, devletler hukuku, siyasal tarih, siyaset bilimi, toplumbilim, ekonomi gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Bu bölüme girmek isteyenlerin düşüncelerini söz ve yazı ile en etkin biçimde iletebilen, tarih, sosyoloji, psikoloji, hukuk, ekonomi alanlarına ilgi duyan, en az bir yabancı dili iyi bilen, insan ilişkilerinde başarılı kimseler olmaları gerekir. Bu bölümde diplomasi alanına uzman yetiştirildiği düşünülürse, bu mesleğin üyesi olacak bir kimse için, temsil niteliğine ve genel kültüre sahip olma ve insan ilişkilerinde başarılı olma, aranan en önemli niteliklerdir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Uluslararası ilişkiler bölümünü bitirenler açılan sınavlarda başarı gösterirlerse diploması alanında çeşitli ünvanlarla görev alabilir. Diplomat, devletin bir başka ülkede temsilcisi olup kendi ülkesi ile gönderildiği ülke arasındaki ilişkileri yürütür. Temsil görevini yürüttüğü ülkenin hükümeti ile kendi hükümeti arasındaki diplomatik ilişkileri düzenler. Mezunlar diğer siyaset bilimi mezunlarının çalıştıkları alanlarda, onların yaptıkları görevleri yapabilirler. Yerel ve uluslar arası bankalarda ticari işlemler yürütürler.

Çalışma Alanları: Üniversitelerin bu bölümlerini bitirenlerin çalışabilecekleri alanlar oldukça çeşitlidir. En önemli çalışma alanları arasında, başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı gibi devlet daireleri, özel şirketler ve çeşitli kitle haberleşme kuruluşları ve uluslararası bankalar sayılabilir.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Mimarlık Bölümü Hakkında Bilgiler (Nedir?)-Mimarlar Grubu
Her çeşit binanın isteğe ve imkanlara göre plan ve projelerinin hazırlanması, yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapılır. Bayındırlık ve İskan, Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde çalışılabileceği gibi, mimarlık bürosu açarak serbest çalışmak da mümkündür.

Programın Amacı: Mimarlık bölümü, her çeşit binanın isteğe ve olanaklara göre plan ve projelerinin hazırlanması, yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Mimarlık bölümlerinde genel matematik, bina fiziği, mimari çizime giriş gibi temel mimarlık dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda ise temeli daha çok tasarıma, yani plan çizimine dayalı, daha kapsamlı ve ileri düzeydeki mimari bilgileri içeren dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Bu alanda eğitim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini, matematik, fizik, resim ve sosyal bilimler (sosyoloji, tarih, sanat tarihi, insan bilimleri ve kültür) alanlarında iyi yetiştirmelidirler. İyi bir mimar, hem sanat ve sosyal bilimlerle ilgili, hem de iş hayatının özelliklerini tanıyan kişidir. Bu nedenle kişinin üstün bir genel akademik yetenek yanında uzay ilişkilerini görebilme (cisimlerin uzayda alacakları durumları göz önünde canlandırabilme), düzgün şekil çizebilme gücüne sahip, yaratıcı bir kimse olması gereklidir. Ayrıca kişinin iş-ticaret konusunda bilgili, başka insanlarla işbirliği yapabilmek için uyumlu bir kimse olması çalışma hayatında başarısını artırabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mimarlık bölümünden mezun olanlara "Mimar" ünvanı verilir. Mimar önce, istek ve ihtiyaç sahibinin, yaptıracağı binada bulunmasını istediği özellikleri saptar. Yürürlükteki imar yasasını ve ihtiyaç sahibinin parasal olanaklarını, binanın yapılacağı yerdeki doğal koşulları dikkate alarak binanın planını çizer. Binanın tamamlandıktan sonra alacağı biçimi gösteren ölçekli maketler hazırlar. Mimar, zamanının büyük kısmını proje çizmek, etüt ve proje kontrolü yapmakla geçirir. Belli aşamalarda projenin uygulanmasını denetlemek amacı ile inşaat yerine gider.

Çalışma Alanları: Kamu kesiminde çalışan mimarlar genellikle Bayındırlık ve İskân, Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde görev alırlar. Mimarlık serbest çalışmaya elverişli bir meslektir ve bugün özellikle büyük kentlerimizde mimarların birkaçı bir araya gelerek mimarlık bürosu açmayı tercih etmektedirler. Ülkemizde mimara gereksinme duyulmaktadır. Ancak, son yıllarda mimar yetiştiren okulların çoğalması ile mimar sayısında aşırı bir artma olmuştur. Bununla birlikte yetenekli ve iyi yetişmiş bir mimarın her zaman bol kazançlı iş bulması olanaklıdır.

Mimarlık Bölümü Olan Üniversiteler ve İlgili Fakülteleri

ORTA DOĞU TEKNİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ
İSTANBUL TEKNİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ
MİMAR SİNAN - MİMARLIK FAKÜLTESİ
GAZİ - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
YILDIZ TEKNİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ - MİMARLIK FAKÜLTESİ
YEDİTEPE - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL - MİMARLIK FAKÜLTESİ
ANADOLU - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ULUDAĞ - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
BAHÇEŞEHİR - MİMARLIK FAKÜLTESİ
BEYKENT - MİMARLIK FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
HALİÇ - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İSTANBUL KÜLTÜR - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
SELÇUK - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
MERSİN - MİMARLIK FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
BALIKESİR - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ERCİYES - MİMARLIK FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
TRAKYA - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ERCİYES - YOZGAT MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
DİCLE - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
LEFKE AVRUPA - MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
YEDİTEPE - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
MOLDOVA - TEKNİK MOLDOVA TEKNİK
YAKIN DOĞU - MİMARLIK FAKÜLTESİ
VILNIUS GEDIMINAS TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
GİRNE AMERİKAN - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
MALTEPE - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ULUSLAR ARASI KIBRIS - GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
DOĞU AKDENİZ - MİMARLIK FAKÜLTESİ
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
Devletin çeşitli kademelerinde ekonomik ve sosyal yönden gilişme sağlayacak kişileri yetiştirme ile ilgili eğitim verilir. Kamu yönetimi mezunları, çalıştıkları kurumlardaki pozisyonlarına göre: Kaymakam, Müfettiş, Yönetici gibi ünvanlar alırlar. Devlet sektöründe çalışanlar, hükümet tarafından, uygulanmak üzere gönderilen kanun ve emirlerin ilgili dairelere iletilmesini ve bunların uygulanmasını sağlar, yanlış ve eksik uygulama olup olmadığını denetler. Kamu Yönetimi mezunları, başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere baknlıkların tümünde idari görevlerde çalışabilirler. Özel sektörde yönetim mekanizmasının çeşitli kademelerinde görev alabilirler.

Programın Amacı: Kamu yönetimi programının amacı devlet teşkilatının çeşitli kademelerinde sistemin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinden sorumlu elemanları yetiştirmek ve bu konuda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Kamu yönetimi programında siyaset ve sosyal bilimler, yönetim bilimleri, kentleşme ve çevre sorunları, siyasal teoriler, siyasal düşünceler tarihi, devlet olgusu ve kökeni, siyasal iktidar, siyasal rejimler, anayasa, hukuk gibi alanlara ilişkin dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bu alanda çalışmak isteyenlerin üstün bir genel akademik yeteneğe sahip, düşüncelerini yazılı ya da sözlü olarak ifade edebilen, sosyoloji, psikoloji, mantık, felsefe ve tarihe meraklı ve bu alanlarda iyi yetişmiş kimseler olmaları gerekir. Ayrıca, halkla ve üst makamlarla devamlı etkileşim halinde çalışan yöneticilerin sağlam bir mantığa, inandırma gücüne, insan davranışlarının nedenlerini algılama yeteneklerine sahip olması beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler:
Üniversitelerin kamu yönetimini bitirenler çalıştıkları kurumda pozisyonlarına göre "Kaymakam", "Müfettiş", "Yönetici" gibi ünvanlar alırlar. Devlet sektöründe çalışan kamu yöneticisi, hükümet tarafından, uygulanmak üzere gönderilen kanun ve emirlerin ilgili dairelere iletilmesini ve bunların uygulanmasına sağlar; yanlış ve eksik uygulama olup olmadığını denetler, halkın dilek ve şikayetlerini dinler, ilgili yerlere havale eder. Özellikle vali ve kaymakam gibi kamu yöneticileri, bulundukları il veya ilçelerin güvenliğinden, ekonomik ve sosyal yönden gelişmelerinden sorumludurlar.Diğer resmi ve özel kuruluşların yönetim birimlerinde yönetici olarak çalışan mezunlar kanun ve yönetmeliklerin uygulamasını sağlar, bu konuda diğer personeli denetler, kısaca yönetim biliminin ilkelerini çalıştığı kurumda uygular.

Çalışma Alanları: Kamu yönetimi mezunları başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere bakanlıkların tümünde idari görevlerde çalışabilirler; özel sektörde yönetim mekanizmasının çeşitli kademelerinde görev alabilirler.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Endüstri Mühendisliği Bölümü Hakkında Bilgiler (Nedir?)-Endüstri Mühendisleri Grubu



Endüstri mühendisliği, ürün ve hizmetlerin en verimli bir şekilde üretimini sağlayan makina, insan gücü, hammadde, bilgi, enerji ve para gibi kaynaklardan oluşan sistemlerin tasarımını, işletilmesini ve yönetilmesini sağlayan mühendislik dalıdır. Endüstri Mühendisleri bu sistemlerden elde edilecek sonuçların saptanması, tahmin edilmesi ve değerlendirilmesinde matematik, fen ve sosyal bilimlerden elde edilen bilgi ve beceriler ile mühendislik analizi ve tasarımının prensip ve metotlarını kullanır. Problemleri, mühendislik yaklaşımıyla sistemin bütününü göze alarak, sistemlerin ekonomik özelliklerini kavrayarak ve her sistemin mutlaka insanları da içerdiğini göz ardı etmeden çözer. Endüstri Mühendisleri, herşeyi daha iyi, daha hızlı, daha güvenli, daha az maliyetli yapmak için insanlarla çalışır.

Günümüzde rekabet ortamının gelişmesi, teknolojinin ürünlere dönüşüm hızını artırmaktadır. Böyle bir dinamik ortamda daha etkin tasarlanmış ve daha verimli şekilde kullanılan sistemlere duyulan gereksinim, endüstri mühendislerinin önemini daha da artırmaktadır. Dolayısıyla endüstri mühendisliği, gelecekte de en çok aranan bir meslek olma özelliğini sürdürecektir. Bu ihtiyaç yüzünden endüstri mühendislerinin başlangıç ücretleri tüm mühendislik branşları arasında en üst gurupta bulunur. &nbspndüstri mühendisleri, sistemin bütününü dikkate alan bakış açıları sayesinde etkin çözümler yakalayabildiklerinden kariyerlerinde hızla yükselmekte, büyük çoğunlukla yönetici konumuna gelmektedirler.


Endüstri mühendisliği, insan, bilgi, malzeme, ekipman ve süreçlerin kullanılması, geliştirilmesi ve yönetimi ile ilgili mühendislik dalı. Endüstri mühendisleri; zaman, para, malzeme, enerji gibi kaynakların verimli kullanımına ve mühendislik hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunur.
Endüstri mühendisliği diğer mühendislik dallarından farklı bir yapıya ve düşünce sistemine sahiptir. En önemli fark endüstri mühendisliğinin parçayı değil bütünü gözönüne alarak çalışması, sistemin bütünüyle ilgilenmesidir. İkinci önemli fark ise her türlü uygulamada insan faktörünü dikkate almasıdır. Bu sebeplerden dolayı temel doğa bilimleriyle olan ilişkisinin yanında sosyal bilimlerle de iç içedir.
Stokastik Modelleme, Modelleme ve Optimizasyon Yöntemleri, Yöneylem Araştırması, Üretim Planlama, kalite denetimi ve güvence, Benzetim, İş Etüdü ve İş Güvenliği, üniversitelerdeki endüstri mühendisliği bölümlerinin başlıca derslerindendir.

Tarihi

Endüstri mühendisliği ile ilgili kavramların ortaya çıkması ve yaygın olarak kullanılmaya başlanması 19.yy'ın başlarına kadar gitmektedir. Kapitalist ekonominin öncüsü olarak bilinen Adam Smith Ulusların Zenginliği adlı eserinde işbölümünün öneminden ve yararlarından bahsetmiştir. Adam Smith'e göre her bir işçinin birçok değil de, sadece özel bir operasyon üzerinde yoğunlaşması, üretimdeki verimliliğin artmasında çok büyük öneme sahiptir. 1832'de Charles Babbage da "Makine Ekonomisi ve İmalatçılar Üzerine" adlı kitabında işbölümü, organizasyon çizelgesi ve işçi ilişkileri gibi konuları incelemiştir. Bu çalışmalar endüstri mühendisliğinin temel almış olduğu birtakım kavramlara değinmiş olmasına rağmen, endüstri mühendisliği asıl Frederick Winslow Taylor'ın(1856-1915) yapmış olduğu çalışmalar sayesinde belli bir yere gelmiş ve asıl şeklini almıştır. Taylor, kronometrik zaman etüdünü ilk kullanan kişi olmakla birlikte, iş ve zaman etüdü gibi kavramların yaratıcısıdır. Frank and Lilian Gilbreth de iş ve zaman etüdü konularını geliştirmiş ve daha ileri bir seviyeye getirmişlerdir.
Endüstri mühendisliğindeki asıl ilerlemeler ise birçok diğer mühendislik alanında olduğu gibi II.Dünya Savaşı ve sonrası döneme rastlar. Bu dönemde yöneylem araştırması olarak bilinen alanla daha da iç içe geçmiş ve birbirini tamamlar nitelik kazanmıştır. Bu saye de endüstri mühendisliği sadece imalatı konu alan bir yapıdan kurtulmuş, gerçek hayatta karşılaştığımız sistemlerle ilgili her türlü probleme çözüm üretmeye çalışan, araştırma yelpazesini oldukça geniş tutan bir mühendislik dalı haline gelmiştir. Matematik , bilgisayar teknolojileri(veritabanları, Internet, bilişim sistemleri ve ağlar) ve programlama(yeni ve daha verimli algoritmaların ortaya çıkması ve kullanılması, nesne-odaklı programlama) tekniklerinin gelişmesi ile birlikte daha karışık sistemlerin çözümü kolaylaşmış ve endüstri mühendisliği yeni bir boyut kazanmıştır.
Günümüzde dünyada birçok üniversitede endüstri mühendisliği fakülteleri kurulmuş durumdadır. Bazı yerlerde sistem mühendisliği, imalat mühendisliği, imalat sistemleri mühendisliği ya da mühendislik yönetimi adıyla da bilinmektedir.

Endüstri mühendisliği ilgi alanları

Mühendislik, genelde problem tanımlama, çözüm seçenekleri türetme, karar verme ve çözümden oluşan bir süreçtir.Endüstri mühendisleri bu tanım doğrultusunda tasarımlar yapar. Söz konusu tasarımlar endüstri mühendislerince "üretim sistemleri tasarımı" ve "üretim sistemleri kontrolü" şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Mal ve/ya hizmet üreten bir örgütün aşağıdaki işlevleri endüstri mühendisince tasarlanmaktadır.

* Malzemeler
* Makine ve donatılar
* İşçilerin çalışma yöntemleri
* Kolaylıkların yerleştirilmesi ve malzeme akışının belirlenmesi
* Malzeme taşıma donatı ve yöntemleri
* Çalışma yeri tasarımı
* Hammadde ve ürün depolarının büyüklüklerinin ve yerlerinin belirlenmesi
* Yönetim raporları için veri kayıt yöntemleri
* Bakım yöntemleri
* İş emniyet yöntemleri

Yukarıda sıralanan ve kuruluş öncesi veya yeniden yapılanma sırasında tasarlanması gereken elemanların yanı sıra işletim sırasında yönetim fonksiyonlarının sağlıklı, tutarlı ve uygulanabilir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla da aşağıda sıralanan elemanların tasarlanması gerekmektedir.

* Yönetim planlama sistemi
* Kestirim yöntemleri
* Bütçeleme ve ekonomik çözümleme
* Maaş ve ücret belirleme sistemleri
* Prim belirleme planları ve işgörenlerle ilişkiler sistemi
* İşgörenlerin işe alınması, eğitimi ve örgüt içinde yer değiştirmelerin belirlenmesi
* Üretim planlaması ve üretim programlarının hazırlanması ve izlenmesi
* Malzeme gereksinim planlaması(MRP/MRP-II/ERP/ERP-II)
* Stok kontrol yöntemleri
* Üretim çizelgeleme
* Görevlendirme
* Gelişme ve durum raporlaması
* Düzeltici hareket yöntemleri
* Bilgi sistemleri / Yönetim Bilişim Sistemleri
* Kalite kontrol sistemi
* Maliyet kontrol sistemi
* Kaynak tahsisi
* Örgüt tasarımı


ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN ÇALIŞTIKLARI ALANLAR NELERDİR?

Küreselleşen ve rekabetin en üst seviyeye ulaştığı günümüzde endüstri mühendisleri üretimden bilişime, lojistikten finansa, sağlıktan ve turizme, telekomünikasyondan danışmanlığa kadar çok değişik sektörlerde en fazla aranan mühendisler arasındadır. Yaptıkları işlerden bazıları şunlardır:

· Piyasaya sürülecek yeni bir ürünün veya hizmetin satış tahmininin, fiyatlandırma ve maliyet analizlerinin yapılması
· Ürünü veya hizmeti üretecek tesisin yerinin seçilmesi, kapasitesinin belirlenmesi, sistemin kurulması ve verimli bir şekilde işletilmesi
· Üretim, depolama ve dağıtım gibi altsistemlerinden oluşan geniş ölçekli bir tedarik zinciri sisteminin kurulması ve işletilmesi
· Bilgisayar destekli yönetim bilgi sistemlerinin tasarımı ve otomasyonu
· Sağlık sistemlerinin optimizasyonu. Tıbbi cihazların geliştirilmesi veya organ nakli gibi zor kararlarının verilmesini sağlayacak matematiksel modellerin geliştirilmesi
· Üretim/servis planlanlarının hazırlanmasi ve stok kontrolunun sağlanması
· Lojistik sistemlerin tasarımı ve işletilmesi
· İmalat sistemlerinin ve montaj hatlarının otomasyonu
· Verimlilik ve modernizasyon çalışmalarının yapılması
· Karmaşık sistemlerin bilgisayar modellerinin geliştirilmesi ve simulasyonu
· Toplam kalite yönetiminin sağlanması
· Endüstriyel projelerin ekonomik açıdan değerlendirilmesi
· Bankacılık, gıda, sağlık, ulaştırma, turizm gibi servis sistemlerinin analizi, tasarımı ve kurulması
 
Top