• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

Medya ve İletişim Sistemleri

İletişim fakültesinden mezun olunca kariyer (yurt içinde ya da yurt dışında) habercilik, yorumculuk, araştırmacı-yazarlık, eleştirmenlik, medya planlaması, medya işletmeciliği, filmler, metin yazarlığı, senaristlik, sanat yönetmenliği, müşteri temsilciliği, kamuoyu araştırmacılığı, halkla ilişkiler uzmanlığı, foto direktörlüğü, insan kaynakları yöneticiliği, vb...

Medya ve İletişim Sistemleri Mezunlarının Olası iş alanları : (yurt içinde ya da yurt dışında) gazeteler, dergiler, TV’ler, radyolar, reklam şirketleri, film yapımı, dağıtım şirketleri, film yapımı, dağıtım şirketleri, halkla ilişkiler kuruluşları, her türlü şirkette iletişimden ve tanıtımdan sorumlu birimler, grafik tasarımıyla uğraşan kuruluşlar, kamuoyu araştırma kuruluşları, basımla uğraşan kuruluşlar, vb...

Medya ve İletişim Sistemleri Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
İSTANBUL BİLGİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
İSTANBUL TİCARET İLETİŞİM FAKÜLTESİ
 
Metal Öğretmenliği

Temel fen dersleri, talaşlı üretim teknolojisi oksijen gaz kaynak teknolojisi, statik, dinamik, istatistik, elektrik bilgisi, teknik resim, diferansiyel denklemler, elektrik ark ve ileri kaynak teknolojisi, malzeme, cisimlerin dayanımı, metal süsleme sanatı, metalurji termodinamiği, sıcak şekillendirme, kalite kontrol vb. derslerin verildiği bir programdır.

Metal işleri, döküm, dökümcülük ve model modelcilik olmak üzere üç ayrı dalda öğretim yapılır. Genel kontenjan, sadece metal işleri kolu, döküm-dökümcülük, izabe ve metalurji kolu ve makine model/modelcilik kolu çıkışlı adaylara ayrılmıştır. Metal Öğretmeni ünvanını alan mezunlar endüstri meslek liseleri ve sanayi kuruluşlarında çalışabilirler.

Metal Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
MARMARA TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
SAKARYA TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ


AFYON KOCATEPE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
FIRAT TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS KARABÜK TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
FIRAT TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
 
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Bileşiminde metal bulunan maden filizlerinden metal ve alaşımlarının elde edilmesi ve bunların belli işlemlerden geçirilerek endüstrinin istediği hammadde haline getirilmesi, plastik ve seramik gibi metal olmayan maddelerin elde edilmesi ve işlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapılır. Kamu ve özel sektöre ait demir, çelik, alüminyum ve döküm fabrikalarında çalışılabileceği gibi standartlar, tasarımlar vs. Konularda bürolarda çalışılabilir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Programının Amacı : Metalurji ve malzeme mühendisliği programının, bileşiminde metal bulunan maden filizlerinden metal ve alaşımlarının elde edilmesi ve bunların belli işlemlerden geçirilerek endüstrinin istediği hammadde haline getirilmesi, plastik, seramik gibi metal olmayan maddelerin elde edilmesi ve işlenmesi konularında eğitim yapar.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Metalurji ve malzeme mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Metalurji mühendisliğinin, mühendisliğin diğer bütün dallarında olduğu gibi, fizik, kimya ve matematikle yakın ilişkileri vardır. Öğretimin birinci yılında temel bilimlere ilişkin dersler okutulurken diğer yıllarında demir-çelik ve demirden metal üretimi, toz metalurjisi malzeme muayeneleri, ışıl işlemler, alaşımlar gibi alana özgü konular, kuramsal ve uygulamalı olarak verilir. Ayrıca yaz stajı da zorunludur.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Metalurji ve malzeme mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir genel akademik yeteneğe özellikle sayısal düşünme, uzay ilişkilerini görebilme, tasarım yeteneklerine sahip; kimya, fizik, matematik ve yerbilimlerine ilgili ve bu alanlarda iyi yetişmiş olmaları gerekir. Metalurji endüstrisi bir ağır endüstri olduğundan iş yerinde erkekler tercih edilmektedir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
ORTA DOĞU TEKNİK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
KOCAELİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İSTANBUL TEKNİK KİMYA-METALURJİ FAKÜLTESİ
MARMARA MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
YILDIZ TEKNİK KİMYA-METALURJİ FAKÜLTESİ
İSTANBUL MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
KOCAELİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
KOCAELİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
SAKARYA MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
FIRAT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
CUMHURİYET MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
GAZİOSMANPAŞA TURHAL MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET DİVRİĞİ MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP GAZİANTEP MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ KOCAELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ GEBZE MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Bu programı bitirenlere "Metalurji Mühendisi" ünvanı verilir. Metalurji ve malzeme mühendisleri, her hangi bir tür malzemenin üretimi için gerekli planları yapar ve uygulanmasını denetler. Ayrıca, herhangi bir mühendislik tasarım gurubunun üyesi olarak, malzeme seçme, önerme ve malzeme kullanımının denetimini yapar; yeni ve özel amaçlara yönelik malzemeler tasarlar. Metalurji ve malzeme mühendisleri yaptıkları işin türüne göre büroda veya gürültülü, tozlu sıcak fabrika ortamında çalışırlar.

Metalurji ve Malzeme Mühendislerinin Çalışma Alanları : Metalurji ve malzeme mühendisleri, aşağıda verilen alanlarda faaliyet gösteren kamu veya özel sektör kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi kendi işlerini kurma imkânına da sahiptirler. Entegre demir ve çelik fabrikaları; çelik fabrikaları, demir dışı metal ve alaşım fabrikaları; dökümhaneler; haddehane ve metal şekillendirme tesisleri; ısıl işlem tesisleri, makine ve imalat endüstrisi; elektrik ve elektronik endüstrisi; kimya, petrokimya, petrol, maden ve inşaat endüstrisi; askeri amaçlı endüstriler; her türlü mühendislik malzemesinin seçimini, test edilmesini ve gerektiğinde yeni malzemelerin geliştirilmesini gerektiren alanlar; yapısal ve elektronik seramik, refrakter ve cam üretimi veya tasarımı yapan veya bunları kullanan işletmeler; çeşitli araştırma laboratuvarlarıdır.
 
Meteoroloji Mühendisliği

Atmosfer olayları konusunda araştırma ve eğitim yapar. Meteorolog çalıştığı kurumda geniş coğrafi alanlarda ısı, yağış, basınç, nem, don vb. Yönlerden meydana gelen değişmeleri inceler, bölgelerin ısı, yağış, basınç, nem haritalarını hazırlar. Hava değişikliklerini önceden kestirmeye çalışır; atmosferdeki elektrik ve nem mekanizması üzerinde incelemeler yapar. Meteorogların özel sektörde çalışma imkanları pek olmadığından ve meteoroloji istasyonlarının sayısı az olduğundan bu alanda iş bulma imkanlarının sayısı az olduğundan bu alanda iş bulma imkanlarının da sınırlı olduğu söylenebilir.Meteorologlar devlet kuruluşlarında görev alırlar. Bu nedenle kazançları, Devlet Memurlar Yasasınca belirlenmiş olup teknik elemanlara ödenen yan ödeneklerden yararlanırlar.

Meteoroloji Mühendisliği Programının Amacı : Meteoroloji mühendisliği programı, atmosfer olayları konusunda araştırma ve eğitim yapar.

Meteoroloji Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Meteoroloji mühendisliği programının birinci yılında, matematik, geometri, fizik, kimya, teknik resim, bilgisayar bilimi dersleri okutulur. Öğretimin diğer yıllarında ise meteorolojinin çeşitli uzmanlık alanlarında dersler verilir.

Meteoroloji Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Meteoroloji mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel yeteneğe sahip, matematik, kimya, jeoloji, fizik, astronomi ve coğrafyaya ilgili ve bu alanlarda iyi yetişmiş, sabırlı ve dikkatli bir gözlemci olması gerekir.



Meteoroloji Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
İSTANBUL TEKNİK UÇAK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Meteoroloji Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Meteoroloji programını bitirenlere "Meteoroloji Mühendisi" ünvanı verilir. Meteoroloji mühendisi çalıştığı kurumda geniş coğrafi alanlarda ısı, yağış, elektrik basınç, nem, don vb. yönlerden meydana gelen değişmeleri inceler; bölgenin ısı, yağış, basınç, nem haritalarını hazırlar, hava değişikliklerini önceden kestirmeye çalışır. Meteoroloji teknik bir alan olup meteoroloji mühendisleri çeşitli dallarda uzmanlaşabilmektedirler. Örneğin sinoptik meteoroloji bir uzmanlık alanı olup dünyanın çeşitli meteoroloji istasyonlarından gelen gözlem raporlarının yorumlanması, belli bir bölge için kısa ve uzun vadeli hava tahminleri yapılması ile ilgilidir. Klimatolog belli bir bölgenin uzunca bir süre ısı, güneş ışığı, yağış miktarı, rutubet ve yağmur durumuna ilişkin geçmiş kayıtlarını toplar, değerlendirir ve tarım, hayvancılık, ticaret vb. alanlarda kullanılmak üzere hava tahmin raporları hazırlar. Dinamik meteorologlar hava ve akımlarına ilişkin fiziksel kanunları incelerler. Fiziksel meteorolog atmosferin kimyasal bileşimini, elektrik, ses ve ışık özelliklerini inceler. Endüstriyel meteorologlar ise hava kirlenmesi ve duman kontrolü üzerinde çalışırlar. Meteoroloji mühendisleri, hava tahmin istasyonlarında, atmosferdeki değişiklikleri doğru ve ayrıntılı bir biçimde saptayabilmek için günün 24 saatinde çalışma halindedirler. Bu nedenle meteoroloji mühendisleri nöbetleşerek görev yaparlar. Gece ve hafta sonu nöbetleri vardır.

Meteoroloji Mühendislerinin Çalışma Alanları : Meteoroloji mühendislerinin çalışmalarına günümüzde giderek artan bir gereksinme uyulmaktadır. Ulusal savunmamızda, tarım, ulaştırma ve turizm alanında meteorologların vereceği hava tahmin raporlarına gereksinme vardır. Ancak meteoroloji mühendislerinin özel sektörde çalışma olanakları pek olmadığından ve meteoroloji istasyonları sayısı az olduğundan, bu alanda iş bulma olanaklarının da sınırlı olduğu söylenebilir. Meteoroloji mühendisleri devlet kuruluşlarında görev alırlar. Bu nedenle kazançları Devlet Memurları Yasasınca belirlenmiş olup teknik elemanlara ödenen yan ödemelerden yararlanırlar.
 
Mimarlık

Her çeşit binanın isteğe ve imkanlara göre plan ve projelerinin hazırlanması, yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapılır. Bayındırlık ve İskan, Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde çalışılabileceği gibi, mimarlık bürosu açarak serbest çalışmak da mümkündür.

Mimarlık Programının Amacı : Mimarlık bölümü, her çeşit binanın isteğe ve olanaklara göre plan ve projelerinin hazırlanması, yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapar.

Mimarlık Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Mimarlık bölümlerinde genel matematik, bina fiziği, mimari çizime giriş gibi temel mimarlık dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda ise temeli daha çok tasarıma, yani plan çizimine dayalı, daha kapsamlı ve ileri düzeydeki mimari bilgileri içeren dersler okutulur.

Mimarlık için Gereken Nitelikler : Bu alanda eğitim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini, matematik, fizik, resim ve sosyal bilimler (sosyoloji, tarih, sanat tarihi, insan bilimleri ve kültür) alanlarında iyi yetiştirmelidirler. İyi bir mimar, hem sanat ve sosyal bilimlerle ilgili, hem de iş hayatının özelliklerini tanıyan kişidir. Bu nedenle kişinin üstün bir genel akademik yetenek yanında uzay ilişkilerini görebilme (cisimlerin uzayda alacakları durumları göz önünde canlandırabilme), düzgün şekil çizebilme gücüne sahip, yaratıcı bir kimse olması gereklidir. Ayrıca kişinin iş-ticaret konusunda bilgili, başka insanlarla işbirliği yapabilmek için uyumlu bir kimse olması çalışma hayatında başarısını artırabilir.



Mimarlık Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
ORTA DOĞU TEKNİK MİMARLIK FAKÜLTESİ
İSTANBUL TEKNİK MİMARLIK FAKÜLTESİ
MİMAR SİNAN MİMARLIK FAKÜLTESİ
GAZİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
YILDIZ TEKNİK MİMARLIK FAKÜLTESİ
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ
YEDİTEPE MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL MİMARLIK FAKÜLTESİ
ANADOLU MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ULUDAĞ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
BAHÇEŞEHİR MİMARLIK FAKÜLTESİ
BEYKENT MİMARLIK FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
HALİÇ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İSTANBUL KÜLTÜR MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
SELÇUK MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
MERSİN MİMARLIK FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
BALIKESİR MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ERCİYES MİMARLIK FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
TRAKYA MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
DİCLE MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
HALİÇ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 210,658
İSTANBUL KÜLTÜR MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ERCİYES YOZGAT MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ

Mimarlık Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Mimarlık bölümünden mezun olanlara "Mimar" ünvanı verilir. Mimar önce, istek ve ihtiyaç sahibinin, yaptıracağı binada bulunmasını istediği özellikleri saptar. Yürürlükteki imar yasasını ve ihtiyaç sahibinin parasal olanaklarını, binanın yapılacağı yerdeki doğal koşulları dikkate alarak binanın planını çizer. Binanın tamamlandıktan sonra alacağı biçimi gösteren ölçekli maketler hazırlar. Mimar, zamanının büyük kısmını proje çizmek, etüt ve proje kontrolü yapmakla geçirir. Belli aşamalarda projenin uygulanmasını denetlemek amacı ile inşaat yerine gider.

Mimarların Çalışma Alanları : Kamu kesiminde çalışan mimarlar genellikle Bayındırlık ve İskân, Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde görev alırlar. Mimarlık serbest çalışmaya elverişli bir meslektir ve bugün özellikle büyük kentlerimizde mimarların birkaçı bir araya gelerek mimarlık bürosu açmayı tercih etmektedirler. Ülkemizde mimara gereksinme duyulmaktadır. Ancak, son yıllarda mimar yetiştiren okulların çoğalması ile mimar sayısında aşırı bir artma olmuştur. Bununla birlikte yetenekli ve iyi yetişmiş bir mimarın her zaman bol kazançlı iş bulması olanaklıdır.
 
Mobilya ve Dekorasyon

Mobilya ve Dekorasyon programda iç dekorasyon teknikleri ve stilleri ile ilgili bilgiler verilir. Mezunlar özel ve kamu sektöründe dekokatör olarak çalışabilirler.

Mobilya ve Dekorasyon Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
SÜLEYMAN DEMİREL BURDUR MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA KOZAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA ADANA MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK AĞRI MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL SÜTÇÜLER MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR DURSUNBEY MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ İNEGÖL MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ MUSTAFAKEMALPAŞA MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÇANAKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ ÇORUM MESLEK YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE DENİZLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA EDİRNE MESLEK YÜKSEKOKULU


FIRAT TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK HOPA MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU
MALTEPE MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ İNEGÖL MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA MUĞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN GÜLNAR MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA AKYAZI MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MUT MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES AYDIN MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP GAZİANTEP MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR DURSUNBEY MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE BOLVADİN MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS SAFRANBOLU MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE BANAZ MESLEK YÜKSEKOKULU
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ANDIRIN MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL VAN MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET AKDAĞMADENİ MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE SANDIKLI MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ İNEGÖL MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT MUŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES NEVŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK ORDU MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS MESUDİYE MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK RİZE MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA AKYAZI MESLEK YÜKSEKOKULU
DİCLE SİİRT MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZİNCAN MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET SİVAS MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR KÜTAHYA MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİOSMANPAŞA TOKAT MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK TRABZON MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN ŞANLIURFA MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES YOZGAT MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS ALAPLI MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KIRIKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS BARTIN MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS SİNOP MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE EGE MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES YOZGAT MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK GİRESUN MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK GÜMÜŞHANE MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
BEYKENT MESLEK YÜKSEKOKULU
MİMAR SİNAN MESLEK YÜKSEKOKULU
YEDİTEPE MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL İZMİR MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE EGE MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS KARS MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA KASTAMONU MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES KAYSERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA KIRKLARELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ KIRŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ KOCAELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU PORSUK MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL İZMİR MESLEK YÜKSEKOKULU
 
Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği

Teknik eğitim fakültesine bağlı bir bölüm olan mobilya ve dekorasyon öğretmenliği bölümünde, endüstri meslek liselerine, teknik liselere, çıraklık eğitim merkezlerine öğretmen yetiştirmek amaçlanmıştır. Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği programına yalnızca ağaç işleri ve mobilya ve dekorasyon kolu çıkışlı adaylar alınmaktadır.

Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
GAZİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
MUĞLA TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR SİMAV TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS KARABÜK TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
 
Moda Konfeksiyon

Moda Konfeksiyon programının amacı, hazır giyim endüstrisinde çalışacak insan gücünü yetiştirmektir.

Moda Konfeksiyon Programının Amacı : Moda konfeksiyon programının amacı, hazır giyim endüstrisinde çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmektir.

Moda Konfeksiyon Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Moda konfeksiyon programında temel disiplinler, temel sanat eğitimi, model çıkarma ve geliştirme, moda tasarımı, kup kesim, giysi teknolojisi, kostüm ve moda tarihi ile bilgisayar dersleri verilmektedir.

Moda Konfeksiyon için Gereken Nitelikler : Moda konfeksiyon programında okumak isteyen bir öğrencinin, genel akademik yeteneğinin yanı sıra renk ve şekilleri algılayabilme, bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri görebilme, el ve parmakları ustalıkla, gözü ve eli eşgüdüm halinde kullanabilme yeteneğine sahip, ticaret ve ekonomi konularına ilgili, estetik görüşü olan bir kimse olmalıdır.

Moda Konfeksiyon Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
ANADOLU ENDÜSTRİYEL SANATLAR YÜKSEKOKULU
GAZİ MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS SAFRANBOLU MESLEK YÜKSEKOKULU
İZMİR EKONOMİ GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ
MİMAR SİNAN MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE EMEL AKIN MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE BERGAMA MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ İNEGÖL MESLEK YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE DENİZLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA ADANA MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN TARSUS MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL TİCARET MÜHENDİSLİK VE TASARIM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR GEDİZ MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA ADANA MESLEK YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE DENİZLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN TARSUS MESLEK YÜKSEKOKULU
BEYKENT MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL İZMİR MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KONYA EREĞLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL TİCARET MÜHENDİSLİK VE TASARIM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR GEDİZ MESLEK YÜKSEKOKULU

Moda Konfeksiyon Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Moda konfeksiyon programını bitirenlere "Moda Konfeksiyon Teknikeri" ünvanı verilir. Moda konfeksiyon teknikeri, bir hazır giyim atölyesinde, kadın, erkek veya çocuk giysilerinden birinin veya birkaçının seri üretimi ile ilgili işleri yapar. Önce üretimi yapılacak giysinin biçimini ve kumaşını, günün modasını ve ortaya çıkacak ürünün maliyetini göz önüne alarak belirler; giysinin çeşitli vücut ölçülerine göre seri üretimi için gerekli işleri planlar ve yürütür.

Moda Konfeksiyon Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Moda konfeksiyon teknikerleri özel sektöre ait giyim atölyelerinde çalışabilirler veya kendileri özel atölye açabilirler.
 
Moleküler Biyoloji ve Genetik

Biyoloji yaşayan organizmanın yapılarını, işlevlerini ve aralarındaki ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Moleküllere indirgendiği zaman moleküler biyoloji ortaya çıkmaktadır. Matematik, fizik, kimya, biyoloji, labaratuvar, biyolojinin prensipleri, labaratuvar teknikleri ve bilimsel metotlar gibi konularda eğitim verirler.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Programının Amacı : Moleküler biyoloji ve genetik programının amacı, genetik ve biyoteknoloji alanında eğitim ve araştırma yapmaktır.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Moleküler biyoloji ve genetik programında biyoloji, kimya, matematik, ve bilgisayardan başka elektrik ve manyetizma, mikrobiyoloji, fizyoloji, gen moleküler biyolojisi gen mühendisliği uygulamaları gibi dersler okutulmakta, staj ve bitirme projesi yaptırılmaktadır.



Moleküler Biyoloji ve Genetik Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
BİLKENT FEN FAKÜLTESİ
ORTA DOĞU TEKNİK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
BOĞAZİÇİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL TEKNİK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
HALİÇ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Moleküler Biyoloji ve Genetik Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Moleküler biyoloji ve genetik programını bitirenlere "Biyolog" ünvanı verilmektedir. Moleküler biyologlar hastanelerde, sağlık koruma enstitülerinde, ıslah merkezlerinde, ilaç endüstrisinde görev alırlar ve laboratuvarlarda özellikle hücrelerin incelenmesi, genetik yapısının özümlenmesi ve iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yaparlar.

Moleküler Biyologların Çalışma Alanları : Moleküler biyologlar üniversitelerin, fen, tıp, ziraat, eczacılık ve veterinerlik fakültelerinde akademisyen olabilirler, TÜBİTAK gibi resmi kurumlarda ve ilaç endüstrisinde araştırmacı, çeşitli sağlık kuruluşlarının laboratuvarlarında yönetici olarak görev alabilirler. Bu bölümün esas amacı, uluslararası düzeyde bilim adamı yetiştirmek olup öğrencilerini bu amacı gerçekleştirecek bireyler olarak yetiştirmeye çalışmaktadır.
 
Muhasebe

Muhasebe programı, kamu ve özel sektör işletmelerinde hizmet, üretim ve faaliyetlerin verimli bir biçimde yürütülmesi için, muhasebe alanında gerekli olan ara insan gücünü yetiştirir. Muhasebe programını bitirenler kamu ve özel sektörde görev yapabilirler ya da kendilerine özel muhasebe bürosu açabilirler. Muhasebecilik mesleğinde ilerleme yetenek ve bilginin başarılı bir çalışma ile kanıtlamasına bağlıdır.

Muhasebe Programının Amacı : Muhasebe programında, kamu ve özel sector işletmelerinde hizmet, üretim ve faaliyetlerin verimli bir biçimde yürütülmesi için muhasebe alanında gerekli olan ara insan gücünü yetiştirir.

Muhasebe Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Muhasebe programı temel muhasebecilik bilgi ve becerilerini vermeye yöneliktir. Son yılda öğrenciler staj çalışmaları yaparak bilgi ve becerilerini uygulama alanında denerler. İki yıl içerisinde genel matematik, genel muhasebe, daktilografi, işletme, pazarlama, maliye, ticaret matematiği, borçlar hukuku,maliyet muhasebesi, banka muhasebesi, ticaret hukuku,envanter, bilanço, vergi hukuku, iş hukuku, yapı muhasebesi, şirketler muhasebesi gibi meslek dersleri verilir.

Muhasebe için Gereken Nitelikler : Muhasebeci olmak isteyen bir kimsenin genel akademik yetenek ve sayısal düşünme yeteneğine sahip olması gerekir. Muhasebe programını seçen bir kişinin ayrıca sosyoloji ve psikoloji alanlarına ilgi duyması, sabırlı, dikkatli ve düzenli bir kimse olması beklenir.

Muhasebe Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
BİLKENT UYGULAMALI YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU
BAŞKENT UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET CUMHURİYET MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BOZÜYÜK MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA KIRKLARELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS AMASYA MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR GÖRDES MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ KIRŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA MURATLI MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN ERDEMLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ ÇORUM MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ KOCAELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA EDİRNE MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE NİĞDE MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA EDİRNE MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE UŞAK MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL VAN MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR ALTINTAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA VİZE MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA KASTAMONU MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
GİRNE AMERİKAN İŞLETME VE EKONOMİ FAKÜLTESİ
İSTANBUL TİCARET MESLEK YÜKSEKOKULU
İZMİR EKONOMİ MESLEK YÜKSEK OKULU
GİRNE AMERİKAN MESLEK YÜKSEKOKULU
BAŞKENT UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU
BİLKENT UYGULAMALI YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU
CONSTANTA "OVIDIUS" CONSTANTA "OVIDIUS"
ANADOLU AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ
SELÇUK SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
MARMARA SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR AHMETLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL İZMİR MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE ANKARA MESLEK YÜKSEKOKULU
MARMARA SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ KOCAELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL İZMİR MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ DERBENT MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ ÇORUM MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE ANKARA MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE BOLVADİN MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL TATVAN MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR EMET MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL ADİLCEVAZ MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES YOZGAT MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS ALAPLI MESLEK YÜKSEKOKULU
DİCLE MARDİN MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE ORTAKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS IĞDIR MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE ULUKIŞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS ZONGULDAK MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL HAKKARİ MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE NİĞDE MESLEK YÜKSEKOKULU
DİCLE DİYARBAKIR MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS ARTVİN MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS IĞDIR MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS KAĞIZMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL HAKKARİ MESLEK YÜKSEKOKULU
YAKIN DOĞU MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ
ANKARA KASTAMONU MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE EMİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS KAĞIZMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ KIRŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR EMET MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK AKŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES YOZGAT MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS ALAPLI MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU

Muhasebe Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Muhasebe programını bitirenlere "Muhasebe Meslek Elemanı" ünvanı verilmektedir. Muhasebe meslek elemanları muhasebe ile ilgili işlerde ara eleman olarak görev yaparlar.

Muhasebecilerin Çalışma Alanları : Muhasebe programını bitirenler kamu ve özel sektörde görev yapabilirler ya da kendilerine muhasebe bürosu açabilirler. Muhasebecilik mesleğinde ilerleme, yetenek ve bilginin başarılı bir çalışma ile kanıtlanmasına bağlıdır.
 
Geri
Top