• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği programında turizm işletmeleri ve konaklama yerlerinin endüstri içindeki konumları, toplumsal ve ekonomik çevreyle ilişkileri ayrıntılı biçimde incelenir. Turizm kuruluşlarında temel işletme işlevlerinin yürütülmesi, hizmet işletmelerinde yönetim-örgütleme, finansman, muhasebe, hizmet operasyonları, konaklama tesislerinin yapısal tasarımları gibi temel işlevler örneklere açıklanır.

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
GAZİ TİCARET VE TURİZM EĞİTİM FAKÜLTESİ
AKDENİZ TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
MUĞLA TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
MERSİN TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
MUĞLA TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
 
Kontrol Sistemleri Teknolojisi

Kontrol Sistemleri Teknolojisi programının amacı, endüstride kullanılan makinelerde ve motorlu araçlarda hava, ısı ya da basıncı kontrol eden aletlerin bakımı, onarımı ve işletilmesi alanında ara insan gücü yetiştirmektir. Kontrol sistemleri teknikeri, kamu sektörüne veya özel sektöre ait fabrika ve atölyelerde çalışabilirler veya özel işyeri açabilirler.

Kontrol Sistemleri Teknolojisi Programının Amacı : Kontrol sistemleri teknolojisi programının amacı, endüstride kullanılan makinelerde ve motorlu araçlarda hava, ısı ya da basıncı kontrol eden aletlerin bakımı, onarımı ve işletilmesi alanında çalışacak ara insan gücü yetiştirmektir.

Kontrol Sistemleri Teknolojisi Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Kontrol sistemleri teknolojisi programında başlıca, matematik, bilgisayar, genel-teknik, iletişim elektrik-elektronik ilkeleri, mikro elektronik sistemler, ölçme ve kontrol, ve hidrolik, tesis ve işlem kontrolleri gibi dersler yer almaktadır.

Kontrol Sistemleri Teknolojisi için Gereken Nitelikler : Kontrol sistemleri teknolojisi programında okumak isteyen bir öğrencinin matematiğe ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı olması gerekir. Ayrıca kişinin algılama, mekanik ilişkileri görebilme gücüne, el ve parmak becerisine sahip ince ayrıntıları algılayabilen dikkatli bir kimse olması, alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanması beklenir.

Kontrol Sistemleri Teknolojisi Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
İSTANBUL TEKNİK ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES KAYSERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR KÜTAHYA MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KIRIKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ KOCAELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA ÇANKIRI MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL İZMİR MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU PORSUK MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
ORTA DOĞU TEKNİK MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS ALAPLI MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL DÖRTYOL MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KIRIKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR KÜTAHYA MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS ALAPLI MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK ORDU MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZİNCAN MESLEK YÜKSEKOKULU

Kontrol Sistemleri Teknolojisi Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Kontrol Sistemleri Teknolojisi programını bitirenlere "Kontrol Sistemleri Teknikeri" ünvanı verilir. Kontrol sistemleri teknolojisi teknikeri, termostad gibi ısıyı ayarlayan aletleri, çeşitli makine ve tesisatlarda havayı, gazı veya basıncı ölçen alet ve sayaçların üretimi işlerinde makine mühendisinin gözetim ve denetimi altında çalışır; bu aletleri monte eder, bakımını ve onarımını yapar.

Kontrol Sistemleri Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Kontrol sistemleri teknikerleri kamu sektörüne veya özel sektöre ait fabrika ve atölyelerde çalışabilirler veya özel işyeri açabilirler.
 
Kooperatifçilik

Kooperatifçilik programı, kooperatiflerin karşılaştığı mali, hukuku, ticari problemlere çözüm getirecek elemanları yetiştirmeye yönelik eğitim yapar. Ülkemizde, tarım ve kredi kooperatifçiliği oldukça gelişmiş durumdadır. Gerek yeni kooperatif kurmak ve gerekse kurulmuş olan kooperatiflerde çalışmak mümkündür.

Kooperatifçilik Programın Amacı : Kooperatifçilik programı, kooperatiflerin karşılaştığı mali, hukuki, ticari problemlere çözüm getirecek elemanları yetiştirmeye yönelik eğitim yapar.

Kooperatifçilik Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Kooperatifçilik programında, sosyoloji, psikoloji, matematik, işletme, iktisat alanlarında dersler okutulur ve staj yaptırılır.

Kooperatifçilik için Gereken Nitelikler : Kooperatifçi olmak isteyenlerin ikna yeteneği yüksek, hoşgörülü, sabırlı, girişken, anlayışlı ve insanlarla etkileşimden hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

Kooperatifçilik Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
İNÖNÜ ADIYAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES KUYUCAK MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU

Kooperatifçilik Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Kooperatifçilik programını bitirenlere "Kooperatifçilik Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Kooperatifçilik meslek elemanı çalıştığı kooperatifin gerek halkla, gerekse kamu ve özel kuruluşlarla ilişkilerinin kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülmesine çalışır. Kooperatifçi, parasal kaynak sağlama ve kurumun parasal olanaklarını en ekonomik biçimde dağıtma, kurumun harcamalarını saptama, üyelere parasal çalışmalar ve bütçe hesapları konusunda bilgi verme gibi işler yapar.

Kooperatifçilerin Çalışma Alanları : Ülkemizde yapı kooperatifçiliği, tarım ve kredi kooperatifçiliği oldukça gelişmiş durumdadır. Gerek yeni kooperatif kurmak ve gerekse kurulmuş olanı çalıştırmak amacıyla elemanlar kamu ve özel kuruluşlarında görev alabilirler.
 
Kuaförlük ve Güzellik Bilgileri Öğretmenliği

Meslek liselerinin okul programlarındaki kuaförlük konuları ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve davranışlar için gerekli mesleki eğitimle beraber öğretmenlik formasyon eğitimi de verilerek meslek bilgisi öğretmenleri yetiştirilir.

Kuaförlük ve Güzellik Bilgileri Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
GAZİ MESLEKİ YAYGIN EĞİTİM FAKÜLTESİ (MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ)
 
Laboratuvar

Laboratuvar programı hastane, Laboratuvar ve kliniklerde kullanılan cihazların çalıştırılması, sağlık kuruluşlarında değişik tahlillerin yapılması, teknik sağlık personelin yetiştirilmesi konusunda teorik ve pratik eğitim yapar. Bu alanda eğitim görenler, sağlık ocakları, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel klinikler ve Laboratuvarlarda çalışacakları gibi Sağlık Bakanlığı teşkilatlarında da çalışabilirler.

Laboratuvar Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
YÜZÜNCÜ YIL TATVAN MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS KARS MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU
 
Lastik Teknolojisi

Lastik Teknolojisi Programının amacı, organik ve sentetik maddelerin özellikle otomobil lastiklerinin üretimi konularında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Mezunlar kimya mühendislerinin yönetiminde lastik ve plastik üretin fabrikalarda, atölyelerde iş bulabilirler. Otomotiv endüstrisi geliştikçe mezunların iş alanları da genişlemektedir.

Lastik Teknolojisi Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
KOCAELİ KÖSEKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU
 
Lastik-Plastik

Lastik-Plastik programının amacı, otomobil lastiği ve plastik imalinde çalışacak ara insan gücü yetiştirmektir. Lastik teknikerleri, lastik plastik fabrikalarında ve atölyelerde çalışabilirler. Ülkemizde otomotiv endüstrisi geliştikçe lastik teknikerlerine duyulan ihtiyaç artmaktadır.

Lastik-Plastik Programının Amacı : Lastik-plastik programının amacı, otomobil lastiği ve plastik imalinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Lastik-Plastik Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Lastik-plastik programında matematik, fizik, fiziksel kimya, teknik resim, ekonomi, iş hukuku, güzel sanatlar, plastik ve lastik teknolojisi, plastik ve lastik makineleri, proses teknolojisi, makine bilgisi gibi dersler okutulmaktadır.

Lastik-Plastik için Gereken Nitelikler : Lastik-plastik programında okumak isteyen bir öğrencinin temel bilimlerde, özellikle kimya alanında başarılı olması, alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanması beklenir. Lastik-plastik programı mezunu, fabrikada, başkaları ile işbirliği halinde çalışacağı için, kendisinin insanlarla iyi ilişkiler kurabilen bir kimse olması başarısını arttırabilir.

Lastik-Plastik Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
İSTANBUL TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

Lastik-Plastik Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Lastik-plastik programını bitiren bir kimse "Lastik-Plastik Teknikeri" ünvanı almaya hak kazanır. Lastik-plastik teknikeri lastik ve plastik üreten fabrikalarda lastik hamurundan motorlu araç lastiği ve plastik imali için planlanan işleri yürütür. Lastik-plastik teknikeri kimya mühendisinin gözetim ve denetimi altında çalışır.

Lastik-Plastik Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Lastik-plastik teknikerleri lastik, plastik fabrikalarında ve atölyelerde çalışabilirler. Ülkemizde otomotiv endüstrisi ve plastik tüketimi geliştikçe lastik teknikerlerine duyulan ihtiyaç artmaktadır.
 
Latin Dili ve Edebiyatı

Latin Dili ve Edebiyatı programında İtalya’ nın Latium bölgesinde doğup gelişen Latin Dilinin gramer yapısı incelenmekte, bu dille meydana gelen edebiyat ve kültürün Roma İmparatorluğu’ nun kuruluşundan yıkılışına kadar gösterdiği gelişmeler ile bu kültür ve edebiyatın modern batı kültürünün ve hatta tekniğinin gelişmesine etkisi konularında eğitim yapılmaktadır. Mezunlar müzelerde, kütüphanelerde ve arşivlerde görev alabilirler. Latin dili ve edebiyatı programında İtalya' nın Latium bölgesinde doğan ve gelişen Latin dilinin gramer yapısı incelenmekte, bu dille meydana gelen edebiyat ve kültürün Roma İmparatorluğu'nun kuruluşundan yıkılışına kadar kaydettiği gelişmeler ile bu kültür ve edebiyatın modern batı dillerinin kültürünün ve hatta tekniğinin gelişmesine etkisi konularında eğitim yapılmaktadır.

Latin Dili ve Edebiyatı Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
İSTANBUL EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ANKARA DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ
 
Maden

Maden programı, maden cevherinin bulunması, çıkartılması ve işlenmesi konusunda ihtiyaç duyulan ara elemanı yetiştirir. Maden programını bitirenler, devlete veya özel sektöre ait maden işletmelerinde görev alabilir.

Maden Programının Amacı : Maden programı maden cevherinin bulunması, çıkartılması ve işlenmesi konusunda ihtiyaç duyulan ara elemanı yetiştirir.

Maden Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Maden programında matematik, mekanik, genel kimya, jeoloji ve topografya ve teknik resim dersleri; ikinci yılda ise maden işletmesi, cevher hazırlama, maden makineleri gibi dersler okutulur. Ayrıca öğrencilerin staj yapma zorunluluğu da vardır.

Maden için Gereken Nitelikler : Maden bölümünde eğitim görmek isteyen bir kimsenin genellikle kapalı yerlerde (yeraltı) çalışacağını göz önünde bulundurması gerekir. Bu kişi, aynı zamanda işçi ile maden mühendisi arasındaki iletişimi sağlayacağı için kişiler arası ilişkilerde de başarılı olmalıdır.

Maden Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
İNÖNÜ HEKİMHAN MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET SİVAS MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS ZONGULDAK MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA KIRKLARELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BOZÜYÜK MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR SOMA MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT KEBAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA KARAİSALI MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL TORBALI MESLEK YÜKSEKOKULU

Maden Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Maden programını bitirenlere "Maden Teknikeri" ünvanı verilir. Maden teknikerleri kömür ve diğer madenlerin yeryüzüne çıkarılması için kuyuların ve galerilerin açılması, madenlerin işletilmesi için gerekli işlemleri, maden mühendisinin gözetim ve denetimi altında yürütür.

Maden Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Maden programını bitirenler devlete veya özel sektöre ait maden işletmelerinde görev alabilirler.
 
Maden Mühendisliği

Madenlerin bulunması, çıkarılması ve zenginleştirilmesi konularında eğitim ve araştırma yapılır. MTA Enstitüsü, DSİ gibi resmi kuruluşlarda ve özel maden işletmelerinde çalışılabilir.

Maden Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :
ORTA DOĞU TEKNİK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İSTANBUL TEKNİK MADEN FAKÜLTESİ
HACETTEPE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İSTANBUL MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
CUMHURİYET MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
SELÇUK MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İNÖNÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
DİCLE MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
CUMHURİYET MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
 
Geri
Top