• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

Otomotiv Öğretmenliği

Her türlü içten yanmalı motorların, makine sistemlerinin mekanik ve enerji dönüşüm sistemlerinin mekanik ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretim planlaması ile onarım programlarında çalışacak elemanlar yetiştirir. Pedagojik formasyon alarak meslek dersi öğretmeni olunabilir. Otomotiv Öğretmenliği programın yaratıcı bir hayal gücüne ihtiyaç vardır. Uzay ilişkileri ve el becerileri bu özellikleri tamamlamalıdır.

Otomotiv Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
MARMARA TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
SAKARYA TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
PAMUKKALE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS KARABÜK TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
FIRAT TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
KOCAELİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
 
Örme

MEB’e bağlı teknik okullarda veya dokumacılık sektöründe trikotaj konusu ile ilgili bilgi, beceri ve tutumları öğretecek ara elemanları yetiştirir. Mezunları, “Trikotaj öğretmeni” ünvanıyla, resmi ve özel kuruluşlarda iş bulma imkanına sahiptirler.

Örme Programının Amacı : Örme programının amacı, düz, yuvarlak ve çözgülü örme yapan işletmelerde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Örme Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Örme programında ekonomi, matematik, teknik resim, iplik bilgisi, tekstil maddeleri makine elemanları, tekstil mekanizmaları örme makineleri, tekstil terbiyesi, çözgülü örme gibi bilgisayar kullanımı dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Örme için Gereken Nitelikler : Örme programında okumak isteyenlerin mekanik yeteneği gelişmiş, makinelerin bakım ve malzeme yapmaktan hoşlanan, çalışanları yönlendirebilen ve denetleyebilen, dikkatli kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık; yeni desen ve formlar geliştirebilme gücü meslekte başarıyı artırıcı bir özelliktir.

Örme Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
NİĞDE BOR HALİL-ZÖHRE ATAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE EMEL AKIN MESLEK YÜKSEKOKULU

Örme Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Örme programını bitirenlere "Örme Teknikeri" ünvanı verilir. Örme teknikeri fabrikanın planlama bölümünden kendisine verilen planı inceler makine ve teçhizatın durumunun gözden geçirilmesi, planlanan miktar ve kalitede üretimin gerçekleştirilmesi için gerekli önlemleri alır; işçilerin görevlerini belirler ürünlerin kalite kontrolünü yapar yeni desenler ve modeller geliştirilmesi için çalışır.

Örme Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Örme teknikerleri düz, yuvarlak veya çizgili örme tekniği ile iç çamaşırı, çorap, kazak, vb. Giyim eşyaları üreten fabrika ve atölyelerde çalışabilecekleri gibi kendi işletmelerini de kurabilirler.
 
Patoloji Laboratuvar

Patoloji laboratuvarı programının amacı, hastalıklı dokuların incelendiği patoloji laboratuvarlarında çalışacak ara elemanları yetiştirmektir. Patoloji laboratuvar teknikeri devlete ve özel kuruluşlara ait hastanelerde, özel patoloji ve histoloji laboratuvarlarında, adli tıp kurumlarında görev alabilirler.

Patoloji Laboratuvar Programın Amacı : Pataloji laboratuvar programının amacı, hastalıklı dokuların incelendiği patoloji laboratuvarlarında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Patoloji Laboratuvar Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Patoloji laboratuvar programında kimya, biyoloji, biyokimya alanı ile ilgili derslerden başka laboratuvar teknolojisi ile ilgili dersler de okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Patoloji Laboratuvar için Gereken Nitelikler : Patoloji laboratuvar programına girmek isteyenlerin kimya ve biyolojiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, dikkatli, sorumlu ve kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gerekir.



Patoloji Laboratuvar Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
MARMARA SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

Patoloji Laboratuvar Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Patoloji Laboratuvar programını bitirenlere "Patoloji Laboratuvar Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Patoloji laboratuvar teknikeri, patoloji laboratuvarlarında insan ve hayvan dokularının ve sıvılarının mikroskobik incelemeye hazır hale getirilmesine kadar gerekli işlemleri yapar, bunun için gereken teknolojiyi kullanır.

Patoloji Laboratuvar Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Patoloji laboratuvar teknikeri, devlete ve özel kuruluşlara ait hastanelerde, özel patoloji ve histoloji laboratuvarlarında, Adli Tıp kurumlarında görev alabilirler.
 
Pazarlama

Pazarlama programının amacı, ürünlerin sınıflandırılması, standartlaştırılması, pazarlanması, satışı ve satın alınması, nakliyesi depolanması gibi konularda ihtiyaç duyulan satış elemanlarını yetiştirmektir. Pazarlama Mezunları, bütün kuruluşlarda, satış elemanı, pazarlama programcısı, pazarlama araştırmacısı olarak çalışabilirler.

Pazarlama Programının Amacı : Pazarlama/satış yönetmeni programının amacı, ürünlerin sınıflandırılması, standartlaştırılması, pazarlanması, satışı ve satın alınması, nakliye ve depolanması gibi konularda ihtiyaç duyulan satış elemanlarını yetiştirmektir.

Pazarlama Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Pazarlama/satış yönetmeni programında matematik, istatistik, maliye, iktisat, hukuk, bilgisayar gibi temel dersler yanında reklamcılık, kalite kontrolü ve standardizasyon, pazarlama araştırması gibi meslek dersleri okutulur.

Pazarlama için Gereken Nitelikler : Bu programa girmek isteyenlerin ekonomi, sosyoloji, psikoloji, ticaret hukuku, muhasebe, maliye ve vergi konularına ilgi duyması ve bu konularda başarılı olması beklenir. Ayrıca iş ve ticaret hayatında başarılı olabilmek için insanlarla işbirliği yapmayı, halkla ilişki kurmayı iyi bilmek gerekir.



Pazarlama Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM KAHRAMANMARAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS AMASYA MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR KÜTAHYA MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN TARSUS MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA VİZE MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR SALİHLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES KAYSERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR GEDİZ MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ KIRŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS MERZİFON MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA UZUNKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS AMASYA MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA CEYHAN MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR KÜTAHYA MESLEK YÜKSEKOKULU
İZMİR EKONOMİ MESLEK YÜKSEK OKULU
KOCAELİ KOCAELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BOZÜYÜK MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ KOCAELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
FATİH ANKARA MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR SALİHLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES KAYSERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ ELMALI MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA LÜLEBURGAZ TİCARET VE SANAYİ ODASI MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART BAYRAMİÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA CEYHAN MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ ÇORUM MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET ŞEBİNKARAHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE BOLVADİN MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES KARACASU MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES KUYUCAK MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ MUSTAFAKEMALPAŞA MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART BAYRAMİÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE BEKİLLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE HONAZ MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK BAYBURT MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU ESKİŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE BOLVADİN MESLEK YÜKSEKOKULU
YAŞAR MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR DOMANİÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR GEDİZ MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA MİLAS MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET ŞARKIŞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE HONAZ MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR SİMAV MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL TİCARET MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ KIRŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR SİMAV MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE ŞEREFLİKOÇHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR GÖLPAZARI MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS MERZİFON MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR HİSARCIK MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES NEVŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR GÖLPAZARI MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE DİNAR MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ ADIYAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM KAHRAMANMARAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE ŞEREFLİKOÇHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS IĞDIR MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN BİRECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK OLTU MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES KUYUCAK MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ KALE MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL REYHANLI MESLEK YÜKSEKOKULU

Pazarlama Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Pazarlama/satış yönetimi programlarından mezun olan öğrencilere "Pazarlama Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Mezunlar daha çok ithalat ve ihracat işleriyle uğraşır; işyerlerinde satış elemanı, pazarlama şirketlerinde araştırmacı olarak çalışırlar.

Pazarlama Meslek Elemanlarının Çalışma Alanları : Mezunlar, bütün kuruluşlarda satış elemanı, pazarlama programcısı, pazarlama araştırmacısı olarak çalışma yapabilirler.
 
Petrol Doğalgaz Mühendisliği

Petrol bulunması, çıkarılması ve üretimi konularında eğitim ve araştırma yapılır. Enerji Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, TPAO, ve ona bağlı şirketlerde, özel petrol şirketlerinde, MTA Enstitüsünde, DSİ ve BOTAŞ’ ta çalışılabilir.

Petrol Doğalgaz Mühendisliği Programının Amacı : Petrol ve doğalgaz mühendisliği programı, petrolün ve doğalgazın bulunması, çıkarılması ve üretimi konularında eğitim yapar.

Petrol Doğalgaz Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Petrol ve doğalgaz mühendisliği programında fizik, matematik, kimya ve jeoloji gibi temel dersler; üçüncü ve dördüncü yıllarında ise petrol jeolojisi, petrol üretimi mühendisliği, doğalgaz mühendisliği, sondaj mühendisliği gibi petrol ve doğalgaz mühendisliği ile ilgili dersler verilmektedir. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak sürdürülmektedir ayrıca, öğrenciler yaz aylarında staj yapmak zorundadırlar.

Petrol Doğalgaz Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Petrol ve doğalgaz mühendisliği programına girebilmek için üstün bir akademik yeteneğe sahip ve fen derslerinde özellikle kimya konusunda başarılı olmak gereklidir.



Petrol Doğalgaz Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
ORTA DOĞU TEKNİK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İSTANBUL TEKNİK MADEN FAKÜLTESİ

Petrol Doğalgaz Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümünü bitiren öğrenciye "Petrol ve Doğalgaz Mühendisi" ünvanı verilir. Petrol ve doğalgaz mühendisi, petrol yataklarının bulunması, çıkarılması ve üretimi ile uğraşır; bu işler yapılırken petrol arama ve sondaj çalışmaları jeologlarla birlikte yürütülmektedir. Jeotermal kaynakların bulunması ve üretimi çalışmaları da bu alanda yetişen mühendisler tarafından yapılır. Petrol ve doğalgaz mühendisleri sahada sondaj mühendisi, üretim mühendisi, rezervuar mühendisi, bankalarda yatırım mühendisi olarak görev yaparlar.

Petrol Doğalgaz Mühendislerinin Çalışma Alanları : Petrol ve doğalgaz mühendisleri, Enerji Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğünde; TPAO ve ona bağlı şirketlerde; özel petrol şirketlerinde, MTA, DSİ ve BOTAŞ'ta görev almaktadırlar.
 
Peyzaj

Kamuya veya özel sektöre ait kuruluşlarda bahçelerin bakım ve onarımını yapan şirketlerde görev alabilirler.

Peyzaj Programının Amacı : Peyzaj programının amacı süs bitkilerinin yetiştirilmesi, korunması, pazarlanması, park ve bahçelerin bakımı ve onarımı gibi alanlarda çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Peyzaj Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Peyzaj programında botanik, istatistik, bitki ekolojisi ve fizyolojisi, süs bitkilerinin gübrelenmesi, sulanması, hastalıkları, korunması ve pazarlanması ile ilgili derslerden başka malzeme bilgisi, çizim tekniği, çim alanı tesisi gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.

Peyzaj için Gereken Nitelikler : Peyzaj programında okumak isteyenlerin botaniğe meraklı, açık havada çalışmaktan süs bitkileri yetiştirmekten hoşlanan, estetik görüş sahibi, ve beden ve dayanıklı kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırıcı bir etmendir.



Peyzaj Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
CELAL BAYAR ALAŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ ARSLANBEY MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE BAYINDIR MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA FETHİYE ALİ SITKI-MEFHARET KOÇMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA SAPANCA MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA GEYVE MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL EĞİRDİR MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA ORTACA MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA GEYVE MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU

Peyzaj Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Peyzaj programını bitirenlere "Peyzaj Teknikeri" ünvanı verilir. Peyzaj teknikeri peyzaj mimarına yardımcı bir eleman olarak bahçe düzenleme planlarının araziye uygulanması çim alanlarının oluşturulması, süs bitkilerinin ekimi, gübrelenmesi, budanması ve sulanması ve pazarlanması işlerini yürütür.

Peyzaj Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Peyzaj teknikerleri kamuya veya özel sektöre ait kuruluşlarda bahçelerin bakım ve onarımını yapan şirketlerde görev alabilirler. Son yıllarda park ve bahçeler ile yerleşim alanlarının çevre düzenlemesine giderek artan önem verilmekte, bu da peyzaj teknikerlerine duyulan gereksinimi artırmaktadır.
 
Peyzaj Mimarlığı

İnsanın doğal çevresinin bilinçli bir biçimde, insanlar için yararlı ve estetik özelleri olan bir çevre halinde düzenlenmesi konusunda çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırmalar yapmaktadır. Peyzaj Mimarlığı alanında yetişen ziraat mühendisi doğal çevreyi bozmadan, insan ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanması için planlar yapar, bir kentte parkların, bahçelerin tarım alanlarının, yol ve binaların nerelere yerleştirileceği konusunda incelemeler yapar. Peyzaj mimarları genellikle belediyelerde ve toplu konut yapan inşaat şirketlerinde görev alabilirler.

Peyzaj Mimarlığı Programının Amacı : Peyzaj mimarlığı programının amacı, insanın doğal çevresinin bilinçli bir biçimde, insanlar için yararlı ve estetik özellikleri olan bir çevre halinde düzenlenmesi konusunda çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırmalar yapmaktır.

Peyzaj Mimarlığı Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Peyzaj Mimarlığı programında fizik, kimya, zooloji, botanik, jeoloji, meteoroloji, peyzaj mimarisi teme ilkeleri, perspektif model çizme tekniği, süs bitkileri üretim tekniği, şehir ve bölge planlamanın temel ilkeleri, peyzaj ekolojisi, kırsal çevre sorunları, ağaçlandırma, bitki sosyolojisi gibi dersler okutulmaktadır.

Peyzaj Mimarlığı için Gereken Nitelikler : Peyzaj Mimarlığı alanında çalışmak isteyen bir kimsenin normalin üzerinde bir genel akademik yetenek dışında şekil-uzay yeteneğine ve estetik görüşe sahip, biyolojiye ilgili ve tabiatı seven bir kimse olması gerekir.

Peyzaj Mimarlığı Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
BİLKENT GÜZEL SANATLAR TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ
YEDİTEPE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
İSTANBUL ORMAN FAKÜLTESİ
ANKARA ZİRAAT FAKÜLTESİ
EGE ZİRAAT FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK ORMAN FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE ORMAN FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA ZİRAAT FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS BARTIN ORMAN FAKÜLTESİ
ATATÜRK ZİRAAT FAKÜLTESİ

Peyzaj Mimarlığı Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Peyzaj mimarlığı programını bitirenlere "Ziraat Mühendisi" ünvanı verilir ve diplomada bölümün adı belirtilir. Peyzaj mimarlığı alanında yetişen ziraat mühendisi doğal çevreyi bozmadan, insan ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanması için planlar yapar, bir kentte parkların, bahçelerin, tarım alanlarının, yol ve binaların nerelere yerleştirilmesi gerektiği konusunda incelemelerde bulunur.

Ziraat Mühendislerinin Çalışma Alanları : Peyzaj mimarlığı genellikle belediyelerde ve toplu konut yapan inşaat şirketlerinde görev alabilirler.
 
Protez ve Ortez

Protez ve Ortez programının amacı, organ kaybı durumunda yapay organların (protezlerin) ya da herhangi bir nedenle desteklenmesi, korunması ve düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanan yardımcı cihazların yapımı konularında çalışacak sağlık personelini yetiştirmektir. Protez ve ortez teknikerleri, üniversite ve devlet hastaneleri ile özel hastanelerin rehabilitasyon bölümleri ve ilgili protez ve yardımcı cihazlar atöyelerinde çalışabilecekleri gibi kendilerine ait atölyeler açarak da mesleklerini uygulayabilirler.

Protez ve Ortez Programının Amacı : Protez ve Ortez programının amacı, organ kaybı durumlarında yapay organların (protezlerin) ya da herhangi bir nedenle desteklenmesi, korunması ve düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanan yardımcı cihazların yapımı konularında çalışacak sağlık personelini yetiştirmektir.

Protez ve Ortez Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Protez ve Ortez programında öğretimin ilk yılında anatomi, fizyoloji, fizik, kinezyoloji, mekanik-biomekanik gibi temel dersler; ikinci yılda, protez-yardımcı cihazlar ve yapım yöntemleri, teknik resim, ölçme ve kontrol dersleri teorik ve pratik olarak okutulur. Bunun yanı sıra eğitim programının sonunda öğrencilere staj yaptırılır.

Protez ve Ortez için Gereken Nitelikler : Bu programda okumak isteyen öğrencilerin el-parmak becerisine, şekil ve cisimleri algılama gücüne sahip, titiz ve dikkatli kişiler olmaları beklenir.



Protez ve Ortez Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
AFYON KOCATEPE ATATÜRK SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
OSMANGAZİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA DİKİMEVİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

Protez ve Ortez Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Mezunlar "Protez ve Ortez Teknikeri" ünvanını alırlar. Protez ve ortez teknisyenleri suni uzuv protezleri, gövde korseleri, kısa ve uzun yürüme cihazları ve benzeri yardımcı cihazları bizzat ölçü alıp yaparlar.

Protez ve Ortez Teknisyenlerinin Çalışma Alanları : Protez ve ortez teknikerleri, üniversite ve devlet hastaneleri ile özel hastanelerin rehabilitasyon bölümleri ve ilgili protez ve yardımcı cihazlar atölyelerinde çalışabilecekleri gibi kendilerine ait özel atölyeler açarak da mesleklerini uygulayabilirler. Ülkemizde bu alanda yeni açılan ve bilimsel düzeyde protez ve ortez konusunda eğitim, öğretim yapacak olan bu bölüm mezunlarına ihtiyaç çok fazla olup mezunlar kolaylıkla iş bulabilirler.
 
Psikoloji

İnsan davranışlarının gözlem ve deney yöntemlerinin kullanılarak bilimsel bir şekilde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya çıkarılması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Sağlık bakanlığı ve üniversitelere bağlı akıl hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, çocuk ıslah evlerinde, cezaevlerinde psikolog, rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikoloğu olarak çalışılabilir. Ayrıca öğretmenlik sertifikası alanlar liselerde öğretmenlik yapabilirler.

Psikoloji Programının Amacı : Psikoloji bölümü, insan davranışlarının gözlem ve deney yöntemlerini kullanarak bilimsel bir biçimde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya çıkarılması konularında eğitim ve araştırma yapar. Psikoloji, kuramsal psikoloji ve uygulamalı psikoloji adı altında iki dala ayrılır.

1. Kuramsal Psikoloji : Bu dal, öğrenme, düşünme, güdülenme gibi psikolojik süreçlerle ilgilidir. İnsan ve hayvanlar üzerinde laboratuvarda deneyler yaparak psikolojik olayları inceleyen "Deneysel Psikoloji"; davranışların fizyolojik temellerini araştıran "Fizyolojik Psikoloji"; toplum tarafından etkilenen insan davranışlarını inceleyen "Sosyal Psikoloji"; insanda düşünme, öğrenme, duygu ve heyecan gibi psikolojik süreçlerin gelişimini inceleyen "Gelişim Psikolojisi" ve normal dışı davranışları inceleyen "Anormaller Psikolojisi" kuramsal psikoloji grubuna girer.

2. Uygulamalı Psikoloji : Kuramsal psikolojinin verileri günlük yaşamda insan davranışları ile ilgili sorunları gidermede kullanılır. İleri derecede uyum bozukluğu gösteren kimselerin davranışlarının nedenlerini ve tedavi yöntemlerini inceleyen "Klinik psikoloji";endüstride üretimi artırmak için en uygun elemanların seçimini ve çalışma ortamında olumlu ilişkiler kurulmasını sağlayan, tüketicinin isteklerini saptayan "Endüstri Psikolojisi"; hafif uyum sorunları olan kimselere yardım yollarını araştıran "Danışma Psikolojisi"; okulda öğrenme sürecini ve öğrencilerin başarısızlık sorunlarını inceleyen "Okul Psikolojisi" uygulamalı psikolojinin başlıca alanlarıdır.

Psikoloji Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Psikoloji programında temel felsefe, mantık, istatistik ve sosyoloji gibi temel konularda verilen dersler ile psikolojiye giriş, öğrenme psikolojisi deneysel psikoloji, çağdaş psikoloji akımları, gelişim psikolojisi (çocukluk, gençlik, yetişkinlik, yaşlılık), fizyolojik psikoloji, psikolojik testler, zekâ-kişilik psikolojisi, anormal davranış psikolojisi gibi alan dersleri verilmektedir. Ayrıca uygulamalı dersler laboratuvarlarda ve sahada sürdürülür.

Psikoloji için Gereken Nitelikler : Psikoloji eğitimi görmek isteyen bir öğrencinin normalin üzerinde akademik yeteneğe sahip olması psikoloji yanında felsefe, sosyoloji ve matematiğe ilgi duyması, ayrıca insanları anlamaya istekli, bilimsel meraka sahip bir kimse olması gerekir.



Psikoloji Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
BOĞAZİÇİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KOÇ FEN-İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ORTA DOĞU TEKNİK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL BİLGİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
HACETTEPE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL EDEBİYAT FAKÜLTESİ
EGE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ANKARA DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ
İSTANBUL TİCARET FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ULUDAĞ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
HALİÇ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
MERSİN FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
MALTEPE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
DİCLE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
HALİÇ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL BİLGİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Psikoloji Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Psikoloji bölümünü bitirenler "Psikolog" ünvanı ile görev almaktadırlar. Psikologlar genellikle uygulama alanında çalışırlar. Bir psikolog, çalıştığı kurumun niteliğine göre, ilgilendiği bireylere test, envanter gibi psikolojik ölçme araçları uygular, bireylerle görüşme yapar, sorunlarını anlamaya ve uygun çözümle bulunmasına yardımcı olmaya çalışır. Araştırma ve eğitim alanında çalışanlar gerekli ölçme araçlarını ve insan davranışlarını değiştirme yöntemlerini geliştirirler.

Psikologların Çalışma Alanları : Bugün ülkemizde psikologlar Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı ruh ve sinir hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, kreş ve çocuk bakımevlerinde, huzurevlerinde, çocuk ıslahevleri ve cezaevlerinde psikolog; rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikoloğu olarak görev almaktadırlar. Halen psikologlar için özel ya da resmi endüstri kuruluşlarında çalışma olanağı sınırlıdır. Ancak endüstri geliştikçe ve iyi eleman yetiştikçe bu alanlarda da psikologların iş bulma olanaklarının artacağı söylenebilir. Son zamanlarda bazı psikologların özel olarak işyeri açtıkları da gözlenmektedir. Psikoloji bölümünü bitiren bir kimse, eğitimi sırasında felsefe, sosyoloji gibi alanlarda yeterli düzeyde eğitim görmüş olmak ve öğretmenlik sertifikası almak koşulu ile orta dereceli okullarda felsefe grubu öğretmeni olarak görev alabilir. Halen rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikologlarına ve kliniklerde psikologlara gereksinme duyulmaktadır. Mevcut ve açılmakta olan üniversitelerin de psikoloji alanında öğretim elemanlarına gereksinmeleri artmaktadır. Bir psikoloji mezununun doyurucu bir iş bulabilmesi için psikolojinin belli bir dalında lisansüstü eğitim görmesi gereklidir.
 
Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık

Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık programının amacı, çeşitli ürünlere karşı halkın eğilimlerini saptama ve hedef kitlede satın alma isteğini arttırma yöntemleri konusunda çalışacak elemanları yetiştirmektir. Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık araştırmaları yapan özel firmalarda görev alabilirler.

Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık Programının Amacı : Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık programının amacı, çeşitli ürünlere karşı halkın eğilimlerini saptama ve onlarda satın alma isteğini artırma yöntemleri konusunda çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık programında istatistik, sosyal psikoloji, bilgisayar kullanımı, örnekleme, veri toplama teknikleri, reklamcılık, tüketici davranışları gibi dersler okutulmaktadır.

Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık için Gereken Nitelikler : Reklamcılık ve piyasa araştırmaları programında okumak isteyenlerin sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, girişken, ikna gücü yüksek, yaratıcı kimseler olmaları beklenir.



Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
CUMHURİYET ŞARKIŞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK İSPİR HAMZA POLAT MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET DİVRİĞİ MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN ŞANLIURFA MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KESKİN MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Reklamcılık ve piyasa araştırmaları programını bitirenlere "Reklamcılık Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Mezunlar piyasa araştırmaları yapan kuruluşlarda araştırmaların planlanması ve yürütülmesinde ekibin bir üyesi olarak görev yapar; anket uygulama, görüşme yapma gibi tekniklerle tüketicilerin belli ürünlere karşı eğilimlerini saptar ve reklam yolu ile onlarda satın alma eğilimleri geliştirmeye çalışır.

Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık Meslek Elemanlarının Çalışma Alanları : Reklamcılık ve piyasa araştırmaları programını bitirenler reklamcılık ve piyasa araştırmaları yapan özel firmalarda görev alabilirler.
 
Geri
Top